Zijlstra hekelt 'toon' cultuurdebat

Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) is niet blij met het beeld dat tegenstanders van zijn cultuurbeleid schetsen. "Laten we daarmee ophouden", zei hij maandag tijdens het debat over de bezuinigingen in de culturele sector.

Onder meer de PvdA viel Zijlstra hard aan. Kamerlid Jetta Klijnsma (PvdA) hekelde de 'beledigende' en 'koude' toon van het kabinet. Door de bezuinigingen van tweehonderd miljoen euro wordt cultuur 'kapotgemaakt' en verandert het klimaat in Nederland, stelde zij. Ook de SP sprak van een 'culturele kaalslag'.

Zijlstra weersprak dat het kabinet niet in cultuur zou investeren of een hekel aan cultuur heeft. Hij wees erop dat na de bezuinigingen nog steeds ruim zevenhonderd miljoen euro richting de culturele instellingen vloeit. "Het is niet zo dat dit kabinet geen cent in cultuur investeert en cultuur niet belangrijk vindt."

Volgens de bewindsman hebben sommige parijen er belang bij om dit beeld van het kabinet te schetsen. "Ik wil dit beeld wegnemen." Hij riep op om snel op te houden met het voeren van deze discussie. "Daar wordt de cultuursector niet beter van."

Tijdens het kabinet bleek dat de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV de kabinetsplannen steunt. Wel eisen de partijen een paar kleinen aanpassingen. Zo blijven het Friese theatergezelschap Tryater, het Limburgse Opera Zuid en een paar regionale orkesten bestaan, als het aan de drie fracties ligt. Wel moeten zij het doen met minder subsidie.

Zijlstra noemde deze plannen 'sympathiek', maar zegde niet toe om ze uit te voeren. Hij zette vraagtekens bij de financiering of zag de noodzaak ervan niet in. Het ligt voor de hand dat VVD, CDA en PVV nu met moties komen om de bewindsman alsnog hiertoe te bewegen.