FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 juni 2011

Superboer De Ridder hoopt op transfer

Aanvaller Steve de Ridder was maandag aanwezig bij de eerste training van De Graafschap. Toch hoopt hij op een transfer. "Aan de ene kant ben ik blij weer te kunnen trainen want ik moet fit geraken, maar anderzijds ga ik geen nee zeggen tegen een mooie club uit de subtop", zegt De Ridder tegen De Gelderlander. "Dat kan mijn carrière toch een boost geven."

AZ en het Belgische Zulte Waregem hebben inmiddels een bod op de speler gedaan, maar directeur voetbalzaken Leen Looyen van De Graafschap vindt dat de bedragen die zij voor De Ridder over hadden te laag waren. "De Ridder zal niet voor een appel en een ei vertrekken", liet Looyen eerder weten.

Als De Ridder niet vertrekt, gaat de Doetinchemse club proberen het contract van de speler open te breken. Maandagmiddag was nieuwe trainer Andries Ulderink voor het eerst in de weer met de selectie. Ook spelers Dulee Johnson en Michael de Leeuw waren voor het eerst aanwezig. 

Hoofd centrale bank Afghanistan gevlucht

De gouverneur van de centrale bank van Afghanistan, Abdul Qadir Fitrat, zit in de Verenigde Staten en heeft zijn functie neergelegd. Hij liet maandag in een telefoongesprek vanuit een hotel in de omgeving van Washington weten dat hij voor zijn leven vreest, nadat hij fraudulueze leenpraktijken aan de kaak heeft gesteld die hebben geleid tot de val van de Kabul Bank, de grootste particuliere bank in Afghanistan.

Fitrat ontdekte dat Kabul Bank honderden miljoenen dollars aan dubieuze leningen had uitstaan. Aandeelhouders, onder wie de oudere broer van president Hamid Karzai, bleken miljoenen aan henzelf te hebben uitgeleend. Die leningen vormen nu een bedreiging voor de miljardensteun uit het buitenland die het land nodig heeft voor de wederopbouw.

"Sinds ik de fraudulueze praktijken op 27 april in het parlement aan de kaak heb gesteld, heb ik informatie ontvangen over doodsdreigementen", zei Fitrat, die een permanente verblijfsstatus in de VS heeft en niet van plan is naar Afghanistan terug te keren.

De voormalige bankgouverneur zegt de regering-Karzai tien maanden geleden te hebben verzocht de betrokkenen te vervolgen. 'Tot op heden is er geen enkel geloofwaardig plan om de verdachten te berechten', zei hij.

Veel van de dubieuze leningen zijn 'ongedocumenteerd', wat inhoudt dat er geen systeem is vastgelegd om te verzekeren dat ze worden terugbetaald. Volgens de Afghaanse corruptiebestrijdingsdienst stond er eind mei 467 miljoen dollar uit aan leningen zonder behoorlijke documentatie of onderpand. De inspecteur-generaal van de Amerikaanse dienst voor ontwikkelingshulp USAID schatte onlangs dat 850 miljoen dollar aan leningen naar insiders bij de bank is gesluisd.

Een Afghaanse commissie van onderzoek weet de ondergang van de Kabul Bank aan zwak toezicht van de centrale bank. Fitrat zegt echter dat machtige figuren in de regering zich ermee bemoeiden en nader onderzoek verhinderden. Eind vorige maand zei Fitrat in Kabul dat 'meer dan de helft' van de personen die van de frauduleuze leningen geprofiteerd hebben nog steeds ongehinderd naar het buitenland konden reizen. Van enkele bankmedewerkers zijn de paspoorten ingetrokken, maar van de aandeelhouders niet, zegt Mohammad Yasin Usmani, een van de leden van de onderzoekscommissie.

De instorting van de Kabul Bank kan verstrekkende gevolgen hebben. De bank handelt de betalingen af aan ambtenaren, militairen en politiemensen in Afghanistan, waar ook veel geld van de drugshandel en miljarden aan internationale hulp in omloop zijn.


Hoofd centrale bank Afghanistan gevlucht (Foto: Novum)

Hollywood jaagt op Bin Laden

Hollywood springt altijd graag in op populaire thema's. Ook de dood van Osama bin Laden ontkomt daar niet aan. De vraag blijft wie de meeste informatie bezit om de operatie van de Navy Seals, waarbij zij de woning van Bin Laden binnenvielen, op een realistische wijze te verfilmen.

Eerste gegadigde is Kathryn Bigelow, die eerder onder meer The Hurt Locker maakte, en haar schrijfpartner Mark Boal. De film richt zich op de missie van het team dat in Mei 2011 eindigde met de dood van 's werelds meest gezochte terrorist. De nog titelloze film zal worden geproduceerd door James Jacks, die momenteel ook werkt aan een andere in Afghanistan afspelende oorlogsfilm, Hindu Kush.

Een andere mogelijkheid om dit verhaal te verwerken tot een film, is afkomstig van de militair filmadviseur Kapitein Dale Dye. Dye schreef een boek over de vangst van bin Laden, getiteld Code Word: Geronimo. Het boek is gedeeltelijk gebaseerd op inzichten van mensen die betrokken waren bij geheime operaties of zoals Dye het noemt "Wetenschappelijk Wilde Gissingen".

Dye: "Ik ga uit van eigen ervaringen en mijn achtergrond. Ik extrapoleer en zeg dan dat deze dingen zijn gebeurd zonder dat ik er zelf bij was. Ik denk dat dat goed werkt zo." Dye, een gepensioneerd Marine Kapitein heeft eerder als militair adviseur meegewerkt aan films zoals Full Metal Jacket, Born on the Fourth of July, Saving Private Ryan, en Platoon. Daarnaast is hij als acteur te zien in de nieuwe film van Tom Hanks getiteld Larry Crowne.

Reddingsbrigades redden zeventien mensen

Reddingsbrigades hebben dit jaar tot nu toe zeventien mensen uit een levensbedreigende situatie gered. In totaal verleenden brigades in het voorseizoen al 633 keer hulp. In de meeste gevallen, 493 keer, ging het om eerste hulp. Zes keer moest worden uitgerukt vanwege zwemmers in nood en 76 keer voor opvarenden. Dat meldt Reddingsbrigade Nederland maandag.

De zomer begon officieel pas vorige week dinsdag, maar vanwege het mooie weer in het voorseizoen is dit jaar al veelvuldig een beroep gedaan op reddingsbrigades. Sinds maandag publiceert Reddingsbrigade Nederland wekelijks hoe vaak en aan wie hulp is verleend. Dat doet de organisatie tot het einde van de zomer.

De koepel van reddingsbrigades stelt maandag zich zorgen te maken over het aantal zoekgeraakte kinderen. In de eerste zomerse dagen van dit jaar werden 58 vermiste kinderen herenigd met hun ouders. Directeur Raymond van Mourik stelt dat kinderen een kwetsbare groep vormen in een omgeving vol risico's. "Dat vraagt om extra aandacht, natuurlijk in eerste instantie van de ouders."

Woensdag deelt de reddingsbrigade tweehonderdduizend gratis polsbandjes uit op stranden en bij recreatiewater in Nederland. Vorig jaar werden voor het eerst polsbandjes uitgedeeld. Toen raakten uiteindelijk in totaal 677 kinderen tijdelijk zoek. In 2009 was er nog sprake van 961 vermiste kinderen.

[Upd] Nieuwe teaser van Brave opgedoken

De nieuwe film van Pixar, Brave, zal volgend jaar ergens in de zomer uitkomen. Maar nu is er al een eerste teaser opgedoken van de film. 

De film gaat over de Schotse prinses Merida die door een verkeerde keuze het koninkrijk van haar vader in gevaar brengt. Ze doet er daarom alles aan het om het land te beschermen.

Update: Nadat de eerste teaser in eerste instantie werd verwijderd, zijn de eerste beelden van Brave nu toch echt officieel vrijgegeven.


Eerste teaser van Brave

'Onyewu dicht bij overgang naar Sporting'

Oguchi Onyewu lijkt te gaan tekenen bij Sporting Lissabon. De club is op zoek naar een fysiek sterke verdediger. Onyewu maakte de tweede seizoenshelft deel uit van de selectie van FC Twente, dat de 29-jarige speler van AC Milan huurde. De Tukkers besloten echter om hem niet definitief over te nemen. Volgens A Bola wil Sporting Lissabon Onyewu wel vastleggen.

De Portugese club is op zoek naar een fysiek sterke verdediger en is daarbij uitgekomen bij Onyewu. De technisch directeur van Sporting, Carlos Freitas, wilde de verdediger al naar de club halen toen Onyewu nog bij Standard Luik speelde. In 2009 verliet hij de Belgische club voor Milan.

De Amerikaan werd ook in verband gebracht met een terugkeer naar Standard. Hij speelde slechts acht competitiewedstrijden voor FC Twente. Voor de nationale ploeg van zijn thuisland kwam hij vaker in actie. Daar heeft hij inmiddels 59 interlands op zijn naam staan.

Slowaakse middenvelder Luksik naar ADO

De Slowaakse middenvelder Filip Luksik is de nieuwste aanwinst van ADO Den Haag. De 26-jarige speler komt over van FK Senica, een club uit zijn thuisland. Dat meldt het ANP. In maart debuteerde Luksik in de nationale ploeg. Sindsdien heeft hij twee wedstrijden voor het Slowaakse elftal mogen spelen. 

Luksik heeft bij ADO een contract voor twee jaar getekend, met een optie op nog een seizoen. Vorig seizoen was er met Frantisek Kubik al een Slowaak in de ploeg van trainer John van den Brom. Kubik was echter gehuurd van AS Trencin en ADO wist hem niet te behouden.

Van den Brom blijft wel bij de Haagse club. Het leek erop dat hij naar Vitesse zou vertrekken, maar de Arnhemmers wisten geen overeenkomst te bereiken met ADO. Van den Brom heeft nog een contract tot 2012 bij de club.

Handtas van Thatcher geveild voor 28.000 euro

Een van de beroemde handtassen van de vroegere Britse premier Margaret Thatcher heeft maandag op een liefdadigheidsveiling in Londen 25 duizend pond (ruim 28 duizend euro) opgebracht.

Het betreft een hoekige, zwartlederen Asprey-tas, die ruim dertig jaar in het bezit van Thatcher was. Zij droeg de tas bij zich toen zij onderhandelingen voerde met de Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjet-leider Michail Gorbatsjov.

Het woord 'handbagging' werd ten tijde van Thatcher in het Engels synoniem met een onwrikbare opstelling.

De veiling bij Christie's werd georganiseerd door de schrijver Jeffrey Archer. Thatcher schonk de opbrengst van haar tas aan een Britse stichting die zich inzet voor mensen met een erfelijke huidaandoening.

Real Madrid rondt transfer Varane af

Real Madrid heeft de achttienjarige Raphaël Varane officieel binnen. Het talent tekende maandag een contract voor zes jaar bij de Koninklijke. Varane komt over van RC Lens. Naar verluidt ontvangt de Franse club zo'n tien miljoen euro voor de jonge speler.

Hij debuteerde afgelopen seizoen pas in het eerste elftal van Lens, dat uit de Ligue 1 degradeerde. Voor Varane was het echter geen probleem om een nieuwe club te vinden. "Varane is een fenomeen en hij gaat onder de leiding van José Mourinho spelen bij Real Madrid", zei Gervais Martel, de voorzitter van Lens, eerder deze maand. "Real zit al anderhalve maand achter Raphael aan en Zidane en Mourinho leidden hem onlangs rond in Madrid. Hoe kan een achttienjarige dat weerstaan?"

De achttienjarige speler koos uiteindelijk voor Real Madrid, waar hij na Nuri Sahin, Hamit Altintop en José Callejon de vierde aanwinst van de Madrileense club is. Altintop is voorlopig nog niet fit genoeg om voor zijn nieuwe club in actie te komen. De Turkse middenvelder werd maandag geopereerd aan zijn rug en moet tot zaterdag in het ziekenhuis blijven. Daarna kan hij beginnen met revalideren.

[WBD] Nadal in vier sets langs Del Potro

Rafael Nadal heeft op de route naar zijn derde Wimbledontitel een lastige horde genomen. De titelverdediger en nummer één van de wereld was in een bijna vier durende slijtageslag met 7-6 (6), 3-6, 7-6 (4) en 6-4 te sterk voor de Argentijn Juan Martin del Potro (24). Nadal plaatst zich daarmee voor de kwartfinale, waarin de Amerikaan Mardy Fish zijn tegenstander is.

Het publiek op het Centre Court van Wimbledon hield net voor de tiebreak van de eerste set even de adem in. De Spanjaard liet zich behandelen aan een voetblessure en klaagde over een stekende pijn. Het intapen van de voet bleek echter wonderen te doen en Nadal trok, dankzij wat foutjes van Del Potro, de tiebreak naar zich toe.

Na een ongelukkige uitglijder moest wat later ook Del Potro zich laten behandelen, maar ook bij hem bleek de schade mee te vallen. De Argentijn plaatste op 4-3 zelfs de eerste break van de wedstrijd, won de set, en hield in het derde bedrijf stand tot aan de tiebreak. Daarin trok Nadal echter weer aan het langste eind.

In de vierde set ging het tot 2-2 gelijk op, waarna Del Potro voor het eerst in de partij zijn service inleverde. De voormalig winnaar van de US Open bleef daarna stevig van zich afbijten, maar kon het tij niet meer keren. Nadal sloeg na drie uur en vijftig minuten spelen op zijn eerste matchpoint toe.

Fish voorkwam dat er in de volgende ronde een herhaling komt van de finale van vorig jaar. De Amerikaan (10) zette na Robin Haase ook Tomas Berdych de voet dwars. De als zesde geplaatste Tsjech, die vorig jaar in de finale in drie sets verloor van Nadal, ging tegen Fish met 6-7 (5), 4-6 en 4-6 onderuit.

Feliciano Lopez wordt de volgende tegenstander van Andy Murray. De Spanjaard, die eerder Andy Roddick uitschakelde, overleefde tegen de Pool Lukasz Kubot meerdere matchpoints: 3-6, 6-7 (5), 7-6 (7), 7-5 en 7-5.


Nadal in vier sets langs Del Potro (Foto: Novum)

'Rebellen Libië hebben militair initiatief'

De Libische rebellen hebben dankzij de luchtsteun van de NAVO nu in militair opzicht licht de overhand op de strijdkrachten van Moammar Gadhafi. Dat heeft ondersecretaris-generaal voor politieke zaken van de Verenigde Naties Lynn Pascoe maandag verklaard voor de Veiligheidsraad.

"Hoewel wij geen gedetailleerd beeld hebben van de militaire situatie ter plaatse, is het duidelijk dat het initiatief, zij het met horten en stoten, nu bij de oppositiestrijdkrachten ligt", zei Pascoe.

Pascoe deed verslag aan de Veiligheidsraad vijf maanden nadat de politieke crisis in Libië begon en drie maanden nadat de raad een no-flyzone instelde om burgers in het Noord-Afrikaanse land tegen het leger van Gadhafi te beschermen. Hij stipte de inspanningen van de speciale VN-gezant Abdelilah Al-Khatib om indirect overleg tussen de regering en de rebellen op gang te brengen aan en noemde de arrestatiebevelen die eerder maandag door het Internationale Strafhof voor Gadhafi, een van diens zonen en een adviseur van de Libische leider werden afgegeven.

Pascoe zei dat het doel van de twee resoluties die de Veiligheidsraad dit jaar over Libië heeft aangenomen duidelijk blijft, namelijk bescherming van de bevolking. "Wij moeten verzekeren dat de fundamentele rechten en vrijheden van het Libische volk gerespecteerd en beschermd worden en dat hun legitieme aspiraties worden verwezenlijkt." Pascoe voegde eraan toe dat zorg blijft bestaan over burgerslachtoffers, ongeacht of die door de troepen van Gadhafi, de oppositie of de NAVO worden veroorzaakt.

'Renault ziet Webber wel zitten'

Het Formule 1-team Lotus Renault GP heeft laten weten dat het Mark Webber wel ziet zitten als toekomstig rijder mocht de Australiër het niet eens worden met zijn huidige team Red Bull Racing. De coureur heeft bij de Oostenrijkse renstal een aflopend contract en is nog met het team in onderhandeling over een verlenging.

Zolang Webber niet getekend heeft zijn er in de Formule 1 altijd geruchten. Zo werd de Australiër in verband gebracht met Ferrari en gaf Lotus Renault GP-teambaas Eric Boullier zelf ook voeding aan de geruchtenstroom. "Ik mag Mark graag en ken hem al lang. We hebben het er van tijd tot tijd wel eens over gehad, maar we hebben hem nooit onder druk gezet en gevraagd wat hij wil doen, want de keuze is aan Mark zelf."

Lotus Renault is op zoek naar een goede eerste rijder mocht Robert Kubica niet in staat zijn om terug te keren op het hoogste niveau. De Pool raakte bij een rally-ongeval zwaargewond en revalideert momenteel. Hij wordt momenteel vervangen door Nick Heidfeld over wie het team niet altijd even tevreden is. Tweede rijder Vitaly Petrov heeft nog een contract tot eind 2012.

Mocht Webber naar Lotus Renault gaan dan komt hij terug op het oude nest, want in 2001 en 2002 was de Australiër al testrijder van het team. Daarna verkaste hij naar Minardi waar hij zijn racedebuut maakte. Met de Renault-motoren is Webber bekend, omdat Red Bull al sinds 2007 met deze krachtbronnen rijdt. Daarnaast was Flavio Briatore zijn manager, de geschorste voormalige teambaas van Benetton en Renault F1.

Liv Tyler wil meedoen aan The Hobbit

Liv Tyler zou graag weer samen willen werken met haar Lord Of The Rings collega's Sir Ian McKellen, Cate Blanchett en Elijah Wood. Ze hoopt op een cameo in de langverwachte prequel The Hobbit.

De actrice speelde de rol van Arwen in de eerste drie delen van het verhaal van Tolkien, maar tot nu toe is ze niet te vinden in het nieuwe script van regisseur Peter Jackson.

Tyler geeft toe dat het vooral de reunie van de cast van Lord Of The Rings is en hoopt stiekem op een rolletje. De actrice sprak hier over in een interview met de Daily Express. "Ik heb gezien wie er allemaal meedoen. Ik had een prachtige tijd bij het maken van de Lord Of The Rings films. Ik zou er erg graag weer aan meedoen", aldus Tyler.

Stoppen met 65 iets makkelijker gemaakt

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) komt mensen tegemoet die vanaf 2020 op hun 65e met pensioen willen gaan en door de te betalen AOW-premie te maken krijgen met een koopkrachtdaling.

Kamp past het systeem nu zo aan dat die mensen in het begin iets meer AOW krijgen en in de jaren erna wat minder. De verhoging compenseert de te betalen AOW-premie, aldus de bewindsman maandagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil de pensioenleeftijd vanaf 2020 verhogen naar 66 jaar.

Stoppen met 65 iets makkelijker gemaakt
Stoppen met 65 iets makkelijker gemaakt (Foto: ANP)

Negen bewoners zorgcentrum zwaargewond

Vijf bewoners van zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein waar maandag een brand heeft gewoed zijn zwaargewond. Vier andere bewoners hebben eveneens zwaardere verwondingen, maar hun situatie wordt niet gezien als ernstig. Dat meldt de gemeente.

De negen kampen met inhalatietrauma door het inademen van rook. De eerste 24 tot 48 uur zijn in dit soort gevallen beslissend voor het leven van de slachtoffers.

Maandag werden in totaal ongeveer vijftig lichtgewonden naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Van hen waren er rond 19.00 uur nog zestien opgenomen.

De brand brak maandag rond 08.00 uur uit op het dak van het zorgcentrum aan de Vuurscheschans. De brand ontstond bij renovatiewerkzaamheden. Het vuur en de rook bereikten uiteindelijk drie afdelingen. Halverwege de middag gaf de brandweer het sein brand meester. Er is geen asbest vrijgekomen.

Hulpdiensten rukten met groot materieel uit. In het zorgcentrum wonen mensen die lichamelijke zorg nodig hebben en ouderen met geestelijke beperkingen. Doordat de personen in het centrum hulpbehoevend zijn, was de evacuatie een omvangrijke operatie. Een woordvoerder van de brandweer omschreef de situatie als 'hectisch'.

Volgens de brandweer is de schade aan het pand groot. Het zal voorlopig niet bewoonbaar zijn. Ongeveer 150 bewoners van het verpleeghuis zijn in verschillende locaties in Nieuwegein opgevangen. De familie van de bewoners is geïnformeerd over hun verblijfplaats de komende nacht.

T. Janssen: "Kom hier niet op de bank zitten"

Theo Janssen gaat er vanuit dat hij bij Ajax gewoon in de basis zal spelen. Hij is naar de Amsterdamse club gekomen om opnieuw prijzen te winnen.

