FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 juni 2011

Nog geen geld voor gedupeerden Beach Concert

Mensen die een kaartje hebben gekocht voor het uitgestelde Royal Beach Concert krijgen vooralsnog hun geld niet terug. Dat heeft organisator Bob Reiche maandag gezegd in een interview met Omroep West.

"We werken nu keihard aan een alternatief en komen terug met iets waarmee de mensen nog meer krijgen dan bij het Royal Beach Concert", belooft Reiche. Pas als datum, locatie en artiesten bekend zijn, kunnen gedupeerden die dan nog steeds niet tevreden zijn, zich melden bij de organisatie om hun geld terug te krijgen.

Joran dinsdag weer voor de rechter

Joran van der Sloot verschijnt dinsdag weer op een hoorzitting in de Miguel Castro Castro gevangenis. Vorige week woensdag werd de zitting afgeblazen omdat Van der Sloot geen advocaat had. Een woordvoerder van de rechtbank in Lima liet later weten dat hij dinsdag desnoods een advocaat krijgt toegewezen.

Máximo Altez, de voormalige advocaat van Van der Sloot, gooide onlangs de handdoek in de ring omdat hij 'een verschil van mening over de te voeren strategie' had met zijn cliënt. De vader van de omgekomen Stephany Flores krijgt op de zitting beelden te zien die gemaakt zijn in het hotel waar zijn dochter vorig jaar omkwam, weet zijn advocaat Edward Alvarez. Ook zou de zitting gaan over spullen van Flores, die Joran in zijn bezit heeft.

De hoorzitting in de zwaarbewaakte gevangenis in de Peruaanse hoofdstad Lima, vindt plaats ter voorbereiding op het proces tegen Van der Sloot. Van der Sloot zit hier vast op verdenking van moord op de 21-jarige Flores vorig jaar mei. Verwacht wordt dat de datum van zijn proces kort na de hoorzitting bekend wordt gemaakt.


Joran dinsdag weer voor de rechter (Foto: Novum)

Heerkes nieuwe trainer Veendam

Gert Heerkes is de komende twee seizoenen trainer van BV Veendam. Dat laat de in april bij Willem II ontslagen oefenmeester vandaag weten aan Voetbal International. Heerkes is bij de club uit de Jupiler League de opvolger van Joop Gall, die zijn carrière vervolgt bij Go Ahead Eagles.

Veendam wist vorige week door een verkoop van topscorer Michael de Leeuw aan De Graafschap een faillissement af te wenden. Volgens Heerkes blijft de selectie verder nagenoeg intact. "Dat zorgt toch voor rust. Ik weet dat er financieel niet veel mogelijk is, maar het voortbestaan van de club is in elk geval gewaarborgd."

Gall eindigde vorig seizoen met Veendam op een keurige vierde plaats, waarna Helmond Sport in de play-offs net te sterk was. "Ik wil de prestatie van Gall evenaren of misschien verbeteren", zegt Heerkes, die in 2008 als trainer in het betaald voetbal debuteerde bij Heracles Almelo. "Dat gaan we in ieder geval proberen."

Het vuur ontketend (5)

- zag de jongen kijken tijdens het eten. Zijn kleine oogjes waren een waarschuwing. Hij was niet echt slim. Franco kon twee dingen niet uitstaan tijdens het eten; priemende oogjes en domme mensen. Hij stond half op en gromde. Toen stak hij in een flits zijn vork dwars door de wang van het slachtoffer. Daarna at hij verder alsof er niks aan de hand was. De bloedende en kermende jongen verdween uit de eetzaal en het werd weer rustig. Franco grijnsde. Er zat bloed op zijn kin en -

Duitsland erkent legitimiteit opstandelingen Libië

Duitsland erkent de Libische Nationale Overgangsraad als 'wettelijke vertegenwoordiger van het Libische volk'. Dat heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle maandag tijdens zijn bezoek aan het opstandelingenbolwerk Benghazi gezegd.

De uitspraak van Westerwelle betekent niet dat er sprake is van volledige diplomatieke erkenning van de raad, waartoe andere landen wel zijn overgegaan. Wel is het nieuwe Duitse standpunt opnieuw een belangrijke diplomatieke overwinning voor de opstandelingen.

Duitsland weigerde echter wel deel te nemen aan de militaire missie van de NAVO boven Libië en gaf ook geen steun aan het vliegverbod dat het bondgenootschap boven Libië handhaaft.

De Verenigde Arabische Emiraten lieten zondag weten dat zij de Nationale Overgangsraad van de Libische rebellen in Benghazi als enige wettige vertegenwoordiger van Libië beschouwen.

Xbox Live ook naar pc

Het online netwerk van de Xbox 360 wordt in de nabije toekomst ingebouwd in het Windows-besturingssysteem voor de pc. Vermoedelijk gaat het hier om Windows 8. Via Xbox Live moeten verschillende diensten, waaronder bijvoorbeeld het spelen van games en het kijken van films, op diverse apparaten beschikbaar komen. Dat zegt marketingchef Mike Delman van Microsoft tegenover de krant Seattle Times.

Xbox Live was ooit alleen bedoeld om online te gamen, maar tegenwoordig wil Microsoft een entertainmentdienst leveren. Via het online netwerk zijn tegenwoordig films en muziek direct te streamen en kan gechat worden met vrienden via een ingebouwd systeem of bijvoorbeeld Facebook.

De softwaregigant is bezig Xbox Live naar de mobiele telefoon te krijgen. Smartphones met het Windows Phone 7-besturingssyteem kunnen al verbonden worden met het online netwerk. Idealiter wil Microsoft alle apparaten op elkaar aansluiten en bedienen via soortgelijke interfaces. Zo heeft een Windows-telefoons straks hetzelfde menu als de Xbox 360.

Vorige week onthulde Microsoft plannen om stemherkenningssoftware groots toe te passen op de spelcomputer. Via een speciale versie van de zoekmachine Bing kunnen gamers door te praten zoeken naar filmpjes of beschikbare spellen op de Xbox 360.

 

Stadsdeel gaat muziekcentrum zelf expoiteren

Het Amsterdamse stadsdeel Oost gaat zelf het muziekcentrum Muzyq exploiteren. Dit besluit gaat 27 miljoen euro kosten, maar de financiële positie van het stadsdeel is niet in gevaar. Dat meldt het stadsdeel maandagavond in een persbericht, nadat website Geenstijl dit weekeinde al documenten hierover openbaar maakte.

Het gebouw van het muziekcentrum wordt tegen marktwaarde aangekocht van de stichting die nu eigenaar is. Hiermee is ongeveer veertien miljoen euro gemoeid. Omdat het stadsdeel garant staat voor de lening van het muziekcentrum, moet het restant voor de aflossing hiervan aan de bank worden betaald. Dit maakt samen 27 miljoen euro.

Dit gaat ten koste van de algemene reserve van het stadsdeel, maar met dit besluit voorkomt ernstiger financiële problemen, zo verzekert het stadsdeel. Zo snel mogelijk overlegt het stadsdeel met het college van burgemeester en wethouders over de financiële gevolgen.

Dit weekeinde plaatste Geenstijl vertrouwelijke documenten over de kwestie op de website. Hierop deed het stadsdeel aangifte van elektronische inbraak. Uit de documenten komt hetzelfde scenario naar voren als maandagavond bekend is gemaakt.

Volgens het stadsdeel was de besluitvorming over Muzyq niet openbaar zodat deze zorgvuldig kon verlopen en de onderhandelingspositie van het stadsdeel niet werd geschaad.

Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik (PvdA) moest vorig jaar naar aanleiding van de kwestie aftreden. Later keerde ze weer terug op haar post.

'Wii U volgende zomer in de winkel'

De nieuwe Wii U-spelcomputer van Nintendo komt volgend jaar ergens tussen mei en juli in de winkel te liggen. Dat heeft een woordvoerder van de Sega-game Sonic Generations tegenover de website GameSpot naar buiten gebracht. Nintendo heeft zelf enkel laten weten dat de spelcomputer 'volgend jaar' op de markt verschijnt.

De woordvoerder praatte zijn mond voorbij toen hij aangaf waarom de game Sonic Generations niet op de Wii U verschijnt. "De timing van de Wii U komt ons slecht uit. We brengen het spel al in november uit op de Xbox 360 en Playstation 3. De Wii U verschijnt pas volgend jaar rond de lente of zomer. Het is niet slim om een spel zoveel later uit te brengen.

Het blijft echter onduidelijk of de woordvoerder van Sega zelf een gok rond de releasedatum van Wii U waagde of geheime informatie van Nintendo naar buiten heeft gebracht. Spelfabrikanten worden vaak maanden eerder op de hoogte gebracht van belangrijke ontwikkelingen in de game-industrie.

De Wii U werd afgelopen dinsdag op de E3-beurs in Los Angeles onthuld. De spelcomputer heeft onlinefunctionaliteit, hoge kwaliteit beelden en een besturing met een speciale aanraakscherm-controller.

'Nintendo heeft E3 gewonnen'

Met het tonen van de Wii U-spelcomputer en diverse nieuwe spellen heeft Nintendo dit jaar de meeste indruk gemaakt tijdens de E3-beurs in Los Angeles. Dat zeggen analisten Jesse Divnich van marktonderzoeksbureau Eedar en Michael Pachter van
investeringsmaatschappij Wedbush & Morgan tegenover de website Eurogamer.

Divnich prees vooral de wijze waarop Nintendo zijn plannen bekendmaakte. "Geen beroemdheden, geen rockbands, gewoon games", aldus Divnich. Pachter beaamde dit. Volgens hem toont Nintendo wederom het lef om te innoveren.

Sony onthulde tijdens de E3-beurs de prijs voor de Playstation Vita. De nieuwe draagbare spelcomputer moet voor 249 euro begin volgend jaar in de winkel liggen. Microsoft toonde daarentegen meer spellen voor Kinect en stond stil bij de stemherkenningssoftware voor de Xbox 360.

Hoewel Amerikaanse analisten positief gestemd zijn over de Wii U, ligt de Japanse gamegigant Nintendo in eigen land onder vuur. Japanse analisten hadden meer verwacht van de onthulling op de E3-beurs. Door deze scepsis is het aandeel in Nintendo meer dan tien procent gedaald sinds de Wii U dinsdag werd aangekondigd.

'Scholen snijden in budget voor leraren'

Het merendeel van de lagere en middelbare scholen bezuinigt in hun budget op het aantal leraren. Dat blijkt uit een onderzoek naar het financiële beleid van scholen in 2011, dat adviesorganisatie voor het onderwijs CPS maandag publiceerde.

Van de bovenschoolse managers in het primair onderwijs zei 86 procent hierop te bezuinigen. In het voortgezet onderwijs bezuinigt 77 procent van de directeuren op het aantal leraren. Het onderzoek werd uitgevoerd onder circa 1400 directeuren, bovenschoolse managers en teamleiders.

Mollema wil zich laten zien in Zwitserland

Bauke Mollema doet in de Ronde van Zwitserland ritme op voor de komende Tour de France, die begin juli van start zal gaan. Toch hoopt de Nederlander in Zwitserland nog meer van zichzelf te laten zien.

Mollema staat op dit moment op een knappe derde plaats in het algemeen klassement. "Ik had al het gevoel in de trainingen dat ik goed in orde was", aldus de coureur op de site van zijn ploeg Rabobank.

De Groninger vervolgt: "Met de Tour in het vooruitzicht heb ik het toch nodig om hier diep te gaan. Niet elke dag, maar wel een paar keer. De eerste dagen zijn een bevestiging van wat ik eigenlijk al wist en dat geeft een heerlijk gevoel.”

Na zijn uitstekende optreden in de Zwitserse bergen hoopt Mollema zijn hoge positie in het klassement te verdedigen en misschien zelfs te verbeteren: "Een kans op een leuk klassement kan ik toch echt niet laten liggen. En als je dan ziet hoe we hier als ploeg rijden, krijgt dat nog iets extra's.”

Granqvist verruilt Groningen voor Genoa

Andreas Granqvist speelt volgend seizoen voor het Italiaanse Genoa. FC Groningen-trainer Pieter Huistra liet op Eurovoetbal weten, waar hij als bezoeker aanwezig was, dat de aanvoerder van de Groningers de ploeg zal verlaten.

De transfer van de Zweedse verdediger levert FC Groningen ongeveer vier miljoen euro op. De 25-jarige Granqvist kwam in 2008 over van Wigan Athletic en groeide in zijn tijd bij Groningen uit tot aanvoerder van de ploeg. De verdediger werd vooral bekend vanwege zijn rushes vanaf eigen helft. Tevens viel zijn scorend vermogen voor een verdediger op. In 77 duels scoorde Granqvist zeventien doelpunten.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt Granqvist deze week gepresenteerd bij Genoa. Voor hoeveel seizoenen de Zweed zal tekenen bij de Italiaanse ploeg is niet bekend.

'Rebellen Libië dood na truc met witte vlag'

Troepen van de Libische leider Muammar Kaddafi hebben 21 rebellen gedood door een truc met een witte vlag. Dat gebeurde op de frontlinie tussen Ajdabiya en Brega in het oosten van Libië, meldde een rebellencommandant maandag.

"Onze mannen werden voor de gek gehouden. Kaddafi's militairen deden alsof ze zich overgaven. Ze kwamen met een witte vlag en toen schoten ze op ons", zei Mussa al-Mograbi per telefoon.

Ongeveer 20 opstandelingen raakten gewond. Ze werden overgebracht naar een ziekenhuis in Ajdabiya, 160 kilometer ten zuiden van Benghazi, de feitelijke hoofdstad van de rebellen.

De opstandelingen proberen al maanden de oliestad Brega te veroveren. De stad huisvest een belangrijke raffinaderij. Die zou het oosten van het land brandstof kunnen leveren voor stroom. Volgens de rebellen wordt Brega verdedigd door circa 5000 van Kaddafi's manschappen.

Bruma op huurbasis naar HSV

Jeffrey Bruma zal de komende twee seizoenen voor Hamburger SV gaan spelen. De Nederlandse verdediger komt op huurbasis over van Chelsea dat het recht heeft om hem na één seizoen terug naar Londen te halen.

"We hebben gekozen voor stabiliteit voor Jeffrey. Vandaar die twee jaar. Jeffrey moet spelen en kan zich op deze manier settelen. Het is belangrijk dat hij aan spelen toe komt," zei de zaakwaarnemer van Bruma, Wessel Weezenberg, tegen Voetbal International. "Bij Chelsea wordt dat moeilijk, maar in Hamburg is de kans wat groter, al moet hij het allemaal zelf afdwingen. Voor hem is dit een mooie stap. Hamburger SV is en blijft een topclub, heeft een prachtig stadion en een enorme fanbase."

Dat Bruma nu echt naar de Bundesliga gaat is het werk van technisch manager Frank Arnesen die bij de Duitsers de opdracht heeft gekregen om het elftal opnieuw op te bouwen. Arnesen werkte in het verleden al voor Chelsea. "Klopt, maar Hamburger SV volgt Jeff al jaren, ver voordat Frank er kwam werken. De komst van Bruma wordt daar heel breed gedragen," zei Weezenberg.

Aanklachten tegen orgaanhandelaren ingediend

Een aanklager van de Europese Unie heeft aanklachten ingediend tegen een Turk en een Israëliër die verdacht worden van betrokkenheid bij een internationaal netwerk orgaanhandelaren. De bende bood arme mensen geld in ruil voor een nier, die vervolgens bij een rijke koper werd geïmplanteerd.

Europol heeft tegen de twee verdachten, Yusuf Sonmez en Moshe Harel, arrestatiebevelen uitgegeven. De criminele bende waartoe de twee zouden behoren opereerde vanuit een kliniek buiten Pristina, de hoofdstad van Kosovo, waar de organen van de slachtoffers werden getransplanteerd.

De slachtoffers zou veertienduizend euro in het vooruitzicht zijn gesteld voor hun nieren, terwijl de ontvangers van de organen tussen de tachtig- en honderdduizend euro neertelden transplantaties. De slachtoffers kwamen overwegend uit Moldavië, Rusland, Kazachstan en Turkije en leefden in 'extreme armoede of acute financiële nood'.

Kleinzoon redt gewonde opa (68)

Twee tieners hebben maandagmiddag het leven van de 68-jarige opa van een van hen gered toen deze bewusteloos was geraakt in een grote vijver in zijn tuin.

De 14-jarige kleinzoon en een 13-jarig vriendje waren met opa in een touwstellage boven de vijver aan het spelen toen de grootvader 3 meter omlaag in het water viel. Hij stootte zijn hoofd tegen de zijkant van de vijver en verdween onder water. De jongens bedachten zich geen moment en sprongen hem achterna.

De kleinzoon hield het hoofd van opa boven water, terwijl het vriendje met zijn mobiele telefoon 112 belde. De opa is in totaal 5 minuten buiten westen geweest. De politie heeft hem uiteindelijk uit het water gevist. De oude man is in het ziekenhuis opgenomen met een hersenschudding.

26 aanhoudingen bij gezellig Pinkpop

Bij het muziekfestival Pinkpop zijn tot maandagmiddag 26 festivalgangers aangehouden. Ze werden opgepakt voor drugsbezit, mishandeling en openbare dronkenschap. De meesten werden na het betalen van een boete weer op vrije voeten gesteld, meldt de politie.

