Hollywood jaagt op Bin Laden

Hollywood springt altijd graag in op populaire thema's. Ook de dood van Osama bin Laden ontkomt daar niet aan. De vraag blijft wie de meeste informatie bezit om de operatie van de Navy Seals, waarbij zij de woning van Bin Laden binnenvielen, op een realistische wijze te verfilmen.

Eerste gegadigde is Kathryn Bigelow, die eerder onder meer The Hurt Locker maakte, en haar schrijfpartner Mark Boal. De film richt zich op de missie van het team dat in Mei 2011 eindigde met de dood van 's werelds meest gezochte terrorist. De nog titelloze film zal worden geproduceerd door James Jacks, die momenteel ook werkt aan een andere in Afghanistan afspelende oorlogsfilm, Hindu Kush.

Een andere mogelijkheid om dit verhaal te verwerken tot een film, is afkomstig van de militair filmadviseur Kapitein Dale Dye. Dye schreef een boek over de vangst van bin Laden, getiteld Code Word: Geronimo. Het boek is gedeeltelijk gebaseerd op inzichten van mensen die betrokken waren bij geheime operaties of zoals Dye het noemt "Wetenschappelijk Wilde Gissingen".

Dye: "Ik ga uit van eigen ervaringen en mijn achtergrond. Ik extrapoleer en zeg dan dat deze dingen zijn gebeurd zonder dat ik er zelf bij was. Ik denk dat dat goed werkt zo." Dye, een gepensioneerd Marine Kapitein heeft eerder als militair adviseur meegewerkt aan films zoals Full Metal Jacket, Born on the Fourth of July, Saving Private Ryan, en Platoon. Daarnaast is hij als acteur te zien in de nieuwe film van Tom Hanks getiteld Larry Crowne.