"Ik ga er vanuit dat ik speel", vertelt Janssen tegen AT5. "Ik ben hier naar toe gekomen om opnieuw prijzen te winnen. Ik kom hier niet om op de bank te zitten. Dan had ik beter kunnen stoppen." De middenvelder verruilde FC Twente voor de huidige landskampioen, waar hij een contract voor twee seizoenen tekende.

De Arnhemmer gaat voorlopig nog niet in Amsterdam wonen. "Het is 85 kilometer rijden. Ik ben hier binnen een uur. Er zullen heus af en toe files zijn, maar over het algemeen is het geen probleem. Mijn vrouw werkt in Arnhem en mijn kleine zit er op school, dus het is handiger om daar te blijven wonen", zegt hij.

"Maar als blijkt dat het te lang duurt, kom ik alsnog deze kant op." Volgens Het Parool gaat Janssen komend seizoen met het oude rugnummer van Luis Suárez spelen. Op internet is een foto te vinden waarop de speler zich op zijn eerste werkdag bij Ajax aan een aantal medische testen onderwerpt. Op zijn shirt staat het nummer zestien.

Mart Smeets volgend jaar met pensioen

Mart Smeets treedt volgend jaar uit dienst van de NOS. De Olympische Spelen in Londen worden zijn laatste klus. Overigens betekent dat niet dat hij van de buis verdwijnt. Hij gaat als freelancer voor de NOS verder, zo bevestigt een zegsvrouw maandagmiddag.

Smeets is sinds 1974 verslaggever bij de NOS en bereikt volgend jaar de pensioengerechtigde leeftijd. Dat is ook de enige reden voor zijn vertrek, zegt de woordvoerder.

Mogelijk uitstel stemming rituele slacht

De christelijke partijen CDA, ChristenUnie en de SGP willen uitstel van de stemming in de Tweede Kamer over een verbod op onverdoofd ritueel slachten, waar zij tegen zijn. ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman wil eerst de uitspraak van de rechter afwachten in een kort geding over de wetenschappelijke waarden van onderzoeksrapporten over koosjer slachten.

De stemming over het wetsvoorstel van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en wijzigingsvoorstellen daarop staan voor dinsdagmiddag op de Kameragenda. Normaal gesproken honoreren andere fracties een verzoek tot uitstel.

De PvdA is overigens nog niet zo ver. Alleen als de christelijke partijen toezeggen dat ze bereid zijn afhankelijk van de uitspraak hun standpunt te wijzigen, wil Kamerlid Martijn van Dam instemmen met uitstel.

In het kort geding betwisten het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap en de Joodse Gemeente Amsterdam de wetenschappelijke waarde van een onderzoeksrapport van de Universiteit van Wageningen over het lijden van dieren bij de onverdoofde slacht.

Wiegman was maandagochtend om 5.30 uur overigens het enige Tweede Kamerlid dat was ingegaan op een uitnodiging van de joodse gemeenschap om de koosjere slacht bij te wonen in een slachthuis in Amsterdam. De SGP had een medewerker gestuurd; CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel zat in het buitenland.

Wiegman noemt het ronduit "slecht" dat de overige fracties, die voor het slachtverbod zijn, het allemaal lieten afweten bij het 'werkbezoek'. Ze verwijt voorstanders van het slachtverbod de dialoog over een convenant met joodse en islamitische slachters uit de weg te gaan.

Van Dam stelt dat hij en zijn fractievoorzitter Job Cohen de afgelopen weken meerdere keren hadden toegezegd te komen bij een koosjere slacht, maar dat het door de joodse gemeenschap steeds op het laatst werd afgebeld. Maandag was voor Van Dam niet mogelijk, omdat hij het mediadebat in de Tweede Kamer had.

Wiegman was diep onder de indruk van de slacht van meerdere kalveren door een joodse sjoucheet. "Erg zorgvuldig en razendsnel. Het is een kwestie vanéén haal en de luchtpijp en halsslagader is door. Je ziet direct dat het beest dood is. Een kwestie van een handvol seconden."

Mogelijk uitstel stemming rituele slacht
Mogelijk uitstel stemming rituele slacht (Foto: ANP)

[WBD] Federer door na viersetter

Roger Federer heeft zich op Wimbledon voor de kwartfinales geplaatst. De als derde geplaatste Zwitser versloeg de Rus Michail Joezjny met 6-7(5), 6-3, 6-3 en 6-3. In de kwartfinales moet Federer het opnemen tegen Jo-Wilfried Tsonga.

Federer kende een stroeve start van de partij en was voor zijn doen slordig. Hij leek de schade echter beperkt te houden toen hij in de tiebreak uitliep naar 4-1. Toen verloor Federer echter vijf punten op rij en even later ook de set.

Federer toonde in het vervolg van de partij echter wel zijn klasse. Joezjny bleef knokken voor elk punt maar voor de Rus, die indruk maakte met zijn backhand en zijn agressieve spel, was het vechten tegen de vierkaai.

Iran toont ondergrondse raketsilo's

Iran heeft maandag voor het eerst ondergrondse raketsilo's getoond. Dat gebeurde bij de start van een tiendaagse legeroefening.

De Iraanse staatstelevisie zond beelden uit van de diepe ondergrondse silo's, waar raketten voor de middellange en lange afstand klaar zouden staan om op vooraf ingestelde doelen te worden afgevuurd zodra Iran wordt aangevallen. Volgens een niet bij naam genoemde officier van de Revolutionaire Garde beschikt Iran over 'talloze' ondergrondse raketsilo's, die niet door spionagesatellieten kunnen worden opgespoord.

Iran beschikt over Shahab-3 en Sajjil-raketten, die een bereik van meer dan tweeduizend kilometer zouden hebben. De raketten zouden daarmee Israël, Amerikaanse bases in het gebied van de Perzische Golf en delen van het oosten en zuidoosten van Europa kunnen treffen.

De Iraanse strijdkrachten houden meerdere keren per jaar grote oefeningen, om te demonstreren dat het land ondanks sancties niets aan kracht heeft ingeboet en zichzelf van wapens kan voorzien. Dikwijls worden tijdens zulke oefeningen nieuwe wapens of militaire systemen getoond.

[WIN] Het boek 'Vermist!'

Waar zijn ze gebleven?

'Ontroerend boek over raadselachtige verdwijningen die nooit zijn opgelost'

Op een dag zijn ze vertrokken, om nooit meer terug te komen. Kinderen, vrouwen en mannen die zelfs na jaren intensief zoeken nooit zijn gevonden. Zijn ze uit vrije wil vertrokken? Leven ze nog? In het boek Vermist! geeft onderzoeksjournalist Leo Burgwal een indringend overzicht van de meest mysterieuze en spraakmakende vermissingen van de afgelopen jaren.

Vermist! bevat openhartige gesprekken met familieleden en vrienden van vermisten, complete reconstructies van verdwijningszaken en onthullende reportages over de vaak zo dramatische zoektochten van familie, politie, privédetectives en paragnosten.

Vermist! biedt ook een blik achter de schermen van Amber Alert (het landelijke waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen en -ontvoeringen) en het na vele jaren nog steeds zeer goed bekeken tv-programma Vermist. Tv-presentator Jaap Jongbloed schreef het voorwoord. Vermist! bevat bovendien vele tientallen exclusieve foto's, documenten en illustraties.

Leo Burgwal
Leo Burgwal (1946) is freelance journalist. Hij heeft vele jaren gewerkt voor het weekblad 
Panorama en is daarnaast betrokken geweest bij de oprichting van 100% NL Magazine.
Voor dit boek dook hij in de rijke archieven van Panorama op zoek naar spraakmakende
verhalen over vermissingen.

Panorama
Vermist! is half juni verschenen bij Just Publishers in samenwerking met Panorama, 
als tweede deel van de serie Panorama-dossiers. Het eerste deel in de serie Panorama-misdaaddossier is De Heineken ontvoering, samengesteld door Sjerp Jaarsma en Nick Kivits. Dit boek met ruim 200 foto's, documenten en alle losgeldbrieven is zeer goed ontvangen: 'Vlotgeschreven, goed gedocumenteerd en breed opgezet' (NBD)

Winnen!
In samenwerking met Just Publishers geven wij 5 exemplaren van 'Vermist' weg aan FOK!kers. Om kans te maken hoef je alleen maar hier in dit topic te posten welke verdwijningszaak de meeste indruk op jou gemaakt heeft. De inzendperiode sluit maandag 4 juli 2011 om 23:00 uur daarna loten we uit alle deelnemers de vijf winnaars.

Succes!

[WIN!] Het boek "Stadsverlichting"

 Zo vaak vragen mensen hoe ze kunnen bijdragen aan een betere wereld. Het antwoord is simpel. Ga regelmatig samen met vrienden en bekenden een uurtje mediteren. Hoe meer mensen op deze manier samen in een helder en coherent bewustzijn zijn, hoe groter het krachtveld zal worden. Het effect van gezamenlijke meditaties is onderzocht:

In 1993 kwamen vierduizend mensen die goed konden mediteren bijeen in Washington, D.C.. Hun doel was de criminaliteit in de stad met twintig procent terug te brengen. Gedurende het experiment, dat acht weken duurde, daalde de criminaliteit met maar liefst 23 procent. Ook waren er minder verkeersongevallen, was het minder druk op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen en werden minder mensen ziek. Dergelijke experimenten zijn sindsdien 48 keer succesvol herhaald, onder meer in oorlogsgebieden als Israël en Libanon.

Hoeveel mensen heb je nodig hebt om dit effect ook in je eigen omgeving te bereiken? Dat is ook onderzocht en blijkt ongeveer 1 procent van een samenleving te zijn. Als deze mensen echter geoefend zijn in meditatie, heb je aan de wortel uit 1 procent van een samenleving al genoeg. Voor een stad als Amsterdam, met zo’n achthonderdduizend inwoners, ga je dus effectief worden met negentig mensen. Een heel kleine groep mensen kan dus een groot effect hebben op de samenleving, indien zij coherent zijn - dat betekent: stil, afgestemd, beschikbaar.

‘Verbeter de wereld vanuit je huiskamer, ook jij kunt aan de slag!’

In het nieuwe boek van Kris en Tijn Touber wordt beschreven hoe de kracht van stilte kan worden
ingezet voor sociale en maatschappelijke vernieuwing. Mediteren helpt om chaos en geweld te verminderen! En het mooie is ook dat iedereen kan meedoen, gewoon in je eigen huiskamer.

Winnen!

Lijkt het jou leuk om hier meer over te weten te komen en wil je jouw ervaringen met ons delen? Geef je dan in dit topic op, gewoon door hier te posten met een leuke motivatie en wellicht behoor jij tot de gelukkige winnaars die dit prachtige boek, inclusief meditatie-cd en poster van ons toegestuurd krijgen! We horen dan graag jouw mening en ervaring!
De inzend periode sluit maandag 4 juli 2011 om 23:00 uur, vervolgens kiezen wij in overleg met de TRU moderators de winnaars van de 5 weg te geven boeken. Om die reden kan Crew van FOK! bij deze actie helaas niet meedoen.

Succes!

Vrouw komt om bij steekpartij in Breda

Een vrouw uit Breda is maandag omgekomen bij een steekpartij in haar woonplaats. Een 47-jarige man uit Breda is aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het incident. Dat meldt de politie.

Agenten troffen de vrouw maandag rond 17.45 uur zwaargewond aan in een woning aan de Otterring na een melding over een steekpartij. De vrouw bezweek in het begin van de avond aan haar verwondingen in een ziekenhuis. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend. De politie is een onderzoek in en rond de woning gestart.

[Upd] 'Transfer Strootman/Mertens kwestie van tijd'

PSV en FC Utrecht zitten nog altijd rond de tafel inzake een mogelijke transfer van Dries Mertens en Kevin Strootman. Beide spelers staan nog bij de Domstedelingen onder contract, maar staan in de nadrukkelijke belangstelling van de Eindhovense club.

PSV verhoogde het bod van tien miljoen euro vóór het afgelopen weekend nog eens met twee miljoen. FC Utrecht ging hier echter niet mee akkoord en wees het bod resoluut af. Toch is de mogelijke komst van Mertens en Strootman naar Eindhoven nog niet van de baan.

Beide partijen hebben de gesprekken vandaag hervat. De Eindhovenaren gaan nu proberen een percentage bij doorverkoop van beide spelers bespreekbaar te maken. De Brabantse club wil dat graag in de koopovereenkomst vastleggen om op die manier de prijs te drukken.

FC Utrecht leek daar vooralsnog geen trek in te hebben, maar volgens Thijs Slegers, PSV-watcher voor Voetbal International, lijken beide partijen elkaar enigszins genaderd te zijn.

Update:

PSV en FC Utrecht zijn dichtbij een akkoord over de duo-transfer van Kevin Strootman en Dries Mertens. Dit heeft Voetbal International zojuist gemeld. De verwachting is dat beide clubs woensdag a.s. meer duidelijkheid zullen geven.

Dit bericht volgt op de verhoging, die PSV voor het duo op tafel wil leggen. De Eindhovenaren zijn namelijk bereid om dertien miljoen euro te betalen; een bedrag waar beide formaties mee kunnen leven. Bovendien willen zowel Strootman als Mertens dolgraag naar de Brabantse club.

Afgelopen weekend bereikte Mertens al een akkoord met PSV. Strootman is nog niet zover, aangezien hij op Ibiza van zijn vakantie geniet. De verwachting is echter dat ook deze speler op korte termijn overeenstemming met de Eindhovenaren zal bereiken.

Aardbeving van 2,7 bij Appingedam

In de provincie Groningen heeft maandag een aardbeving plaatsgevonden. De beving vond rond 15.45 uur plaats. Het epicentrum lag bij Appingedam. De schokken bereikten een kracht van 2,7, meldt het KNMI.

Volgens RTV Noord duurde de beving ruim vier seconden. Vooralsnog zouden geen meldingen van schade of gewonden zijn binnengekomen bij de hulpdiensten.

In Groningen vinden vaker aardbevingen plaats als gevolg van gaswinning. Of gaswinning ook dit keer de oorzaak is, is nog onbekend.

De beving is relatief zwaar voor Groningen. In augustus 2006 vond de zwaarste aardbeving plaats, met een kracht van 3,5. Het epicentrum lag toen bij Middelstum. De schokken werden veroorzaakt door gaswinning. In oktober 2008 was er opnieuw een aardbeving door gaswinning, dit keer met een kracht van 3,2.

EU geeft Nederland 218 miljoen terug

Nederland betaalt dit jaar 218 miljoen euro minder contributie aan de Europese Unie dan eerder begroot. Dat heeft de begrotingscommissie van het Europees Parlement maandag besloten. In totaal was er over vorig jaar 4,5 miljard euro over. De verschillende lidstaten hebben daarom delen van hun contributie teruggekregen.

Van de 4,5 miljard euro die de EU over heeft, werd 2,7 miljard niet uitgegeven. De rest van het geld is afkomstig van onder meer boetes en rente op verlate betalingen.

Het Europees Parlement moet volgende week nog wel groen licht geven voor de teruggave.

Sony trekt stekker uit Star Wars Galaxies

Met ingang van 15 december is de massively multiplayer online game Star Wars Galaxies niet meer te spelen. Sony heeft samen met LucasArts besloten de stekker uit het spel te trekken. Dat hebben de makers laten weten op de officiële website van de game.

Om het einde van Star Wars Galaxies niet zomaar voorbij te laten gaan, staat de maand december in het teken van 'het einde van het universum'. Het is niet ongebruikelijk voor makers van grote online games om hun spellen met een grote gebeurtenis in het spel te laten eindigen.

Spelers moeten nu nog betalen om Star Wars Galaxies te spelen. Vanaf 15 oktober wordt het online spel gratis aangeboden en kunnen gamers afscheid nemen van de acht jaar oude game.

De online game binnen het universum van Star Wars kwam in november 2003 op de markt. In september 2009 sloot Sony twaalf servers af, aangezien het voor spelers gratis was om hun personages te verhuizen van de ene naar de andere server. Naar verluidt is meer dan een miljoen exemplaren van het spel verkocht, maar is het spel helemaal niet populair meer.

Electronic Arts, Bioware en LucasArts werken op dit moment samen aan een nieuwe online game genaamd Star Wars: The Old Republic. Dit spel moet volgend jaar op de markt komen voor de pc.


Sony trekt stekker uit Star Wars Galaxies

Zwemtrainer Verhaeren coach van het decennium

De kennis- en netwerkorganisatie NLcoach heeft Jacco Verhaeren uitgeroepen tot coach van het afgelopen decennium. De zwemtrainer kreeg vandaag uit handen voor voorzitter Joop Alberda van NLcoach de bijbehorende award uitgereikt. Uit 15 genomineerde coaches uit diverse takken van sport werd Verhaeren met 25 procent van de stemmen gekozen tot winnaar.

"Jacco Verhaeren is de eerste coach die binnen de zomersporten een sport heeft omgetoverd in een medaillefabriek", aldus Alberda. "Naast oog voor talent heeft hij oog voor de noodzakelijke inspirerende omgeving." Verhaeren (42) leidde onder anderen Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn naar olympische successen.

Halo-makers brengen oud schietspel naar iPad

Het schietspel Marathon uit 1994 wordt door een freelance programmeur naar de iPad gebracht. De besturing die oorspronkelijk via een toetsenbord werkte, vindt nu plaats via virtuele knoppen op het aanraakscherm van de iPad. Gamestudio Bungie, de oorspronkelijke makers van het schietspel en de Halo-serie, heeft via de eigen website bekendgemaakt dat het de remake ondersteunt.

Marathon verscheen in 1994 voor de Mac-computer. Dit was het eerste spel van Bungie binnen het firstpersonshooter-genre. Volgens de ontwikkelaars is Marathon de reden dat de gamestudio later de serie Halo heeft geproduceerd.

Inmiddels heeft de Amerikaanse gamestudio Halo achter zich gelaten. Game-uitgever Activision Blizzard heeft Bungie voor tien jaar aan zich gebonden. Nu werkt de gamestudio aan een online spel dat vermoedelijk Destiny heet. De nieuwe game is nog niet aangekondigd.


Halo-makers brengen oud schietspel naar iPad

'Nieuwe iPhone meer dan flauwe update'

De volgende versie van de iPhone wordt meer dan een kleine update van de ingebouwde hardware. Volgens de techwebsite Boy Genius Report krijgt de nieuwe versie van de smartphone een compleet vernieuwd design. Officiële bevestiging is er niet. Apple zwijgt hierover, zoals gebruikelijk, in alle toonaarden.

Dat een nieuwe iPhone in productie is, blijkt wel uit bronnen van het weblog AppleInsider. De productie van de nieuwe iPhone zou in augustus van start gaan. Daarnaast zou Apple volgens het weblog werken aan een goedkope versie van de iPhone.

De overstap van de iPhone 3G naar de 3GS twee jaar geleden zat 'm in de ingebouwde hardware en was aan de buitenkant niet te zien. Dat zou met de nieuwe iPhone moeten veranderen. Zo beweren Amerikaanse bronnen dat de nieuwe iPhone aan de bovenkant dikker is dan aan de onderkant. Ook zou het scherm nagenoeg geen rand meer kennen.

Algemeen wordt verwacht dat Apple in september, wanneer het normaal gesproken een nieuwe serie iPods onthult, de nieuwste iPhone voor het eerst toont.

Zijlstra hekelt 'toon' cultuurdebat

Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) is niet blij met het beeld dat tegenstanders van zijn cultuurbeleid schetsen. "Laten we daarmee ophouden", zei hij maandag tijdens het debat over de bezuinigingen in de culturele sector.

Onder meer de PvdA viel Zijlstra hard aan. Kamerlid Jetta Klijnsma (PvdA) hekelde de 'beledigende' en 'koude' toon van het kabinet. Door de bezuinigingen van tweehonderd miljoen euro wordt cultuur 'kapotgemaakt' en verandert het klimaat in Nederland, stelde zij. Ook de SP sprak van een 'culturele kaalslag'.

Zijlstra weersprak dat het kabinet niet in cultuur zou investeren of een hekel aan cultuur heeft. Hij wees erop dat na de bezuinigingen nog steeds ruim zevenhonderd miljoen euro richting de culturele instellingen vloeit. "Het is niet zo dat dit kabinet geen cent in cultuur investeert en cultuur niet belangrijk vindt."

Volgens de bewindsman hebben sommige parijen er belang bij om dit beeld van het kabinet te schetsen. "Ik wil dit beeld wegnemen." Hij riep op om snel op te houden met het voeren van deze discussie. "Daar wordt de cultuursector niet beter van."

Tijdens het kabinet bleek dat de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV de kabinetsplannen steunt. Wel eisen de partijen een paar kleinen aanpassingen. Zo blijven het Friese theatergezelschap Tryater, het Limburgse Opera Zuid en een paar regionale orkesten bestaan, als het aan de drie fracties ligt. Wel moeten zij het doen met minder subsidie.