Bij de 42e editie van het festival in het Limburgse Landgraaf voeren volgens de politie sfeer en gezelligheid de boventoon. Ook voor de brandweer waren er weinig incidenten, naast het controleren op brandveiligheid.

Een stuk drukker had de EHBO het. Zo'n 2500 muziekliefhebbers lieten zich behandelen voor onder meer kneuzingen, snij- en schaafwonden en benauwdheid. Een handvol bezoekers moest naar het ziekenhuis.

Pinkpop wordt maandagavond afgesloten met een optreden van Foo Fighters.

Van Zwam bedankt voor Ajax Cape Town

Wim van Zwam heeft laten weten niet de opvolger van Foppe de Haan te willen worden bij Ajax Cape Town. Dat meldt Voetbal International. De huidigde bondscoach van Oranje onder -19 werd door De Haan als ideale opvolger naar voren geschoven, maar liet uiteindelijk weten geen trek te hebben in het Zuid-Afrikaanse avontuur.

Eerder leek Van Zwam wel interesse te hebben in de vacature, maar beide partijen kwamen volgens VI niet tot een akkoord. Van Zwam besloot het aanbod daardoor naast zich neer te leggen. Wie de opvolger van De Haan wel wordt, is nog niet bekend.

De Haan was één seizoen werkzaam bij de satellietclub van Ajax. De oefenmeester liep op de slotdag de Zuid-Afrikaanse landstitel mis, door gelijk te spelen. Doordat Orlando Pirates wel wist te winnen werden zij uiteindelijk kampioen. De Haan is nu bondscoach van het eilandje Tuvalu.

Britse officier berecht om geheime documenten

Een Britse legerofficier is voor de krijgsraad gebracht, omdat hij zeer geheime militaire documenten thuis bewaarde. Dit kwam aan het licht bij een onderzoek dat naar de officier was ingesteld na vragen of hij terecht was onderscheiden voor getoonde moed in Afghanistan.

Aanklagers in de zaak zeiden maandag dat Robert Armstrong thuis 189 digitale bestanden bewaarde. Het gaat om geheime documenten over missies in Irak en Afghanistan die hij middels een usb-stick op zijn laptop had gezet.

Armstrong zei dat hij 'oprecht vergeten' was dat hij de documenten nog op zijn laptop had staan.

Doden bij gevangenisoproer Venezuela

Bij een gevangenisoproer in het oosten van de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn zeker drie gedetineerden om het leven gekomen en 22 gewond geraakt. Mogelijk loopt het dodental nog op. Dat heeft de Venezolaanse minister van Justitie Tareck El Aissami gezegd.

Het geweld brak zondag uit na een bezoek van familieleden van gedetineerden. Veel gevangenen werden met schotwonden opgenomen in het ziekenhuis.

Feyenoord treft Málaga eind juli

Feyenoord speelt op 31 juli een oefenwedstrijd tegen het Spaanse Málaga. In de Spaanse middenmoter vindt Feyenoord dus de tegenstander voor de traditionele openingswedstrijd van het nieuwe seizoen. De wedstrijd begint om 14:30 en voor seizoenskaarthouders is de wedstrijd gratis toegankelijk.

In Stadion De Kuip kunnen de toeschouwers zich dus verheugen op de terugkeer van Ruud van Nistelrooy op de Nederlandse velden. De spits tekende begin juni een contract bij Málaga, nadat hij werd overgenomen van het Duitse Hamburger SV.

Málaga werd onlangs overgenomen door de Qatarese sjeik Abdullah Bin Nasser. De nieuwe eigenaar is ambitieus en heeft grote plannen met de club. Eerder wist hij al met de Braziliaan Júlio Baptista al een grote vis binnen te slepen.

Suárez ontvangt kampioensmedaille van Ajax

Ajax is Luis Suárez nog lang niet vergeten. De kersverse landskampioen heeft de Uruguayaan, die in de winterstop naar Liverpool verkaste, een kampioensmedaille opgestuurd.

Suárez speelde voor zijn overgang naar de Engelse ploeg dertien competitiewedstrijden in het shirt van de Amsterdammers. Daarin wist de aanvaller zeven keer te scoren. "De titel is vooral te danken aan de rest van het team en aan trainer Frank de Boer", aldus Suárez via de clubsite van Liverpool. "Ik had graag in meer wedstrijden gespeeld en de medaille echt verdiend."

Surfer overleden op na ongeval op Veluwemeer

Een surfer is maandagmiddag overleden op het Veluwemeer. Nadat een onbeheerde surfuitrusting was aangetroffen startte de kustwacht een zoekactie. De man werd gevonden en in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij overleden, meldt de kustwacht.

Het was voor de kustwacht een druk pinksterweekeinde. Er waren 38 incidenten. Het merendeel betrof jachten die met motorproblemen kampten of aan de grond waren gelopen. Op een boot was brand uitgebroken, een keer moest een persoon wegens medische problemen worden geëvacueerd.

'Eerste speelrondes Eredivisie bekend'

Het programma van de eerste twee speelrondes in de Eredivisie is volgens de website adofans.nl uitgelekt. De Nederlandse competitie zal op vrijdag 5 augustus starten met een wedstrijd tussen promovendus RKC Waalwijk en VVV-Venlo.

Landskampioen Ajax opent het seizoen in eigen huis tegen NAC Breda. Feyenoord zal het in de eerste speelronde in de eigen Kuip opnemen tegen Roda JC. PSV en FC Twente starten volgens het uitgelekte programma beiden met een uitwedstrijd. De Eindhovenaren mogen op bezoek bij Excelsior, terwijl de Tukkers het lastige uitduel bij FC Utrecht voor de kiezen krijgen.

Het uitgelekte programma:

Eerste speelronde:

Thuis Uit
RKC Waalwijk VVV-Venlo
ADO Den Haag N.E.C. Nijmegen
AZ Vitesse
sc Heerenveen De Graafschap
Ajax NAC Breda
Excelsior PSV
FC Utrecht FC Twente
FC Groningen Heracles Almelo
Feyenoord Roda JC

Tweede speelronde:

Thuis Uit
Vitesse RKC Waalwijk
ADO Den Haag Feyenoord
FC Twente AZ
De Graafschap N.E.C. Nijmegen
Heracles Almelo Excelsior
PSV FC Utrecht
NAC Breda FC Groningen
VVV-Venlo Ajax
Roda JC sc Heerenveen

[Unicef] Clijsters opgelucht na zege in Rosmalen

Kim Clijsters slaakte na haar overwinning in de eerste ronde van de Unicef Open een zucht van verlichting. De Belgische versloeg op het gras van Rosmalen de stugge Monica Niculescu met tweemaal 7-5. "Ik moest echt geconcentreerd blijven spelen vandaag", zei Clijsters na haar eerste wedstrijd van dit seizoen op gras.

De als eerste geplaatste Belgische had flink wat moeite met de Roemeense. "Ik had nog niet zoveel tegen haar gespeeld. Haar spel was moeilijk te lezen en vooral met haar sliceballen had ik het erg lastig."

Desondanks was Clijsters dik tevreden met de overwinning in twee sets. "Ondanks een paar foutjes houd ik een goed gevoel over aan deze wedstrijd. Ik ben geduldig gebleven en heb voor elk punt gestreden."

De nummer twee van de wereld is nog niet volledig hersteld van haar enkelblessure. "Ik speel nog steeds met tape om en voel af en toe wel kleine pijntjes in mijn voet als ik aan het spelen ben", vertelde ze. "Het gaat wel steeds beter, dus ik mag zeker niet klagen."

Morgen neemt Clijsters het op tegen Romina Oprandi uit Italië. "Ze komt over als een nonchalante speelster. Toch blijft ze zeer gevaarlijk en ik moet morgen dan ook zeker agressief blijven spelen."

Nederlandse danser speelt in Britse dansfilm

De Nederlandse danser Niek Traa heeft een rol gekregen in de Britse 3D-dansfilm Streetdance 2. Dat heeft distributeur EOne Entertainment maandag bekendgemaakt.

Het is de eerste grote filmrol voor de 23-jarige hiphopper uit Eindhoven, die beter bekendstaat onder zijn artiestennaam 'Just do it’. Streetdance 2 is een vervolg op de Britse hitfilm uit 2010 over een groep dansers in Londen. De opnames gaan deze week van start en vinden plaats in Berlijn, Londen, Parijs en Rome.

Hollywoodproducente Ziskin overleden

Laura Ziskin, producente van hitfilms zoals Pretty Woman en Spiderman, is overleden. Ze stierf zondag thuis in het Amerikaanse Santa Monica aan de gevolgen van borstkanker. Ze werd 61 jaar.

Ziskin behoorde tot de invloedrijkste vrouwen van Hollywood. De vroegere studiobazin was in 2002 de eerste vrouw die de Oscaruitreiking mocht produceren. In 2008 was ze oprichtster van de organisatie Stand Up To Cancer, waarmee ze 200 miljoen dollar (140 miljoen euro) inzamelde voor kankeronderzoek.

Merrie trapt paardenneuker ziekenhuis in

Een man in Spanje, die gek is op paarden, heeft zijn lesje wel geleerd. Toen de man de merrie in een weiland in El Ejido op zijn hondjes wilde nemen, schopte het edeldier keihard achteruit. De man is met zwaar hoofdletsel opgenomen in het ziekenhuis.

De trap was duidelijk raak. De paardenneuker moest met spoed worden geopereerd. Bijna alle botten in zijn gezicht waren gebroken. Tevens had hij een hersenbloeding opgelopen.

Volgens de eigenaar van het paard was het niet de eerste keer dat de beste man zijn merrie een beurt gaf. Hoewel de boer er nooit werk van had gemaakt, is hij dit keer overgedragen aan de Guardia Civil. De paardenliefhebber blijkt illegaal in Spanje te verblijven en kan het land worden uitgezet.

"Wii U is twee jaar te laat"

Wedbush Morgan, het analisten-bedrijf waar onder andere Michael Pachter werkt, heeft aangegeven dat de Wii U zo'n twee jaar te laat op de markt is verschenen. Het bedrijf gaf aan dat ze ervan uitgingen dat de console niet beter zou worden dan de PS3 of Xbox 360 qua specificaties omdat er nog niks van bekend is.

Volgens het bedrijf loopt het bedrijf ook al achter op de PS3 en Xbox 360 met de nieuwe controller en de besturing ervan. PS3 en Xbox 360 hebben namelijk eind vorig jaar al nieuwe besturings-mogelijkheden gekregen en daardoor een voorsprong opgebouwd. De nieuwe console van Nintendo, de Wii U, staat gepland voor een release in begin of midden 2012.

Schumi mag bijtekenen bij Mercedes

Michael Schumacher mag als het aan zijn vrouw Corinna ligt bijtekenen bij Mercedes Grand Prix. De zevenvoudig wereldkampioen keerde vorig seizoen terug in de Formule 1 en heeft nog een contract tot eind volgend jaar.

Schumacher zei in Montreal afgelopen weekend dat het teams als Ferrari en Red Bull vijf jaar gekost heeft om aan de top te komen. Volgens de geruchten zou hij dan ook op het punt staan om zijn contract tot 2014 te verlengen. "Wat Michael ook doet, hij kan op mijn steun rekenen," tekende Bild am Sonntag op uit de mond van Corinna. Mocht haar man daadwerkelijk bijtekenen dan zal hij als zijn contract afloopt 45 jaar oud zijn.

Ontslag dreigt voor Gullit bij Grozny

Aan het avontuur van Ruud Gullit als trainer bij terek Grozny lijkt alweer een einde te komen. De gevreesde voorzitter Ramzan Kadirov, tevens president van Tsjetsjenië, liet vandaag via een bericht op de website weten bijzonder ontevreden te zijn over de Nederlandse trainer.

In de verklaring staat dat Gullit zal worden ontslagen als de eerstvolgende competitiewedstrijd wordt verloren. Afgelopen vrijdag verloor de club thuis met 2-4 van koploper CSKA Moskou. Op de ranglijst staat Grozny veertiende met nog slechts twee clubs onder zich.

Bij de aanstelling van Gullit werd door Kadirov gezegd dat Europees voetbal halen de opdracht was.

'Yolanthe is een aandachtshoer'

Amerikaanse media hebben fel uitgehaald naar Yolanthe. De voetbalvrouw wordt uitgemaakt voor 'mediageile aandachtshoer'.

Volgens DrunkenStepfather kickt Yolanthe op aandacht en gebruikt ze Wesley Sneijder om zichzelf in de schijnwerpers te neuken. "Ik heb nog nooit een bitch gezien die zo enthousiast wordt van paparazzi die een foto van haar willen maken", aldus de mannensite.

De reageerders onder het bericht laten geen spaan heel van de aandachtshoer. Vooral de manier waarop zij de relatie verbrak met Jan Smit kan op weinig sympathie rekenen.

Yolanthe is momenteel al 6 weken in de VS. Ze is bezig met de opnames van het TROS programma 'Yolanthe op 3'.

[WBD] Rus treft Sanchez, Krajicek tegen Savinykh

Arantxa Rus speelt morgen in de eerste ronde van de kwalificaties van Wimbledon tegen Olivia Sanchez. De Nederlandse, die als derde is geplaatst, staat 104e op de wereldranglijst. Haar Franse tegenstandster (196e) behoort maar net bij de beste tweehonderd tennissters van de wereld. Michaëlla Krajicek opent tegen Valeria Savinykh uit Rusland.

Rus was bereid de kwalificaties in Londen te laten schieten voor de Unicef Open in Rosmalen, maar daar werd ze gisteren in de eerste ronde uitgeschakeld door Svetlana Kuznetsova. Dat geeft Rus de gelegenheid om alsnog een gooi te doen naar een plaats op het hoofdtoernooi van Wimbledon.

Krajicek, 155e op de wereldranglijst, treft met Savinykh een speelster die achttien plaatsen hoger staat. De Nederlandse schopte het in 2007 op het heilige gras nog tot de kwartfinale, maar de laatste twee jaar haalde ze niet eens het hoofdtoernooi.

Bethesda is ook gehackt

Ontwikkelaar en uitgever Bethesda heeft aangegeven ook gehackt te zijn door hackers. De hackers hebben mogelijk gebruikersnamen, wachtwoorden en email-adressen gekregen. De financiële gegevens zoals creditcard-informatie hebben de hackers niet te pakken gekregen aldus Bethesda.

Bethesda heeft op hun blog aangegeven dat mensen al hun gegevens aanpassen op hun website en eventueel andere websites mocht je dezelfde codes gebruiken. De hacker-groep Lulz Sec had afgelopen weekend al gewaarschuwd dat ze dit gingen doen door middel van twee tweets: “We were going to keep this little treasure chest to ourselves, but it appears the hand has been bitten. Say your prayers, Brink users. >:],” en “Big lulz coming up in the near future. Time to show these bitches how it’s done. #Brink #Bethesda #ZeniMax.

Weer uitbraak gevaarlijke gevangenen België

Uit de gevangenis in het Waalse Nijvel zijn maandag twee gedetineerden ontsnapt. Ze wisten te ontkomen nadat ze een bewaker hadden aangevallen en een vrouwelijke cipier hadden gegijzeld. De twee zaten straffen uit wegens diefstal met geweld. Ze staan als gevaarlijk te boek.

Vrijdag ontsnapte uit de gevangenis in Andenne, eveneens in Wallonië, ook al een gedetineerde. Hij geldt als zeer gevaarlijk. De Belgische autoriteiten kondigden zondag extra grensbewaking aan uit vrees dat hij naar het buitenland zou vluchten.

'Transfer Koevermans ver weg'

Danny Koevermans ondervindt mogelijk de gevolgen van het ontslag van Birmingham City-trainer Alex McLeish. Koevermans leek hard op weg naar de Engelse degradant, maar een transfer lijkt vooralsnog afgeketst.

McLeish diende giseren tot woede van Birmingham-voorzitter Peter Pannu zijn ontslag in via een e-mail. "En dat terwijl ik met Danny Koevermans net de vierde aankoop heb veiliggesteld", zo laat Pannu weten aan diverse Engelse media.

"We hebben ruim 45 miljoen euro uitgegeven, McLeish op alle mogelijke manieren ondersteund en dan krijg je dit. Ongelofelijk." Eerder haalde Birmingham al Marlon King (Coventry City), Chris Burke (Cardiff City) en Morgaro Gomis (Dundee United) binnen.

Koevermans heeft bij PSV een aflopend contract en mag van de Eindhovenaren dus uitkijken naar een andere club. De Schiedammer gaf eerder aan de voorkeur te geven aan een transfer naar het buitenland. Welke club dat gaat worden, is dus nog even afwachten voor de spits.

Vrouw vermoord in Purmerend

In een woning in Purmerend is zondag een 49-jarige vrouw dood aangetroffen. Ze is door een misdrijf om het leven gekomen. Dat meldt de politie maandag.

Bij de politie kwam om 10.30 uur de melding binnen dat een vrouw was overleden in een woning aan de Oeverlanden. Bij aankomst bleek dat in de woning drie personen aanwezig waren. Zij zijn voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.

Twintig rechercheurs zijn op de zaak gezet.

Ongeduldige Zeeuw rijdt op kletsende dames in

Een automobilist is maandagmiddag in Middelburg op twee vrouwen ingereden die op straat stonden te kletsen en naar zijn mening niet snel genoeg opzij gingen. De twee vrouwen sprongen aan de kant en kwamen met de schrik vrij. De automobilist werd later opgespoord door de politie.

