Negen bewoners zorgcentrum zwaargewond

Vijf bewoners van zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein waar maandag een brand heeft gewoed zijn zwaargewond. Vier andere bewoners hebben eveneens zwaardere verwondingen, maar hun situatie wordt niet gezien als ernstig. Dat meldt de gemeente.

De negen kampen met inhalatietrauma door het inademen van rook. De eerste 24 tot 48 uur zijn in dit soort gevallen beslissend voor het leven van de slachtoffers.

Maandag werden in totaal ongeveer vijftig lichtgewonden naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Van hen waren er rond 19.00 uur nog zestien opgenomen.

De brand brak maandag rond 08.00 uur uit op het dak van het zorgcentrum aan de Vuurscheschans. De brand ontstond bij renovatiewerkzaamheden. Het vuur en de rook bereikten uiteindelijk drie afdelingen. Halverwege de middag gaf de brandweer het sein brand meester. Er is geen asbest vrijgekomen.

Hulpdiensten rukten met groot materieel uit. In het zorgcentrum wonen mensen die lichamelijke zorg nodig hebben en ouderen met geestelijke beperkingen. Doordat de personen in het centrum hulpbehoevend zijn, was de evacuatie een omvangrijke operatie. Een woordvoerder van de brandweer omschreef de situatie als 'hectisch'.

Volgens de brandweer is de schade aan het pand groot. Het zal voorlopig niet bewoonbaar zijn. Ongeveer 150 bewoners van het verpleeghuis zijn in verschillende locaties in Nieuwegein opgevangen. De familie van de bewoners is geïnformeerd over hun verblijfplaats de komende nacht.