Rus veroordeeld voor verraden spionagenetwerk VS

Een militaire rechtbank in Moskou heeft maandag een voormalige agent van de Russische inlichtingendienst bij verstek veroordeeld voor het verraden van een Russisch spionagenetwerk in de Verenigde Staten. De man, Aleksandr Potejev, werd schuldig bevonden aan hoogverraad en desertie. Hij kreeg 25 jaar celstraf opgelegd.

Potejev zou de leiding hebben gehad over de spionagemissie in de VS. Vlak voordat Washington vorige zomer bekendmaakte dat tien Russische spionnen waren aangehouden, vluchtte Potejev naar de VS. Het tiental werd uiteindelijk naar Rusland teruggestuurd in ruil voor vier Amerikaanse agenten die in Rusland achter de tralies zaten.

Russische persbureaus meldden dat Anna Chapman en de andere leden van het spionnennetwerk een getuigenis hebben afgelegd in het proces tegen Potejev. Volgens hen kan alleen Potejev de informatie hebben doorgespeeld die uiteindelijk leidde tot hun arrestatie door de Amerikaanse autoriteiten. Chapman, de bekendste van het tiental, verklaarde dat ze werd opgepakt nadat een Amerikaanse agent contact met haar had gezocht waarbij hij een code gebruikte, die alleen Potejev en haar contactpersoon kenden. Chapman voelde nattigheid en stelde direct Moskou op de hoogte. Kort daarna werd ze in de kraag gevat. Andere spionnen bevestigden dat alleen Potejev over bepaalde gevoelige informatie had kunnen beschikken.