Het incident vond rond 14.30 uur plaats op de hoek van de J.P. Boreelstraat en de Pieter Boddaertstraat. Hoewel het verkeer er langs kon, stapten de vrouwen opzij voor een naderende personenauto die groter dan gemiddeld was.

Het ging een andere auto niet snel genoeg. Deze automobilist toeterde, waarop de vrouwen zeiden dat ze al bezig waren aan de kant te gaan. Die reed daarop achteruit om met volle vaart op de vrouwen in te rijden. Hij sleurde de fiets van een van hen mee.

Een getuige noteerde het kenteken van de auto. De 44-jarige man kon daardoor snel worden aangehouden. Hij is nog niet verhoord. Waarom hij door het lint ging is dan ook nog niet bekend. Er is aangifte tegen hem gedaan van poging tot moord.

THQ sluit Homefront-studio

THQ heeft vandaag bevestigd dat ze de deuren zullen sluiten van KAOS-studios, de ontwikkelaar van Homefront gebaseerd in New York, Noord-Amerika. Naast deze studio wordt ook THQ Digital Warrington gesloten dat gebaseerd was in Engeland. THQ doet dit om op één lijn te komen met de interne structuur die het bedrijf wil.

Homefront zal nu door de Montreal-studio van THQ opgepakt worden. Die studio had KAOS Studios al geholpen bij het maken van Homefront en is daardoor ook bekend met de game en eventuele toekomstplannen voor de serie. Werknemers uit beide studios krijgen de mogelijkheid om intern te solliciteren bij andere studios van THQ over de gehele wereld.

THQ Digital Warrington was de ontwikkelaar van onder andere Red Faction: Battlegrounds en de pas aangekondigde game Warhammer 40.000: Kill Team.

[WBD] Sijsling naar tweede kwalificatieronde

Igor Sijsling heeft zonder grote problemen de tweede kwalificatieronde van Wimbledon bereikt. Hij zag zijn tegenstander Martin Klizan uit Slowakije bij een stand van 6-1 en 2-0 in het voordeel van Sijsling opgeven.

In de tweede ronde treft Sijsling de winnaar van de partij tussen de Braziliaan Fernando Romboli en Ivan Navarro uit Spanje. Eerder vandaag bereikte ook Thomas Schoorel de tweede ronde. Hij treft daarin de Australiër Chris Guccione, die de Slowaak Marek Semjan versloeg: 7-6 (2) en 7-6 (5).

In totaal moeten er drie kwalificatierondes gewonnen worden om het hoofdtoernooi te bereiken.

BF3-klassen anders dan Bad Company 2

Tijdens onze perspresentatie van Battlefield 3 heeft een DICE ontwikkelaar ons uitgelegd dat in de opvolger van Battlefield 2 een andere klassenstructuur heeft dan Battlefield: Bad Company 2. De ontwikkelaar van de FPS heeft op basis van feedback van spelers wat wijzigingen aangebracht.

Eén van deze aanpassingen is bijvoorbeeld dat de specifieke Medic-klasse niet meer in Battlefield 3 zal verschijnen. Dit omdat ze hadden geconstateerd dat de Medic van te ver af aanviel met zijn LMG's, terwijl de Assault-klasse druk bezig was de opdrachten uit te voeren dicht bij het front. Als men sneuvelde dan moest de Medic van te ver komen om verandering in de zaak te brengen.

De Assault-klasse is nu uitgerust met eerstehulppakketjes en defibrilatoren. Ook is de Support-klasse weer van de partij, die nu munitie-pakketjes kan uitdelen en zijn zware machinegeweer kan uitklappen op de grond, auto's en andere dekking. De Engineer is relatief hetzelfde gebleven, maar kan ook zaklampen op zijn geweer monteren en de dempers zijn hoogstwaarschijnlijk optioneel.

De klasse die het meest is aangepast is de Recon-klasse, omdat de sluipschutters volgens DICE iets te veel voordeel hadden. Daarom hebben ze nu meer last van wapenbewegingen en zijn ze op te sporen door amper zichtbare lichtreflecties. Ze kunnen nu wel hun adem inhouden om hun wapen te stabiliseren.

Maar hoe speelde de game eigenlijk? We hebben het mogen uitproberen op de E3 in Los Angeles, lees hier onze impressie!

[Unicef] Clijsters naar tweede ronde

Kim Clijsters heeft zich in de eerste ronde van het grastoernooi van Rosmalen niet laten verrassen door Monica Niculescu. De nummer één van de plaatsingslijst versloeg de Roemeense in twee sets: 7-5 en 7-5. De winnares van 2003 neemt het in de volgende ronde op tegen de Italiaanse Romani Oprandi.

Clijsters speelde haar eerste wedstrijd sinds de onverwachte nederlaag op Roland Garros tegen Arantxa Rus. Heel stabiel oogde het spel van de Belgische nog niet, getuige de vier keer dat ze haar service inleverde. Toch trok ze na ruim anderhalf uur spelen op haar vijfde matchpoint de overwinning naar zich toe.

"Stekelenburg zou passen bij AS Roma"

AS Roma is geïnteresseerd in Maarten Stekelenburg. Volgens diens zaakwaarnemer Rob Jansen is de keeper van Ajax al op de hoogte van de Italiaanse belangstelling.

"We weten dat AS Roma geïnteresseerd is", zegt Jansen tegen Radio Radio. "Tot nu toe is er echter nog geen direct contact tussen de twee partijen geweest. Wel is AS Roma een club waar we interesse in hebben. Maarten zou daar als meevoetballende keeper uitstekend passen. Als AS Roma concreet wordt heeft die club prioriteit."

Stekelenburg heeft mogelijk zijn laatste wedstrijd voor Ajax al gekeept. Twee maanden voor het einde van de competitie brak de doelman zijn duim op een training. Sindsdien heeft hij niet meer kunnen spelen in Amsterdam. Stekelenburg heeft aangegeven open te staan voor een vertrek, maar sprak ook al met Ajax over een eventueel nieuw contract.

Lange tijd werd Stekelenburg in verband gebracht met Manchester United. Maar The Red Devils lijken te gaan kiezen voor David de Gea van Atlético Madrid. Stekelenburg heeft overigens concurrentie voor de transfer naar Roma. Ook Sergio Romero van AZ zou in de belangstelling staan.

Rus levert drie posities in, Krajicek klimt

Arantxa Rus is drie plaatsen gezakt op de wereldranglijst. De beste Nederlandse tennisster staat op de nieuwste ranglijst 104e, vorige week was ze nog 101e. Rus plaatste zich afgelopen weekeinde via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi in Rosmalen. Daarin verloor ze maandag van Svetlana Kuznetsova.

Michaëlla Krajicek heeft de weg omhoog weer gevonden. De geboren Delftse steeg dankzij een zege in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Kopenhagen van de 163e naar de 155e plaats. Kiki Bertens klom van de 184e naar 179e positie.

In de top tien veranderde er niets. Caroline Wozniacki voert de ranglijst aan voor Kim Clijsters, Vera Zvonareva en Na Li. Sabine Lisicki, maandag de winnaar van de uitgestelde finale in Birmingham, klom van de honderdste naar de 62e positie.

Donoren beloven miljarden voor vaccins

Miljardair Bill Gates, de Britse regering en anderen hebben samen 4,3 miljard dollar (3 miljard euro) beloofd voor vaccins tegen diarree en longontsteking.

Met het geld kunnen 250 miljoen van de armste kinderen in de wereld voor 2015 worden gevaccineerd. Dat kan 4 miljoen voortijdige sterftes voorkomen, stelde de Global Alliance for Vaccines and Immunisation (GAVI) maandag.

"Vandaag is een belangrijk moment voor onze gezamenlijk inzet om kinderen in ontwikkelingslanden te beschermen tegen ziektes", zei de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf, die de donorconferentie in Londen bezocht. "Elke 20 seconden sterft er nog een kind aan ziekte die met een vaccin voorkomen kon worden. Er is meer werk te doen."

De Britse premier David Cameron beloofde een derde van het eindbedrag, dat uitsteeg boven de beoogde 3,7 miljard dollar.

Donoren beloven miljarden voor vaccins
Donoren beloven miljarden voor vaccins (Foto: ANP)

Lichaam vermiste Nederlander in Turkije gevonden

Het lichaam van de in Turkije vermiste Nederlander Bart Koster is gevonden. Dat bevestigt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) maandagmiddag. De 53-jarige Zeeuw was op vakantie met zijn vrouw in de badplaats Marmaris en keerde niet terug na een fietstochtje.

De politie wil nog geen details geven over de vondst van het lichaam. Volgens Turkse media werd de man uit Yerseke gevonden door een speurhond van een reddingsteam dat naar hem op zoek was. Hij zou van een rots zijn gevallen.

De Turkse zoekactie zou dinsdagochtend hulp krijgen van een Nederlands team. Twaalf vrijwilligers en negen honden zouden dan op het vliegtuig stappen. Ze wilden al eerder afreizen naar de omgeving van Marmaris, maar het was lastig om een vlucht te vinden voor de honden en de Turkse autoriteiten gaven nog geen toestemming voor de zoekactie.

Taylor Momsen (17) topless op podium

Taylor Momsen heeft zich van haar beste kant laten zien. De 17-jarige actrice en zangeres stond gisteravond topless op het podium.

Momsen, die met haar band The Pretty Reckless dit jaar ook Rock Werchter aandoet, trad op op het Download Festival in het Engelse Donington. De blondine, gekleed in leren broek, deed tijdens het optreden plotseling haar topje omhoog.

Er is echter wel een maar: aangezien het multitalent pas over 6 weekjes 18 wordt, mocht het helaas niet te bloot. Momsen had haar tepels dan ook afgeplakt met zwarte tape.

Benieuwd naar de foto's? Deze zijn hier te zien.

Venus Williams wint bij rentree

Venus Williams heeft bij haar rentree gewonnen. De Amerikaanse, die sinds de Australian Open niet meer in actie kwam, klopte in Eastbourne Andrea Petkovic (8) met 7-5, 5-7 en 6-3. In Melbourne was Petkovic ook de laatste tegenstander van de oudste van de zusjes Williams. Toen moest Venus na een game in de derde ronde opgeven.

Ook Venus' zusje Serena maakt in Eastbourne haar rentree. Die moet in haar eersterondepartij aantreden tegen Tsvetana Pironkova uit Bulgarije. Serena speelde bijna een jaar geen wedstrijd meer. Na haar Wimbledon-zege van vorig jaar werd ze geplaagd door blessureleed.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Wat voor model gitaar krijg je bij de Rocksmith-bundel?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Verrassing!

Freire donderdag onder het mes

Oscar Freire verlaat de Ronde van Zwitserland voortijdig. De Spaanse sprinter van Rabobank heeft last van zijn kaakholtes en gaat donderdag in het Alpenland onder het mes. Dat meldt de Rabobankploeg vandaag op zijn website. Freire stapt na afloop van de etappe op woensdag af.

Freire had vorig jaar ook al last van zijn kaakholtes. Toen hield de blessure hem uit de Giro en werd hij in Nederland geopereerd. Het is nog niet duidelijk hoe lang de drievoudig wereldkampioen aan de kant staat.

Sylvester Stallone in Hall of Fame boksen

Sylvester Stallone is zondag samen met bokslegendes Mike Tyson en Julio Cesar Chavez opgenomen in de Amerikaanse Boxing Hall of Fame. De 65-jarige acteur is nooit echt bokser geweest, maar werd wereldberoemd met zijn zesdelige filmreeks over bokser Rocky Balboa.

"Ik heb nooit beweerd bokser te zijn, en ik heb die vaardigheden niet", zei Stallone. "Ik heb denk ik echter wel een idee van hoe het leven buiten de ring is. Dat is soms nog zwaarder dan het leven binnen de ring. Dat heb ik geprobeerd in mijn films te laten zien. Zo kun je je beter identificeren met de boksers."

De actiester legde uit dat hij soms misschien wat sentimenteel klinkt, maar dat het leven in feite een constante strijd is. "Het gaat erom hoe hard je kunt slaan, en hoe hard je vooruit kunt blijven bewegen. Dat maakt het verschil in je leven."

Boksers zijn de echte helden en de beste atleten voor Stallone. "Zij zijn het die de klappen voor hun kop krijgen en laten zien dat als je er echt voor gaat, je een kampioen bent. Misschien geen wereldkampioen, maar wel de kampioen van je eigen leven."

Stallone is vanaf 21 juli te horen als de stem van de leeuw Joe in de komedie Zookeeper met Kevin James in de hoofdrol. Hij is momenteel bezig met de actiethriller Headshot, waarin een agent en een huurmoordenaar de handen ineenslaan om hun gemeenschappelijke vijand uit de weg te ruimen. Daarna heeft hij weer de vuisten vrij voor de keiharde actiefilm The Expendables 2.


Sylvester Stallone in Hall of Fame boksen (Foto: Novum)

Opnieuw zware politieke klap voor Berlusconi

Silvio Berlusconi is opnieuw een zware politieke klap toegediend. In diverse volksraadplegingen heeft de Italiaanse bevolking laten weten niets te voelen voor herinvoering van kernenergie, de privatisering van het waternet en de afschaffing van een wet die de Italiaanse premier beschermt tegen rechtsvervolging.

Gedeeltelijke uitslagen toonden maandag aan dat er grote tegenstand is tegen de drie initiatieven. In totaal bracht 57 procent van de kiezers zijn stem uit - ruim boven de 51 procent die nodig was om de referenda te bekrachtigen. Het is voor het eerst sinds 1995 dat de kiesdrempel is bereikt.

Berlusconi leed eind mei al een gevoelige politieke nederlaag toen de steden Milaan en Napels voor hem verloren gingen in lokale verkiezingen. Vooral het verlies van Milaan, dat bijna 20 jaar werd bestuurd door conservatieve burgemeesters, was pijnlijk.

Ritzege Sagan, leiderstrui Cunego in Zwitserland

Damiano Cunego is de nieuwe leider in de Ronde van Zwiterland. De Italiaan van Lampre werd tweede in de rit naar Grindlofwald en had daarbij genoeg voorsprong om de leiderstrui over te nemen van Mauricio Soler. De ritzege ging naar Peter Sagan, die Cunego in de sprint versloeg.

Een omvangrijke groep ging er op de Grimselpass vandoor. Daarbij onder andere Andy Schleck, diens ploeggenoot Jakob Fuglsang, Laurens ten Dam en Wout Poels. Uit die groep ontsnapte Jan Bakelants in de afdaling, waardoor hij met een voorsprong van een dikke minuut begon aan de Grosse Scheidegg, een buitencategorie klim van dik zestien kilometer.

Het peloton, dat aangevoerd werd door Movistar en Lampre, volgde op drie en een halve minuut van de Belg van Omega Pharma-Lotto. Die voorsprong liep gedurende de klim zienderogen terug. Op een kleine twintig kilometer van de streep werd Bakelants ingelopen door een uitgedund groepje, met nog steeds Ten Dam, Schleck en Fuglsang erin. Poels (Vacansoleil) was daaruit inmiddels gelost.

Vanuit het peloton was het Danilo di Luca die er als eerste vandoor ging. Zijn aanval werd gecounterd door onder andere leider Mauricio Soler, Steven Kruijswijk en Bauke Mollema. Het tempo daalde daarna weer iets, waardoor de voorsprong van twee en een halve minuut voor de kopgroep in tact bleef.

Vooraan besloot Ten Dam het tempo te verhogen, waardoor hij overbleef met Fuglsang en Peter Sagan, maar zag de rest ook weer aansluiten. In het peloton ging Damiano Cunego ervandoor, die snel dichterbij de kopgroep kwam. Vlak voor de top wist hij aan te sluiten bij de leiders en liet ze gelijk weer achter. Ten Dam was degene die het dichtste bij kon blijven, maar moest de Italiaan in de afdaling toch laten gaan.

Christiano Salerno (Liquigas) daalde echter nog beter dan Cunego en wist op enkele kilometers van de streep weer bij de Italiaan te komen, maar moest hem laten gaan door een valpartij. Zijn ploeggenoot Sagan wist wel zonder brokken de aansluiting te maken. Ze gingen samen naar de streep, waar Sagan de snelste bleek in de sprint. Op amper twintig seconden werd Fuglsang nog derde, voor Ten Dam.

De groep met Soler, Kruijswijk en Mollema kwamen op net iets meer dan een minuut binnen, waardoor Cunego de leiding overnam van de Colombiaan Soler. Mollema staat nog steeds derde, op 1.16 van Cunego. De vierde plaats is voor Ten Dam, die drie seconden toegeeft op zijn land- en ploeggenoot. Ook Kruijswijk staat in de top tien, hij is negende op twee minuten.

WKE plaatst zich voor Topklasse

WKE is vanmiddag gepromoveerd naar de Topklasse bij de zondagamateurs. De club van het woonwagenkamp in Emmen, die in 2009 nog landskampioen werd, won vanmiddag in Wezep de finale van de nacompetitie tegen FC Hilversum. Het werd 3-0 voor WKE.

WKE had de finale van de nacompetitie bereikt door eerst de nacompetitie in de eigen afdeling, met Alcides en Be Quick 1887 als opponenten, winnend af te sluiten en daarna in de halve finale af te rekenen met SC Feyenoord. FC Hilversum mocht als nummer dertien van de Topklasse direct in de halve finale beginnen en won die tweekamp van Blauw Geel '38.