Zijlstra noemde deze plannen 'sympathiek', maar zegde niet toe om ze uit te voeren. Hij zette vraagtekens bij de financiering of zag de noodzaak ervan niet in. Het ligt voor de hand dat VVD, CDA en PVV nu met moties komen om de bewindsman alsnog hiertoe te bewegen.

IJsland begint toetredingsgesprekken met EU

IJsland is maandag begonnen met de toetredingsgesprekken voor de Europese Unie. Minister van buitenlandse zaken Oessur Skarphedinsson zei dat het EU-lidmaatschap kan leiden tot een stabiele economische groei en een nieuwe, veilige munteenheid.

Het land diende een verzoek voor een lidmaatschap in 2008 in, kort na de val van zijn bankensector. Veel IJslanders zijn gekant tegen een EU-lidmaatschap, omdat zij menen dat de Unie hen een oneerlijke oplossing voor de IJslandse schuldenlast door de strot heeft geduwd. Velen vrezen ook dat de soevereiniteit van het eiland verloren gaat.

Verwacht wordt dat visserij, landbouw, regionaal beleid en monetair beleid kernkwesties zijn in de toetredingsgesprekken. IJslandse vissers vrezen de exclusieve toegang tot visgronden te verliezen, terwijl IJslandse boeren bang zijn dat ze ten onder gaan in de concurrentiestrijd met de industriële wijze van landbouw bedrijven op het continent.

Protest Greenpeace tegen kolencentrale Zuid-Afrika

Activisten van Greenpeace hebben vijf ton steenkool gedumpt bij het hoofdkantoor van het Zuid-Afrikaanse nutsbedrijf. Zij willen hiermee hun oproep aan het land om meer duurzame energie te gebruiken kracht bijzetten, zei een woordvoerster van de organisatie maandag.

De milieugroep wil dat Zuid-Afrika stopt met de bouw van een nieuwe kolencentrale en overstapt op duurzame energie en efficiënter energiegebruik.

Het vuur ontketend (7)

- een mes, altijd een mes. Of de blote hand. Franco had een mes in zijn hand. Zijn gezicht voelde plakkerig; het rook vervelend vreemd. De aders in zijn hoofd bonkten. Hij was buiten adem. Waarom had hij een mes vast? Franco voelde alleen woede. Tyfuswijf. Kuthoer. Ze had hem genegeerd, vernederd en nu was ze dood. Een beetje liefde en aandacht was genoeg geweest. Ze verdiende niet minder. Hij hief zijn arm, zijn hand, zijn mes. De zwaai -

Matige smog in zuidoosten Nederland

Het zuidoosten van Nederland krijgt dinsdag vermoedelijk te maken met matige smog. De drempel van smog door ozon van 180 microgram per kubieke meter wordt waarschijnlijk in de middag of aan het begin van de avond overschreden. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu maandag.

De concentraties blijven naar verwachting onder de alarmdrempel van de Europese Unie van 240 microgram ozon per kubieke meter. Woensdag is de smog naar verwachting weer weg. Onweer dat voor dinsdagavond verwacht wordt verdrijft de hitte. Ook draait de wind naar het westen, wat zorgt voor de aanvoer van schone lucht.

Kinderen, mensen met ziekten aan de luchtwegen, mensen die zich langdurig inspannen in de buitenlucht en mensen die extra gevoelig zijn voor ozon kunnen gezondheidsklachten krijgen. Zo kunnen ogen, neus en keel geïrriteerd raken, kunnen mensen extra last krijgen van hoesten en kortademigheid en kan astma verergeren.

Klachten kunnen worden voorkomen of verminderd door niet te langdurige inspanning in de buitenlucht en door binnen te blijven. Bij klachten die niet meteen te verklaren zijn, wordt geadviseerd contact te zoeken met de huisarts of GGD.

Hoge concentraties ozon ontstaan als er veel verontreinigende stoffen als stikstofoxiden in de lucht zitten doordat er weinig wind staat. De vervuilende stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Hierdoor komt smog door ozon vrijwel alleen voor in het voorjaar en in de zomer.

Battlefield Heroes is weer terug online

Battlefield Heroes is weer terug online nadat de website gehacked was door LulzSec voordat ze ermee stopten. LulzSec had gegevens van 550.000 gebruikers online gezet. Uitgever EA heeft aangegeven dat er geen persoonlijke gegegevens of financiële gegevens buit zijn gemaakt.

Het zou gaan om schermnamen en versleutelde wachtwoorden van een vroege bèta van het spel. Op de website van Battlefield Heroes is aangegeven dat er nog een verder onderzoek naar het incident loopt.

Battlefield

Amnesty: leger Egypte erkent maagdelijkheidstests

Het militaire bestuur in Egypte geeft toe dat er zogenaamde 'maagdelijkheidstests' zijn uitgevoerd op vrouwelijke demonstranten. Dat heeft Amnesty International maandag bekendgemaakt. Volgens de hulporganisatie zei een lid van het militaire bestuur dat de tests een middel waren om beschuldigingen van verkrachting te ontkrachten.

De 'maagdelijkheidstests' kwamen in maart aan het licht toen demonstranten op het Tahrir-plein in Caïro werden aangevallen door aanhangers van het toenmalige regime. Diverse vrouwen werden vervolgens aan de tests onderworpen.

Het lid van het militaire bestuur, generaal Abdel Fattah al-Sisi, zei dat de tests niet meer zullen worden toegepast.

Kirby komt naar 3DS-Virtual Console

De Nintendo 3DS eShop begint langzaam vorm te krijgen. Na Link's Awakening krijgen we nu een andere GameBoy-klassieker: Kirby's Dream Land. Het is de eerste game van wat later een Nintendo-icoon zou worden en het introduceerde veel van de elementen die we in de nieuwste delen nog terugzien

Dream Land was dus het debuut voor de opgezwollen roze zuigertje en zijn pinguïnkoning rivaal. Het spel kwam in 1992 uit, is in zwart-wit en Kirby heeft nog niet de mogelijkheid om krachten van vijanden te kopiëren. Die laatste kwam pas een jaar later in Kirby's Adverture, een NES-game uit 1993.

Kirby's Dream Land en twee andere titels zijn ideze donderdag te downloaden op de eStore:

 • Kirby's Dream Land - 3DS Virtual Console - €4
 • A Fairy Tale - 3DS/DSi Ware - €2 / 200 DSi-punten
 • Successfully Learning German: Year 3 - 3DS/DSi Ware/WiiWare - €5 / 500 DSi-punten / 500 Wii-punten

kirby

Vrouw besproeit agenten met borstmelk

Een vrouw uit Ohio heeft bij haar arrestatie de politie ondergespoten met haar borstmelk. De 30-jarige Stephanie Robinette was op een bruiloft toen ze ruzie kreeg met haar man. Ze verkocht hem verschillende tikken, en sloot zich toen op in de auto. Haar man belde daarop de politie.

Toen de politie probeerde de vrouw uit de auto te halen, waarschuwde ze hen dat ze borstvoeding gaf. De agenten probeerden desalniettemin de vrouw met dwang uit de auto te halen en te arresteren. Hierop nam ze haar rechterborst uit haar jurk, en besproeide ze de agenten en de auto. Uiteindelijk is het de politie gelukt haar uit de wagen te werken en onder controle te brengen.

Robinette wordt aangeklaagd wegens huiselijk geweld, geweldpleging, het hinderen van officiële zaken, verzet bij arrestatie en het verstoren van de openbare orde.

Gezochte drugscrimineel opgepakt

Het Team Executie Strafvonnissen heeft de 35-jarige René P. opgespoord. Hij werd vorige week maandag op het vliegveld van Barcelona door de Spaanse autoriteiten aangehouden. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt.

Het gerechtshof in Leeuwarden veroordeelde P. in januari 2005 tot vijf jaar gevangenisstraf voor de handel in harddrugs, waarvan hij nog 1098 dagen moet uitzitten. P. had stoffen geleverd die werden gebruikt bij de productie van synthetische drugs. Ook leverde hij logistieke en financiële hand-en-spandiensten. Hij mocht in april 2006 op weekendverlof, maar keerde niet terug.

P. was een van de dertien gezochten op de nationale opsporingslijst. Hierop staat dat hij mogelijk verbleef in de omgeving van Alicante. Nederland gaat Spanje vragen om zijn uitlevering, zodat hij het restant van zijn straf in Nederland uit kan zitten. Wellicht wordt hij in het liquidatieproces als getuige gehoord.

Het Team Executie Strafvonnissen is een samenwerkingsverband van het Openbaar Ministerie en de politie dat zich bezighoudt met het signaleren en opsporen van voortvluchtige veroordeelden die hun gevangenisstraf nog niet hebben uitgezeten. Het valt onder het OM in Zwolle.

Mistwalker bedankt fans die project opstarten

De Japanse ontwikkelaar, Mistwalker, heeft gamers bedankt die het project 'Operation Rainfall' hebben opgestart. Dit project moet ervoor zorgen dat er meer games vanuit Japan gelokaliseerd gaan worden naar Amerika/Europa. De gamers richten zich vooral op The Last Story, Xenoblade en Pandora's Tower. Xenoblade is alleen bevestigd voor een release in Europa.

Wat begon als een forumtopic met een hoop gebitch op het feit dat er niet gelocaliseerd wordt is het uitgegroeid naar een grootschalige actie. Zo zal er een grootschalige brievenactie gehouden worden aan Reggie Fils-Aime, de president van Nintendo Amerika. Naast de brievenactie is er ook een pre-order-actie opgezet.

Xenoblade is namelijk in 2009 aangekondigd als een spel dat zou kunnen komen naar Amerika. De game kreeg de naam Monado: Beginning of the World voor Amerika en kreeg zelfs een pre-order mogelijkheid op Amazon.com. De website heeft deze pre-order nooit weggehaald en nu hebben fans van de game massaal pre-orders geplaatst waardoor het spel op de eerste plaats komt te staan. Dit in de hoop dat Nintendo ziet dat de game er echt moet gaan komen.

Soraya Saga, de schrijver van Xenoblade heeft ook aangegeven dit project te steunen. Nintendo Amerika zelf geeft aan dat we moeten wachten op een update. Geruchten gaan wel dat de games in de planning staan voor een release in het westen.  Wil je deze actie steunen of meer informatie, ga dan naar de website van Operation Rainfall waar ook de voorbeeldbrieven voor Reggie staan.

Ring Amsterdam dicht na ongeluk Nieuwe Meer

De ringweg rond Amsterdam is maandagavond bij knooppunt de Nieuwe Meer afgesloten vanwege een ongeluk. Alle rijstroken zijn dicht. Er is een flinke file ontstaan op de A10.

Verkeer dat naar de A4 wil, kan met aangepaste snelheid passeren, meldt de Verkeersinformatiedienst. Het kan tot 20.15 uur duren voordat de rijstroken worden vrijgegeven.

Bij het ongeval waren om 17.40 uur een motorrijder, een vrachtwagen en een personenauto betrokken. Onbekend is of er gewonden zijn. Verkeer richting Den Haag wordt aangeraden via de A2 en de A9 rijden.

Duke Nukem komt naar de Mac

Duke Nukem Forever zal komende zomer ook beschikbaar zijn voor Mac-gebruikers. Aspyr Media zal de game gaan porten en de game zal via Steam te kopen zijn. Of de game een directe port van de PC-versie zal zijn is nog niet bekend maar de president van Aspyr Media is iedergeval enthousiast.

“We are thrilled to play a part in bringing this gaming experience to the Mac,” aldus Michael Rogers, president van Aspyr Media. Een datum voor de game is nog niet bekendgemaakt, even afwachten dus.

Duke

Verbeek: "Sigthórsson zeker weg bij AZ"

AZ-trainer Gertjan Verbeek rekent in het nieuwe seizoen niet meer op Kolbeinn Sigthórsson. De IJslander lijkt op weg naar Ajax, al is er nog geen akkoord bereikt tussen beide clubs. "De kans dat hij vertrekt schat ik op honderd procent", liet de oefenmeester maandag na de eerste training weten.

Sigthórsson was niet aanwezig op de training van de Alkmaarders. De 21-jarige aanvaller geniet na zijn deelname met IJsland aan het EK-21 van een korte vakantie. Met Ruud Boymans, die maandag in Alkmaar zijn handtekening zette onder een contract tot medio 2015, heeft AZ de opvolger van Sigthorsson al in huis.

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 19-06-2011 t/m zaterdag 25-06-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Zumba Fitness blijft de volledige top veertig voor en behoudt de eerste plaats in de lijst. Zelda blijft op de tweede plaats staan.

Stijger van de week is Assassins's Creed: Brotherhood, die stijgt met tien plaatsen naar plek dertig. Daler van de week, met 24 plaatsen, is Red Faction: Armageddon naar plaats 37.

De lijst bestaat uit zeven Wii-games, zeventien Xbox 360-games, twaalf PlayStation 3-games, één PC-game, geen PSP-games, twee DS-games en één 3DS-game.

chart

Hersendode vrouw krijgt gezond kind

Artsen in Saudi-Arabië hebben een baby ter wereld geholpen van een moeder die al meer dan 4 maanden hersendood is. Het kind is na een zwangerschap van 28 weken en 2 dagen gezond geboren.

De 38 jaar oude vrouw was 11 weken zwanger, toen ze in een coma raakte. Sindsdien is ze kunstmatig gevoed. Dat meldde de medisch directeur van de privékliniek in de stad al-Khobar, Samir Kara, maandag.

De kliniek had in 2009 al eens een baby op de wereld geholpen waarvan de moeder in haar 13e zwangerschapsweek in coma was geraakt.

Hersendode vrouw baart gezond kind
Hersendode vrouw baart gezond kind (Foto: ANP)

Weerbaarheidstraining voor politieagenten

Politieagenten krijgen extra trainingen om hun fysieke en mentale weerbaarheid te versterken. Dat moet ertoe leiden dat het aantal agenten dat minder inzetbaar is vanwege sociale en psychische klachten, aan het eind van de kabinetsperiode met de helft is teruggedrongen.

Dat staat in het actieplan Versterking professionele weerbaarheid dat minister van Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Agenten worden steeds vaker geconfronteerd met agressie en geweld. Uit onderzoek blijkt dat twintig tot dertig procent van de politieambtenaren hierdoor waarschijnlijk 'verminderd weerbaar' is als gevolg van psychosociale klachten; vijf tot zeven procent is zeker verminderd weerbaar. Dit heeft gevolgen voor hun operationele inzetbaarheid.

Opstelten vindt de uitkomsten van het onderzoek 'zorgwekkend' en hij neemt een aantal maatregelen om het aantal agenten dat lijdt aan 'verminderde mentale weerbaarheid' terug te brengen naar tien tot vijftien procent aan het eind van 2014.

De maatregelen zijn gericht op preventie, training, zorg en nazorg. Zowel bij de werving en selectie van nieuwe agenten als tijdens hun opleiding moet meer aandacht worden besteed aan mentale weerbaarheid. Alle politiemensen krijgen weerbaarheidstrainingen.

Ook worden leidinggevenden en gewonde agenten getraind in het herkennen en omgaan met psychosociale klachten. Volgend jaar komt er één loket waar medewerkers terechtkunnen met vragen. Dit alles moet leiden tot een 'gezondere werkcultuur' en grotere inzetbaarheid van de politie.

Grote brand in loods Heinenoord

In een loods in het Zuid-Hollandse Heinenoord woedt maandag een grote brand. Bij het vuur komt veel rook vrij. De rookwolk is tot in de wijde omgeving te zien. Of er gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrijkomen, is nog onbekend, aldus een woordvoerder van de politie.

De brand brak omstreeks 17.45 uur uit in de loods aan het Oosteinde. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. In de loods staat een landbouwvoertuig.

Didulica meldt zich verrassend bij AZ

Joey Didulica heeft zich verrassend gemeld voor de eerste training van AZ dit jaar. De 33-jarige doelman werd eerder dit jaar geopereerd aan een nekhernia en verwacht werd dat hij nog het hele jaar uitgeschakeld zou zijn, maar de Australiër meldde zich fit in Alkmaar.

"De dokters in Australië hebben me groen licht gegeven. Ik ben gewoon als verrassing naar het stadion gereden en gezegd dat ik wilde meetrainen. Dat wekte wel wat verbazing, maar ze hebben me mee laten doen," zei Didulica op de website van AZ.

"Ik heb nu een titanium plaat in mijn nek. De botten in mijn wervel moeten naar elkaar toe groeien. Maar ik hoop eind augustus weer een wedstrijd te spelen. Dat had ik een tijdje terug niet durven dromen. Ik was sterk vermagerd en kon niet eens een pen optillen. Mijn ouders huilden toen ze me zagen. Het was de ergste pijn die ik ooit heb gevoeld. Mijn vrouw en ik waren al bezig met life after football, maar nu sta ik hier. Ik ben een gelukkig man."

Nieuwe trailer Immortals

Er is een nieuwe trailer vrijgegeven van de film Immortals. De film is gebasseerd op de Griekse mythologie Theseus, Minotaurus en de Titanenstrijd. In de film spelen onder andere Henry Cavill (de toekomstige Superman), Mickey Rourke en Freida Pinto. In de film moet Theseus (Henry Cavill) zelfs de Griekse goden zien te beschermen van de veroveraar Hyperion (Mickey Rourke). 

Hieronder staat de nieuwe trailer van de film.


Nieuwe trailer Immortals

Bus stort in ravijn in Bolivia

Een bus is zondag in Bolivia van een mistige bergweg geraakt en in een ravijn gestort. Zeker 28 mensen vonden de dood, zei de politie. De bus was onderweg van Villazon, nabij de grens met Argentinië, naar de stad Tarija. Naar de oorzaak van het ongeval is een onderzoek ingesteld.

Het is het ergste busongeluk in Bolivia dit jaar. In januari kwamen 25 mensen om toen een bus en een vrachtwagen met passagiers een overstroomde weg probeerden over te steken.

[WBD] Ook Wozniacki en V. Williams naar huis

Dominika Cibulkova heeft Wimbledon van de nummer één van de wereld beroofd. De Slowaakse rekende maandag in drie sets af met Caroline Wozniacki: 1-6, 7-6 (5) en 7-5. Voor Wozniacki is het al het derde jaar op rij dat ze in de vierde ronde van het Engelse grandslamtoernooi wordt uitgeschakeld. Cibulkova kwam nog nooit verder dan de derde ronde.

Ook voor Venus Williams viel het doek vandaag. De 31-jarige Amerikaanse verloor met 2-6 en 3-6 van de Bulgaarse Tsvetana Pironkova. De halve finaliste van vorig jaar speelt in de kwartfinale in Londen tegen Petra Kvitova (ook een halve finaliste van vorig jaar, red.) die de Belgische Yanina Wickmayer met 6-0 en 6-2 de baas was. Tamira Paszek uit Oostenrijk bereikte tenslotte ten koste van de Russin Ksenia Pervak de laatste acht. Paszek won dat duel met 6-2, 2-6 en 6-3.

Fry wil meer creativiteit bij Ferrari zien

De technisch directeur van Ferrari Pat Fry ziet het als zijn taak om de creativiteit bij de Italiaanse renstal terug te brengen. De Brit is de opvolger van de weggepromoveerde Aldo Costa en vindt dat zijn team te conservatief opereert. Door dingen te veranderen hoopt hij dat Ferrari beter voor de dag kan komen in de Formule 1.

"We kijken naar mogelijkheden om onze manier van werken te veranderen. Er zitten veel hele slimme mensen bij Ferrari. We proberen ze gewoon meer ruimte te geven om met ideeën te komen en creatiever te werk te gaan. We voeren geen grote wijzigingen in het personeelsbestand door," zei Fry. "We proberen te kijken naar de manier waarop we de windtunnel gebruiken. Dat gaan we veranderen, misschien deze week al. Daarnaast vogelen uit hoe we de simulatoren beter kunnen benutten om de juiste route uit te stippelen. We leggen een fundering om betere besluiten te kunnen nemen."

Doodgeschoten Pinas herdacht met stille tocht

Vrienden, familie en buurtbewoners hebben zondagavond in Amsterdam Zuidoost Eugene Pinas herdacht.

De drukbezochte stille tocht begon in Gravestein en eindigde op de speelplaats op het Sophie Redmondplein, waar de 21-jarige Pinas woensdag werd doodgeschoten.

De politie heeft nog niemand aangehouden voor de moord. Het onderzoek wordt bemoeilijkt omdat zich geen ooggetuigen hebben gemeld die de dader(s) hebben zien vluchten. Volgens de politie was Pinas bekend bij Justitie. Zijn advocaat liet AT5 echter weten dat hij geen zware crimineel was, maar meer een goedzak die een beetje hosselde.

