Gezochte drugscrimineel opgepakt

Het Team Executie Strafvonnissen heeft de 35-jarige René P. opgespoord. Hij werd vorige week maandag op het vliegveld van Barcelona door de Spaanse autoriteiten aangehouden. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt.

Het gerechtshof in Leeuwarden veroordeelde P. in januari 2005 tot vijf jaar gevangenisstraf voor de handel in harddrugs, waarvan hij nog 1098 dagen moet uitzitten. P. had stoffen geleverd die werden gebruikt bij de productie van synthetische drugs. Ook leverde hij logistieke en financiële hand-en-spandiensten. Hij mocht in april 2006 op weekendverlof, maar keerde niet terug.

P. was een van de dertien gezochten op de nationale opsporingslijst. Hierop staat dat hij mogelijk verbleef in de omgeving van Alicante. Nederland gaat Spanje vragen om zijn uitlevering, zodat hij het restant van zijn straf in Nederland uit kan zitten. Wellicht wordt hij in het liquidatieproces als getuige gehoord.

Het Team Executie Strafvonnissen is een samenwerkingsverband van het Openbaar Ministerie en de politie dat zich bezighoudt met het signaleren en opsporen van voortvluchtige veroordeelden die hun gevangenisstraf nog niet hebben uitgezeten. Het valt onder het OM in Zwolle.