Op neutraal terrein streden WKE en FC Hilversum om het laatste ticket voor de Topklasse bij de zondagamateurs. WKE kwam via Berend Oosting op voorsprong. De leiding werd verdubbeld door Erwin Buurmeijer, die later ook de eindstand op 0-3 bepaalde. Officieel is FC Hilversum door de nederlaag gedegradeerd. In de praktijk zal dit waarschijnlijk niet het geval zijn. Omdat RBC Roosendaal vermoedelijk een doorstart maakt in de Hoofdklasse, komt er in de zondagtopklasse een plek vrij. Almere City FC zal immers in de Jupiler League blijven. FC Hilversum blijft in dat geval dus in de Topklasse. De wedstrijd werd echter toch gespeeld, omdat RBC formeel nog in beroep mocht gaan tegen het faillissement.

De indeling van de zondagtopklasse voor het seizoen 2011/12 ziet er dus als volgt uit:

Achilles '29
Almere City FC *
AFC
Argon
EVV
Haaglandia / Sir Winston
HBS
Hollandia
HSC '21
JVC Cuijk
FC Lienden
Quick '20
De Treffers
UNA
VVSB
WKE

* Almere City FC gaat waarschijnlijk spelen in de Jupiler League. In dat geval neemt FC Hilversum de vrijgekomen plaats in de Topklasse in.

Tom Hanks en Robert Zemeckis maken speelgoedfilm

Regisseur Robert Zemeckis is in onderhandeling met Tom Hanks om een film te maken gebaseerd op het speelgoedfiguur Major Matt Mason. Hanks gaat de hoofdrol van de ruimtereiziger spelen en de film produceren, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter. Hanks en Zemeckis werkten eerder samen aan het drama Cast Away uit 2000.

De speelgoedlijn van Mason kwam in 1966 op de markt, drie jaar voor de hoogtijdagen van de ruimtevaart en de Amerikaanse wedloop tegen de Russen. Hanks kijkt al jaren uit naar een film over één van zijn favoriete stukken speelgoed.

Het verhaal van Major Mason gaat over de majoor en zijn drie kameraden Sgt. Storm, Doug Davis en Lt. Jeff Long. Samen binden ze de strijd aan tegen enkele gemene boeven, onder wie Captain Lazer.

Het lijkt de bedoeling de film in 3D uit te brengen. Het wordt geen animatiefilm, waarmee de terugkeer van Zemeckis naar het maken van films met acteurs van vlees en bloed een feit lijkt. Vorige week werd bekend dat hij een drugsfilm gaat maken met Denzel Washington in de hoofdrol. Van 2000 tot 2009 was Zemeckis uitsluitend bezig met de computeranimatiefilms The Polar Express, Beowulf en A Christmas Carol.


Tom Hanks en Robert Zemeckis maken speelgoedfilm (Foto: Novum)

Jochie van 13 verkracht 8-jarig nichtje

De Californische stad Santa Ana is in de ban van een schokkend staaltje incest. Een 13-jarige jongen heeft er zijn nichtje van slechts 8 jaar oud verkracht.

Op vrijdagavond had de moeder van het meisje een familielid en hun 13-jarige zoon uitgenodigd om samen het weekend door te brengen. Op zondag hadden ze een leuk uitje gepland: ze zouden met z'n allen naar een pretpark gaan.

De volgende morgen ging de moeder van het meisje even weg om boodschappen te doen. Toen ze terugkwam, zag ze haar neefje uit de slaapkamer van haar dochtertje komen. Toen de vrouw aan de kinderen vroeg wat er was gebeurd, werden er ontwijkende antwoorden gegeven.

Nadat de vrouw bloed had ontdekt op de pyjama van het meisje, besloot ze haar dochter mee te nemen naar het ziekenhuis. Uit medisch onderzoek bleek het meisje vervolgens te zijn verkracht. Hierop deed het ziekenhuis op verzoek van de moeder aangifte bij de politie.

Agenten besloten het ventje aan de tand te voelen en al snel kwam het hoge woord eruit. Hij bekende zijn nichtje te hebben verkracht. De jongen is opgepakt wegens ontuchtige handelingen met een minderjarige en overgebracht naar een jeugdgevangenis. Het politieonderzoek is echter nog in volle gang.


Een nieuwsfilmpje over de schokkende verkrachting

'Miljardenstrop bij omvallen Griekenland'

Nederland kan een financiële strop tegemoet zien van vele tientallen miljarden euro's als de eurolanden hun hulp aan Griekenland staken en het land daarmee in een totale financiële chaos belandt. Dat blijkt uit een brief van minister Jan Kees de Jager van Financiën aan de Tweede Kamer.

Als Nederland niet meer meedoet met het hulppakket, stokken automatisch alle leningen van Europese Unie (EU) en Internationaal Monetair Fonds (IMF), omdat die bij unanimiteit worden verstrekt.

Miljardenstrop bij omvallen Griekenland
'Miljardenstrop bij omvallen Griekenland' (Foto: ANP)

Vrouw van 72 doodt overvaller

Een 72-jarige vrouw uit het Zuid-Afrikaanse St Francis Bay heeft zich kranig verweerd tegen een stel overvallers. Ze pakte haar revolver en schot een van hen dood. Een tweede schobbejak besloot hierna eieren voor zijn geld te kiezen.

In de nacht van zaterdag op zondag gooiden twee overvallers een van de ruiten in van het huisje van de alleenstaande bejaarde. Hierop bedreigde het duo de vrouw met een mes en schroevendraaier. Vervolgens werd ze geblinddoekt en vastgebonden. Uiteindelijk dwongen ze haar haar pincode te vertellen.

"Terwijl een van de mannen haar auto pakte om geld uit de muur te halen, slaagde de vrouw erin zichzelf te bevrijden", zo laat de politie weten. "De vrouw liep naar de kast en haalde haar .38 Special uit de kast. De overvaller probeerde de revolver te grijpen, maar de bejaarde vuurde snel een paar schoten af. De man was op slag dood."

"Al snel kwam de tweede man terug. Toen deze haar zag staan met het wapen, zette hij het op een lopen." De politie heeft inmiddels een onderzoek naar moord en overval geopend. "Niemand is aangeklaagd voor moord. We doen gewoon een formeel onderzoek, waarna wij onze conclusies trekken."

Manchester United heeft Jones binnen

Phil Jones is de eerste nieuwe aankoop van Manchester United. De 19-jarige Engelsman tekent voor vijf jaar, meldt de Engelse kampioen vandaag op zijn website. Jones zet zijn handtekening nadat hij terugkeert van het EK onder 21 jaar dat momenteel in Denemarken wordt afgewerkt. Voordat hij afreisde, werd hij al medisch gekeurd.

Jones komt over van Blackburn Rovers waar hij uit de eigen jeugd kwam. Sinds 2009 is hij prof en de verdediger speelde veertig officiële duels voor Blackburn. Die club heeft op zijn eigen website over een recordbedrag dat voor Jones is betaald. Naar verluidt zou de transfersom rond de twintig miljoen euro liggen.

Kamer wil onderzoek naar diefstallen zorginstellingen

Een Kamermeerderheid wil dat er onderzoek wordt gedaan naar diefstal uit verzorgingstehuizen door personeel. Uit een reportage die Brandpunt zondag uitzond blijkt dat mensen in een verzorgingstehuis geregeld van horloges, ringen of andere waardevolle spullen worden beroofd. Officiële statistieken ontbreken echter, tot ongenoegen van PVV, CDA, PvdA, SP, D66 en Christenunie.

Uit de steekproef van Brandpunt bleek dat zestig procent van de 25 ondervraagde verzorgingstehuizen de afgelopen vijf jaar personeel heeft moeten ontslaan vanwege diefstal van cliënten. SP-Kamerlid Renske Leijten reageert geschokt: "Er wordt vaak in de zorg gezegd: het is maar een incident. Dat kun je wegnemen door gewoon onderzoek te doen."

Leijten wil, evenals de andere Kamerfracties, helderheid over de omvang van het probleem.

Murray heeft goede generale voor Wimbledon

Andy Murray heeft voor de tweede keer het toernooi op de Queen's Club gewonnen. Op het Londense gras was de Schot maandag met 3-6, 7-6 (2) en 6-4 beter dan Jo-Wilfried Tsonga. Zondag kon de eindstrijd door regen niet doorgaan. Toen won Tsonga wel een alternatieve finale achter de tafeltennistafel met 2-1 van Murray. In het echt was het de Schot die aan het langste eind trok.

Murray was na zijn ontmanteling van Andy Roddick in de halve finale de grote favoriet op Queen's, maar stuitte in de finale op een Tsonga in grootse vorm. De Fransman, die eerder in het toernooi al voor de uitschakeling van Rafael Nadal had gezorgd, speelde uitstekend en bijzonder aanvallend spel.

Met harde klappen van zijn forehand drong Tsonga Murray terug en tal van de passeerpogingen van de Schot deed hij met Boris Becker-achtige snoekduiken teniet. In de zesde game van de eerste set kreeg de Fransman dan ook breakkansen en die benutte hij waarna hij uitliep naar de setwinst.

In het tweede bedrijf was de magie van Tsonga enigszins uitgewerkt. Waar in de eerste set elke bal nog binnen viel, was dat nu niet meer zo en behield Murray telkens makkelijker zijn opslag dan de Fransman. In de tiebreak ging de Schot, gedragen door het publiek, met een 7-2 zege aan de haal.

Die klap kwam Tsonga niet meer te boven. Een zwaarbevochten eerste opslagbeurt besliste de Fransman nog in zijn voordeel en ook zijn tweede servicegame won hij, maar daarna ging het mis. Een break van Murray was voldoende om het toernooi van Queen's voor de tweede keer te winnen. In 2009 was hij ook al eens de beste.

Chirurg verwijdert clitoris i.p.v. nier

Lenka Urbanova is woedend. Waar de 49-jarige Tsjechische naar het ziekenhuis ging om haar nier te laten verwijderen, bleken de chirurgen iets anders te hebben weggehaald. De moeder moet het nu door een medische blunder zonder clitoris stellen.

"Ik snapte niet waarom ik zo'n pijn in mijn genitaliën had", verklaart de vrouw uit Bilovecka. "Toen ik ging kijken, ontdekte ik tot mijn schrik dat ze mijn clitoris hadden verwijderd in plaats van mijn nier."

"Zij weigerden hun excuses aan te bieden en stuurden me naar huis. Toen ik vroeg om schadevergoeding, vertelden ze me dat de betrokken chirurg inmiddels was vertrokken. Daarmee was de kous af."

De vrouw heeft besloten het ziekenhuis aan te klagen. Haar seksleven is namelijk naar de kloten. "Ik kan niet meer klaarkomen en niet meer slapen 's nachts. Ze hebben mijn clitoris gejat en dat is onvergeeflijk", besluit ze.


Elders zit nu een nierpatiënt die een gratis clitoris heeft gekregen...

Verliezende Rus met vertrouwen naar Wimbledon

Arantxa Rus werd op de Unicef Open verslagen door Svetlana Kuznetsova. De 20-jarige Monsterse vertrekt ondanks die nederlaag met een goed gevoel naar Wimbledon, waar ze morgen in de eerste kwalificatieronde speelt. "Ik heb drie goede wedstrijden op gras gespeeld", vertelde Rus na afloop op de persconferentie.

De beste Nederlandse tennisster moest uitgeschakeld worden om zich op tijd in te schrijven voor Wimbledon. Rus dacht daar echter geen moment aan. "Ik ben alleen bezig om de partij te winnen. Bovendien is het geweldig om hier voor het Nederlandse publiek op het centre court van Rosmalen te spelen. Ik ben dan ook een ervaring rijker."

Rus was onder de indruk van haar tegenstandster Kuznetsova. "Ze beheerst alle slagen en maakt veel winners met haar dropshots." De Nederlandse gaf de nummer twee van de plaatsingslijst goed partij. "Maar het is jammer dat mijn service niet liep. Anders had ik meer gratis punten kunnen pakken."

Ondanks de hapering van haar opslag, kijkt Rus uit naar haar deelname op Wimbledon. "Ik heb hier een hele goede voorbereiding gehad. Daarnaast ken ik het park van Wimbledon goed." Vorig jaar ging de huidige nummer 101 van de wereld in de eerste ronde onderuit. "Ik heb toen wel een goede partij gespeeld, dus ik heb er veel vertrouwen in."

Vietnam begint met militaire oefeningen

De Vietnamese marine is maandag begonnen met militaire oefeningen in de Zuid-Chinese Zee voor de kust van Vietnam. Het Aziatische land is in een conflict verwikkeld met China om delen van de Zuid-Chinese Zee.

Vietnam beschuldigt China ervan schepen die proefboringen naar olie verrichten te hinderen. China beschuldigde op zijn beurt Vietnam ervan zijn wateren illegaal te zijn binnen gevaren en de levens van vissers in gevaar te hebben gebracht.

Ondanks het conflict tussen de twee landen zei een woordvoerder van de Vietnamese marine dat de militaire oefeningen een jaarlijkse routine zijn. Bij de oefeningen worden artillerie en andere wapens gebruikt, maar geen raketten afgevuurd, aldus de woordvoerder.

China heeft nog niet gereageerd op de oefeningen. De Filipijnse minister van Defensie Voltaire Gazmin zei dat het Vietnams 'soevereine recht is' om militaire oefeningen te houden in zijn territoriale wateren.

De landen rondom de Zuid-Chinese Zee ruziën al langer over de Spratly- en Paracel-eilanden. Vietnam, China, Taiwan, de Filipijnen, Maleisië en Brunei hebben allemaal de eilanden geclaimd. Er liggen honderden onbewoonde eilandjes in het gebied en het vermoeden bestaat dat er ook veel olie en gas te vinden is.

Pinksterdrukte op de weg valt mee

De drukte op de weg vanwege vakantiegangers lijkt op pinkstermaandag mee te vallen. Dat meldt een woordvoerder van de ANWB. Bij een aantal IKEA-vestigingen doen zich wel problemen voor.

De vestigingen van de IKEA in Delft en Hengelo trekken zo veel bezoekers dat Rijkswaterstaat de afritten naar de woonwarenhuizen heeft afgesloten. De afrit vanaf de A13 bij Delft is met tussenpozen open voor het verkeer. De afrit bij Hengelo op de A1 was tot 15.00 uur geheel afgesloten.

Vooraf werd voor pinkstermaandag een topdrukte voorspeld vanuit Zeeland, maar vanwege het slechte weer vertrekken de vakantiegangers eerder en meer verspreid over de dag. De grootste drukte zal rond 17.00 uur voorbij zijn, zo verwacht de ANWB.


Pinksterdrukte op de weg valt mee (Foto: Novum)

[WBD] Schoorel verder in kwalificatie

Thomas Schoorel heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het kwalificatietoernooi van Wimbledon. De Nederlander, als vierde geplaatst in het kwalificatietoernooi, won in drie sets van de Canadees Peter Polansky; 4-6, 7-6 (5) en 6-4.

Schoorel wist vorige maand nog knap het hoofdtoernooi van Roland Garros te bereiken, waarin hij in de tweede ronde werd uitgeschakeld door Stanislas Wawrinka. Tegen Polansky, de nummer 240 van de wereld, ging het niet vanzelf en was hij in de tweede set zelfs twee punten verwijderd van een nederlaag.

Reuzensprong Wiggins op UCI-lijst

Bradley Wiggins heeft dankzij zijn eindzege in het Critérium du Dauphiné een flinke sprong gemaakt op de UCI World Tour. De Brit van Team Sky steeg van de 31e naar de twaalfde positie. Philippe Gilbert blijft eerste op de wereldranglijst en ook nummers twee en drie Alberto Contador en Michele Scarponi behielden hun plaats.

Cadel Evans en Joaquin Rodriguez klommen dankzij hun prestaties in de Dauphiné elk een plaats en staan nu respectievelijk vierde en vijfde. Fabian Cancellara zakte van de vierde naar de zesde positie. Beste Nederlander blijft Robert Gesink, maar de kopman van Rabobank zakte wel van de twaalfde naar de veertiende stek.

Slob snoert Pinkpopbaas Smeets de mond

Arie Slob snapt niet dat Pinkpopbaas Jan Smeets zich zo druk maakt om de cultuurbezuinigingen en de verhoging van het btw-tarief op concertkaartjes. De fractievoorzitter van de ChristenUnie vindt het hypocriet dat hij tegelijkertijd wel 1,3 miljoen euro over heeft om Coldplay naar het festival te halen.

"Nu mag organisatie Pinkpop zulke keuzen maken. Maar dan kan Pinkpop-chef Jan Smeets beter een toontje lager zingen over cultuurbezuinigingen", zegt Slob maandag op Twitter. Hij vindt het te makkelijk om de overheid de schuld te geven van hogere toegangsprijzen.

Smeets roept al het hele Pinkpopweekeinde dat de regering verkeerd bezig is met de bezuinigingen. Bij de opening van het festival zei hij over het kabinet: "Get the fuck off", maandag beweerde hij dat ook het snijden in het persoonsgebondenbudget (pgb) grote gevolgen kan hebben voor Pinkpop. Veel bezoekers zouden dan niet meer komen, aldus Smeets.