Ook Kraak & Smaak stuit op beveiliging Glastonbury

Niet alleen topmodel Kate Moss kreeg het afgelopen weekeinde aan de stok met de beveiliging op het Britse festival Glastonbury. Ook Kraak & Smaak werd op het matje geroepen. Moss werd zaterdagavond backstage weggestuurd. Bij Kraak & Smaak kwam het uiteindelijk niet tot problemen.

"Het is vrij bizar dat je als artiest niet eens vrij over het terrein kan lopen. De beveiligers vertrouwen niemand", zegt Mark Kneppers van het producerstrio maandag tegen Novum Nieuws. Kneppers mocht namens Kraak & Smaak afgelopen weekeinde drie optredens verzorgen op het prestigieuze openluchtfestival.

In totaal draaide Kneppers voor enkele duizenden festivalbezoekers. "Ondanks de stortregen was het echt te gek en zeer geslaagd. Dit was ongetwijfeld het grootste wat ik ooit heb meegemaakt", zegt hij.

Niet alleen het optreden was indrukwekkend, ook de grootte van het festival was overweldigend. "Ik heb nog spierpijn van het lopen." Kraak & Smaak stond in 2008 ook al eens op het festival, maar dit keer was de ontvangst groter, aldus Kneppers. "Je merkt echt dat je hier voet aan de grond krijgt. Ik hoop dat we bij de volgende editie een plekje op het grote podium kunnen krijgen."

Op dat podium stonden dit jaar grootheden als U2 en Beyoncé. Vooral over Beyoncé is Kneppers vol lof. "Ik was onder de indruk van de puike show van Beyoncé. Daar kan U2 nog wat van leren."

Eerste F-16-piloten dinsdag terug van Libië-missie

Het F-16-detachement dat de afgelopen drie maanden heeft deelgenomen aan de handhaving van de no-flyzone boven Libië keert dinsdag terug naar Nederland. Het detachement landt in de loop van de dag op vliegbasis Eindhoven. Maandag werd het commando overgedragen aan een tweede lichting.

De eerste ploeg heeft meer dan driehonderd vluchten uitgevoerd. De Nederlanders hielpen mee met het beschermen van de burgerbevolking en de naleving van het wapenembargo tegen het regime van kolonel Moammar Gadhafi. De piloten hebben niet zelf gebombardeerd. Dat mocht niet van de Tweede Kamer.

De gevechtsvliegtuigen opereren vanaf de Italiaanse vliegbasis Decimomannu op Sardinië. Het personeel komt vooral van de vliegbasis Leeuwarden. De aflossing is vooral afkomstig van de vliegbasis in het Brabantse Volkel.

De terugkeer vindt plaats met een KDC-10 van de luchtmacht. Dat toestel is ook ingezet bij de missie. Het is niet alleen transporttoestel, maar kan ook F-16's bijtanken.

De Kamer heeft de bijdrage aan de missie boven het Noord-Afrikaanse land op 10 juni met drie maanden verlengd.

Cultuurdemonstranten botsen met ME

Enkele honderden demonstranten tegen het cultuurbeleid van het kabinet zijn maandagmiddag voor de Tweede Kamer oog in oog komen te staan met de mobiele eenheid.

De demonstranten voeren actie voor de ingang van de Tweede Kamer aan de Lange Poten. De mobiele eenheid is ter plekke met paarden en busjes. Twee demonstranten werden opgepakt. Veel demonstranten gingen vervolgens uit protest op straat zitten.

Eerder op de middag werd op het Malieveld de Mars der Beschaving afgesloten. Volgens de politie waren daar vijf- tot zesduizend mensen aanwezig. Daar was de sfeer nog vredig.

Franse banken bereid tot steun Griekenland

Franse banken hebben zich bereid betoond om Griekenland te helpen door een aanzienlijke schuldhernieuwing te accepteren. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy maandag gezegd. Mogelijk is hiermee een belangrijke drempel genomen en zijn andere Europese banken minder terughoudend om ook een duit in het zakje te doen.

Het plan is om de schulden van Griekenland bij de banken om te zetten in obligaties met een looptijd van dertig jaar. Daarmee krijgen de Grieken broodnodige fondsen in handen om hun enorme schuldenlast in te dammen en tijd om hun economie te hervormen.

Griekenland heeft voor zo'n vijftien miljard euro aan schulden bij Franse banken uitstaan. Bij Duitse financiële instellingen staat Griekenland voor bijna 23 miljard euro in het krijt.

Sarkozy drong er bij andere landen op aan het Franse voorbeeld te volgen. Ook voor andere landen is het plan bruikbaar, zei hij. "Het idee is dat we Griekenland niet laten vallen, we zullen de euro verdedigen, dat is in het belang van ons allemaal."

Vrijdag drukke avondspits verwacht

Het verkeer moet vrijdagmiddag rekening houden met een drukke avondspits. Vooral op de snelwegen rond Utrecht wordt het dringen. Daarvoor waarschuwt de ANWB maandag.

In het midden van het land begint komend weekend voor ongeveer 750.000 Nederlanders de zomervakantie. Iets meer dan de helft daarvan trekt de grens over.

Al na het middaguur ontstaan de eerste vakantiefiles, aldus de ANWB. Knelpunten zijn onder meer te vinden op de A1 van Amsterdam naar Apeldoorn, de A12 van Utrecht naar Arnhem en de A28 van Utrecht naar Amersfoort.

Ook zaterdagavond wordt het druk op de wegen rond de Amsterdam Arena. Daar vindt het uitverkochte dancefeest Sensation White plaats, waar tienduizenden bezoekers op af komen. Op de A2, A9 en A10 kunnen files ontstaan.

In België wordt het dit weekend daarnaast ook druk op de wegen door het begin van de schoolvakanties. Vooral op de wegen naar de kust en de Ardennen staan er files. In Duitsland, waar in het noorden en oosten de schoolvakantie begint, is er kans op files vrijdagmiddag en zaterdag op de wegen rond Hamburg, Neurenberg en München. In Zwitserland staat het verder vooral vast bij de Sint Gotthardtunnel op de A2 van Bazel naar Chiasso.

[WBD] Murray in drie sets langs Gasquet

Andy Murray is doorgedrongen tot kwartfinale van Wimbledon. De Britse tennisser versloeg in de vierde ronde de Fransman Richard Gasquet in drie sets: 7-6 (3), 6-3 en 6-2. De als vierde geplaatste Murray moet het in de kwartfinale opnemen tegen de Pool Lukasz Kubot of Feliciano Lopez uit Spanje.

De Brit speelde uitstekend tegen de nummer zeventien van de plaatsingslijst. Gasquet kon Murray alleen in de eerste set bijbenen, maar moest in de tiebreak de set aan de Brit laten. Murray had daarna voldoende aan een break om de tweede set te pakken. In het derde bedrijf was het verzet van de Fransman gebroken en liep Murray uit naar een comfortabele zege.

Bernard Tomic verraste eerder op de dag Xavier Malisse. De 18-jarige Australiër, die Robin Söderling al had verslagen, was de Belg met 6-1, 7-5 en 6-4 de baas. Qualifier Tomic neemt het in de kwartfinale op tegen de Servische nummer twee van de wereld, Novak Djokovic, of de Fransman Michael Llodra.


Murray in drie sets langs Gasquet (Foto: Novum)

Breukink: "Gesink laat niets aan toeval over"

Erik Breukink denkt dat Robert Gesink wel eens het podium van de Tour de France kan gaan halen. De ploegleider van het Rabobank-team weet dat zijn kopman in goede vorm steekt en stappen ten opzichte van vorig jaar heeft gemaakt.

"Gesink is nog gedrevener, nog fanatieker," zei Breukink als hij zijn kopman met zichzelf vergelijkt. "Robert is iemand die niets aan het toeval overlaat. Ik moest het hebben van mijn tijdritten en dan overleven in de bergen. Robert is duidelijk een betere klimmer dan ik ooit ben geweest. Ik was rustiger en misschien wat makkelijker. Bij hem zie je meer emotie. En hij heeft veel aan zijn tijdrit gewerkt. Dat zie je dit seizoen terug in zijn resultaten."

Gesink lijkt de belangrijkste kandidaat voor de witte trui te zijn. "En als hij in de buurt van de witte trui komt, dan speelt hij ook hoog mee in het algemeen klassement. Als Robert zijn ding maar kan doen in het hooggebergte, gaan we een mooie Tour tegemoet. Maar je weet het nooit, je bent ook afhankelijk van je tegenstanders."

'Explosie Berg aan de Maas is misdrijf'

Politie en justitie gaan bij de ontploffing in de woning in het Limburgse Berg aan de Maas vorige week uit van een misdrijf. Onderzoek heeft uitgewezen dat de explosie niet het gevolg is van een gaslek, meldt het Openbaar Ministerie maandag.

Bij de explosie in de woning aan de Burgemeester Kurversstraat raakten de 33-jarige bewoonster, haar 13-jarige zoon en 10-jarige dochter zwaargewond. Hun toestand is nog altijd kritiek.

Er zijn nog geen aanhoudingen verricht en de politie heeft ook nog geen verdachten op het oog. Volgens buurtbewoners zou de vrouw worden bedreigd door haar ex-man. Het OM wilde daar eerder niets over kwijt, maar meldt maandag dat de politie contact heeft met de vader van de kinderen.

De explosie sloeg de voor- en achtergevel uit de woning en veroorzaakte een fikse brand. De bewoners van zeven omliggende woningen moesten hun huis verlaten.

[WBD] Bartoli stunt tegen S. Williams

Marion Bartoli heeft verrassend de kwartfinale op Wimbledon bereikt. De Française was in de vierde ronde met 6-3 en 7-6 (6) te sterk voor titelverdediger Serena Williams (7). De als negende geplaatste Bartoli speelt bij de laatste acht tegen de Duitse Sabine Lisicki.

Williams, die eerder deze maand haar rentree maakte na een jaar blessureleed, moest in de eerste set haar service één keer inleveren. Voor Bartoli was dat voldoende om de set te pakken. In het tweede bedrijf ging de strijd gelijk op tot 5-5. Williams werd toen gebroken, waarna Bartoli de wedstrijd mocht uitserveren. De Française was haar zenuwen echter niet de baas en daardoor kon Williams een tiebreak forceren. Daarin nam de Amerikaanse een voorsprong, maar trok Bartoli uiteindelijk aan het langste eind.

[Tour] Cofidis met Moncoutié en Duque aan de start

Cofidis heeft vandaag bekend gemaakt met welke renners de ploeg aan de start van de Tour de France zal gaan verschijnen. Bekendste namen op de lijst zijn tweevoudig etappewinnaar David Moncoutié (Frankrijk) en de Colombiaan Leonardo Duque.

Naast dit tweetal zullen ook Rein Taaramae (Estland), Mickaël Buffaz, Samuel Dumoulin, Julien el Farès, Tony Gallopin, Tristan Valentin (allen Frankrijk) en Romain Zingle (België) aan het vertrek in de Vendée.

'Nederland valt terug in internationale pikorde'

Nederland staat in het buitenland niet langer bekend als het braafste jongetje van de klas. Dat stelt voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (CDA) maandag in een interview in NRC Handelsblad. Volgens Van Ardenne valt Nederland door de opstelling van de PVV en de bezuinigingen op internationale missies terug in de internationale pikorde.

De gedoogconstructie is volgens haar niet uit te leggen in het buitenland, waar wordt gedacht dat de PVV deel uitmaakt van de regering. De ferme taal van Geert Wilders over immigranten en het halveren van de ontwikkelingssamenwerking valt niet in goede aarde bij andere landen, zegt Van Ardenne.

"Wat ik gemerkt heb, is dat er veel leedvermaak is over het feit dat Nederland niet meer het braafste jongetje van de klas is. Dat wordt opgemerkt in het buitenland", zegt Van Ardenne. "We zijn teruggevallen tot de middenmoot. We behoren niet meer tot de voorhoede."

Van Ardenne heeft kritiek op de samenwerking van haar partij met de PVV. Ze vindt dat de partij van Wilders 'verschrikkelijk badinerend' over immigranten praat en vreest dat de tweedeling in het CDA over het in zee gaan met de PVV nog jaren doorklinkt.

Van Ardenne was de afgelopen vier jaar permanent vertegenwoordiger bij de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN in Rome. Ze wordt opgevolgd door partijgenoot Gerdi Verbeet, en gaat zelf vanaf vrijdag aan de slag als voorzitter van het Productschap Tuinbouw.

Dodental EHEC-crisis naar 47

Het dodental als gevolg van de E.coli-uitbraak is opgelopen tot zeker 47. Dat hebben de Duitse autoriteiten maandag gezegd. Het aantal nieuwe besmettingen neemt wel af. Eén persoon overleed in Zweden, de overige 46 allen in Duitsland. Mogelijk is ook in de Verenigde Staten een dode gevallen, maar dit staat nog niet vast.

De oorsprong van de besmetting ligt bij groentekiemen, afkomstig van een boerderij in het noorden van Duitsland. Een E.coli-uitbraak in Frankrijk zou los staan van de gebeurtenissen in Duitsland. Acht personen werden na het eten van groentekiemen met ziekteverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Deze kiemen zouden echter lokaal geteeld zijn. Wel zijn drie slachtoffers besmet met dezelfde E.coli-variant als de slachtoffers in Duitsland.

Frankrijk is overgegaan op een verkoopverbod voor fenegriek-, mosterd- en rucolakiemen van een Brits postorderbedrijf. Volgens dit bedrijf is het echter onterecht dat het in verband wordt gebracht met de uitbraak. Ook is er geen sprake van een direct verband tussen het Britse bedrijf en kiemen uit Duitsland.

Premier Japan benoemt ministers voor herstel

De Japanse premier Naoto Kan heeft maandag twee nieuwe ministers benoemd die de nucleaire crisis moeten gaan bestrijden en de wederopbouw na de tsunami van maart ter hand moeten nemen. Ryu Matsumoto wordt minister van wederopbouw en Goshi Hosono wordt als minister verantwoordelijk voor het bestrijden van de crisis bij de door de aardbeving en tsunami ernstig beschadigde kerncentrale Fukushima Dai-ichi. Twee andere politici zijn door Kan tot speciale adviseurs benoemd.

Kan staat onder druk om af te treden, omdat hij na de ramp van 11 maart blijk zou hebben gegeven van gebrek aan leiderschap. Hij heeft gezegd dat hij eventueel bereid is op te stappen, maar dat hij eerst een stevige basis wil leggen voor het herstel van zijn land.

De exploitant van de kerncentrale van Fukushima, Tepco, maakte maandag bekend dat de nieuwe waterzuiveringsinstallatie van de centrale inmiddels goed functioneert. De installatie, die radioactief water zuivert, werd eerder deze maand reeds enkele uren na in gebruik te zijn genomen stilgelegd, uit angst dat ze zou overlopen. Door technische mankementen liep de installatie snel vol, maar volgens Tepco zijn de problemen nu verholpen.


Premier Japan benoemt ministers voor herstel (Foto: Novum)

DNB-medewerker neemt 1,2 miljoen mee

Een medewerker van De Nederlandsche Bank heeft 1,25 miljoen euro meegenomen uit de kluis van de bank. De diefstal werd bijna drie jaar geleden ontdekt, maar DNB brengt het nieuws nu pas naar buiten. De toenmalig medewerker die wordt verdacht van de bankroof is naar het buitenland gevlucht en is nog niet getraceerd.

De bank constateerde in september 2008 dat het geld was verdwenen uit de kluis. DNB deed aangifte, waarna de politie op het spoor van de medewerker kwam. Die was op dat moment al met onbekende bestemming vertrokken.

DNB laat weten het incident te betreuren. De veiligheidsmaatregelen zijn naar aanleiding van de diefstal verder aangescherpt.


DNB-medewerker loopt met ruim miljoen de deur uit (Foto: Novum)

Agenten gewond bij actie tegen spoorweg in Italië

Bij rellen die uitbraken bij een demonstratie tegen de aanleg van een nieuwe spoorweg tussen Italië en Frankrijk zijn maandag in het noorden van Italië 25 politieagenten gewond geraakt. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De agenten raakten gewond toen ze probeerden te verhinderen dat demonstranten het bouwterrein van de spoorweg in de Susavallei zouden betreden.Tegen de aanleg van de spoorweg, die de natuur schade zou berokkenen, wordt al maanden actie gevoerd. De spoorweg moet Turijn met Lyon verbinden. De aanleg moet donderdag beginnen. Als dit niet lukt, kost dat Italië volgens de regering bijna 671 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld van de Europese Unie.

Save-files in RE: The Mercenaries 3D zijn voor eeuwig

Resident Evil: The Mercenaries 3D op de 3DS heeft een ‘opmerkelijke’ feature, je save-file kan namelijk nooit worden gewist.

Geen prettig nieuws voor perfectionisten of mensen die het spel tweedehands aanschaffen. Hierdoor is het namelijk onmogelijk om met een frisse start te beginnen. Volgens de Japanse blog Esuteru geven Japanse retailers slechts een klein bedrag aan mensen die hun exemplaar van The Mercenaries 3D komen verkopen, ongeveer 5 euro.

Waarom Capcom dit heeft gedaan is een raadsel, wellicht proberen ze tweedehands verkopen zo de kop in te drukken of misschien is het een bizarre technische bug. Een gebruiker van NeoGAF plaatste een screenshot van de handleiding waarop de vreemde feature wordt bevestigd.

RE:M

Unreal Engine gemakkelijk te porten naar Wii U

De Unreal Engine blijkt goed te werken op Wii U, dat blijkt uit de ervaringen van Gearbox. De ontwikkelaar van Aliens Colonial Marines kreeg pas enkele maanden voor de E3 een Wii U development kit, maar had het spel dankzij de flexibiliteit van Unreal Engine snel aan de praat op Nintendo’s nieuwe console.

Volgens producer Brian Burleson is het porten van een spel gemaakt in de Unreal Engine naar de Wii U gemakkelijk. Over de technische specificaties van de nieuwe Nintendo console deed Burleson echter geen uitspraken, al liet hij wel weten dat de Wii U-versie gelijk is aan die van de andere platformen.

Hoe de Wii U-versie presteert tegenover de andere versie zullen we volgend jaar pas weten. Aliens Colonial Marines staat gepland voor de lente van 2012 op de PC, PlayStation 3, Xbox 360 en de Wii U.

[WBD] Sharapova eenvoudig door

Maria Sharapova heeft op Wimbledon de kwartfinales bereikt. De Russin, die Wimbledon in 2004 won, was de Chinese  Peng Shuai met 6-4 en 6-2 de baas.

Sharapova deed haar bijnaam The Queen of scream weer eer aan. Ze vocht zich met veel geschreeuw en gekreun langs Peng die het Sharapova aanvankelijk best lastig maakte.  Op 4-4 in de eerste set brak de Russin Peng echter en trok zo de set naar zich toe. In het tweede bedrijf liep Sharapova snel uit naar 4-0 en kwam daarna niet meer in de problemen.

'Zuid-Frans dorp heeft UFO-garage'

Bewoners van een klein Zuid-Frans gehucht worden belaagd door een groeiende groep mensen die menen dat het dorpje als enige overblijft bij het vermeende einde der tijden in 2012. Het dorpje bevat nu vele nieuwkomers die geheel in het wit zijn gekleed. Ze geloven dat een nabijgelegen rots een basis is voor buitenaards leven.

De bewoners van Bugarach worden horendol van de nieuwkomers. "Die idiote profeten uit de hele wereld hebben van onze berg een soort ufo-garage maakt", zei burgemeester Jean-Pierre Delord. "Het lijkt grappig, maar zij zijn bloedserieus".

De nieuwkomers menen dat op 21-12-2012 de berg opengaat voor andere werelden ofwel dat buitenaardsen hun toevlucht zoeken tot de ufo-basis. "De buitenaardsen komen snel. We moeten ons voorbereiden voor hun komst", zei de 42-jarige Kean, die uit Nederland naar het dorp is gereisd om de buitenaardsen te begroeten.

Skyrim goed voor honderden uren plezier

Een ontwikkelaar van Bethesda die momenteel aan The Elder Scrolls V: Skyrim werkt heeft tegen Just Push Start gezegd dat de main quest maar liefst 20 tot 30 uur speeltijd in beslag neemt. Tenminste, als je als een bloeddorstige ork door het spel jaagt. Het volledige spel biedt volgens hem letterlijk honderden uren content.

Voor veel fans komt dit niet als een verrassing, maar het is desondanks fijn om te weten hoeveel blikken bonen en energydrank je moet inslaan als je gaat verhuizen naar Skyrim. De game komt uit op 11 november 2011 voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Binnenkort zal onze preview van de game trouwens verschijnen, dus houd FOK!games in de gaten.

figeroah

Hamilton vreest zware thuisrace

Lewis Hamilton verwacht dat hij in de Grand Prix van Groot-Brittannië op Silverstone weinig potten kan gaan breken. De Brit werd met de McLaren gisteren in Valencia weliswaar vierde, maar de achterstand op de Red Bulls en de Ferrari van Fernando Alonso baarde hem veel zorgen.

