Malta legaliseert echtscheiding

Het Maltese parlement heeft maandag met overweldigende meerderheid voor het legaliseren van echtscheiding gestemd. Het overwegend katholieke Malta was het enige land in de Europese Unie waar scheidingen niet waren toegestaan.

De stemming was een tegenslag voor de regerende Nationalistische Partij, die tegen het wetsvoorstel was. Zo'n 53 procent van de bevolking van Malta stemde in een referendum in mei al voor de legalisering van scheidingen. De wet, die met 52 stemmen, elf tegen en vijf onthoudingen werd aangenomen, treedt in oktober in werking nadat de president zijn handtekening onder de wet zet.

Premier Lawrence Gonzi, een van de weinigen die tegen de wet stemden, meent dat het legaliseren van scheidingen zal leiden tot verzwakking van de gezinsstructuur. Hij zei dat het wetsvoorstel met een aantal amendementen was verbeterd, maar dat hij zich nog steeds 'ongemakkelijk' voelde en daarom tegen stemde. Gonzi stemde bij een eerdere stemming op 13 juli ook tegen het wetsvoorstel.

Oppositieleider Joseph Muscat noemde de stem van de premier 'onverklaarbaar'. Volgens Muscat heeft Gonzi wederom de wil van het volk genegeerd.

Tot nu toe moesten Maltezen naar het buitenland om te scheiden. In de laatste dertig jaar zijn 785 Maltese stellen naar het buitenland getrokken om hun huwelijk te laten ontbinden.