"Snap best dat btw-verhoging op cultuur pijn doet", besluit Slob. "Maar als ik mag kiezen voorkom ik liever de forse en ondoordachte bezuinigingen op pgb." Slob kan op internet rekenen op veel steun. Op Twitter stromen de steunbetuigingen voor de politicus binnen.

Arie Slob

Slob snoert Pinkpopbaas Smeets de mond (Foto: Novum)

Waterman verkast naar Alemannia Aachen

Boy Waterman zet zijn carrière voort in Duitsland. De Nederlandse keeper heeft namelijk voor de duur van twee jaar bij Alemannia Aachen, uitkomend in de 2. Bundesliga, getekend.

De technisch directeur van Alemannia Aachen, Erik Meijer, is blij met de komst van Waterman. "Waterman heeft het afgelopen seizoen goed gespeeld. Wij wilden graag een keeper met veel spelritme en niet iemand die alleen maar op de bank heeft gezeten."

Waterman stond bij AZ onder contract, maar werd in het afgelopen seizoen bij De Graafschap onder gebracht. De keeper komt bij Alemannia Aachen een aantal landgenoten tegen. Eric van der Luer is er namelijk assistent-trainer en Bas Sibum (N.E.C. Nijmegen) werd onlangs overgenomen.

Colonne koning Abdullah II bekogeld

De autocolonne van de Jordaanse koning Abdullah II is maandag met stenen en lege flessen bekogeld tijdens een bezoek in het zuidelijk gelegen Tafila. Dat heeft een bron bij de veiligheidsdienst gezegd. De koning bleef ongedeerd.

De aanval had plaats enkele uren nadat de koning was ingegaan op de eis van de bevolking om een gekozen premier. Momenteel wordt de premier nog benoemd door het kabinet.

De colonne werd op twee plaatsen in Tafila bekogeld. Abdullah was in het gebied om infrastructuurprojecten te inspecteren en te luisteren naar de eisen van zijn volk.

Ruim twintig aanhoudingen bij dansfeest Breda

Bij het dansevenement Dancetour in Breda zijn zondag 23 mensen opgepakt. Het grootste deel van de aanhoudingen werd verricht voor het verstoren van de openbare orde, laat de politie maandag weten.

Rond 17.15 uur ontstond bij een van de uitgangen van het terrein op het Chasséveld een vechtpartij. Daarbij werden zes bezoekers aangehouden. Twee van hen, een 23-jarige man uit Woerden en een 19-jarige man uit Dordrecht worden verdacht van openlijke geweldpleging en drugsbezit. Zij zitten nog vast.

De andere 21 verdachten zijn na verhoor met een proces-verbaal op zak op vrije voeten gesteld.

[Unicef] Rus kan niet verrassen

Aranxta Rus kan zich gaan opmaken voor het kwalificatietoernooi van Wimbledon. De Nederlandse wist zich niet te plaatsten voor de tweede ronde van het toernooi van Rosmalen, waardoor ze zich kon inschrijven voor de kwalificaties.

Rus verloor op het Unicef Open met 6-2 en 6-4 van de als tweede geplaatste Svetlana Kuznetsova. De jonge Nederlandse maakte teveel fouten om het de Russin echt lastig te maken. Ze pakte nog een vroege break in de tweede set, maar kreeg er zelf snel twee tegen.

Op 5-3 kreeg ze enkele matchpoints tegen, maar wist die knap weg te werken en terug te breaken. Op haar eigen service kreeg ze echter weer een matchpoint tegen, welke Kuznetsova wel wist af te maken.

Rus had vooraf gehoopt op een wildcard voor het hoofdtoernooi van Wimbledon, maar die kreeg zij gisteren niet. Hierdoor moest ze vandaag voor 16:00 uitgeschakeld zijn op het toernooi in Rosmalen om zich nog in te kunnen schrijven voor de kwalificaties. Dit lukte ruimschoots.

De Belgische Yanina Wickmayer, als derde geplaatst, had weinig moeite met de Italiaanse Alberta Brianti. De nummer achttien van de wereld won met 6-4 en 6-0 van Brianti.

Jongeren ook na hulp vaak opnieuw de fout in

Amsterdamse probleemjongeren die een traject hebben gevolgd om op het rechte pad te belanden, gaan daarna toch vaak weer de fout in. Dat blijkt uit de zogeheten recidivemonitor die de gemeente maandag heeft gepubliceerd.

De hoofdstad onderzocht tien programma's voor jongeren die in aanraking zijn geweest met politie en justitie. Het aantal van hen dat binnen 2,5 jaar opnieuw over de schreef gaat, verschilt per traject van 32 tot 87 procent.

Honden zoeken in Turkije naar vermiste Zeeuw

Een team van de Stichting Reddingshonden reist dinsdagochtend naar de Turkse badplaats Marmaris af om te helpen zoeken naar de 53-jarige man uit het Zeeuwse Yerseke die sinds donderdag is vermist. Dat heeft de stichting maandag laten weten.

Het team, bestaande uit twaalf vrijwilligers en negen ervaren reddingshonden, stond eigenlijk vrijdagavond al klaar voor vertrek. Er was toen echter nog geen toestemming van de Turkse autoriteiten voor de zoekactie. Ook was het volgens de stichting lastig om een vlucht te vinden waarop de honden mee mochten. De vermiste man was met zijn vrouw op vakantie in de Turkse badplaats. Hij kwam donderdag niet terug van een fietstochtje. Turkse autoriteiten zijn een grootschalige zoekactie begonnen.

Stomdronken Anouk koopt alle platen van Iglesias

Anouk was zondagavond zo dronken dat ze in een opwelling alle platen van Enrique Iglesias heeft gekocht. De 36-jarige zangeres had zoveel champagne op dat ze achter haar computer kroop en al zijn nummers downloadde.

"De champagne mag geen excuus zijn", twitterde Anouk. "Laten we hier alsjeblieft nooit meer over praten." Ze kwam het avondje drank niet helemaal ongeschonden door. Zo meldde ze eerder al dat ze was gevallen en ook maandagochtend was de nasleep van haar zuippartij nog te merken. "Is het mogelijk om meerdere katers op een dag te hebben?", aldus de brakke zangeres.

Anouk moest vroeg opstaan om de videoclip voor de single I'm a Cliche op te nemen. De opnames vonden plaats in Amsterdam-Oost. Of het nummer haar nieuwe single is, is niet bekend.


Je moet niet dronken dat ik denken ben (Foto: Novum)

RBC haalt twee spelers voor Hoofdklasse

RBC Roosendaal is hard bezig met de invulling van de selectie waarmee de club in de Hoofdklasse bij de zondagamateurs wil gaan spelen. De failliete profclub onderzoekt de mogelijkheden om een doorstart te maken. Daar zijn in elk geval spelers voor nodig. Aangezien de overschrijvingstermijn op 15 juni sluit, is haast geboden. De eerste twee nieuwelingen zijn inmiddels aangetrokken.

Het gaat om twee oude bekenden. De eerste is verdediger Sjoerd Schrier. De 27-jarige Roosendaler speelde tussen 2006 en 2009 43 wedstrijden in de Jupiler League voor RBC. Eerder kwam Schrier uit voor RKC Waalwijk, dat hem wegplukte uit de jeugdopleiding van Feyenoord. De afgelopen twee seizoenen speelde de centrale verdediger voor Baronie. Onlangs besloot hij op te stappen bij de uit de Topklasse gedegradeerde Bredase vereniging.

De andere aanwinst is Jeroen van Wetten. Ook de blonde spits heeft een verleden in Roosendaal. Tussen 2001 en 2003 kwam de linksbenige aanvaller tot 7 competitieduels voor RBC. De 31-jarige Van Wetten, die bij ADO Den Haag debuteerde als prof, kwam sindsdien uit voor de amateurclubs Noordwijk, DOTO, ASWH en Barendrecht. De Leiderdorper speelde afgelopen seizoen nog in de Topklasse met Barendrecht. Nu keert hij dus terug bij RBC.

Beide nieuwelingen werden uiteraard onder voorbehoud gecontracteerd. Mocht RBC er niet in slagen om de doorstart rond te krijgen, zal de overgang van Schrier en Van Wetten afgeblazen worden.

Karthikeyan krijgt twintig strafseconden in Canada

Narain Karthikeyan heeft na afloop van de Grand Prix van Canada twintig strafseconden opgelegd gekregen. De stewards waren van mening dat de Indiër de chicane bij het opkomen van het rechte stuk had afgesneden en hierbij voordeel had gehad. De Hispania-coureur viel door de tijdstraf van de veertiende naar de zeventiende plaats terug.

Van de straf van Kartikeyan profiteren de Virgin-coureurs en Lotus-coureur Jarno Trulli. Jerôme d'Ambrosio is nu als veertiende geklasseerd, voor Timo Glock en Trulli.

De stewards hebben besloten om Hamilton voor zijn mislukte inhaalactie op Jenson Button geen straf te geven. Ook het incident tussen Button en Fernando Alonso bleef onbestraft.

Turkse gevangenen in parlement gekozen

Negen leden van het zondag gekozen parlement van Turkije komen uit de gevangenis, aldus officieuze verkiezingsresultaten. De negen zaten in hechtenis op verdenking van pogingen tot staatsgrepen en banden met Koerdische rebellen.

De negen, die allen op de kandidatenlijst stonden voor de oppositie, komen naar verwachting snel vrij. Ze moeten nog wel voorkomen bij hun rechtszaak. De autoriteiten hadden de laatste tijd enkele omstreden onderzoeken ingesteld naar kritische intellectuelen en Koerdische activisten.

De populaire journalist Mustafa Balbay en de wetenschapper Mehmet Haberal zijn gekozen voor de grootste oppositiepartij CHP, terwijl de gepensioneerde generaal Engin Alan een zetel won voor de nationalistische MHP. Onder de zes gevangen Koerden die zijn gekozen is Hatip Dicle, een prominente Koerd die eerder parlementslid was.

Wildplassen wordt toerist fataal

Een Australische toerist heeft in Kroatië op bizarre wijze het loodje gelegd. De 25-jarige man viel tijdens het wildplassen van een steile helling en brak zijn nek.

Owen Christopher Bignell was in het Europese land op vakantie met zijn eveneens 25-jarige vriendin. Tijdens een romantische strandwandeling dit weekend bij de toeristische trekpleister Bol werd het hem allemaal te veel: hij moest nodig plassen. Hij besloot zich af te zonderen bij een steile helling om hier de aardappels af te gieten.

Blijkblaar verstapte hij zich, want hij viel zo'n 10 meter naar beneden en brak zijn nek. "Er waren geen geweldsporen en verdachte omstandigheden", aldus de politie. "Hij had gewoon pech." Het lichaam is inmiddels overgebracht naar een mortuarium in Split.

Jongens vallen kampeerboerderij aan

Een groep jongens heeft zaterdagnacht vernielingen aangericht in een kampeerboerderij in het Friese Bakkeveen. Ook sloegen ze slapende gasten met stokken. De politie heeft één aanhouding verricht.

Agenten kregen een melding dat een groepje de kampeerboerderij was binnengedrongen. Met stokken sloegen ze de inrichting kort en klein. Gasten van de kampeerboerderij liepen builen en bloeduitstortingen op. De twee groepen hadden eerder op de avond ruzie met elkaar gekregen.

Toen de politie bij de kampeerboerderij kwam, waren de aanvallers verdwenen. Agenten zochten de omgeving af en troffen daar een 19-jarige man met een slagaderlijke bloeding aan. Vermoedelijk was het een van de aanvallers en was hij bij de vernieling gewond geraakt. Hij werd aangehouden en naar het ziekenhuis gebracht. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Dzsudzsák: "De club heeft zulke grote namen"

Balázs Dzsudzsák vervolgt zijn loopbaan bij Anzhi Makhachkala uit Rusland. Tijdens een persconferentie gaf de Hongaar uitleg over zijn keuze voor zijn nieuwe club. Anzhi betaalt veertien miljoen euro aan PSV voor Dzsudzsák. De international werd ook in verband gebracht Europese grootmachten als Arsenal, Liverpool en Juventus.

"Ik heb getekend in een competitie die - als het niet technisch is, dan zeker fysiek wel - beter is dan de Nederlandse", aldus Dzsudsák maandag in Budapest. "De club heeft zulke grote namen", gaat Dzsudzsák verder. "Zoals voormalig Chelsea- en Anderlecht-middenvelder Mbark Boussoufa en de Braziliaanse spits Diego Tardelli. En Roberto Carlos hoef ik natuurlijk al helemaal niet te introduceren."

Dzsudzsák weet wat hij wil met zijn nieuwe club. "De club heeft duidelijke doelen. Ze willen een maatgevende factor in de Champions League worden. Dit jaar is dat nog niet mogelijk, maar in 2012 kunnen we er staan. We staan nu tweede in de competitie en de eerste drie teams kwalificeren zich."

De oud-speler van PSV sluit op 4 juli aan bij de selectie van Anzhi tijdens een trainingskamp in Oostenrijk. In augustus, wanneer de transfermarkt open gaat in Rusland, kan hij pas debuteren voor zijn nieuwe club.

Voetballer Ryan Giggs bezwangerde schoonzus

Ryan Giggs heeft zijn vrouw Stacey heel wat uit te leggen. De sterspeler van de Engelse voetbalclub Manchester United ging niet alleen vreemd, maar bezwangerde ook nog eens zijn schoonzus.

Vorige maand werd al duidelijk dat Giggs er al jaren een affaire met z'n schoonzus Natasha op nahield. Ook zou hij tegelijkertijd het bed zijn ingedoken met de Britse Big Brother-ster Imogen Thomas.

Natasha ontdekte twee weken voor het huwelijk met Giggs broer Rhodri dat ze zwanger was. "Het was verschrikkelijk", onthult Natasha maandag tegen de Britse tabloid News of the World. "Ik zou de volgende maand trouwen met Rhodri en was ondertussen zwanger van zijn broer."

De 28-jarige vrouw stapte daarom op aandringen van Giggs naar een abortuskliniek, hoewel ze financieel volledig aan de grond zat. Giggs probeerde haar te helpen en gaf haar 500 pond. "Daarna zei hij alleen maar: succes", aldus de ontroostbare Natasha. Volgens haar deed het Giggs helemaal niets.

De 37-jarige voetballer probeert momenteel zijn huwelijk met Stacey te redden. Giggs trouwde vier jaar geleden met haar. Samen hebben ze twee kinderen.


Ryan Giggs: 'Succes' (Foto: Novum)

Hamilton gelinkt aan Red Bull

Het lijkt er op dat Lewis Hamilton vanaf het seizoen 2013 McLaren kan gaan verruilen voor Red Bull Racing. De Brit wordt door het gerenommeerde Autosport gelinkt aan de overgang. De eerste gesprek hierover zou zaterdagavond in Canada plaats hebben gevonden, hoewel een bron binnen Red Bull Racing het afdoet als een gewoon vriendschappelijk praatje.

Hamilton bevindt zich op een belangrijk punt in zijn carrière. De Brit werd in 2008 wereldkampioen en had verwacht om nu al meer titels op zijn naam te hebben geschreven. Met zijn huidige team McLaren komt hij echter steeds tekort tegen eerst Brawn GP en dit jaar en vorig jaar tegen Red Bull Racing.

Dit zorgt voor frustraties bij Hamilton die de auto tot over de limiet moet pushen om een kans te maken. Daarbij komt nog dat de Brit gerekend had op zeges in Monaco en Canada, maar in plaats daarvan nu een achterstand van 76 punten heeft op kampioenschapsleider Sebastian Vettel. In Montreal werd zijn weekend gefrustreerd omdat McLaren een inschattingsfout gemaakt leek te hebben op het gebied van de vleugels, waardoor Red Bull en Ferrari in de kwalificatie veel sneller waren.

Mede hierom zou Hamilton overwegen om na het aflopen van zijn contract in 2012 voor een ander team te gaan racen. Samen met XIX Management van Simon Fuller bekijkt de Brit hiervoor de opties. Omdat hij bij een topteam onderdak moet krijgen zijn er drie opties: blijven bij McLaren, naar Ferrari gaan of rijden voor Red Bull Racing.

Ferrari lijkt geen optie te zijn, omdat die renstal Fernando Alonso al tot 2016 vastgelegd heeft en het tussen Hamilton en Alonso in 2007 bij McLaren niet boterde. Red Bull lijkt een onwaarschijnlijke keuze, omdat Sebastian Vettel daar al rijdt en de Duitser de favoriet van het team is. Maar mocht het doorgaan dan zou dat een onwaarschijnlijke stunt van eigenaar Dietrich Mateschitz zijn om een top rijdersduo vast te leggen. De toekomst zal leren welke optie Hamilton zal gaan kiezen.

Ben Affleck vraagt Alan Arkin voor gijzeldrama

Little Miss Sunshine-acteur Alan Arkin is in onderhandeling voor een rol in Argo. Ben Affleck regisseert het gijzeldrama. De 77-jarige Arkin is de eerste acteur die in gesprek is over het filmproject, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Affleck wil dat Arkin de rol van Hollywoodproducent Lester Siegel op zich neemt. Arkin is onder meer bekend van de komedie Little Miss Sunshine waarin hij grootvader Edwin Hoover speelde.