"Ik kijk momenteel niet erg uit naar het weekend in Silverstone. Het verlangen om te winnen is nog groter dan normaal omdat het mijn thuisrace is. Maar we zijn niet snel genoeg om te zegevieren. Ik denk dat we het heel moeilijk gaan krijgen," zei Hamilton. "Ik verheug me wel op het weerzien met al mijn fans, zij zullen een lichtpuntje vormen. Ik ga goed voorbereid naar Silverstone, ik ga mijn best doen om zo hoog mogelijk te eindigen, maar we zijn niet snel genoeg om te winnen. In Valencia hebben we een stap achteruit gezet."

"En met de nieuwe reglementen die in gaan in Engeland verwacht ik opnieuw een stap achteruit. Het is af te wachten hoe de ban op off-throttle blown diffusers ons gaat beïnvloeden, maar ik ben wel nerveus. Ik ben bang dat het meer effect heeft op ons dan op Red Bull Racing en Ferrari. Ik hoop dat we een van de Ferrari's achter ons kunnen houden, dat zou al positief zijn."

Vrouw gestikt na brand door sigaret

Een 44-jarige vrouw uit Leiden is zondagnacht om het leven gekomen bij een brand in haar portiekflat aan de Churchilllaan. Ze was in bed met een sigaret in haar mond in slaap gevallen, meldt de politie.

Een flatbewoner had rond 01.15 uur de politie gebeld over een brandlucht. De brandweer trof de vrouw aan in haar woning en bracht haar naar buiten voor reanimatie. De vrouw was echter door verstikking om het leven gekomen.

Het ging om een kleine brand, maar een aantal bewoners moest de flat tijdelijk verlaten. De brandweer had de brand rond 01.30 uur onder controle.

Pakistan ontkent raketaanvallen op Afghanistan

Pakistan heeft maandag ontkend dat het raketten heeft afgevuurd op doelen in Afghanistan. De Afghaanse president Hamid Karzai beschuldigde buurland Pakistan er zondag van dat het de afgelopen weken honderden raketten heeft afgeschoten op twee oostelijke Afghaanse provincies. Hierbij zouden zeker 36 doden, onder wie twaalf kinderen, zijn gevallen.

Er is niet met opzet op Afghanistan geschoten, zei de Pakistaanse legerwoordvoerder Athar Abbas. Volgens hem is het mogelijk dat er een enkele keer per ongeluk op Afghanistan is gevuurd bij schotenwisselingen tussen militairen en opstandelingen die de grens overstaken om op Pakistaanse bodem toe te slaan.

De al langer bekoelde betrekkingen tussen beide landen zijn niet gebaat bij de beschuldigingen over en weer. Dinsdag vinden in Kabul gesprekken plaats tussen Pakistan, Afghanistan en de Verenigde Staten over het voeren van verzoeningsoverleg met de Taliban.

Pakistan en Afghanistan streven echter verschillende belangen na waar het gaat om de Taliban. De Afghaanse Taliban vechten tegen Afghaanse en NAVO-troepen, maar hebben nauwe historische banden met Pakistan. Veel analisten denken daarom dat Pakistan zich terughoudend opstelt, omdat de Taliban later nuttige bondgenoten kunnen blijken als de buitenlandse troepen eenmaal zijn vertrokken.

Ondertussen wil Washington dat Islamabad een bewijs levert dat het ook een einde aan de oorlog wil. Pakistan moet opstandelingen niet langer een toevluchtsoord bieden, aldus Marc Grossman, de Amerikaanse speciale gezant in Afghanistan.

Voetbalrellen na degradatie River Plate

Na de degradatie van de Argentijnse voetbalclub River Plate zijn zondag in Buenos Aires rellen uitgebroken. Voetbalfans en politieagenten gingen met elkaar op de vuist. Tientallen mensen raakten daarbij gewond. Het was de eerste keer in de 110-jarige geschiedenis dat de club in een lagere divisie belandde.

Een minuut na de thuiswedstrijd, die met een gelijkspel tegen Belgrano werd beslist, braken de rellen uit. Woedende fans gooiden allerlei voorwerpen naar de spelers van River Plate, waarop de politie met brandslangen de voetbalsupporters onder controle probeerde te krijgen. Sommigen klommen desondanks over hoge hekken heen.

De rellen breidden zich snel uit door het hele stadion van River Plate en volgens de nooddiensten raakten ten minste 55 mensen gewond. De Argentijnse ministerie van veiligheid Nilda Garre zei dat er 35 mensen gewond zijn geraakt. "Gelukkig verkeert niemand in levensgevaar", aldus de minister.

Ook buiten het stadion was het onrustig. Voetbalfans die het stadion verlieten werden opgewacht door agenten die met schilden en wapenstok bewapend waren. De politie zette eveneens honden in en een helikopter hield de situatie vanuit de lucht in de gaten.

Agenten raakten slaags met hooligans van River Plate, die de kleurrijke bijnaam Los Borrachos del Tablon dragen. De politie schoot met rubber kogels en zette traangas in in een poging de fans uit een te drijven. Daarop begonnen jonge supporters stenen te gooien. Tevens staken ze vuilnisbakken en auto's in brand. Later sneuvelden winkelruiten.

De Argentijnse autoriteiten vreesden al voor de rellen en hadden 2200 agenten ingezet - de grootste politiemacht ooit tijdens een voetbalwedstrijd. Een voorstel om de wedstrijd in een leeg stadion te spelen werd eerder afgewezen door het ministerie van binnenlandse zaken na overleg met de Argentijnse voetbalbond.


Voetbalrellen na degradatie River Plate (Foto: Novum)

Marinefregat Tromp terug in Nederland

Het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp keert woensdag terug in de thuishaven in Den Helder. De Tromp vertrok vijf maanden geleden voor een antipiraterijmissie voor de Somalische kust. Defensie spreekt van een roerige missie.

Bij een van de acties van de Tromp kwamen in april twee Somalische piraten om. Militairen op rubberboten van het fregat werden door piraten beschoten vanaf een gekaapt Iraans vissersschip. De mariniers en schutters op de Tromp beantwoordden het vuur. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden.

Negen van de piraten die het vuurgevecht overleefden, zijn naar Nederland gebracht en worden hier berecht.


Marinefregat Tromp terug in Nederland (Foto: Novum)

Rechter staat ov-staking Rotterdam toe

De voor woensdag aangekondigde staking in het openbaar vervoer in Rotterdam mag doorgaan. Dat heeft de voorzieningenrechter in Rotterdam maandag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de directie van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET tegen de vakbonden.

De directie had de rechter gevraagd de staking te verbieden. Die wees de vordering af. Dat betekent dat er woensdag vanaf de ochtendspits tot aan de avondspits geen trams, bussen en metro's rijden in Rotterdam.

Rechter staat ov-staking Rotterdam toe
Rechter staat ov-staking Rotterdam toe (Foto: ANP)

Voetbalteam van eiland gezet na wangedrag

Een voetbalteam uit de gemeente Súdwest-Fryslân is afgelopen weekeinde van Ameland gezet na ernstig wangedrag. Vier voetballers werden aangehouden voor diefstal van bier en frisdrank. Negen andere teamleden worden verdacht van het vernielen van een taxibus en het bedreigen van de chauffeur.

Het voetbalteam was vrijdag op Ameland aangekomen. Ze verbleven daar op een kampeerboerderij in de plaats Nes en gingen naar een strandfeest bij Hollum. Vier voetballers stalen bij een tentje bier en frisdrank bedoeld voor het feest.

De negen andere voetballers gingen op een later tijdstip met een taxi terug naar de kampeerboerderij. Tijdens de rit vernielden de supporters het interieur van de taxibus en bedreigden ze de taxichauffeur. De taxichauffeur verklaarde dat hij nog nooit zo bang was geweest.

Na de aangifte die de taxichauffeur zaterdag bij de politie deed, konden de verdachten worden aangehouden, aangezien hun verblijfplaats bekend was. Het voetbalelftal heeft het eiland op advies van de politie verlaten. Tegen alle wandaders wordt proces-verbaal opgemaakt. Een aantal van hen moeten ook op het vasteland nog verhoord worden.

Doelman bekent omkooppraktijken in K-league

Een Zuid-Koreaanse doelman heeft bekend betrokken te zijn geweest bij het omkoopschandaal in de K-league. Dat meldt een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse competitie. Volgens landelijke media zou het gaan om de doelman Yeom Dong-gyun van Jeonbuk Hyundai Motors.

De sluitpost zou vorig jaar in dienst van voetbalclub Chunman Dragons wedstrijden hebben gemanipuleerd. Yeom is zelf naar de K-League gestapt. De organisatie van de competitie had eerder gemeld dat betrokkenen bij het omkoopschandaal een mildere straf kregen als zij zouden bekennen.

Begin deze maand traceerden Zuid-Koreaanse aanklagers veertien mensen die betrokken zijn bij het omkoopschandaal. Onder meer zesvoudig international Kim Dong-hyun werd toen gearresteerd.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Wat is de titel van het aangekondigde spel met The Black Eyed Peas in de hoofdrol?

Je kunt je antwoord op deze pagina tot middernacht achterlaten. Succes!

Verrassing!

Michael Bay haalt uit naar critici Transformers 2

Michael Bay vindt de kritiek op zijn film Transformers: Revenge of the Fallen 'beledigend'. Dat zei de 46-jarige Amerikaanse regisseur tijdens een persconferentie voor het vervolg Transformers: Dark of the Moon, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite Digital Spy.

Op de vraag of Bay bang was dat Dark of the Moon weer een flop zou worden, net als Transformers: Revenge of the Fallen, reageerde hij verontwaardigd. "Uw opmerking beledigt iedereen die aan deze film heeft gewerkt. De film heeft veel geld opgebracht. Ik geef toe dat het niet een van mijn beste films was, maar het is zeker niet de slechtste die ik heb gemaakt. Een film die wereldwijd 835 miljoen dollar opbrengt, is niet de slechtste film aller tijden."

Transformers: Revenge of the Fallen, de tweede in de Transformers-reeks, kreeg van fans en filmcritici de kritiek dat het verhaal oppervlakkig zou zijn en vele losse eindjes zou hebben. Hoofdrolspeler Shia LaBeouf zei in een interview dat de film geen echt scenario had. Bay legt nu uit dat dit te maken had met de schrijversstaking van 2008.

"Het is eigenlijk niet eerlijk naar de scenaristen toe", vertelt Bay. "Normaliter hebben ze acht maanden om een film als deze te schrijven, nu moesten ze het ineens doen in drie. Daardoor werd het een moeilijke, gecompliceerde productie. Bij deze derde film hebben we geprobeerd het wel goed te doen en voor mij persoonlijk is het de beste van de drie."

Transformers: Dark of the Moon draait vanaf woensdag in de Nederlandse bioscopen.


Michael Bay haalt uit naar critici Transformers 2 (Foto: Novum)

Happy Feet ondergaat endoscopie

Happy Feet, de inmiddels beroemde pinguïn die een verkeerde afslag nam en terecht kwam op een strand in Nieuw-Zeeland, heeft maandag een endoscopie ondergaan. De ingreep was nodig omdat Happy Feet veel zand had gegeten. Het dier dacht vermoedelijk dat het om sneeuw ging.

Artsen van de Wellington Zoo lieten een camera via de keel van het dier in de maag en spoelden de maag vervolgens door om het zand te verwijderen. De ingreep werd uitgevoerd door specialist John Wyeth, die normaliter alleen mensen behandelt. Uit de darmen en de maag van het dier werd de helft van het ingeslikte zand verwijderd. De hoop is dat de andere helft op natuurlijke wijze het lichaam van de pinguïn verlaat.

"Het is positief nieuws, maar hij is er nog lang niet", aldus een woordvoerder van de dierentuin. Het kan nog maanden duren voordat het dier volledig is hersteld.

Happy Feet werd vorige week aangetroffen op een strand nabij de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington. Het dier leek gezond, maar begon al snel grote hoeveelheden zand te eten. Pinguïns eten normaal gesproken sneeuw om hun vochtniveau op peil te houden en waarschijnlijk heeft het dier zich vergist.

Het is nog niet duidelijk wat er nu met Happy Feet gaat gebeuren. Voorlopig blijft hij in de dierentuin van Wellington, terwijl deskundigen op zoek gaan naar een oplossing.

Het was de eerste keer in 44 jaar dat een keizerspinguïn Nieuw-Zeeland aandeed. De dieren leven normaal gesproken rond Antarctica, ruim 3200 kilometer van Nieuw-Zeeland.


Happy Feet ondergaat endoscopie (Foto: Novum)

Adriaanse blij met kans bij Twente

Co Adriaanse werd vanmorgen gepresenteerd bij FC Twente. De nieuwe trainer kijkt uit naar het dienstverband bij de Enschedese club. "Ik ben heel blij dat Twente mij deze kans geeft", vertelde Adriaanse tijdens zijn presentatie.

De 63-jarige trainer kijkt uit naar zijn terugkeer in de Nederlandse competitie. "Ik ben zes jaar weggeweest, maar dan heb je het buitenland ook wel gezien. Als ik naar alle landen kijk, vind ik dat er in Nederland zeer aantrekkelijk wordt gevoetbald", zei Adriaanse. "Overal probeert men doelpunten te maken. Daarin onderscheidt Nederland zich van het buitenland."

De voormalig trainer van onder meer Ajax en AZ ziet veel mogelijkheden bij zijn nieuwe club. "Twente is een prachtige club die zich de laatste jaren sterk heeft ontwikkeld. Er staat bovendien een goede organisatie", benadrukte Adriaanse. "Ik ken de mooie omgeving en alle spelers."

Voorzitter Joop Munsterman is zeer blij met de komst van Adriaanse. "Co was onze kandidaat nummer één. De onderhandelingen duurden ook heel kort", meldde de bestuurder.


Adriaanse blij met kans bij Twente (Foto: Novum)

Rus veroordeeld voor verraden spionagenetwerk VS

Een militaire rechtbank in Moskou heeft maandag een voormalige agent van de Russische inlichtingendienst bij verstek veroordeeld voor het verraden van een Russisch spionagenetwerk in de Verenigde Staten. De man, Aleksandr Potejev, werd schuldig bevonden aan hoogverraad en desertie. Hij kreeg 25 jaar celstraf opgelegd.

Potejev zou de leiding hebben gehad over de spionagemissie in de VS. Vlak voordat Washington vorige zomer bekendmaakte dat tien Russische spionnen waren aangehouden, vluchtte Potejev naar de VS. Het tiental werd uiteindelijk naar Rusland teruggestuurd in ruil voor vier Amerikaanse agenten die in Rusland achter de tralies zaten.

Russische persbureaus meldden dat Anna Chapman en de andere leden van het spionnennetwerk een getuigenis hebben afgelegd in het proces tegen Potejev. Volgens hen kan alleen Potejev de informatie hebben doorgespeeld die uiteindelijk leidde tot hun arrestatie door de Amerikaanse autoriteiten. Chapman, de bekendste van het tiental, verklaarde dat ze werd opgepakt nadat een Amerikaanse agent contact met haar had gezocht waarbij hij een code gebruikte, die alleen Potejev en haar contactpersoon kenden. Chapman voelde nattigheid en stelde direct Moskou op de hoogte. Kort daarna werd ze in de kraag gevat. Andere spionnen bevestigden dat alleen Potejev over bepaalde gevoelige informatie had kunnen beschikken.

Model Lily Cole in Sneeuwwitje-film

Lily Cole heeft een rol in Snow White and the Huntsman. Het model speelt Greta, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Wat haar rol precies inhoudt, is onbekend.

Naast het model heeft ook acteur Sam Spruell, bekend van The Hurt Locker, getekend voor een rol in de film. Kristen Stewart speelt Sneeuwwitje. Snow White and the Huntsman gaat over een huurmoordenaar die de slechte stiefmoeder, gespeeld door Charlize Theron, op Sneeuwwitje afstuurt om haar te doden. In plaats daarvan leert hij Sneeuwwitje de moordaanslagen van haar stiefmoeder te overleven. De film wordt gemaakt door filmstudio Universal.

Ook Relativity Media komt met een Sneeuwwitje-verfilming. Dat sprookje wordt in 3D opgenomen en wordt aanzienlijk duisterder dan de bekende Disney-bewerking. In die film speelt Julia Roberts de boze stiefmoeder en de relatief onbekende Britse actrice Lilly Collins, dochter van zanger Phil Collins, kruipt in de huid van Sneeuwwitje. De twee concurrerende sprookjesbewerkingen komen allebei in de lente van 2012 uit.

De 23-jarige Cole heeft naast haar modellenwerk in een aantal films gespeeld. Zo had de Britse een grote rol in het drama The Imaginarium of Doctor Parnassus uit 2009. Tijdens de opnamen van die film, overleed hoofdrolspeler Heath Ledger. De film kon worden afgerond omdat Johnny Depp, Colin Farrell en Jude Law zijn rol wilden overnemen.


Model Lily Cole in Sneeuwwitje-film (Foto: Novum)

Ben Affleck regisseert John Goodman

John Goodman wil in de politieke thriller Argo van regisseur Ben Affleck spelen. De acteur is daarover in onderhandeling, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De film, een waargebeurd verhaal, speelt zich af tijdens de Iraanse revolutie en gaat over zes Amerikaanse diplomaten die worden gegijzeld. De CIA probeert ze te redden door te doen alsof de zes geen diplomaten zijn, maar filmmakers die werken aan een sciencefictionfilm. De 59-jarige Goodman is in gesprek voor de rol van Oscarwinnende visagist. Alan Arkin heeft al getekend voor de rol van Hollywoodproducent.

De film is een initiatief van George Clooney die Argo ook produceert.


Ben Affleck regisseert John Goodman (Foto: Novum)

Overheidswebsites nog lastig voor blinden

Bijna alle overheidswebsites zijn niet goed toegankelijk voor blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In 2015 moeten alle websites van de overheid aan de richtlijnen voldoen en volledige toegankelijkheid garanderen.

Veel blinden en slechtzienden gebruiken bij het surfen brailleleesregels of software die de tekst op het beeldscherm voorleest. Nu zijn er nog knelpunten bij 98 procent van de websites van gemeenten en de rijksoverheid. Wel groeit het aantal gemeenten dat de eigen website beter toegankelijk heeft gemaakt voor mensen met een visuele beperking.

Slechts negentien van de meer dan vierhonderd gemeenten hebben inmiddels een keurmerk voor toegankelijkheid van de Stichting Waarmerk. Nog eens zeven voldoen volledig aan de zogenoemde Webrichtlijnen, de overheidsstandaard om de kwaliteit en toegankelijkheid van websites te garanderen.

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) vindt de toegankelijkheid van overheidsdiensten via internet erg belangrijk en heeft afspraken gemaakt om de toegankelijkheid op orde te krijgen. Volgend jaar moeten de websites aan de minimale eisen van toegankelijkheid voldoen en in 2015 moeten ze volledig functioneren volgens de richtlijnen. Als dit niet tijdig is geregeld, worden daar consequenties aan verbonden.

Het onderzoek, de Accessibility Monitor 2011, is uitgevoerd door de Stichting Accessibility en is doorgestuurd naar de Tweede Kamer.

Coen Brothers werken aan muziekfilm

Joel en Ethan Coen werken aan een film over de New Yorkse muzikant Dave Van Ronk. De broers schrijven momenteel het scenario, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times op basis van een ingewijde.

Van Ronk was een gitarist en een bekende volkszanger. Hij kwam uit Brooklyn, maar verhuisde later naar de New Yorkse hippiewijk Greenwich Village. Van Ronk werd bekend met zijn akoestische bluesgitaarmuziek en inspireerde artiesten als Bob Dylan en Joni Mitchell. Hij overleed in 2002 op 66-jarige leeftijd.

De gebroeders Coen schrijven het scenario op basis van de memoires The Mayor of MacDougal Street van Van Ronk, die in 2005 postuum verschenen. De titel verwijst naar de bijnaam van de muzikant: de burgemeester van MacDougal Street.

De film over Van Ronk wordt de tweede muzikale film van de twee regisseurs. Ze maakten in 2000 de komedie O Brother, Where Art Thou?, een film die doorspekt is met bluegrass en folkmuziek.


Coen Brothers werken aan muziekfilm (Foto: Novum)

Ook Taiwanese honkballers verslaan Cubanen

De honkballers van Cuba hebben op het World Port Tournament hun tweede nederlaag geleden. Taiwan was vanmorgen met 3-1 te sterk. Eerder verloor Cuba al verrassend van Curaçao. Taiwan is na drie duels nog ongeslagen. Het duel tussen Taiwan en Cuba stond eigenlijk zaterdagochtend op het programma, maar toen regende het te hard.

