Happy Feet ondergaat endoscopie

Happy Feet, de inmiddels beroemde pinguïn die een verkeerde afslag nam en terecht kwam op een strand in Nieuw-Zeeland, heeft maandag een endoscopie ondergaan. De ingreep was nodig omdat Happy Feet veel zand had gegeten. Het dier dacht vermoedelijk dat het om sneeuw ging.

Artsen van de Wellington Zoo lieten een camera via de keel van het dier in de maag en spoelden de maag vervolgens door om het zand te verwijderen. De ingreep werd uitgevoerd door specialist John Wyeth, die normaliter alleen mensen behandelt. Uit de darmen en de maag van het dier werd de helft van het ingeslikte zand verwijderd. De hoop is dat de andere helft op natuurlijke wijze het lichaam van de pinguïn verlaat.

"Het is positief nieuws, maar hij is er nog lang niet", aldus een woordvoerder van de dierentuin. Het kan nog maanden duren voordat het dier volledig is hersteld.

Happy Feet werd vorige week aangetroffen op een strand nabij de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington. Het dier leek gezond, maar begon al snel grote hoeveelheden zand te eten. Pinguïns eten normaal gesproken sneeuw om hun vochtniveau op peil te houden en waarschijnlijk heeft het dier zich vergist.

Het is nog niet duidelijk wat er nu met Happy Feet gaat gebeuren. Voorlopig blijft hij in de dierentuin van Wellington, terwijl deskundigen op zoek gaan naar een oplossing.

Het was de eerste keer in 44 jaar dat een keizerspinguïn Nieuw-Zeeland aandeed. De dieren leven normaal gesproken rond Antarctica, ruim 3200 kilometer van Nieuw-Zeeland.


Happy Feet ondergaat endoscopie (Foto: Novum)