Het filmproject van Affleck is gebaseerd op het artikel How the CIA used a fake sci-fi flick to rescue Americans from Tehran uit het Amerikaanse technologietijdschrift Wired. Het verhaal is waargebeurd en speelt zich af tijdens de Iraanse revolutie in 1979. Zes Amerikaanse diplomaten worden gegijzeld en gevangen gehouden in de Canadese ambassade in Teheran. De CIA probeert de diplomaten te redden door de Iraniërs ervan te overtuigen dat de zes geen diplomaten zijn, maar filmmakers die werken aan een sciencefictionfilm.

George Clooney kwam met het idee voor de film en neemt de productie voor zijn rekening. Affleck schreef en regisseerde vorig jaar de thriller The Town. Argo wordt de derde film die de acteur regisseert. Wanneer het project in productie gaat, is nog onbekend.


Ben Affleck vraagt Alan Arkin voor gijzeldrama (Foto: Novum)

Automobilist in Winterswijk rijdt op mensen in

Een automobilist is zondag ingereden op een groepje mensen in Winterswijk. Drie mensen raakten lichtgewond. De automobilist reed door. Omstanders verklaarden tegenover de politie dat de auto bewust op de groep was ingereden.

Rond 23.15 uur ontving de politie een melding over een opstootje in de wijk Scholtenenk. Daar aangekomen trof de politie een groep mensen aan, waaronder de drie gewonden.

Een 24-jarige Winterswijker werd overgebracht naar het ziekenhuis met letsel aan hoofd en rug. Een 43-jarige vrouw en een 20-jarige man werden ter controle ook overgebracht naar het ziekenhuis. Alle drie konden na behandeling naar huis.

De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Kringloopwinkel krijgt veraste oma cadeau

Als kringloopwinkel krijg je soms de gekste dingen aangeboden. De kringloop in het Amerikaanse Fenton Michigan kan daarover meepraten. Zij hebben afgelopen week een doos met daarin een crematie-urn gekregen.

De bewuste urn is voorzien van het opschrift 'Grootmoeder'. Nu kan het natuurlijk zijn dat de gulle gever dacht er écht iemand dolblij mee te maken. Waarschijnlijker is echter dat er bij het leeghalen van een huis iets is misgegaan, waarna oma ongewild een nieuw avontuur is aangegaan.

Munsterman lovend over Preud'homme

Eerder vandaag werd bekend, dat Michel Preud'homme zijn carrière bij het Saoedische Al-Shabab. Volgens de voorzitter van FC Twente, Joop Munsterman, was een vertrek van de Belgische oefenmeester overmijdelijk.

"Het is geweldig wat hij het afgelopen seizoen heeft gedaan voor Twente. Een nieuwe trainersstaf, veertien spelers vertrokken, elf nieuwe spelers gekomen, waarbij bijna de gehele as verdween," waren de lovende woorden van Munsterman over het seizoen onder Preud'homme.

Preud'homme volgde Steve McClaren aan het begin van het seizoen op. De Brit maakte FC Twente voor het eerst in de historie van de club kampioen van Nederland. Na deze mijlpaal vertrok de trainer naar Duitsland en zochten ook een aantal spelers hun heil elders.

Preud'homme slaagde er in het afgelopen seizoen vervolgens in om alle puzzelstukjes op de juiste plaats te leggen. Munsterman: "Michel geniet dan ook veel respect van FC Twente. En het is niet voor niets dat hij door zijn collega’s tot trainer van het jaar is gekozen. Maar dat is nu eenmaal het gevolg van het succes van Michel Preud’homme dit jaar."

"Drie trainers in de afgelopen vijf jaar vertrokken," besloot Munsterman, die daarmee naar Fred Rutten, McClaren en Preud'homme refereerde. "Allen zijn trainer van het jaar geworden. Daarna kwam de belangstelling en het onvermijdelijke vertrek. Wij gunnen en wensen Michel zeer veel succes in zijn nieuwe functie. Wij zijn er zeker van dat hij ook daar succes zal hebben gezien zijn vakmanschap."

Ja Rule laat fortuin achter voor gezin

Ja Rule heeft ervoor gezorgd dat zijn vrouw de komende jaren niets hoeft te doen. De rapper, die woensdag voor twee jaar de gevangenis inging, heeft een klein fortuin achtergelaten waar ze zich mee moet redden.

De afgelopen maanden deden diverse geruchten de ronde dat Ja Rule en zijn gezin financieel aan de grond zitten, maar volgens zijn vrouw Aisha is daar niets van waar. "Hij heeft ons goed achtergelaten", bekent ze aan entertainmentsite TMZ. "We hoeven ons nergens zorgen over te maken als het om geld gaat."

Volgens Aisha had Ja Rule voordat hij zich bij de politie meldde alles geregeld. "Dat was zijn grootste prioriteit. Bij Ja komt zijn familie op de eerste plaats." De 35-jarige rapper moet twee jaar brommen wegens illegaal wapenbezit. Hij had een geladen vuurwapen in zijn auto.

Ja Rule werkte in zijn loopbaan samen met verschillende artiesten, onder wie Jennifer Lopez, R. Kelly en Ashanti. Ook speelde hij in films als The Fast and the Furious en Scary Movie 3.


Ja Rule laat fortuin achter voor gezin (Foto: Novum)

Deelnemers Roparun gefinisht in Rotterdam

Op de Rotterdamse Coolsingel zijn maandagmiddag de eerste deelnemers aan de Roparun, die zaterdag in Parijs startte, gefinisht. Dit jaar doen 275 teams mee aan de sponsorloop. Twee teams onderweg hebben opgegeven, laat de organisatie weten.

De teams finishen tussen 12.00 en 18.00 uur en worden feestelijk onthaald. De rond de tweeduizend lopers hebben dan samen in estafettevorm 522 kilometer afgelegd.

Met de estafetteloop van Parijs naar Rotterdam wordt geld opgehaald voor de zorg voor kankerpatiënten. De loop heeft sinds de eerste editie in 1992 bij elkaar al ruim 40 miljoen euro opgebracht. Vorig jaar was de opbrengst 4,6 miljoen euro.


Deelnemers Roparun gefinisht in Rotterdam (Foto: Novum)

Cotton picking? No, cherry picking

We zagen wat slaperige Polen rondlopen die elk jaar met een vaste groep komen plukken. Joost, net terug uit Warschau (zie een recente column van Bert) begroette hen in het Pools en kreeg steeds een brede grijns en antwoord in het Pools. Hij antwoordde steeds met het enige Poolse zinnetje dat hij kent: “ik spreek geen Pools”, wat nog meer vriendelijke gezichten tot gevolg had. Aardige mensen die Polen. Na de vroege koffie doken we de boomgaard in.

[Unicef] Almagro al uitgeschakeld

Nicolas Almagro is al in de eerste ronde van het ATP toernooi van Rosmalen uitgeschakeld. De nummer één van de plaatsingslijst verloor in drie sets van de Duitser Michael Berrer; 3-6,7-6 (5) en 6-3.

Eerst leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Spanjaard Almagro, die in de eerste twee sets uitstekend serveerde. Desondanks wist Berrer steeds beter in de partij te komen en de tweede set te winnen in de tiebreak. In set drie liet Almagro zijn service hem even in de steek, waardoor Berrer kon breaken. Op 5-3 maakte de Duitser het af op zijn tweede wedstrijdpunt.

Ook de als zesde geplaatste Adrian Mannarino werd uitgeschakeld. De Fransman verloor in twee sets van zijn langenoot Nicolas Mahut; 7-6 en 6-2. 

Voorspeller einde der tijden in ziekenhuis

De 89-jarige Harold Camping, die onlangs nog voorspelde dat de wereld op 21 mei zou vergaan, is opgenomen in het ziekenhuis. De beste man heeft een beroerte gekregen.

Afgelopen donderdag werd de predikant en eigenaar van Family Radio met spoed opgenomen. Volgens zijn vrouw Shirley Camping is Harold langzaam aan het herstellen: "Zijn spraak is nog niet erg goed, maar verder maakt hij het oké."

Ondertussen is er in Malawi een man opgepakt wegens het verspreiden van valse documenten. Hij stond op straat pamfletten uit te delen met daarop de boodschap van Camping. "De politie gaat onderzoek naar de man doen wegens het circuleren van valse documenten die de orde en de veiligheid van burgers in gevaar brengen." Dit is de eerste zaak na de valse voorspellingen van Camping.

Achtste Argentijnse landstitel voor Vélez Sársfield

Voor de achtste maal in de geschiedenis heeft Vélez Sársfield de Argentijnse landstitel veroverd. Een uitzege van 2-0 op Huracán was voldoende, omdat nummer twee Club Atlético Lanús met 1-0 verloor van Argentinos Juniors. Met nog één speelronde te gaan heeft Vélez Sársfield nu vier punten voorsprong.

Overigens werd de wedstrijd in een leeg stadion gespeeld omdat supporters van Huracán zich enkele weken eerder hadden misdragen.

Hoge opkomst bij referendum Italië

De opkomst bij diverse referenda in Italië lijkt hoog genoeg om de geldigheidsdrempel van 51 procent te halen. De Italiaanse bevolking mag haar stem uitbrengen over de herinvoering van kernenergie, de privatisering van het waterbedrijf en de afschaffing van een wet die premier Silvio Berlusconi deels beschermt tegen vervolging.

De stembussen waren zondag al geopend en ook maandag kan de hele dag nog gestemd worden. Zondagavond lag de opkomst al op 41 procent. Berlusconi en zijn regering zijn juist voor de herinvoering van kernenergie en de privatisering van het waterbedrijf.

Win kaarten voor de Superleague Formula op Zolder

Ook dit jaar, op 16 en 17 juli, vindt op het circuit van het Belgische Zolder de Zolder Superleague plaats. Dit jaar is de Zolder Superleague het race evenement met de bekendste raceklassen van Nederland, namelijk de Dutch Supercar Challenge, Formula Ford, HTC Dutch GT4 & GT4 Cup, Formido Swift Cup en niet te vergeten de Superleague Formula.

De Superleague Formula is een internationale raceklasse met formulewagens in de kleuren van top voetbalclubs als PSV, Anderlecht, Eindhoven en AC Milan. Er worden gestreden in identieke V12, 750 pk sterke bolides met een snelheid van 300 km/u. Meer informatie over het evenement is te vinden op www.zoldersuperleague.nl

FOK! mag in de maand juni elke week kaarten weggeven voor dit evenement. Het betreft Paddock & Tribune weekendkaarten ter waarde van 45 euro per kaart. Als klap op de vuurpijl geven we aan het eind van de maand 1 x 2 VIP kaarten (t.w.v. € 175,- per kaart) weg.

Deze week geven we 2x2 Paddock & Tribune weekendkaarten weg. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je de volgende vraag beantwoorden: Voor het hoeveelste jaar komt de Superleague Formula naar Zolder?

Het antwoord op de vraag kan je hier invullen.

Meedoen kan tot 16 juni 2011 18:00 uur.

Vettel baalt na fout in slotronde

Sebastian Vettel leek op weg naar een foutloze zege in de Grand Prix van Canada. De Duitser reed heel de race aan de leiding, maar een fout in de slotronde betekende dat hij de zege moest laten aan Jenson Button. Achteraf baalde de rijder van Red Bull, die al wel vijf races wist te winnen dit jaar.

"Natuurlijk baal ik! Ook al maakte ik slechts één fout," zei de regerend wereldkampioen na de race. "Ik ben uiteraard teleurgesteld, want het is geen fijn gevoel om de koppositie op deze manier uit handen te geven. Ik ben na de laatste safetycar-situatie misschien iets te voorzichtig geweest."

"Ik remde net een moment te laat. Jenson kwam steeds dichterbij, met name in de laatste sector liep hij snel in, en het was toch al een moeilijk einde van een zware race. Ondanks deze teleurstelling luidt de conclusie ook dat we er alles aan deden. Eén fout maakte het verschil."

Het was een lange dag geweest, ook voor Vettel. Die het zwaar had na de vele safetycarperiodes, crashes, pitstops en een wachttijd van twee uur na een rode vlag. "Het was zwaar, een van de meest uitdagende races van het seizoen."

Herstelde Abidal krijgt aanbieding van Barça

FC Barcelona gaat Eric Abidal belonen. De verdediger tekent op korte termijn waarschijnlijk een nieuw contract bij de club schrijft AS. Abidal heeft nog een verbintenis tot medio 2012, maar gaat die met twee jaar verlengen. De Fransman buigt zich nog over de precieze details van de aanbieding.

Abidal heeft een zware periode achter de rug nadat er kanker in zijn lever werd geconstateerd. Hij moest vrezen voor zijn leven, onderging op 17 maart een operatie en herstelde wonderbaarlijk snel van de zware ziekte. Zes weken na de ingreep maakte Abidal alweer zijn rentree in de hoofdmacht van FC Barcelona. Na het winnen van de Champions League-finale nam de verdediger de prijs in ontvangst.

Abidal heeft er al vier seizoenen in Catalonië opzitten. Hij kwam in 2007 over van Olympique Lyon. Met Barcelona won hij onder meer drie titels, twee Champions Leagues en één beker.

Bredanaar ramt woning bejaarde

Een 28-jarige man uit Breda heeft zondagavond in het Gelderse Zuilichem met zijn auto een woning geramd. De 75-jarige bewoner van het huis aan de Leendertdijk kwam met de schrik vrij. De automobilist raakte gewond, laat de politie maandag weten.

De Bredanaar reed rond 19.10 uur door nog onbekende oorzaak tegen de pui van de woning aan. Die stortte vervolgens gedeeltelijk in. De politie spreekt van een grote ravage. De bewoner zat tijdens de aanrijding op de bank.

De bestuurder is overgebracht naar een ziekenhuis. Daar is bloed afgenomen om te onderzoeken of er alcohol in het spel was.

'Hodgson gaat opnieuw voor Toivonen'

West Bromwich Albion is vastberaden volgend seizoen te beschikken over Ola Toivonen. De Engelse club gaat deze zomer een nieuwe poging wagen om de PSV'er te halen. Afgelopen seizoen gooide manager Roy Hodgson ook al een lijntje uit, toen als eindverantwoordelijke bij Liverpool.

Sinds de winterstop is hij aan de slag bij WBA, maar Toivonen is hij nog niet vergeten. Het hoge prijskaartje wat om de nek van de aanvaller hangt, vormt echter een obstakel voor de club. Dat schrijft Aftonbladt. PSV zit dan wel in financiële nood en heeft iedere euro hard nodig, maar happig op het verkopen van Toivonen zijn de Eindhovenaren niet. Daar moet wel een bedrag van ruim dertien miljoen euro tegenover staan. West Bromwich Albion zou dat niet op tafel kunnen of willen leggen. 

Het contract van Toivonen bij PSV loopt volgend seizoen ten einde, maar de club heeft een eenzijdige optie om die verbintenis met twee jaar te verlengen. De Zweed speelt sinds 2008 in Eindhoven. PSV zag zondag de belangrijke Balázs Dzsudzsák vertrekken naar Rusland.

Grote rode maan laag aan de horizon

Laag aan de zuidoostelijke horizon, niet lang na zonsondergang, is woensdagavond een totale maansverduistering te zien. De maan beweegt dan door de schaduw van de aarde.

De maansverduistering is gewoon met het blote oog te zien. Stichting De Koepel voor amateursterrenkundigen raadt liefhebbers aan om een hoge of een open plek uit te kiezen waar de horizon goed te zien is.

"Omdat de maan zo laag aan de horizon staat, is hij niet overal goed te zien. Op een open plek op het platteland of hoog in een gebouw heb je het beste zicht", aldus Edwin Mathlener, directeur van De Koepel en amateursterrenkundige. De maansverduistering is overigens alleen te zien bij helder weer.

De maan ziet er woensdagavond extra groot uit omdat hij zo laag aan de horizon staat. Hij krijgt ook een rode kleur. Dat komt door het rode licht van zonsopgang en -ondergang op andere plekken op de wereld.

Aan het einde van de maansverduistering, rond 23.00 uur, wordt een boogvormig stukje aan een kant helderder als de maan uit de schaduw van de aarde komt. Dat stukje wordt steeds groter totdat de volle maan weer helemaal verlicht is. Dat gebeurt rond middernacht.

Liefhebbers kunnen naar de maansverduistering gaan kijken bij een aantal sterrenwachten zoals Sonnenborgh in Utrecht en De Cosmos Sterrenwacht in Lattrop (Overijssel).

Özil zegt 'nee' tegen Manchester United

Manchester United heeft een poging gewaagd om Mesut Özil warm te maken voor een transfer naar Engeland. De Real Madrid-middenvelder reageerde afwijzend. Toen de Engelse kampioen informeerde of de Duitse balvirtuoos interesse had, zei zijn zaakwaarnemer Reza Falezi: "Bedankt, maar Özil is erg gelukkig bij Real Madrid. Manchester United behoort niet tot de opties", aldus de belangenbehartiger volgens Marca

De middenvelder kwam na een goed WK in Zuid-Afrika over van Werder Bremen voor vijftien miljoen euro. Bij Real Madrid etaleerde hij zijn klasse afgelopen seizoen eveneens, maar trainer José Mourinho deed niet altijd een beroep op hem. In enkele grote wedstrijden werd Özil aan de kant gehouden vanwege tactische redenen. 

Manchester United is op zoek naar een speler die het spel volgend seizoen moet verdelen op Old Trafford. Ook Wesley Sneijder staat op het verlanglijstje van Ferguson. De Nederlander heeft echter al meermaals aangegeven het uitstekend naar zijn zin te hebben bij Internazionale. 