Cuba nam al in de eerste inning een 1-0 voorsprong, maar daarna hield de Taiwanese werper Kuan Ju Chen, die alle negen innings op de heuvel plaatsnam, de Cubaanse ploeg onder controle. In de vijfde, zevende en negende inning scoorden de Aziaten zelf.

Zowel Taiwan als Cuba komt later vandaag nogmaals in actie. Cuba moet om 14.00 uur al weer aantreden tegen Duitsland. Taiwan moet om 19.00 uur weer aan de bak. Dan wacht Curaçao. Nederland speelt vandaag niet.

Vitesse oefent toch niet tegen Chelsea

De oefenwedstrijd tussen Vitesse en Chelsea gaat niet door. De Londense topclub zou op 9 juli te gast zijn in het Gelredome, maar zegde af. Dat meldt Vitesse vandaag. De Arnhemse club heeft geprobeerd een andere grote tegenstander te vinden, maar dat is niet gelukt. Chelsea heeft wel toegezegd een andere keer naar Gelderland af te reizen.

De afzegging van Chelsea is volgens Vitesse een gevolg van de komst van de nieuwe trainer André Villas-Boas naar Stamford Bridge. De Portugees vond 9 juli te vroeg voor een trip naar Nederland en gooide het oefenprogramma om.

Algemeen directeur Paul van der Kraan is ontgoocheld. "Vitesse is pas afgelopen weekeinde met de feiten geconfronteerd. Het is nu te laat om nog met een tegenstander van formaat op de proppen te komen", verklaart hij. "Het is een kwestie van overmacht, die vooral voor onze supporters vervelende consequenties heeft. Een grote teleurstelling."

De Maar ook kampioen op de weg

Marc de Maar heeft zijn tweede Curaçaose wielertitel gehaald. De 27-jarige Drent werd kampioen op de weg, meldt zijn ploeg Quick-Step. Zaterdag was hij ook al de beste op de tijdrit. De wegwedstrijd was 130 kilometer lang. De Maar rijdt sinds juni vorig jaar op een Curaçaose wielerlicentie.

In tegenstelling tot vorig jaar mag de Quick-Step-renner nu ook in de Curaçaose kampioenstrui rijden. "Het was een geweldig gevoel om te winnen", stelt hij op de website van zijn ploeg. "Het beste is dat ik de trui nu ook kan dragen in mijn volgende races." De Maar zit niet in de tourselectie van Quick-Step.

Logeerparadijs - nu

Achter de boerderij zag ik een tweetal invalidenkarretjes met berijders, dus daar reed ik eerst maar naartoe. Het bleken de beide ooms te zijn. Ze waren niet echt verbaasd dat ik motor reed, dat had onze zoon ze al verteld. Ze herkenden me eerst niet met mijn motorhelm op mijn kop. Ik moest mijn herinnering weer aanpassen bij het zien van de oudste oom. Vorige week werd hij 95, en van een machtige beer van een vent is hij veranderd in een fragiel oud manneke. Wel nog steeds met zijn blauwe boerenkiel aan, maar verder is er weinig meer van over. Ja, zijn priemende blauwe ogen en zijn diepe stem, die zijn er nog, uiterlijk ongeschonden.

Schrijfster Suzanne Vermeer was man

Wie heeft genoten van de thrillers van Suzanne Vermeer zal even moeten slikken. De echte schrijver van de thrillers was Paul Goeken, die vorige week is overleden.

Goeken schreef al onder zijn eigen naam maar toen hij in 2006 All Inclusive inleverde besloot de uitgever dat een vrouwennaam als schrijver beter was. Het was overigens al bekend dat Vermeer een pseudoniem was maar niemand wist wie er achter zat. Goeken is op 48-jarige leeftijd overleden aan kanker.

'Maak omroeplidmaatschap goedkoper voor jongeren'

Jongeren moeten voor een gereduceerd tarief lid kunnen worden van een omroep. Daarvoor pleitten regeringspartijen VVD en CDA en oppositiepartij D66 maandag tijdens het debat over de Publieke Omroep.

Mediaminister Marja van Bijsterveldt (CDA) wil dat het minimale lidmaatschapsgeld van omroepen wordt verhoogd van 5,72 naar vijftien euro. Voor mensen onder de 25 jaar zou dit 7,50 euro moeten worden, vinden de Kamerfracties. Zo zouden jongeren, die minder te besteden hebben, betrokken kunnen blijven bij de Publieke Omroep.

De PVV vindt de verhoging van het lidmaatschapsgeld naar vijftien euro te weinig. Kamerlid Martin Bosma wil dat mensen vijftig euro gaan betalen om lid te worden.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil voor dat mensen die minder geld te besteden hebben ook een aangepast tarief gaat gelden. Voor dat plan is weinig bijval in de Kamer. Vrijwel alle fracties bekritiseerden de cadeaus die omroepen weggeven als mensen zich aanmelden als lid en het automatische ontvangen van een omroepblad bij lidmaatschap.

Frankrijk steekt miljard in kernenergie

Frankrijk wil een miljard euro investeren in kernenergie. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy maandag gezegd. Een moratorium op nieuwe kernreactoren, waartoe sommige landen met het oog op nucleaire veiligheid hebben besloten na de kernramp in Japan, 'slaat nergens op', aldus de president.

Er is momenteel geen alternatief voor kernenergie, zei Sarkozy. Het merendeel van de elektriciteit die in Frankrijk wordt opgewekt komt van kernreactoren. Het land is in grotere mate afhankelijk van kernenergie dan andere landen.

Frankrijk steekt het miljard in nieuwe kernreactoren. Daarnaast beloofde Sarkozy echter ook 1,35 miljard euro te investeren in de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen.

Duitser krijgt levenslang voor moord tieners

Een 26-jarige Duitser is maandag door een rechtbank in Göttingen tot een levenslange gevangenisstraf en tbs veroordeeld wegens de moord op twee tieners in november 2010. Rechter Ralf Günther legde een zwaardere straf op dan de vijftien jaar cel en tbs die door de aanklager was geëist.

De slachtoffers van de 26-jarige Jan O. waren een meisje van 14, Nina, en vijf dagen later een jongen van 13, Tobias. De twee tieners uit Bodenfelde werden op gruwelijke wijze om het leven gebracht. O. gaf zich over aan kannibalisme en dumpte zijn slachtoffers in het bos. Hij heeft bekend.

De ontdekking van de vermoorde en verminkte tieners leidde destijds tot veel opschudding in Duitsland.

Apenheul verwelkomt vierde gorillababy

De gorillababyboom in Apenheul duurt voort. De 9-jarige Nemsi beviel zondag van een gezonde baby. De verzorgers hebben nog niet kunnen zien wat het geslacht is. De baby is de vierde van vijf baby's die dit jaar worden verwacht in de Apeldoornse dierentuin.

Het is het eerste kind voor Nemsi, die haar spruit gelijk mee naar buiten nam. Nemsi's moeder Mandji beviel in januari van een dochter, maar is nu dus ook oma.


Moeder Nemsi met haar kleintje

Tropische dag luidt noodweer in

Maandag gaat de boeken in als de eerste tropische dag van het jaar. Het kwik in De Bilt stijgt tot ongeveer 31 graden. Dat verwacht Weeronline. Dinsdag kan de temperatuur in het oosten en zuidoosten van Nederland oplopen tot rond de 34 graden.

De dinsdag wordt afgesloten met behoorlijke onweersbuien, waardoor plaatselijk wateroverlast kan ontstaan. Hevige hagelbuien en windstoten tot 75 km per uur zijn niet uitgesloten. De dinsdagavondspits moet rekening houden met overlast.

Op 30 mei werd het overigens al 31,4 graden in het Limburgse Arcen. Maar omdat het kwik in De Bilt bleef steken op 28,1 graden was dat geen echte tropische dag. De warmste dag in juni was 27 juni 1947, toen werd het 36,8 graden in de Bilt. In Maastricht werd het toen 38,4 graden. Het hitterecord is in handen van Warnsveld. Op 23 augustus 1944 werd het daar 38,6 graden.

Weerplaza meldt dat de hagelstenen dinsdag erg groot kunnen worden, misschien wel groter dan vijf centimeter. Wel is het nu nog heel moeilijk in te schatten of het ook daadwerkelijk tot noodweer komt, meldt meteoroloog Michiel Severin. In ieder geval is de lucht vochtig en instabiel.

De zonkracht kan maandag en dinsdag de hoogste waarde 8 bereiken, mensen wordt geadviseerd niet langer dan een halfuur in de zon te zitten. Woensdag vallen er buien, bij maximale temperaturen van 17 tot 21 graden. Donderdag en vrijdag schijnt de zon geregeld. Ook dan ligt de temperatuur rond 20 graden.

[Tour] Selectie Europcar geheel Frans

Europcar zal met een volledig Frans team aankomende zaterdag aan de start van de Tour de France verschijnen. Dit blijkt uit de selectie van negen namen die vandaag bekend werd gemaakt.

Thomas Voeckler, Anthony Charteau, Cyril Gautier, Johann Gène, Vincent Jérôme, Christophe Kern, Perrig Quéméneur, Pierre Rolland en Sébastien Turgot werden door manager Jean-René Bernaudeau geselecteerd voor de Ronde van Frankrijk.

Crytek denkt aan TimeSplitters

Avni Yerli, co-founder van Crytek, geeft aan dat het bedrijf denkt aan een comeback voor TimeSplitters. Hoe ze dit gaan doen is nog niet duidelijk en Yerli geeft aan dat er nog geen concrete plannen zijn.

Yerli vertelt dat Timesplitter in het verleden een belangrijke IP was voor het bedrijf en dat Crytek interesse heeft de IP weer op te pakken. "We denken eraan, maar zijn er nog niet uit wat het beste kunnen doen met de serie en waarop we het uitbrengen. Er zijn nog geen concrete plannen," aldus Yerli. Een HD collectie van de oude delen is wellicht een optie, Anvi liet weten dat een "goed idee" te vinden.

Een gerucht was dat Crytek TimeSplitters 4 ontwikkelde voor de volgende console van Microsoft, maar uit zijn woorden blijkt dit niet het geval. Anvi gaf wel aan dat Crytek UK haar nieuwste game rond of net na de E3 zou presenteren. Waarschijnlijk komen we dus binnenkort te weten waar de studio mee bezig is.

Vettel houdt zich niet bezig met kampioenschap

Sebastian Vettel lijkt hard op weg om zijn wereldtitel in de Formule 1 te prolongeren. De Red Bull-coureur heeft na acht races al een voorsprong van 77 punten op zijn naaste belagers Jenson Button en Mark Webber. Toch houdt hij zich niet bezig met het kampioenschap.

"Ik kijk eigenlijk niet vaak naar het scorebord," zei Vettel die naar vorig jaar wijst om te melden dat hij niet gaat juichen totdat hij daadwerkelijk kampioen is geworden. "We hebben goede races meegemaakt in 2010, maar op andere momenten ging het ook wel eens mis en verloren we punten. Dat zal dit jaar niet anders zijn en we gaan het dus vast nog wel moeilijk krijgen."

"Het seizoen is namelijk nog lang en er kan nog van alles gebeuren. Het is onwaarschijnlijk dat het hele jaar naar wens verloopt. Het kan altijd misgaan: bijvoorbeeld doordat wij fouten maken, de weersomstandigheden tegen zitten zoals in Canada, of doordat de safetycar op een naar moment de baan op komt. Dat soort dingen kunnen ons absoluut punten gaan kosten."

De Duitser weigert dan ook naar het kampioenschap te kijken en te beredeneren wanneer hij de titel zal gaan grijpen. "Rekenen is best leuk, maar ik ben er niet zo goed in. Ik ben er dan ook niet mee bezig dit allemaal uit te rekenen. We zien vanzelf wel wanneer het zover is." Hij weet dan ook uit ervaring dat maar één moment belangrijk is om het kampioenschap aan te voeren. "En dat is na afloop van de laatste race."

Verhuurde Zoet verlengt contract bij PSV

Jeroen Zoet heeft zijn contract bij PSV opengebroken en verlengd tot 2014. Dat meldt de Eindhovense club op zijn website. Vorige week vrijdag maakte PSV al bekend dat de 20-jarige doelman van Jong Oranje komend seizoen wordt verhuurd aan promovendus RKC Waalwijk.

"Jeroen is één van de meest talentvolle keepers van Nederland en we zien hem in de toekomst graag in ons elftal", vertelde technisch manager Marcel Brands. "Ik vond het een moedige keus dat hij voor RKC koos, het zal een goede les voor hem worden. Het is belangrijk dat hij onder druk gaat spelen."

Zoet, die nog geen enkel duel speelde voor PSV, kijkt uit naar komend seizoen. "Mijn eerste doel is nu om bij RKC Waalwijk zoveel mogelijk te leren. Ik wil daar het liefst 34 wedstrijden keepen en alles meemaken."

Duizenden handtekeningen tegen cultuurbezuiniging

Twee petities tegen de bezuinigingen in de cultuursector zijn ondertekend door meer dan 150.000 mensen. Het gaat om de petities Stop Culturele Kaalslag en Bezuinigen op Cultuur Zonder Feiten? Nooit!, die maandag in Den Haag worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer bespreekt de bezuinigingen maandagmiddag. Naar verwachting protesteren vanaf 13.00 uur duizenden kunstenaars en kunstliefhebbers op het Malieveld.

De petities zijn te vinden op de website petitie.nl, waar tal van andere verzoekschriften tegen de cultuurbezuinigingen te vinden zijn. Stop Culturele Kaalslag werd georganiseerd door de vakbond FNV KIEM.

EA Sports MMA nog niet KO?

Nu UFC's concurrentie Strikeforce heeft overgenomen lijkt het doek gevallen voor EA Sports MMA. Toch gooit Andrew Wilson, chief of development bij EA Sports, de handdoek niet zomaar in ring.

"Een wereld waar wij niet bezig zijn met vechten is een wereld waar ik liever niet aan denk." vertelde Wilson tijdens een interview met Kotaku. Toch kan hij er niet onderuit dat de overname van Strikeforce, die de licentie aan MMA verleende, door UFC van grote invloed is op de game van EA. Daarbij geeft UFC-president Dana White aan geen zaken te doen met EA Sports, hun contract is exclusief met THQ.

Wilson, een groot fan van de sport, houdt echter hoop door te stellen dat mixed martial arts een wereldwijde sport is en niet gebonden aan één organisatie. Hij wil dolgraag nog een MMA-spel maken en bij EA zijn ze dan ook bezig uit te zoeken hoe ze dit voor elkaar kunnen krijgen.

Wellicht dat EA fictieve vechters gaat gebruiken, zoals ze dat deden in Fight Night Champion. Toch blijft het ontbreken van een licentie een doorn in het oog, naamsbekendheid en de steun van bestaande vechters zijn belangrijke redenen om een spel te kopen. Het is dus afwachten of MMA werkelijk KO is of dat er nog leven in zit voor een tweede ronde.

Rally-ongeluk eist leven medewerker

De vrouw die zondag zwaargewond raakte tijdens de oldtimerrally in Deventer is in een ziekenhuis in Zwolle aan haar verwondingen overleden. Zij was een van de organisatoren en een bekende in de wereld van de klassieke auto's. Dat meldt de organisatie van de Deventer Boulevard Sprint maandag.

Het leven van de vrouw leek in eerste instantie gered tijdens een operatie, maar zij overleed in de nacht van zondag op maandag. De commentator van de dag liep een ernstige beenbreuk op en wordt behandeld in het ziekenhuis te Deventer.

Het ongeluk gebeurde rond 13.50 uur op de finishlijn van de race, die voor het eerst werd georganiseerd. De deelnemers waren nog aan het oefenen voor het onderdeel sprint. De bestuurder raakte de macht over het stuur kwijt, waarna zijn voertuig begon te schuiven. Hij raakte niet gewond. De race met zestig auto's voerde onder meer door de historische binnenstad en langs de IJssel.

De auto is niet door de afzetting van betonblokken heengegaan. De twee zwaargewonden stonden op de baan. Twee anderen raakten lichtgewond en iemand in het publiek werd onwel.

Burgemeester Andries Heidema vraagt mensen met beelden van het ongeluk zich te melden bij de politie. Dit kan behulpzaam zijn bij het onderzoek.

FIA wil safetycarregels op de schop nemen

Autosportfederatie FIA wil de regels voor de safety car in de Formule 1 op de schop nemen. De afgelopen races in Monaco en Canada hebben aangetoond dat de huidige reglementen niet werken, omdat onder meer de auto's als er een rode vlag is aangepast mogen worden. Ook mogen de teams banden wisselen.

"We hebben dit jaar twee dingen geleerd. Het eerste is dat we moeten bepalen of het werken aan de auto’s en het wisselen van banden toegestaan moet blijven tijdens een gestaakte race," zei FIA racedirecteur Charlie Whiting in een door de FIA gepubliceerd interview. "Het tweede punt, en ik had nooit gedacht dit te moeten zeggen, is dat we misschien moeten nadenken over een maximale racetijd. Nu wordt de tijd dat de race stil ligt opgeteld bij de maximale tijd van twee uur, en daarom duurde de race in Canada vier uur en vier minuten. Dit is iets wat we met de teams zullen bespreken."

Ook wordt er bekeken wat het beste is om te doen met de achterblijvers die zich tussen de leiders in de race bevinden als de safety car op de baan is. "We bekijken de mogelijkheid om die coureurs terug te laten vallen. Dat hebben we eerder geprobeerd, maar de procedure was toen nogal gecompliceerd. Het moet makkelijker zijn en we hebben er al eens over gepraat, maar er is nog geen overeenstemming bereikt," sloot de Brit af. Deze punten staan in ieder geval op de agenda om spoedig besproken te worden.

Winnaars Transformers: Dark of the Moon

Header Transfomers: Dark of the moon

FOK!games heeft in samenwerking met Activision drie Playstation 3-exemplaren van Transformers: Dark of the Moon weg te geven. Het enige dat je hoefde te doen is antwoord geven op een vraag om mee te dingen met de prijs. Het antwoord op de vraag Hoe de nieuwe speciale modus waarin de robots kunnen transformeren in dit spel heet is Stealth Force.

De winnaars van Transformers: Dark of the Moon voor PlayStation 3 zijn geworden:

 • Taxman
 • hupsakesie
 • Inspire

Gefeliciteerd en veel plezier tijdens het gamen!

Dode man gevonden in Almere

Voorbijgangers hebben maandagochtend in een parkje in Almere het lichaam van een dode man aangetroffen. Onduidelijk is wie het slachtoffer is en hoe hij is overleden. De politie heeft een uitgebreid technisch forensisch onderzoek ingesteld. Vooralsnog is onbekend of sprake is van een misdrijf.

Het lichaam werd gevonden achter de sportvelden bij de Mosweg en de Kruidenwijk. Agenten hebben de omgeving afgezet.

Van den Brom blijft trainer van ADO

John van den Brom blijft trainer van ADO Den Haag. De 44-jarige oefenmeester bereikte vorige week een akkoord met Vitesse, maar de Arnhemmers konden niet voldoen aan de afkoopsom die ADO vroeg. Van den Brom krijgt van de Haagse club een aantal dagen rust om zijn teleurstelling te verwerken. Dat meldt ADO op zijn website.

Van den Brom mist daardoor de eerste trainingen in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Vitesse zag de Amersfoorter als de opvolger van de ontslagen trainer Albert Ferrer. Van den Brom leidde ADO afgelopen seizoen naar de voorronde van de Europa League, waarin het 14 juli moet aantreden tegen het Litouwse Tauras.

De trainer heeft er een seizoen op zitten bij ADO. Daarvoor was hij drie jaar trainer bij AGOVV Apeldoorn. Als speler kwam de gewezen middenvelder in ruim elf seizoenen tot 324 duels voor Vitesse. Ook speelde hij voor Ajax, Istanbulspor en De Graafschap.

Veertig minuten zombies slachten in The Mercenaries 3D

Als je nog twijfelt of je Resident Evil: The Mercenaries 3D wil kopen of niet bekijk dan onderstaand filmpje. Capcom heeft namelijk twee ontwikkelaars de game laten spelen terwijl ze vragen beantwoorden en commentaar geven op het spelen. Het filmpje duurt maar liefst veertig minuten.

In het begin is er nog een klein gameplay-schermpje maar dit wordt later groter. Alhoewel de kwaliteit van de gameplaybeelden wat laag ligt wordt er aangegeven dat dit in het echt veel beter is. Resident Evil: The Mercenaries 3D ligt vanaf 1 juli in de winkel voor de 3DS.

'Barcelona doet tweede poging voor Cesc'

Het eerste bod van FC Barcelona op Cesc Fàbregas zou volgens verschillende buitenlandse media van tafel zijn geveegd door Arsenal. Dat weerhoudt Barça er echter niet van de strijd om de Spanjaard voort te zetten. De Champions League-winnaar gaat het bod verhogen tot 35 miljoen euro, aldus The Daily Telegraph.

