Hoofd centrale bank Afghanistan gevlucht

De gouverneur van de centrale bank van Afghanistan, Abdul Qadir Fitrat, zit in de Verenigde Staten en heeft zijn functie neergelegd. Hij liet maandag in een telefoongesprek vanuit een hotel in de omgeving van Washington weten dat hij voor zijn leven vreest, nadat hij fraudulueze leenpraktijken aan de kaak heeft gesteld die hebben geleid tot de val van de Kabul Bank, de grootste particuliere bank in Afghanistan.

Fitrat ontdekte dat Kabul Bank honderden miljoenen dollars aan dubieuze leningen had uitstaan. Aandeelhouders, onder wie de oudere broer van president Hamid Karzai, bleken miljoenen aan henzelf te hebben uitgeleend. Die leningen vormen nu een bedreiging voor de miljardensteun uit het buitenland die het land nodig heeft voor de wederopbouw.

"Sinds ik de fraudulueze praktijken op 27 april in het parlement aan de kaak heb gesteld, heb ik informatie ontvangen over doodsdreigementen", zei Fitrat, die een permanente verblijfsstatus in de VS heeft en niet van plan is naar Afghanistan terug te keren.

De voormalige bankgouverneur zegt de regering-Karzai tien maanden geleden te hebben verzocht de betrokkenen te vervolgen. 'Tot op heden is er geen enkel geloofwaardig plan om de verdachten te berechten', zei hij.

Veel van de dubieuze leningen zijn 'ongedocumenteerd', wat inhoudt dat er geen systeem is vastgelegd om te verzekeren dat ze worden terugbetaald. Volgens de Afghaanse corruptiebestrijdingsdienst stond er eind mei 467 miljoen dollar uit aan leningen zonder behoorlijke documentatie of onderpand. De inspecteur-generaal van de Amerikaanse dienst voor ontwikkelingshulp USAID schatte onlangs dat 850 miljoen dollar aan leningen naar insiders bij de bank is gesluisd.

Een Afghaanse commissie van onderzoek weet de ondergang van de Kabul Bank aan zwak toezicht van de centrale bank. Fitrat zegt echter dat machtige figuren in de regering zich ermee bemoeiden en nader onderzoek verhinderden. Eind vorige maand zei Fitrat in Kabul dat 'meer dan de helft' van de personen die van de frauduleuze leningen geprofiteerd hebben nog steeds ongehinderd naar het buitenland konden reizen. Van enkele bankmedewerkers zijn de paspoorten ingetrokken, maar van de aandeelhouders niet, zegt Mohammad Yasin Usmani, een van de leden van de onderzoekscommissie.

De instorting van de Kabul Bank kan verstrekkende gevolgen hebben. De bank handelt de betalingen af aan ambtenaren, militairen en politiemensen in Afghanistan, waar ook veel geld van de drugshandel en miljarden aan internationale hulp in omloop zijn.


Hoofd centrale bank Afghanistan gevlucht (Foto: Novum)