Alonso: "Alles ging mis"

Fernando Alonso kende in Canada niet zijn meest gelukkige raceweekend uit zijn carrière. De Spanjaard wist na veel pech de finish niet te bereiken en zag zijn kansen op de wereldtitel nog verder slinken.

"Alles ging mis," was de duidelijke conclusie van Alonso, die een plan aan het begin al mis zag gaan toen er achter de safetycar werd gestart. Hierdoor moest er met regenbanden worden gestart, terwijl hij liever intermediates onder zijn wagen had gehad.

"En toen we daarna in de race vervolgens besloten de intermediates om te doen, begon het ineens enorm hard te regen. Tenslotte was er ook de aanvaring met Jenson Button nog. Mijn auto stond vast op een kerb en ik kwam niet meer verder, wat erg jammer was. We hadden namelijk een goed racetempo te pakken en waren dus simpelweg zeer ongelukkig."

Joop van den Ende grijpt naast Tony Award

Joop van den Ende is er niet in geslaagd een Tony Award in de wacht te slepen voor beste musical. De theaterproducent was genomineerd met zijn productie Sister Act maar zag de prijs naar The Book of Mormom gaan.

Het satirische Broadway-stuk van de makers van South Park won daarnaast nog eens acht Tony's. De musical was maar liefst veertien keer genomineerd en greep naast het beeldje voor beste musical onder meer de prijs voor beste regie. "Het is alsof je een hoer mee uit eten neemt", zei komiek Chris Rock nadat The Book of Mormon opnieuw als winnaar uit de enveloppe kwam.

De Tony Awards, 's werelds belangrijkste theaterprijzen, werden voor de 65e keer uitgereikt.


Geen Tony voor Jopie (Foto: Novum)

Dubbel gevoel bij Schumacher

Gisteren kregen de racefans eindelijk weer een glimp te zien van de oude Michael Schumacher. De Duitser, uitkomend voor Mercedes, reed een uitstekende race op het circuit van Montréal, maar zag het niet worden beloond met een podiumplaats.

"Ik kijk terug op deze race met een lach en een traan en weet niet zo goed of ik blij of teleurgesteld moet zijn. Ik had maar wat graag op het podium gestaan," gaf Schumacher, die in de slotfase Jenson Button en Mark Webber voor moest laten gaan, na de race toe.

"Het leek mede dankzij de goede strategie van het team te gaan lukken, maar het mocht toch niet zo zijn. Helaas. Dat doet even pijn, maar we mogen ook tevreden zijn over het resultaat, denk ik. We hebben hard voor dit resultaat moeten werken."

Pentagon Papers vrijgegeven

Precies 40 jaar nadat de zogenoemde Pentagon Papers, een onderzoek van de Amerikaanse regering naar de Vietnamoorlog, uitlekten wordt het volledige rapport maandag vrijgegeven.

Het 7000 pagina tellende rapport kan gezien worden als de WikiLeaks van de jaren zeventig. Het rapport, dat werd opgesteld aan het einde van president Lyndon Johnsons ambtstermijn, beschreef hoe de Verenigde Staten en de presidenten Johnson en John F. Kennedy de oorlog in Vietnam steeds verder uitbreidden. Tegelijkertijd misleidde de opeenvolgende regeringen het Amerikaanse Congres, de bevolking en bondgenoten over de werkelijke situatie in het land.

Een van de mensen die namens het ministerie van Defensie meewerkten aan het rapport, Daniel Ellsberg, had zelf gevochten in Vietnam. Gedesillusioneerd over de oorlog en zijn eigen regering kopieerde Ellsberg avond na avond pagina's van het geheime rapport, dat in een kluis werd bewaard, om de pagina's de volgende ochtend weer terug te leggen. Ellsberg lekte het rapport uiteindelijk naar diverse media, waaronder de New York Times.

Ten tijde van het lek was president Richard Nixon er blij mee, aangezien het de critici van de oorlog andere presidentiële doelwitten bood naast Nixon. Hij was echter furieus over de klokkenluider die het rapport naar buiten bracht.

Hij noemde het lek verraad en zwoer de mensen achter het lek te pakken. Hij vreesde dat Ellsberg lid was van een links netwerk dat zijn regering zou beschadigen als hij hem niet kapot maakte, als afschrikwekkend voorbeeld voor anderen. Het was dit geloof in een samenzwering tegen hem, en Nixons bereidheid illegale middelen in te zetten om het te bestrijden, dat uiteindelijk leidde tot het Watergate-schandaal.

Nixons pogingen om het lek en de mensen er achter te pakken mislukten. Het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaalde eerst dat de publicaties van onder andere de New York Times onder de vrijheid van de pers, vastgelegd in het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, vielen. Vervolgens viel ook de rechtszaak van de regering tegen Ellsberg en een collega van hem in elkaar, als gevolg van ondeugdelijk handelen van de regering.

De rechtszaak werd nietig verklaard nadat bekend werd dat Nixon opdracht had gegeven in te breken bij de psychiater van Ellsberg en zijn dossier te stelen. Nixon hoopte met behulp van het dossier Ellsberg in diskrediet te kunnen brengen. Ook werd Ellsbergs telefoon afgetapt. De groep die de inbraak pleegde, de zogenoemde Plumbers, zou het volgende jaar inbreken bij het hoofdkwartier van de Democratische Partij in het Watergate-gebouw.

Ellsberg is ervan overtuigd dat de Pentagon Papers nooit zo veel stof hadden doen opwaaien als Nixon niet alles op alles had gezet om wraak te nemen op de klokkenluiders. "Heel weinig mensen gaan het hele ding lezen", zei Ellsberg. "Daarom was het goed dat ze zich zo hebben verzet tegen de publicatie van het rapport."

Tot de dag van vandaag heeft Ellsberg er spijt van dat hij niet eerder naar voren trad. "Ik maakte deel uit van een samenzwering van de regering om ons een oorlog in te rommelen", aldus Ellsberg. Johnson zwoer tijdens de verkiezingscampagne van 1964 de oorlog niet uit te willen breiden. Ondertussen manipuleerde de Amerikaanse regering Zuid-Vietnam op zo'n manier dat het land de VS om meer troepen vroeg. Ook werden niet bestaande aanvallen van Noord-Vietnam als excuus gebruikt om meer troepen in te zetten.

"De fraude had niet dramatischer kunnen zijn", zei Ellsberg. "Alles wat de president tijdens de verkiezingscampagne zei was gelogen."

Ellsberg heeft nog een boodschap voor klokkenluiders vandaag de dag. "Spreek je eerder uit. Doe niet wat ik deed. Wacht niet tot de bommen beginnen te vallen."


Pentagon Papers vrijgegeven (Foto: Novum)

Cancellara: "Wielrennen is chaotische troep geworden"

Fabian Cancellara is de dopingverhalen rond de wielersport helemaal zat. De Zwitser, veelvoudig wereldkampioen tijdrijden, vind dat het om de prestaties zou moeten gaan en niet om wie doping gebruikt en wie niet.

"Wielrennen is een chaotische troep geworden," zei Spartacus in Het Nieuwsblad. "We zouden mensen moeten plezieren met prestaties en met strijd, maar we geven ze troep."

"In de zaak rond Contador is er te veel onzekerheid. De fans verdienen beter. Ook de zaken rond Ricco en Armstrong en de gelekte verdachtenlijst van de UCI zijn slecht voor de sport," vervolgde Cancellara, die dus vooral de communicatie hekelt in alle zaken.

"Die lijst is niet de juiste communicatiestrategie. Transparantie in de strijd tegen doping is belangrijk, maar niet op zo'n manier. Het maakte me niet uit dat ik zelf niet op de lijst stond. Daar gaat het niet om. Het is een treurig verhaal en dat beleven we de laatste tijd veel te vaak. Na de Tour moeten we daar eens over praten."

McClaren akkoord met Nottingham Forest

Een terugkeer van Steve McClaren in de Nederlandse voetbalcompetitie zit er voorlopig niet in. De Engelse trainer kwam maandag tot een akkoord met Nottingham Forest, dat uitkomt in het Championship, de op een na hoogste competitie.

McClaren leidde FC Twente in 2010 naar de landstitel. De voormalig bondscoach van Engeland vertrok daarop naar het Duitse VfL Wolfsburg, waar hij in februari wegens teleurstellende resultaten moest vertrekken. McClaren werd genoemd als mogelijke kandidaat om Michel Preud'homme op te volgen bij FC Twente. Preud'homme bereikte maandag een akkoord met Al-Shabab uit Saudi-Arabië.

Eindhoven wil Van Kouwen wel kans geven

FC Eindhoven wil weer met Frank van Kouwen in zee. De speler is transfervrij nadat zijn contract bij VVV-Venlo niet werd verlengd. Van Kouwen is herstellende van een kwaadaardige poliep in zijn darmen. Halverwege het seizoen moest hij een chemotherapie ondergaan om de ziekte te bestrijden.

Van Kouwen kreeg echter geen nieuw contract bij VVV, wat de club op kritiek kwam te staan van de eigen fans. De verdediger hoopte zelf op een prestatiecontract. Voorzitter Hai Berden heeft wel een verklaring voor het besluit. "Als Van Kouwen komend jaar met een kleiner contract bij VVV zou blijven, wordt dat salaris ook de basis van zijn uitkering. Zou Van Kouwen niet meer aan spelen toekomen, dan wordt zijn uitkering dus aanzienlijk lager", zei de preses tegen L1

FC Eindhoven wil Van Kouwen wel de kans geven om te blijven voetballen. De verdediger kan een contract tekenen bij de Jupiler League-club. Van Kouwen brak in het seizoen 2003/04 door bij de Eindhovenaren. 

Rodriguez: "Beste week uit carrière"

In het slotweekend van het Critérium du Dauphiné bleek Joaquim Rodriguez op beide dagen de sterkste. De Spanjaard van Katusha won twee keer een aankomst bergop en versloeg daarbij onder andere twee keer Robert Gesink. Rodriguez was erg te spreken over zijn resultaten.

"Dit is de beste week uit mijn carrière geweest wat mijn condities en het gevoel op de fiets betreft," zei de winnaar van de UCI ProTour van 2009 tegen Cyclingnews. "Ik had nog nooit de Dauphiné gedaan, omdat ik die altijd meed als ik de Giro in de benen had. En toen ik vorig jaar voor het eerst de Tour reed, reed in de Ronde van Zwitserland als voorbereiding."

"Ik kwam naar hier voor een ritzege, en ik heb er nu zelfs twee op zak. Nu gaat de riem er even af. Voor de Vuelta moet ik wel nog mijn tijdrit bijschaven. Die is niet meer zo slecht als vorig jaar, maar nog niet goed genoeg."

Dode door vliegongeluk Finland

Een botsing tussen twee zweefvliegtuigen tijdens een nationaal kampioenschap zweefvliegen in Finland heeft aan een van de twee piloten het leven gekost. Dat heeft de organisatie van het evenement maandag bekendgemaakt.

Het ongeluk gebeurde ten westen van Haemeenlinna in het zuiden van Finland. De twee vliegtuigjes botsten op elkaar bij het naderen van de finish en stortten neer vanaf een hoogte van ruim 1 kilometer. Een van de piloten overleefde dat niet. De andere kon zichzelf met een parachute in veiligheid brengen en raakte slechts lichtgewond.

'3DS tikt een miljoen aan in Japan'

Enterbrain, de publisher van het japanse game-blad Famitsu, heeft vanmorgen laten weten dat de 3DS eindelijk de een miljoen verkopen in Japan heeft behaald. Dit een kleine 4 maanden na dat de handheld in het land der rijzende zon in de verkoop is gegaan.

In contrast met de andere handhelds van Nintendo kunnen we helaas niet van een succes spreken. De verkoop van het 3D apparaat begon erg goed, maar viel al snel weer achter die van de PlayStation Portable.

In vergelijking met de vier weken die de originele DS er over deed om deze mijlpaal te bereiken en de acht die de DS Lite en de DSi er over deden, zijn de 13 weken van de 3DS een lichte domper. De oorzaak van de matige verkoop is volgens Nintendo president Satoru Iwata te wijten aan de gedachte dat de consument de waarde van de 3DS niet zou inzien.

Preud'homme bereikt akkoord met Al Shabab

Michel Preud'homme en het Saudische Al Shabab hebben een akkoord bereikt. Hierdoor is een vertrek van de Belgische trainer bij FC Twente onomkeerbaar.

De 52-jarige Preud'homme verruilde een jaar geleden AA Gent voor FC Twente. In Enschede tekende hij een contract voor vier jaar. Afgelopen seizoen veroverde FC Twente de Johan Cruijff-schaal en de KNVB-beker. In de Europa League bereikte Twente de kwartfinales.

"Ik heb met veel plezier gewerkt bij FC Twente. Het is een fantastisch jaar geweest, zowel qua resultaat voor de club als ook voor mezelf," aldus Preud'homme op de website van Twente.

Beau blijft scoren

Beau van Erven Dorens blijft zondag kijkers scoren. De tweede aflevering van zijn SBS 6-programma De Wereld van Beau was, exclusief de reguliere nieuwsprogramma's, goed voor een derde plek in de kijkcijfertop-25.

De presentator wist in totaal 836.000 kijkers te boeien; ondanks dat zijn show vanaf aflevering twee op een minder gunstig tijdstip wordt uitgezonden (22.50 uur in plaats van 21.30 uur). Er keken zelfs 36.000 mensen meer naar De Wereld van Beau dan vorige week zondag.

Beau moest alleen De Smaakpolitie (857.000 kijkers) van zijn eigen zender SBS 6 en het Nederland 1-programma Eén Tegen 100 (1,3 miljoen) voor zich duchten. RTL 4 kreeg dit keer met de tweedelige miniserie Impact een matige 681.000 kijkers. Vorige week wist het vlaggenschip van RTL nog 1,7 miljoen mensen aan de buis te kluisteren met de tv-première van de film Komt een vrouw bij de dokter.


Beau blijft scoren

Mogelijk vertraging door staking Air France-KLM Parijs

Een staking van het onderhoudspersoneel van Air France-KLM kan maandag mogelijk tot annulering en vertraging van vluchten leiden op de twee belangrijkste luchthavens in Parijs, meldt de Frans-Nederlandse luchtvaarder maandag.

De vakbond UNSA/SNMSAC riep zijn leden op, om de hogere salariseisen kracht bij te zetten, om vanaf maandag 5.00 uur CET het werk neer te leggen, meldt het concern.

De luchtvaartmaatschappij gaf geen verdere details over de vluchten die mogelijk geannuleerd of uitgesteld worden vanaf zijn twee belangrijkste luchthavens, Roissy Charles de Gaulle en Orly.

Spyker, Pang Da en Youngman starten samenwerking

Spyker Cars nv en dochterbedrijf Saab Auto gaan een nieuwe samenwerking met een Chinees concern aan, waarmee de financiering van Saab op de middellange en lange termijn wordt veiliggesteld, maakt Spyker maandag bekend.

De distributieovereenkomst van Spyker en dochterbedrijf Saab Automobile met Pang Da Automobile Trade Co. ltd op een 50 procentbasis wordt uitgebreid middels de oprichting van een joint venture met Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co. ltd, waarin Youngman een belang van 33 procent, Pang Da en Saab achtereenvolgens een belang van 34 procent en 33 procent zal houden.

Daarnaast kondigt Spyker de oprichting van een productie joint venture aan tussen Saab, Pang Da en Youngman, waarin de concerns een belang zullen houden van respectievelijk 45 procent, 10 procent en 45 procent.

Tevens meldt Spyker dat Youngman een 29,9 procentbelang in het Nederlandse concern neemt ter waarde van 136 miljoen euro, waarbij het Chinese bedrijf tevens het recht krijgt twee leden van de Spyker Raad van Commissarissen te benoemen. Pang Da behoudt zijn 24 procentbelang in Spyker ter waarde van 109 miljoen euro.

Met de overeenkomst is volgens Chief Executive Officer Victor Muller de financiering van Saab Automobile voor de middellange en lange termijn veiliggesteld.


Spyker, Pang Da en Youngman starten samenwerking (Foto: Novum)

EA: Move voor FIFA nog niet interessant

Op de E3 in Los Angeles heeft baas van EA Sports, Peter Moore, aangekondigd dat FIFA, Madden en Tiger Woods gebruik zullen gaan maken van Kinect. Maar hoe zit het dan met de PlayStation Move voor FIFA? Volgens Andrew Wilson van EA zien ze nog geen toegevoegde waarde van de Move voor FIFA.

Volgens Wilson hebben ze veel van de Wii geleerd. Als de motion controls niets toevoegen aan de ervaring, dan moet je ze niet gebruiken.

"What we learnt coming through the Wii development cycle is to use the controller to add value, and if the controller doesn't add value, don't use it."

Dat wil niet zeggen dat ze Move nooit zullen integreren in FIFA. Op dit moment zien ze de toegevoegde waarde niet maar dit kan altijd veranderen. Voor een game als Tiger Woods zal Move wel gebruikt kunnen worden maar dat komt omdat de Move een stuk natuurlijker in de game past.

"We've focused a lot with PS Move with Tiger, and we've looked at other sports where it seems a natural fit."