Het eerste bod op Fàbregas was omstreeks dertig miljoen euro. Ook de tweede poging lijkt niet aan de eisen van Arsenal te voldoen. De Londense club wil zeker veertig miljoen euro vangen voor de aanvoerder. Arsène Wenger ziet Fàbregas het liefst helemaal niet vertrekken, maar beseft dat hij het geld nodig heeft om de selectie verder te versterken. Bovendien zou de wens van de international duidelijk zijn; hij wil naar FC Barcelona.

Het eventuele verkopen van Fàbregas zou ook afhangen van het vinden van een juiste vervanger. Arsenal heeft Velez Sarsfield-middenvelder Ricardo Álvarez op het oog. Mocht de Engelse club erin slagen Álvarez bij zijn werkgever los te weken, dan zou de transfer van Fàbregas op handen zijn.

Schoonmakers Schiphol vast om drugssmokkel

Op Schiphol zijn deze maand vier Amsterdammers aangehouden op verdenking van cocaïnesmokkel. Drie van hen werken als vliegtuigschoonmaker op de luchthaven, meldt de marechaussee maandag.

Het onderzoek naar de verdachten startte vorig jaar toen bij de marechaussee informatie was binnengekomen over smokkelende schoonmakers. Na onderzoek werden de vier verdachten in de leeftijd van 25 tot 31 jaar aangehouden.

De drie schoonmakers worden ervan verdacht zich te hebben beziggehouden met het van boord halen van partijen drugs. Rechercheurs hebben in totaal bijna zestig kilo cocaïne onderschept.

Alle verdachten zitten nog vast.

Winnaars F.E.A.R. 3-prijsvraag

Header F.E.A.R. 3

FOK!games heeft in samenwerking met Warner Bros Interactive Entertainment drie Xbox 360-exemplaren weg te geven. Het enige dat je hoefde te doen, was antwoord geven op een vraag om mee te dingen met de prijs. Het antwoord op de vraag welke bekende schrijver meewerkt aan het spel is Steve Niles.

De winnaars van de F.E.A.R. 3 Collectors Edition met een exclusieve 'glow in the dark'-figurine zijn:

 • snivoos
 • Koning2
 • ThaaGZ

Gefeliciteerd en ondanks dat het lang licht buiten is: lamp uit en gordijnen dichtdoen!

Collectors Edition

Zeventien doden bij aanval op Al Qaidakamp

Bij een aanval van het Mauritaanse leger op een vermoedelijk trainingskamp van Al Qaida in buurland Mali zijn zeventien mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Mauritaanse kolonel die de operatie leidde zondag gezegd.

Volgens de kolonel is de aanval vrijdag uitgevoerd in de regio Wagadou, een bebost gebied bij de grens met Mauritanië. De aanval kostte twee Mauritaanse soldaten en vijftien leden van de terreurcel het leven.

Het is bekend dat de Afrikaanse tak van Al Qaida actief is in de woestijnen en wouden in het grensgebied tussen Mali en Mauritanië. De groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ontvoering van tientallen buitenlanders. Daarnaast heeft de groep een reeks aanslagen gepleegd op militaire installaties en gebouwen van de Mauritaanse regering.

Friezen opgepakt voor mensenhandel

Een 30-jarige man uit Leeuwarden en een 24-jarige man uit Sneek zijn vorige week aangehouden op verdenking van mensenhandel. In het onderzoek werden eerder al twee Bulgaren van 22 en 31 aangehouden.

De Leeuwarder runde volgens de politie een escortbureau in Heerenveen dat op naam stond van de man uit Sneek. Voor het bureau werkten twee Bulgaarse vrouwen die door de eerder aangehouden Bulgaren naar Nederland gehaald waren om in de prostitutie te werken.

De man uit Sneek is met een proces-verbaal op vrije voeten gesteld. De Leeuwarder zit nog vast. Ook de 31-jarige Bulgaar zit nog vast. Inmiddels heeft ook een derde vrouw aangifte gedaan tegen de twee Bulgaren. Ze zijn vermoedelijk al sinds 2008 actief op het gebied van mensenhandel.

Groningen contracteert Zuid-Koreaan Suk

FC Groningen heeft Hyun Jun Suk aangetrokken. De 19-jarige aanvaller komt over van Ajax, waar hij transfervrij mocht vertrekken. De Zuid-Koreaan tekende een contract voor twee jaar, met een optie voor nog twee seizoenen. Dat meldt Groningen op zijn website.

Manager technische zaken van Groningen Henk Veldmate verwacht veel van de Zuid-Koreaan. "Hij is lastig te bespelen voor tegenstanders. Hij stopt enorm veel strijd en energie in een wedstrijd. Met zijn spel en het type spits dat hij is, is Suk in staat een wedstrijd open te breken."

Suk meldde zich in het najaar van 2009 bij Ajax met het verzoek om stage te lopen. De aanvaller liet een goede indruk achter bij de clubleiding van de Amsterdammers en verdiende een contract. Een definitieve doorbraak in de hoofdmacht bleef echter uit.

De spits komt in Groningen een oude bekende tegen. Trainer Pieter Huistra had de Zuid-Koreaan onder zijn hoede toen hij coach was van Jong Ajax.

Meer jongeren volgen hoger onderwijs

Het aantal 18- tot 25-jarigen dat een hbo- of wo-opleiding volgt neemt toe. In het schooljaar 2009/2010 ging het om 33 procent van de in totaal 1,4 miljoen jongeren in die leeftijdsgroep. Vier jaar geleden was dat nog 29 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het vorige schooljaar namen meer vrouwen dan mannen deel aan het hoger onderwijs. 36 procent van de vrouwen tussen de 18 en 25 jaar volgde een opleiding op hbo- of wo-niveau, tegenover 31 procent van de mannen. Het verschil is de afgelopen jaren licht toegenomen. Ook het aandeel niet-westerse allochtonen dat een opleiding in het hoger onderwijs volgt is toegenomen, van twintig procent in 2005/2006 naar 26 procent in 2009/2010.

Het aantal jongeren dat een mbo-opleiding volgt is de afgelopen jaren nagenoeg gelijk gebleven op 22 procent. Op het mbo zitten juist meer mannen dan vrouwen. Het mbo blijft met een deelname van ruim 29 procent de meest gevolgde onderwijssoort onder niet-westers allochtone jongeren.

Atlete Perkovic op doping betrapt

De Europese kampioene discuswerpen, Sandra Perkovic, is betrapt op doping. De Kroatische atlete testte positief bij controles tijdens Diamond League-wedstrijden in Rome en Shanghai. Er werden sporen van het verboden stimulerende middel methylhexanamine gevonden.

Perkovic pakte dit voorjaar bij het EK atletiek in Barcelona de Europese titel. Ze gold als één van de favorieten voor de wereldtitel later dit jaar in het Zuid-Koreaanse Daegu.

Methylhexanamine verhoogt de alertheid en vermindert vermoeidheid, maar het geldt niet als prestatieverhogend. Overigens houdt het gebruik ervan niet automatisch een schorsing van twee jaar in. In soortgelijke gevallen werden lichtere straffen gegeven.

Publieke omroep: geen steun aan noodsignaal

De publieke omroep wil alleen meewerken aan het autoradio-noodsignaal Flister voor de hulpdiensten als de commerciële zenders dat ook doen. Dat heeft een woordvoerder van de Publieke Omroep maandag gezegd nadat de Volkskrant hierover had bericht.

Flister is een stoorzender die de radio of cd-speler kan onderbreken. "We willen graag meewerken, maar alleen als de commerciële zenders ook meedoen, wat anders is het niet effectief. Ongeveer een derde van de automobilisten luistert naar de publieke zenders", aldus de zegsman.

Wekelijkse Nintendo-downloads

Nintendo heeft elke week een aantal nieuwe titels die je kunt downloaden voor jouw DSi of 3DS in de vorm van DSiWare. Nintendo 3DS heeft daarnaast ook oude handheld-klassiekers die je kunt downloaden via de Virtual Console. Dit is de lijst met titels die deze week nieuw in de eShop staan.

Virtual Console (Nintendo 3DS)

 • Double Dragon
 • Radar Mission

Nintendo DSiWare

 • Delbo
 • Just SING! 80s Collection

WiiWare Demos

 • NyxQuest: Kindred Spirits

Op de site van Nintendo kun je een korte trailer zien met daarin de nieuwe titels.

Heracles laat Houtkoop naar Go Ahead vertrekken

Xander Houtkoop speelt komend seizoen voor Go Ahead Eagles. De 22-jarige aanvaller komt over van Heracles Almelo. Houtkoop tekent een contract voor twee jaar bij Go Ahead, dat de aanvaller transfervrij overneemt.

De Amsterdammer speelde een seizoen voor Heracles, maar kon nooit een basisplaats veroveren in Almelo. De vleugelspeler kwam zes competitieduels in actie. Houtkoop begon in 2008 zijn carrière bij sc Heerenveen. Een jaar later werd hij door de Friese club verhuurd aan FC Emmen, waarna Heracles hem aantrok.

Doden door tyfoon in Zuid-Korea

Harde wind en regen als gevolg van een tyfoon hebben in Zuid-Korea zeven personen het leven gekost. In delen van het land viel de elektriciteit uit en vliegtuigen bleven aan de grond, meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag.

Onder de doden is een reddingswerker die in het oosten van het land om het leven kwam bij een reddingsoperatie. In het zuidoosten overleed een student die door het water werd verrast en meegesleurd.

Op het zuidelijke eiland Jeju viel de elektriciteit uit, terwijl op diverse luchthavens vluchten werden geannuleerd.

De tyfoon bereikte later zondag de wateren van Noord-Korea. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau meldde dat op sommige plekken tien centimeter regen viel.

Bayern huurt Japans talent Usami

Bayern München heeft zich versterkt met de Japanner Takashi Usami. De Duitse club huurt de 19-jarige aanvaller voor een half jaar van Gamba Osaka. Dat maakte de Japanse club vandaag bekend. Bayern heeft ook een optie tot koop bedongen.

Usami maakte in 2009 al zijn debuut voor Gamba Osaka, dat vijfde staat in de Japanse competitie. De aanvaller, die ook op het middenveld uit de voeten kan, speelde veertig competitieduels voor Gamba Osaka. Usami is ook Japans jeugdinternational.

Problemen op het spoor bij Roosendaal en Weesp

Het treinverkeer rond Roosendaal is maandag ernstig ontregeld door een stroomstoring. Er rijden geen treinen van en naar de Brabantse plaats. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur, meldt ProRail. Naar verwachting zijn de problemen rond 10.30 uur voorbij.

Ook elders zijn maandagochtend problemen op het spoor. Door een sein- en wisselstoring rijden er van en naar Weesp geen treinen. Reizigers moeten daar omrijden via Utrecht of via Rotterdam, wat leidt tot een vertraging van meer dan een uur. Het euvel is waarschijnlijk rond 11.00 uur verholpen.


Problemen om het spoor bij Roosendaal en Weesp (Foto: Novum)

Microsoft sceptisch over PS Vita

Eind dit jaar zal in Japan de PlayStation Vita verschijnen. Wij moeten waarschijnlijk nog tot 2012 wachten voordat we met de nieuwe handheld van Sony aan de slag kunnen. Microsoft heeft nu kritiek geuit over de beslissing van Sony om met een nieuwe handheld te komen waarbij wordt getwijfeld over het wel zo verstandig is.

Volgens Dennis Durkin is de handheld-markt verzadigd en zitten consumenten niet te wachten op een nieuwe handheld. Dat is volgens hem bij de 3DS goed te zien.

"I think the DS - if you look at the 3DS, certainly versus people's expectation's it's not been as successful as people would have thought. So that's a very crowded market and a very, very red ocean right now with a lot of change happening."

Het is dan ook geen goed idee van Sony om een nieuwe handheld op de markt te gaan zetten. Als hij in Sony's schoenen zou staan, zou hij andere beslissingen nemen.

"You only have a certain number of bets you can make as a company and you have to decide what you want to put your wood behind and I'm just not sure that that's a place that I would put mine."

Gisteren gaf Chris Lewis ook al aan niet graag met Sony of Nintendo te willen ruilen.

Dennis Durkin

Zelda 3DS-glitches zijn bewust erin gelaten

In de remake van Zelda: Ocarina of Time voor de Nintendo 3DS heeft de maker ervoor gezorgd dat de ervaring grotendeels gelijk is aan het origineel op de Nintendo 64. Hierdoor hebben de makers bewust een paar bugs en glitches erin gelaten.

In de afgelopen Iwata Asks, een maandelijks interview met de baas van Nintendo, worden vragen gesteld over de nieuwe Zelda-game. Volgens Shun Moriya, hoofd van de studio die de Zelda-remake heeft gemaakt, was het logisch dat ze de bugs weg wilden werken. Zijn werknemers die het oude spel gespeeld hadden stonden er echter op dat deze bugs in het spel gelaten zouden worden.

"As programmers, we wanted to get rid of bugs, but the staff members who had played the old game said the bugs were fun!"

Als je dus tegen bugs aanloopt in jouw editie van Ocarina of Time 3DS, dan zul je deze bug ook tegenkomen in de Nintendo 64-editie. Niet elke glitch is erin gelaten. Welke we wel terug kunnen vinden is niet bekend. Zelda: Ocarina of Time 3D is nu een week uit in Europa.

Zelda 3DS

Order van 582 auto's helpt Saab uit de brand

Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars, meldt dat een Chinees concern bij dochterbedrijf Saab een bestelling heeft gedaan voor 582 auto's ter waarde van dertien miljoen euro. Dat meldt het concern maandag voorbeurs.

Met de opdracht verzekert het noodlijdende concern zich van extra financiering op de korte termijn, aangezien Swedish Automobile de volledige vooruitbetaling voor de opdracht in de loop van deze week verwacht. Het concern meldt dat Saab Automobile met de vooruitbetaling de salarissen kan uitbetalen aan zijn werknemers en een deel van zijn leveranciers zal betalen.

Daarnaast geven Swedish Automobile en Saab aan de gesprekken met verschillende partijen over de kortetermijnfinanciering van het Zweedse Saab om de productie te kunnen hervatten voort te zetten. Ook de gesprekken over de verkoop en lease-back van het vastgoed van Saab Automobile duren volgens de concerns voort.


Order van 582 auto's helpt Saab uit de brand (Foto: Novum)

Dode bij gasexplosie in Turkije

Bij een explosie van een gastank bij een benzinestation in het zuidoosten van Turkije is maandag een dode gevallen. Zeker twaalf mensen raakten gewond, van wie twee zwaargewond. Dat heeft gouverneur Nuri Okutan gezegd.

De explosie vond plaats in Sanliurfa, dat in de buurt van de grens met Syrië ligt. Volgens Okutan is er geen sprake van een terreuraanslag. De afgelopen week werd er al geklaagd over een gaslek bij het pompstation.

Door de explosie liepen negen voertuigen schade op. Ook een appartementencomplex raakte beschadigd.

'Mertens is rond met PSV'

Dries Mertens heeft op hoofdlijnen overeenstemming bereikt met PSV over een transfer naar Eindhoven. De 24-jarige vleugelspeler van FC Utrecht zou net als zijn ploeggenoot Kevin Strootman de overgang naar de Brabantse club willen maken. Dat meldt De Telegraaf. PSV moet nog met een nieuw bod komen voor de twee spelers van Utrecht.

De domstedelingen weigerden het eerste bod van PSV, dat tien miljoen euro over had voor het duo. "Wij hebben aangegeven waar het breekpunt voor ons ligt en PSV heeft dit weekeinde de tijd gekregen om daarover na te denken", vertelt technisch directeur van Utrecht Foeke Booy.

Booy begrijpt dat zowel Mertens als de 21-jarige Strootman een stap hogerop willen. "Ik snap wel dat de spelers positief staan tegenover een transfer, want zij kunnen zich verbeteren." De Eindhovenaren hebben aan Utrecht bekendgemaakt dat ze Strootman en Mertens niet afzonderlijk willen kopen. "PSV heeft aangegeven alleen geïnteresseerd te zijn in een package-deal", benadrukt Booy.

Squashster Grinham verliest finale in Mexico

Squashster Natalie Grinham is er niet in geslaagd om het internationale toernooi in het Mexicaanse Veracruz te winnen. De als eerste geplaatste Nederlandse ging in de finale met 11-7, 11-8, 7-11, 7-11 en 7-11 onderuit tegen de Mexicaanse Samantha Terna.

Milou van der Heijden, de andere Nederlandse deelneemster in Mexico, ging afgelopen vrijdag in de kwartfinales onderuit.

Fatal Frame naar de PlayStation 3?

Enge games, je moet er van houden. Helemaal van Japanse enge games die vaak nog een stuk bloedstollender zijn dan westerse games. De Fatal Frame-serie, beter bekend onder de naam Project Zero in Europa, is zo'n serie die we kennen van de PlayStation 2 en de Wii. Wellicht dat er nu een PlayStation 3-game in de maak is.

De geruchten voor een versie op de PlayStation 3 zijn opgedoken op TGBus.com, een Chinese website. Al eerder waren er geruchten dat de maker, Keisuke Kikuchi, bezig was met een nieuwe Fatal Frame voor de PlayStation 3.

In Fatal Frame moet je spoken verslaan door foto's van ze te nemen. Er zou een vijfde deel voor de Wii in productie zijn. Het vierde deel was ook al verschenen op de Wii maar helaas is deze nooit buiten Japan gekomen.

Fatale Frame

Zorgcentrum in Nieuwegein ontruimd na brand

Bij een zorgcentrum in Nieuwegein is maandagochtend brand uitgebroken. Tachtig personen worden geëvacueerd, niemand is gewond geraakt. Dat laat een woordvoerder van de politie weten.

Het vuur brak rond 08.00 uur door nog onbekende oorzaak uit bij zorgcentrum De Geinsche Hof aan de Vuurscheschans. Hulpdiensten rukten met groot materieel uit. Een aantal mensen heeft rook ingeademd.

Noodweer in Vietnam eist zeventien levens

Bliksem, overstromingen en wervelwinden hebben zondag in het noorden van Vietnam aan zeventien mensen het leven gekost. Dat heeft de Vietnamese regering bekendgemaakt. Zes mensen worden nog vermist en 64 mensen liepen verwondingen op.

Twaalf mensen kwamen door blikseminslag om het leven. De anderen kwamen te overlijden door omvallende bomen of instortende huizen. Door het noodweer liepen 2600 huizen schade op en ruim 23.000 hectare rijstvelden liep onder water.

In Vietnam is zwaar noodweer niet ongebruikelijk. Jaarlijks vallen er honderden doden als gevolg van het natuurgeweld.

NMa bezorgd over machtspositie NS

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maakt zich zorgen over de machtspositie van de Nederlandse Spoorwegen nu die de regie op de reisinformatie van ProRail hebben overgenomen. Andere vervoerders als Veolia en Ariva zijn daardoor voor het verkrijgen van informatie afhankelijk van hun concurrent.

Vorige week werd bekend dat de hele dienst van 250 ProRail-medewerkers naar de NS gaat. Andere vervoerders zijn dus voortaan volledig afhankelijk van hun concurrent voor informatie over dienstregelingen, vertragingen en uitval van treinen.

De NMa brengt de NS maandag op de hoogte van haar zorgen daarover, schrijft Trouw. "We hebben nog geen plannen van de NS of ProRail gezien. Van andere vervoerders als Arriva begrijpen wij dat ze niet geconsulteerd zijn", zegt bestuurslid Jaap de Keijzer maandag in de krant. "Wij houden de plannen nauwlettend in de gaten. Onze zorg is bepaald niet weggenomen."

Nu zijn de NS en spoorbeheerder ProRail samen verantwoordelijk voor de informatievoorziening op het spoor. Na de problemen door het winterweer en de brand bij de verkeersleiding van ProRail in Utrecht wilde de Tweede Kamer dat er iets zou veranderen.

Volgens minister minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) is het logischer dat NS verantwoordelijk is voor het op de hoogte houden van reizigers, omdat NS-personeel het contact met reizigers onderhoudt. De voorwaarde is dat de NS ook andere partijen op het spoor van informatie voorziet.

Dat laatste is lastig, stelt de NMa; het is alsof je de ene supermarkt vraagt de distributie van de concurrent te verzorgen. Volgens de waakhond kan het alleen als NS strikte voorwaarden hanteert, maar die heeft de NMa nog niet gezien.

Senegalese jongeren steken tempel en bar in brand

Honderden moslims hebben zondag in de Senegalese hoofdstad Dakar een tempel van de Jehova's getuigen en een bar aangevallen. De beide gebouwen werden in brand gestoken. Het is een weinig voorkomende uitbraak van religieus geweld in het overwegend gematigd islamitisch land.

