Vietnam begint met militaire oefeningen

De Vietnamese marine is maandag begonnen met militaire oefeningen in de Zuid-Chinese Zee voor de kust van Vietnam. Het Aziatische land is in een conflict verwikkeld met China om delen van de Zuid-Chinese Zee.

Vietnam beschuldigt China ervan schepen die proefboringen naar olie verrichten te hinderen. China beschuldigde op zijn beurt Vietnam ervan zijn wateren illegaal te zijn binnen gevaren en de levens van vissers in gevaar te hebben gebracht.

Ondanks het conflict tussen de twee landen zei een woordvoerder van de Vietnamese marine dat de militaire oefeningen een jaarlijkse routine zijn. Bij de oefeningen worden artillerie en andere wapens gebruikt, maar geen raketten afgevuurd, aldus de woordvoerder.

China heeft nog niet gereageerd op de oefeningen. De Filipijnse minister van Defensie Voltaire Gazmin zei dat het Vietnams 'soevereine recht is' om militaire oefeningen te houden in zijn territoriale wateren.

De landen rondom de Zuid-Chinese Zee ruziën al langer over de Spratly- en Paracel-eilanden. Vietnam, China, Taiwan, de Filipijnen, Maleisië en Brunei hebben allemaal de eilanden geclaimd. Er liggen honderden onbewoonde eilandjes in het gebied en het vermoeden bestaat dat er ook veel olie en gas te vinden is.