FIFA 12

Button: "Beste zege ooit"

Jenson Button won gisteren zeer verrassend de Grand Prix van Canada. Ondanks zijn zes pitstops wist hij koploper Sebastian Vettel in de laatste ronde te achterhalen nadat de Duitser zich verremde. "Een geweldige zege, misschien wel mijn beste ooit”, aldus de Brit na afloop.

Het was voor Button geen saaie race gisteren. "Een botsing met mijn teamgenoot Lewis Hamilton, die ik overigens echt niet zag. Daarna een 'drive through penalty' omdat ik te snel reed achter de safety-car. Vanaf dat moment was het een echt gevecht, maar ik bleef ervoor gaan en slaagde erin Sebastian op het eind nog in te halen. Hij maakte een foutje waardoor ik de mogelijkheid kreeg te winnen. Het was een ongelooflijke strijd," aldus de coureur van McLaren.

[België] Royal Antwerp Football Club

Het land is een puinhoop en al een jaar lang zijn ze bezig om een regering te vormen, maar België heeft in ieder geval een rijk sportverleden. Deze week staat FOK!sport middels enkele specials stil bij enkele Belgische sporticonen en grote Belgische sportprestaties uit het verleden. Vandaag behandelen we Royal Antwerp Football Club, de laatste Belgische voetbalploeg die een Europese bekerfinale wist te behalen.

Robin speelbaar in Batman: Arkham City?

Afgelopen E3 kregen we te horen en te zien dat we met Catwomen aan de slag mogen in Batman: Arkham City. Toch zal het daar waarschijnlijk niet bij blijven want door een foutje van Best Buy is bekend geworden dat we wellicht ook aan de slag mogen met Robin.

Op de website van Best Buy was te lezen dat een speelbare Robin een exclusieve pre-order bonus zou worden. We zouden op twee challenge maps aan de slag kunnen met de sidekick van Batman. Dit bericht is al snel weer van de website verdwenen maar dat heeft het internet niet gestopt om deze informatie te verspreiden. Grote kans dat we binnenkort meer over deze pre-order bonus te horen zullen krijgen.

Batman

Emiraten erkennen Libische rebellen

De Verenigde Arabische Emiraten erkennen de rebellen die tegen de Libische leider Moammar Gadhafi strijden als enige legitieme vertegenwoordigers van het Noord-Afrikaanse land. Dat maakte het staatspersbureau zondag bekend.

De Verenigde Arabische Emiraten zijn het tweede Arabische land dat het bestuur van de Libische rebellen, de Nationale Overgangsraad, erkent. De golfstaat Qatar ging de Emiraten in maart voor. Beide landen zijn ook betrokken bij de luchtacties tegen Libië.

Minister van Buitenlandse Zaken Abdullah bin Zayed Al Nahayan liet in een verklaring weten dat de Emiraten op korte termijn een kantoor in 'rebellenhoofdstad' Benghazi zullen openen.

'Nederland traag met hulp onderzoek Philips'

Justitie in Polen heeft Nederland meerdere keren vergeefs gevraagd om hulp bij het onderzoek naar corruptie bij Philips. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van de NOS.

Maandag gaat in het Poolse Katowice het proces van start tegen drie Poolse oud-medewerkers van Philips die worden verdacht van omkoping van Poolse ziekenhuisdirecteuren. In ruil voor smeergeld schaften de ziekenhuizen apparatuur van Philips aan. Polen wilde van Nederland weten of het hoofdkantoor van Philips Medical in Best bij de zaak betrokken was.

Polen zou Nederland vanaf 2008 meerdere keren om medewerking bij het onderzoek hebben gevraagd. Uit de documenten blijkt dat Nederland op verschillende verzoeken niet reageerde. Toen uiteindelijk huiszoeking bij Philips werd gedaan, was het onderzoek in Polen al afgerond.

De drie zouden voor de omkoperij een steekpenningenfonds hebben opgezet. Een tussenpersoon van een ander bedrijf regelde het omkopen van de ziekenhuisdirecteuren. In totaal zou Philips vanuit Praag en Hamburg ongeveer 12,5 miljoen euro smeergeld hebben doorgestuurd.

Referendum Italië nadert drempel geldigheid

Veel Italianen zijn zondag naar de stembus gegaan om hun mening te geven over de toekomst van kernenergie in Italië. Op de eerste dag van het tweedaagse referendum kwam 41 procent van de kiesgerechtigden opdagen. De volksraadpleging is geldig als 50 procent een stem uitbrengt.

De laatste keer dat de drempel gehaald werd, was in 1995. Destijds stemden de Italianen onder meer over een nieuwe kieswet en de afschaffing van de mediawet. Sindsdien werd het benodigde aantal stemmen niet meer gehaald.

De kans is groot dat de Italianen kernenergie afwijzen. Sinds de nucleaire crisis in Japan groeit de twijfel. Het verzoek om het referendum kreeg zonder moeite honderdduizenden handtekeningen.

De Italianen mogen zich ook uitlaten over de privatisering van de drinkwatervoorzieningen en over de nieuwste wet die premier Berlusconi uit handen van justitie moet houden. De premier wordt onder meer beschuldigd van betaalde seks met de toen nog minderjarige Marokkaanse nachtclubdanseres Karima el-Mahroug, beter bekend onder haar artiestennaam Ruby.

De centrumrechtse regering van premier Silvio Berlusconi heeft zich tot op het laatste moment verzet tegen de volksstemming. De coalitie besloot vorig jaar kernenergie nieuw leven in te blazen. De opwekking ervan was stilgelegd na een referendum in 1987, een jaar na de Tsjernobylramp in de voormalige Sovjet-Unie.

Gehavend Mexico wint opnieuw makkelijk

Mexico kent op sportief vlak tot nu toe weinig problemen. Gisteren won de favoriet voor de eindzege in de Gold Cup opnieuw met grote cijfers. Costa Rica werd verslagen: 4-1.

Mexico won in de groepsfase eerder met 5-0 van zowel El Salvador als Cuba. Daardoor had het land zich al na twee wedstrijden geplaatst voor de kwartfinale van het toernooi. Mexico wordt vergezeld door Costa Rica, dat ondanks de nederlaag zich op doelsaldo kwalificeerde voor de eindfase van het toernooi.

Al bij rust stond Mexico met 4-0 voor. Rafael Márquez, Andrés Guardado (2), en Pablo Barrera beslisten het duel vroegtijdig. Op aangeven van Bryan Ruiz deed Marcus Urena na rust nog wat terug namens Costa Rica.

Mexico verkeert in een crisis nadat vijf spelers werden geschorst voor de Gold Cup vanwege het gebruik van het verboden middel Clenbuterol. Onder het vijftal bevindt zich ook PSV'er Maza Rodriguez. Naar de spelers is op dit moment een verder onderzoek gaande.

Piloot dood door zeppelincrash

Een piloot van een zeppelin is zondagavond om het leven gekomen toen het luchtschip brandend neerstortte in de buurt van het Duitse Friedberg. Drie passagiers kwamen met de schrik vrij. Dat meldde de politie.

Het ongeluk gebeurde bij het vliegveld Reichelsheim. De zeppelin, met aan boord de piloot en drie journalisten, was bezig met een promotievlucht voor het regionale feest Hessentag. Getuigen meldden dat tijdens de landing brand uitbrak.

De piloot gaf de journalisten opdracht om uit de gondel te springen toen de zeppelin ongeveer 2 meter boven de grond hing. Daarna steeg het luchtschip zo'n 40 meter. De piloot probeerde het gevaarte nog veilig aan de grond te krijgen, maar dat was tevergeefs. De oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Weerschijnvlinder na jaren weer gesignaleerd

Voor het eerst in 17 jaar is de kleine weerschijnvlinder weer gezien. Bij Maastricht zijn onlangs twee exemplaren waargenomen, meldt de Vlinderstichting maandag op natuurbericht.nl.

De kleine weerschijnvlinder is geen vaste bewoner van Nederland. In de jaren veertig van de vorig eeuw was er een tijdelijke populatie in het Limburgse Gronsveld, maar daarna werden alleen af en toe zwervende individuen gesignaleerd. De laatste waarneming dateert van 1994.

De weerschijnvlinder dankt zijn naam aan de schubben die de vleugels bedekken. Bij een bepaalde lichtval krijgen de vleugels een oranje of een felblauwe glans.

De Vlinderstichting spreekt van een bijzonder vlinderjaar. Door het warme en zonnige weer vliegen vlinders volgens de stichting erg goed en vroeg. Bovendien zijn er al verschillende bijzondere vlinders gespot, zoals de zeldzame aardbeivlinder en de veldparelmoervlinder.

Brand op camping Hoek van Holland

Op een camping in Hoek van Holland heeft in de nacht van zondag op maandag een grote brand gewoed. De kantine brandde volledig af. Ook negen auto's en twee caravans werden door de vlammen verwoest. De 69 campinggasten werden geëvacueerd.

De brand op het terrein aan de Strandweg brak rond 02.30 uur uit, meldt de politie. Even voor 04.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Bij de brand ontploften meerdere gasflessen. Niemand raakte gewond. Wel moest een persoon ter plaatse worden behandeld wegens ademhalingsproblemen.

De campinggasten zijn opgevangen in een verzorgingshuis. Ze kunnen in de loop van de ochtend weer terug naar hun vakantieverblijf. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

[NBA] Dallas Mavericks kampioen

Dallas Mavericks heeft voor het eerst in de historie de NBA-titel gewonnen. In de zesde wedstrijd van de best-of-sevenserie versloeg de ploeg Miami Heat met 105-95. De eindstand kwam daarmee op 4-2.

Jason Terry was de uitblinker bij Dallas en scoorde 27 punten. Dirk Nowitzki voegde daar nog 21 punten aan toe. LeBron James scoorde 21 punten voor Miami. Chris Bosh was goed voor negentien punten en Dwyane Wade liet zeventien punten noteren.

In 2006 stonden de Mavericks ook al in de finale tegen Miami Heat, dat toen wel won.

Derde en laatste dag Pinkpop

Go Back to the Zoo, Two Door Cinema Club, Volbeat en Kaiser Chiefs zijn enkele van de acts die maandag op de derde en laatste dag van Pinkpop optreden. Afsluiter van het festival is de Amerikaanse rockband Foo Fighters.

Eerder traden onder meer Coldplay, Wolfmother, Kings of Leon en Elbow op in Landgraaf. De Limburgse zangeres Madi Hermens opende met haar band de 42ste editie van het driedaagse muziekfestival. Dagelijks kunnen zo'n 60.000 muziekliefhebbers het terrein op. De vier festivalcampings waren volgeboekt.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht waarschuwde Pinkpopgangers voor xtc-tabletten die de gevaarlijke stof PMMA bevatten. Sinds november zijn in Zuid-Limburg drie mensen overleden na het gebruik van deze PMMA-houdende pillen. Volgens het OM gaat het om bruin- of crèmekleurige xtc-pillen met als logo een klavertje drie met stengel.

Derde en laatste dag Pinkpop
Derde en laatste dag Pinkpop (Foto: ANP)

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 30 mei 2011 tot en met 05 juni 2011. De nieuwe Resident Evil-game geeft een boost aan de Nintendo 3DS-cijfers. Opmerkelijk is dat er deze week maar twee PSP-games in de top tien staan. Ook de Xbox 360 komt weer eens om het hoekje kijken.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 3DS
Resident Evil: The Mercenaries 3D 58.792
2 3DS
One Piece: Unlimited Cruise SP 16.753
3 DS
Battle & Get! Pokemon Typing DS 11.014
4 DS
Dragon Quest Monsters: Joker 2 - Professional 10.279
5 PS3
Warriors: Legends of Troy 10.306
6 Xbox 360
Phantom Breaker # 9.960
7 PSP
Akiba's Trip 9.222
8 Wii
Pandora's Tower: Until I Return to Your Side 8.436
9 PSP
Patapon 3 7.018
10 PS3
Nobunaga's Ambition: Way of Heaven with Power-Up Kit 6.390
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.
Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
30.155 -3.454
2 3DS
27.357 +3.074
3 PS3
16.510 +523
4 Wii
6.315 -1.123
5 DSi XL
5.452 +255
6 DSi
5.106 +81
7 Xbox 360
2.499 +196
8 PS2
1.228 -46
9 DSL
138 -1
9 PSPgo
62 -14
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 16.240 30.217
DS 21.743 10.777
3DS 75.545 27.357
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000), DS (DS, DSi, DSi XL) en de 3DS.

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 32.936 47.955
Microsoft 9.960 2.499
Nintendo 100.221 44.449
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 998.385 17.488.173
Wii 18.818 11.572.382
PS3 550.411 6.637.901
DSiXL 234.755 2.182.338
DSi 202.152 5.745.876
DS Lite
18.491 18.092.412
Xbox 360
54.762 1.475.259
PS2
35.789 21.731.881
PSPgo 15.210 175.634
3DS 1.064.899 1.064.899
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  

Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.013.595 17.663.807
DS 455.398 32.606.097
3DS 1.064.899 1.064.899
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de drie handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

Diepzeeduiker wil Bin Laden opvissen

De Amerikaanse duiker Bill Warren is van plan het lichaam van Osama bin Laden op te duiken. Voorzien van geavanceerde apparatuur en een filmcrew wil de diepzeeduiker en schatzoeker de dood van de terroristenleider verifiëren.

Warren wil de missie naar eigen zeggen ondernemen omdat hij een 'ware patriot' is, en president Obama volgens hem geen bewijs heeft geleverd dat Bin Laden echt dood is. De 59-jarige zeeschatzoeker is voornemens om met een aantal van hoogstaande apparatuur voorziene boten de Arabische Zee af te gaan zoeken. "We gaan het lichaam zoeken, fotograferen, filmen en omhoog halen. Daarna gaan we op de boot een DNA-onderzoek doen", aldus Warren.

Osama bin LadenDe diepzeeduiker laat de hele operatie, die naar verluidt enkele honderden duizenden dollars gaat kosten, door een filmcrew vastleggen. Volgens sommigen is het twijfelachtig of de onderneming wel kan slagen. Deze zou een stuk ambitieuzer zijn dan de moeizame diepzeemissie waarbij de Titanic na de nodige krachtsinspanningen terug werd gevonden.

Osama bin Laden werd begin mei door een speciale Amerikaanse krijgsmachtseenheid gedood. Volgens Washington heeft de terreurleider vervolgens een zeemansgraf gekregen omdat er bij een begrafenis te land het gevaar zou hebben bestaan dat het graf tot een bedevaartsoord voor extremisten zou zijn verworden.

Christchurch getroffen door aardbevingen

De Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is maandag getroffen door een aantal aardbevingen. De sterkste beving had een kracht van 6 op de schaal van Richter.

Bij de bevingen raakten zes mensen gewond en ten minste een gebouw stortte in. Ongeveer tienduizend huizen zitten door de beving zonder elektriciteit.

De stad werd in februari ook al getroffen door een aardbeving. Bij de beving, die een kracht had van 6,3 op de schaal van Richter, kwamen 181 mensen om.

"Activision is bang door Battlefield 3-beelden"

Het hoofd van EA, John Riccitiello, durft de strijd met Bobby Kotick, baas van Activision wel aan te gaan. Vorige week gaf Kotick aan dat de beelden van Battlefield 3 alleen maar uit de pc-versie van het spel werden gebruikt. Volgens Riccitiello staat Kotick dan nog een verrassing te wachten.

John Riccitiello vertelt dat de E3 het begin van de strijd tussen Battlefield 3 en Call of Duty: Modern Warfare 3 en dat Activision zich al bedreigd voelt. "We gaan een flinke strijd der giganten krijgen aankomende herfst. Het feit dat hij twijfel probeert te creëren bij ons spel is een mooi voorbeeld hoe wij hem bang hebben gemaakt".

"Voor ons is het duidelijk, we denken dat onze PlayStation 3-versie beter is dan hun Xbox 360-versie en dat onze pc-versie beter is dan de pc-versie van hen. Als zijn commentaar het enige is, dan is het duidelijk dat zijn commentaar op lucht zal zijn gebaseerd als we straks alle drie de versies uitbrengen. Als je de persconferentie gezien hebt, dan heb heb je de PlayStation 3 en Xbox 360-versies gezien. Als hij denkt dat dat de pc-versie was dan heeft hij problemen".

EA brengt Battlefield 3 eind oktober uit, Activison zal Call of Duty: Modern Warfare 3 begin november in de winkels leggen. Beide spellen komen uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Fans van shooters gaan in ieder geval mooie tijden tegemoet.

Battlefield 3

Rocksmith-bundel met Gibson

Ubisoft heeft een samenwerking met Gibson Guitar aangekondigd, waarbij het bedrijf Epiphone Les Paul Junior-gitaren gaat bundelen met Rocksmith. Een bundel met daarin het spel, de gitaar en een 'Real Tone Cable' kost 199,99 dollar. Een pakket met het spel en de kabel gaat voor 79,99 dollar over de toonbank.

Met Rocksmith wil Ubisoft mensen echt gitaar leren spelen door het spel te spelen. Zoiets probeerde Rock Band 3 vorig jaar al met hun Pro-instrumenten.

"Samenwerken met Gibson Guitar met de Rocksmith bundel is een goede zaak voor beide bedrijven", zegt Tony Key, senior marketing vice president bij Ubisoft. "Gibson is bekend door het maken van gitaren van wereldklasse en wij zijn er trots op dat zij achter de kwaliteit en ervaring van Rocksmith staan".

Rocksmith komt deze herfst uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.