Volgens een woordvoerder van de lokale vereniging van imams had de belangrijkste imam van het conservatieve district Yoff de jongeren opgeroepen om te protesteren tegen 'de agressie tegen hun geloof'. De jongeren richtten zich tegen de tempel, omdat de Jehova's getuigen andere zouden hebben willen bekeren. De bar werd als doelwit gekozen omdat er alcoholische dranken werden geschonken.

De imams staan niet achter het geweld, maar zijn van mening dat de jongeren toch het juiste hebben gedaan door de bar en de tempel te vernietigen.

Volgens ooggetuigen bestormden honderden jongeren de bar. Ze dronken het bier in de bar op, waarna ze het gebouw stripten en in brand staken. De jongeren gingen ervandoor met een koelkast en het interieur. De politie greep in en gebruikte traangas om de menigte uiteen te drijven. Er vielen 37 gewonden.

Deal Vitesse-Van den Brom lijkt af te ketsen

ADO Den Haag wil John van den Brom niet voor een appel en een ei naar Vitesse laten vertrekken. De Haagse club verlangt twee miljoen euro voor de hoofdtrainer.

Vitesse-eigenaar Merab Jordania is daar zo verbolgen over dat hij serieus overweegt zijn interesse te verleggen naar alternatieven. Dat schrijft Voetbal International. Met Van den Brom heeft de Georgiër al een akkoord bereikt. De trainer tekende een tweejarig contract met een optie op nog een seizoen. De verbintenis gaat pas in als het contract van Van den Brom bij ADO Den Haag wordt afgekocht.

Die club is echter niet blij met de handelswijze van Vitesse en overweegt een arbitragezaak aan te spannen. De Arnhemmers benaderden Van den Brom achter de rug van ADO om. Vorige week ging de trainer in Frankrijk op gesprek bij Jordania, een paar dagen later werd de werkgever van Van den Brom pas ingelicht.

Van den Brom reageert aangeslagen op het vermoedelijke afketsen van de transfer. "Ik weet het ook even niet meer", zegt hij in het Algemeen Dagblad. "Het ziet er naar uit dat het niet doorgaat. Ik weet ook niet of ik de training morgen leid, dat hoor ik nog wel."

"Wat me veel pijn doet, zijn de reacties van de ADO-supporters, al begrijp ik hen ook nog wel", vervolgt Van den Brom. "Vitesse zou ADO inlichten, maar dat is gewoon te laat gebeurd. Hoe verder? Ik weet 't niet." ADO heeft Maurice Steijn klaarstaan indien Van den Brom maandag niet de eerste training gaat leiden.

Hacker werkt nu bij Facebook

Heb jij er altijd al van gedroomd om te werken bij Facebook? Het bedrijf waar heel de wereld dagelijks naar toe klikt. Dan moet je zo snel mogelijk hackskills krijgen en Sony plat gaan leggen. Dat is namelijk wat er gebeurd is met PS3-hacker GeoHot. GeoHot staat bekend als de hacker die de root key van de PlayStation 3 geopenbaard heeft. En hij werkt nu bij Facebook.

Dit kwam aan het licht nadat website TechUnwrapped een interview heeft gehouden met een collegahacker. Die verklaarde dat George Hotz, zoals GeoHot in het dagelijks leven heet, nu zou werken bij Facebook. Zijn Facebookpagina is nu geblockt maar toen deze nog openstond, was één van zijn eerste updates: "Facebook is really an amazing place to work...first hackathon over".

Beachvolleyballers grijpen goud op Ameland

Rimke Braakman en Michelle Stiekema hebben bij de vrouwen de titel gegrepen tijdens de Grand Slam op Ameland. Bij de mannen wonnen Brouwer/ Meeuwsen na een hevige strijd van Daalmeijer/ Spil. Timko Lokerse en Bart Bolsterlee pakten de bronzen plak bij de mannen, Danielle Remmers en Nienke de Waard bij de dames.

De finale bij de vrouwen ging tussen Braakman/ Stiekema (2) en Sinnema/ Wiltens (10). Jolien Sinnema en Margo Wiltens versloegen eerder op de dag nog Bloem/ Kloek (1) en Domselaar/ Koster (5). In de finale konden ze helaas geen potten breken tegen het goed spelende duo Braakman/ Stiekema. In beide sets keken ze tegen een achterstand aan, die ze niet meer wisten in te lopen. Sinnema/ Wiltens maakte het de tegenstander af en toe wel degelijk moeilijk, maar niet moeilijk genoeg. Met 21-13 en 21-14 was de winst voor Braakman/ Stiekema.

Bij de mannen ontwikkelden Marco Daalmeijer en Kees Spil (8) zich als verrassing van het toernooi. Ze versloegen Oude Elferink/ Paulides (4) en Lokerse/ Bolsterlee (1) op weg naar de finale. In de finale troffen ze Brouwer/ Meeuwsen (3). Het publiek dat in grote getale aanwezig was, werd een waar spektakel voorgeschoteld.

In de finale werd de eerste set tegen Brouwer/ Meeuwsen ruim verloren met 13-21. In de tweede set kregen Brouwer/ Meeuwsen een wedstrijdpunt, maar deze werd niet verzilverd. Vervolgens kregen Daalmeijer en Spil enkele setpunten, waarvan ze er uiteindelijk een pakte. In de beslissende derde set ging het wederom gelijk op. Twee wedstrijdpunten lieten Brouwer en Meeuwsen onbenut, maar bij de derde was het wel raak. Na de overwinning in Emmen, schrijven ze nu ook Ameland op hun naam.

Feyenoord wordt gezonder en hoopt op clementie

Feyenoord schrijft zwarte cijfers over het komende seizoen indien de licentiecommissie van de KNVB akkoord gaat met de door Feyenoord ingediende begroting.

Dit zou inhouden dat het 'Plan van Aanpak' om Feyenoord weer gezond te maken zijn vruchten heeft afgeworpen. De club zou categorie 1 verlaten en kan zich in dat geval weer vrij op de transfermarkt begeven. Niet elke uitgave hoeft dan verantwoord te worden bij de KNVB, meldt De Telegraaf.

'De Vrienden van Feyenoord' hebben inmiddels dertig miljoen euro opgehaald. Daarmee is de schuld van 42 miljoen euro grotendeels weggewerkt. Feyenoord hoopt dat de KNVB clementie toont als Leroy Fer en Georginio Wijnaldum vertrekken. De club wil dan waardige vervangers halen, maar mag zich nog niet op de transfermarkt begeven.

"Als het risico van een aankoop nul is, zullen we dit zeker voorleggen aan de KNVB", zegt commissaris Pim Blokland. Feyenoord krijgt vaak complimenten over de wijze waarop het zich herstelt van de miljoenenschuld. "We dienen als voorbeeld voor andere clubs."

Rotterdam: gratis nieuwe fiets na diefstal

Rotterdam wil fietsen weggeven aan slachtoffers van fietsendiefstal. De stad onderzoekt of het financieel haalbaar is ieder slachtoffer meteen van een vervangend exemplaar te voorzien, schrijft het AD maandag.

De stad wil met het initiatief het gebruik van de fiets stimuleren en gedupeerde Rotterdammers tegemoetkomen. Het stadsbestuur wil gebruikmaken van de honderden fietsen die elk jaar van de straat worden gehaald omdat ze ergens staan waar dat niet mag. Slechts een klein deel daarvan wordt opgehaald door de eigenaren.


Rotterdam: gratis nieuwe fiets na diefstal (Foto: Novum)

Orde wil meer allochtone advocaten

Er zijn veel te weinig allochtone advocaten. Hoewel de rechtenstudie al jaren populair is bij Turken en Marokkanen, zijn vrijwel alle advocatenkantoren 'witte' bastions gebleven. De Nederlandse Orde van Advocaten vindt dat dat snel moet veranderen, schrijft de Volkskrant.

Volgens de Orde blijkt uit gesprekken met niet-westerse rechtenstudenten dat de advocatuur bij hen niet populair is. Het imago van het vak wordt bepaald door grote, chique kantoren, advocatenseries op tv en flamboyante strafpleiters. In die wereld voelen veel allochtonen zich niet thuis of ze zijn bang dat ze er niet zullen slagen. Ze kiezen daarom eerder voor een baan als jurist bij de overheid.

De beroepsvereniging begint maandag met een project om onder meer de vooroordelen over het vak weg te nemen. Een groep van 187 derdejaarsstudenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de Vrije Universiteit in Amsterdam worden het komende jaar begeleid door een ervaren advocaat.

Een groot deel van de studenten die worden begeleid voor de 'advo-coach' is autochtoon. Volgens de Orde hebben ook zij behoefte aan praktische tips om de kans op een baan te vergroten. Het project duurt zeker twee jaar. Volgens de beroepsvereniging is de belangstelling groot en worden de 'advo-coaches' uiteindelijk landelijk ingezet.


Orde wil meer allochtone advocaten (Foto: Novum)

Kamer buigt zich over cultuurbezuinigingen

Na veel protesten vanuit de sector komt maandag de Tweede Kamer aan het woord over de cultuurbezuinigingen die staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) wil doorvoeren. De VVD-bewindsman moet 200 miljoen euro besparen.

Dat geld wil hij binnenhalen door vooral ondersteunende en kleinere cultuurorganisaties vanaf 2013 te korten. Topinstellingen, de zogenoemde cultuurparels, laat hij zo veel mogelijk ongemoeid. Dat gaat tegen het advies in van de Raad voor Cultuur, die voorstelde zo veel mogelijk 'de kaasschaaf' te hanteren.

Naar verwachting zullen in het debat Kamerleden de VVD-bewindsman op dat punt veelvuldig bevragen. Een ander heikel punt is waarom de bezuinigingen eerder ingaan dan oorspronkelijk gepland. Aanvankelijk was 2014 voorzien, maar omdat Zijlstra zijn besparingen in de pas wil laten lopen met de subsidietoekenning van lagere overheden is die datum vervroegd. Kamerleden vragen zich af of dat terecht is en of de bezuinigingen regionaal wel goed zijn uitgesmeerd.

Het veld voert druk actie tegen de plannen. Zo eindigt maandagmiddag een 'Mars der Beschaving' vanuit Rotterdam op het Haagse Malieveld. Ivo van Hove, Hans Kesting, Theu Boermans, Johan Simons, Pierre Audi, Halina Reijn, Ramsey Nasr, Dick Maas, Loes Luca, Joep van Lieshout, Conny Janssen en Gijs Scholten van Aschat zijn nog maar een paar van de bekende namen op de lijst van deelnemers aan de mars.

Hartmedicijn vertraagt gif na slangenbeet

Sommige middelen die aan hartpatiënten worden toegediend om de bloeddruk te verlagen, kunnen mogelijk ook de overlevingskansen vergroten van mensen die door een gifslang zijn gebeten. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Newcastle (Australië) ontdekt, meldden Australische media maandag.

Het was al langer bekend dat het gif van sommige slangen uit zeer grote moleculen bestaat die niet direct in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. Via de lymfeklieren komen die stoffen alsnog in het bloed terecht. De onderzoekers zochten een manier om dat proces te vertragen.

Een zalf die de aanmaak bevordert van stikstofmonoxide, een stof die ook de bloeddruk reguleert, bleek daarvoor geschikt. Volgens de wetenschappers vertraagt het middel de werking van het lymfestelsel, waardoor het tot vier keer zo lang duurt als normaal, voordat slangengif in het bloed terecht komt. Dat geeft artsen meer tijd om een geschikt antigif te vinden.

Roma bevestigt interesse in Stekelenburg

Technisch directeur Walter Sabatini van AS Roma verklaart dat Maarten Stekelenburg in beeld is als doelman bij de Romeinse club.

Roma had het vizier aanvankelijk gericht op Italiaans international Emiliano Viviano, maar die is inmiddels vertrokken naar Internazionale. Stekelenburg is nu in beeld om doelman te worden in Rome. Sabatini bevestigt de interesse in de Oranje-international tegenover Italiaanse media.

"Het klopt dat we Stekelenburg graag zouden halen", aldus de technisch directeur van Roma. De zaakwaarnemer van de aanvoerder van Ajax verklaarde gisteren dat hij nog niet heeft gesproken met de Italiaanse club. Stekelenburg werd eerder gelinkt aan Manchester United.

De Engelsen zouden echter ver willen gaan voor Atlético Madrid-doelman David de Gea. Roma zou met Stekelenburg een einde te maken aan de onduidelijkheid over de eerste doelman. Júlio Sergio, Doni en (ex-Ajacied) Bogdan Lobont konden alleen geen onuitwisbare indruk maken.

'Leaserijder moet zwarte doos in auto krijgen'

Leaserijders die ervoor kiezen geen bijtelling te betalen, moeten een kastje in hun auto krijgen dat hun kilometers registreert. Zo kan worden gecontroleerd of niet stiekem privé met het voertuig wordt gereden. Daarvoor pleit de vereniging van auto-importeurs RAI maandag in De Telegraaf.

Een zwarte doos moet het voor leaserijders bovendien minder aantrekkelijk maken auto's uit de bijtelling te houden. Ook de ANWB en de Vereniging Auto van de Zaak zien wel wat in rittenregistratie.

Het buiten de bijtelling houden van leaseauto's neemt volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen een grote vlucht. Een op de vijf leaserijders kiest ervoor dit te doen, dat zijn er in totaal ongeveer honderdduizend.

De vereniging van auto-importeurs vindt de huidige situatie 'in alle opzichten ongewenst'. "Het is slecht voor het milieu. Er is veel administratieve rompslomp voor de berijders en de controles op misbruik kosten de belastingdienst veel geld", zegt een woordvoerder. "Met een zwarte doos zou je dat oplossen."

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) kondigde onlangs aan een proef te willen beginnen met kastjes in bestelbusjes. Als de proef er komt en succesvol is, noemt hij het voor de hand liggend dat het kastje ook wordt gebruikt in leaseauto's. De Tweede Kamer praat donderdag over het onderwerp.

Jasje Michael Jackson levert 1,3 miljoen op

Een Texaanse zakenman heeft zondag 1,8 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) op tafel gelegd voor een kalfsleren jasje dat Michael Jackson droeg in de videoclip van Thriller, een van zijn grootste hits. Hij wil het kledingstuk tentoonstellen om geld op te halen voor kinderziekenhuizen wereldwijd.

Dat heeft veilinghuis Julien's Auctions in Beverly Hills bekendgemaakt. Het zwart met rode jasje is ontworpen door Deborah Landis, de vrouw van de regisseur van Thriller, John Landis. De 14 minuten durende videoclip uit 1983 geldt als een van de invloedrijkste uit de geschiedenis van de popmuziek.

Jasje Michael Jackson levert 1,3 miljoen op
Jasje Michael Jackson levert 1,3 miljoen op (Foto: ANP)

Kopstukken Rode Khmer voor de rechter

In de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh begint maandag het proces tegen ex-president Khieu Samphan (79) en drie andere voormalige kopstukken van het schrikbewind van de Rode Khmer in de jaren 1975-1979. Het wordt de belangrijkste zaak voor het door de VN gesteunde speciale hof dat in 2003 in het leven werd geroepen.

Het tribunaal heet officieel de Buitengewone Kamers van de Hoven van Cambodja (ECCC) en werd onder druk van buitenlandse mogendheden in het leven geroepen. Naast ex-staatshoofd Khieu Samphan staan de ideoloog en feitelijk tweede man van het regime, Nuon Chea (84), ex-vicepremier Ieng Sari (85) en diens echtgenote Ieng Thirith (78) terecht.

De vier worden beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en religieuze vervolgingen. Met de feitelijke behandeling van de zaak wordt naar verwachting in augustus begonnen. Daar zijn meer dan 1000 getuigen, deskundigen en slachtoffers van het regime bij betrokken.

Kopstukken Rode Khmer voor de rechter
Kopstukken Rode Khmer voor de rechter (Foto: ANP)

Bradley Cooper in remake The Crow

Bradley Cooper gaat de hoofdrol spelen in de remake van The Crow. Alex Tse, die eerder het script voor Watchmen schreef, zal het verhaal van The Crow herschrijven. Juan Carlos Fresnadillo (28 Weeks Later) zal de regie gaan voeren.

Cooper speelt de rol van Eric Draven, een man die terugkeert uit de dood om wraak te nemen op de moordenaars van zijn vrouw. The Crow werd beroemd vanwege Brandon Lee die, bij een ongeluk op de filmset, in 1993 om het leven kwam.

De trailer voor The Crow (1994)

Teams steunen invoering V6-motor

De Formule 1-teams hebben dit weekend in Valencia ingestemd met de komst van de 1,6 liter zescilinder turbomotoren vanaf het jaar 2014. Hiermee stemmen ze in met de plannen die eerder deze week door de Formule 1-commissie in samenspraak met de motorenfabrikanten tot stand waren gekomen.

Wel hebben de teambazen nog om enkele veranderingen gevraagd. Zo was het de bedoeling om de krachtbronnen een maximumtoerental van 12.000 toeren per minuut te geven, maar de teambazen willen dat dit 15.000 per minuut wordt. Ook willen ze dat de invoering van de nieuwe regels voor de chassis een jaar uitgesteld worden, zodat deze gelijk vallen met de invoering van de nieuwe motor.

Deze zaken zullen komende week formeel per fax naar de FIA worden gestuurd, zodat de World Motor Sport Council de plannen kan bekrachtigen, waarna ze doorgang kunnen hebben.

Schumacher erkent fout in Valencia

Michael Schumacher kende in Valencia een hoogstongelukkige race. De Duitser kon in de beginfase makkelijk meerijden in de top tien, maar na zijn eerste stop verloor hij door een fout zijn voorvleugel, waardoor een zeventiende plaats uiteindelijk het hoogst haalbare bleek.

"Ik wilde mijn positie verdedigen. Ik kwam net de pits uit en hij reed op oudere banden, dus er was mij veel aan gelegen om voor hem te blijven. Ik kon de auto echter niet voldoende afremmen en schoof rechtdoor tegen hem aan," zei Schumacher tegen de BBC. De Duitser raakte de Renault van Vitaly Petrov die wel zonder schade verder kon rijden.

"Mijn race zat er toen zo goed als op. Ik bleef wel voluit rijden en zo veel mogelijk terrein goed te maken, want je weet maar nooit wat er gebeurt. Ons tempo was niet slecht, dus ik had nog wel wat posities kunnen winnen," zei de Duitser die de banden de schuld gaf van het feit dat hij niet verder naar voren kon komen. "Veel jongens waren op de hardere banden gestart en reden dus op de snellere, zachte banden op het moment dat ik ze bijhaalde. Daardoor was het onmogelijk er voorbij te komen."

'Pas op, film met inhoud'

Terrence Malick's Tree of Life draait momenteel in slechts 114 bioscopen in Amerika. Dan houdt je de minder onderlegde kijker wel buiten de zalen zou je denken. Dus niet!

Het Avon Theater in Stamford, Connecticut, ondervond dat veel bezoekers gedurende de film boos de zaal verlieten en wilde daar wat aan doen. Dat leidde tot onderstaand stuk proza dat als waarschuwing bij de zaal werd opgehangen.

Normaal gesproken word je gewaarschuwd als er gewelddadige of shockerende beelden in een film zitten, maar dit zou wel eens de eerste keer kunnen zijn dat er wordt gewaarschuwd voor hoogstaande intellectuele inhoud.

Pas op film met inhoud

Niet goed? Geld weg!

Veel doden bij bomaanslag Nigeria

MAIDUGURI - Bij een aanslag met drie bommen in de Nigeriaanse stad Maiduguri zijn zondag zeker 25 mensen om het leven gekomen en twaalf gewond geraakt. De politie legde de verantwoordelijkheid voor de terreurdaad bij de islamitische sekte Boko Haram.

De explosies waren gericht op terrassen van cafés in Maiduguri, dat in het noordoosten van het land ligt.

Boko Haram pleegde onlangs nog een aanslag op het hoofdkantoor van de Nigeriaanse politie.

Heimwee naar de middelbare

Van de brugklas tot het eindexamen vormde en onderhield zich een hechte groep, die niet alleen openhartig alles met elkaar deelde, maar ook alle 'eerste keren' aan elkaar zal blijven verbinden. Werkelijk alles van de eerste keer uitgaan en dronken, stoned en buiten westen zijn, tot de eerste keer seks, brommerrijden, roken, oud-en-nieuw samen vieren, onderling bedrog om een meisje, uit elkaar klappen van vriendschappen, tripjes naar verre steden, meisjes versieren, afgewezen worden. En tussen al die machtige herinneringen door zaten we ook nog eens dertig uur per week met onze konten naast elkaar in de schoolbanken.

Laatste reviews en specials
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
special
Au/Ra: 'Ik heb fans, het is gestoord!'
special
San Diego Comic-Con 2019 in beeld
special
Vijf gametips voor de maand augustus
©FOK.nl e.a.