Matige smog in zuidoosten Nederland

Het zuidoosten van Nederland krijgt dinsdag vermoedelijk te maken met matige smog. De drempel van smog door ozon van 180 microgram per kubieke meter wordt waarschijnlijk in de middag of aan het begin van de avond overschreden. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu maandag.

De concentraties blijven naar verwachting onder de alarmdrempel van de Europese Unie van 240 microgram ozon per kubieke meter. Woensdag is de smog naar verwachting weer weg. Onweer dat voor dinsdagavond verwacht wordt verdrijft de hitte. Ook draait de wind naar het westen, wat zorgt voor de aanvoer van schone lucht.

Kinderen, mensen met ziekten aan de luchtwegen, mensen die zich langdurig inspannen in de buitenlucht en mensen die extra gevoelig zijn voor ozon kunnen gezondheidsklachten krijgen. Zo kunnen ogen, neus en keel geïrriteerd raken, kunnen mensen extra last krijgen van hoesten en kortademigheid en kan astma verergeren.

Klachten kunnen worden voorkomen of verminderd door niet te langdurige inspanning in de buitenlucht en door binnen te blijven. Bij klachten die niet meteen te verklaren zijn, wordt geadviseerd contact te zoeken met de huisarts of GGD.

Hoge concentraties ozon ontstaan als er veel verontreinigende stoffen als stikstofoxiden in de lucht zitten doordat er weinig wind staat. De vervuilende stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Hierdoor komt smog door ozon vrijwel alleen voor in het voorjaar en in de zomer.