Vrijdag drukke avondspits verwacht

Het verkeer moet vrijdagmiddag rekening houden met een drukke avondspits. Vooral op de snelwegen rond Utrecht wordt het dringen. Daarvoor waarschuwt de ANWB maandag.

In het midden van het land begint komend weekend voor ongeveer 750.000 Nederlanders de zomervakantie. Iets meer dan de helft daarvan trekt de grens over.

Al na het middaguur ontstaan de eerste vakantiefiles, aldus de ANWB. Knelpunten zijn onder meer te vinden op de A1 van Amsterdam naar Apeldoorn, de A12 van Utrecht naar Arnhem en de A28 van Utrecht naar Amersfoort.

Ook zaterdagavond wordt het druk op de wegen rond de Amsterdam Arena. Daar vindt het uitverkochte dancefeest Sensation White plaats, waar tienduizenden bezoekers op af komen. Op de A2, A9 en A10 kunnen files ontstaan.

In België wordt het dit weekend daarnaast ook druk op de wegen door het begin van de schoolvakanties. Vooral op de wegen naar de kust en de Ardennen staan er files. In Duitsland, waar in het noorden en oosten de schoolvakantie begint, is er kans op files vrijdagmiddag en zaterdag op de wegen rond Hamburg, Neurenberg en München. In Zwitserland staat het verder vooral vast bij de Sint Gotthardtunnel op de A2 van Bazel naar Chiasso.