Stadsdeel gaat muziekcentrum zelf expoiteren

Het Amsterdamse stadsdeel Oost gaat zelf het muziekcentrum Muzyq exploiteren. Dit besluit gaat 27 miljoen euro kosten, maar de financiële positie van het stadsdeel is niet in gevaar. Dat meldt het stadsdeel maandagavond in een persbericht, nadat website Geenstijl dit weekeinde al documenten hierover openbaar maakte.

Het gebouw van het muziekcentrum wordt tegen marktwaarde aangekocht van de stichting die nu eigenaar is. Hiermee is ongeveer veertien miljoen euro gemoeid. Omdat het stadsdeel garant staat voor de lening van het muziekcentrum, moet het restant voor de aflossing hiervan aan de bank worden betaald. Dit maakt samen 27 miljoen euro.

Dit gaat ten koste van de algemene reserve van het stadsdeel, maar met dit besluit voorkomt ernstiger financiële problemen, zo verzekert het stadsdeel. Zo snel mogelijk overlegt het stadsdeel met het college van burgemeester en wethouders over de financiële gevolgen.

Dit weekeinde plaatste Geenstijl vertrouwelijke documenten over de kwestie op de website. Hierop deed het stadsdeel aangifte van elektronische inbraak. Uit de documenten komt hetzelfde scenario naar voren als maandagavond bekend is gemaakt.

Volgens het stadsdeel was de besluitvorming over Muzyq niet openbaar zodat deze zorgvuldig kon verlopen en de onderhandelingspositie van het stadsdeel niet werd geschaad.

Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik (PvdA) moest vorig jaar naar aanleiding van de kwestie aftreden. Later keerde ze weer terug op haar post.