Website Amnesty plat in Saudi-Arabië

De website van Amnesty International is sinds maandag niet meer bereikbaar in Saudi-Arabië. Amnesty publiceerde vrijdag een kladversie van een controversieel wetsvoorstel op het gebied van terrorisme op zijn website.

Amnesty kan niet bevestigen dat de Saudische autoriteiten de toegang tot zijn website hebben afgesloten in Saudi-Arabië. Meerdere pogingen om de website maandagmiddag te bereiken mislukten echter.

De Saudische autoriteiten mogen volgens het wetsvoorstel elke vorm van vreedzaam verzet tegen het regime behandelen als een terroristisch misdrijf, aldus Amnesty. Het wetsvoorstel betitelt onder andere het schaden van de reputatie van de staat en het in gevaar brengen van de nationale eenheid als terroristische misdaden.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen zullen alle genoemde overtredingen zwaar worden bestraft. Zo staat er op het in twijfel trekken van de integriteit van de koning tien jaar celstraf.

Saudi-Arabië reageerde zaterdag op de publicatie van Amnesty. Het regime wees de kritiek van Amnesty van de hand en zei dat het wetsvoorstel bedoeld is om de veiligheidsdiensten te helpen bij het bestrijden van terrorisme. In een verklaring noemde de regering de kritiek van Amnesty 'ongefundeerd en pure speculatie'.

De Saudische autoriteiten hebben sinds eerder dit jaar opstanden uitbraken in het Midden-Oosten alles op alles gezet om eenzelfde scenario in Saudi-Arabië te voorkomen. Het conservatieve koninkrijk stuurde onder andere een troepenmacht naar Bahrein om de regering in dat land te helpen protesten van de sjiitische meerderheid de kop in te drukken.