Ritzege Sagan, leiderstrui Cunego in Zwitserland

Damiano Cunego is de nieuwe leider in de Ronde van Zwiterland. De Italiaan van Lampre werd tweede in de rit naar Grindlofwald en had daarbij genoeg voorsprong om de leiderstrui over te nemen van Mauricio Soler. De ritzege ging naar Peter Sagan, die Cunego in de sprint versloeg.

Een omvangrijke groep ging er op de Grimselpass vandoor. Daarbij onder andere Andy Schleck, diens ploeggenoot Jakob Fuglsang, Laurens ten Dam en Wout Poels. Uit die groep ontsnapte Jan Bakelants in de afdaling, waardoor hij met een voorsprong van een dikke minuut begon aan de Grosse Scheidegg, een buitencategorie klim van dik zestien kilometer.

Het peloton, dat aangevoerd werd door Movistar en Lampre, volgde op drie en een halve minuut van de Belg van Omega Pharma-Lotto. Die voorsprong liep gedurende de klim zienderogen terug. Op een kleine twintig kilometer van de streep werd Bakelants ingelopen door een uitgedund groepje, met nog steeds Ten Dam, Schleck en Fuglsang erin. Poels (Vacansoleil) was daaruit inmiddels gelost.

Vanuit het peloton was het Danilo di Luca die er als eerste vandoor ging. Zijn aanval werd gecounterd door onder andere leider Mauricio Soler, Steven Kruijswijk en Bauke Mollema. Het tempo daalde daarna weer iets, waardoor de voorsprong van twee en een halve minuut voor de kopgroep in tact bleef.

Vooraan besloot Ten Dam het tempo te verhogen, waardoor hij overbleef met Fuglsang en Peter Sagan, maar zag de rest ook weer aansluiten. In het peloton ging Damiano Cunego ervandoor, die snel dichterbij de kopgroep kwam. Vlak voor de top wist hij aan te sluiten bij de leiders en liet ze gelijk weer achter. Ten Dam was degene die het dichtste bij kon blijven, maar moest de Italiaan in de afdaling toch laten gaan.

Christiano Salerno (Liquigas) daalde echter nog beter dan Cunego en wist op enkele kilometers van de streep weer bij de Italiaan te komen, maar moest hem laten gaan door een valpartij. Zijn ploeggenoot Sagan wist wel zonder brokken de aansluiting te maken. Ze gingen samen naar de streep, waar Sagan de snelste bleek in de sprint. Op amper twintig seconden werd Fuglsang nog derde, voor Ten Dam.

De groep met Soler, Kruijswijk en Mollema kwamen op net iets meer dan een minuut binnen, waardoor Cunego de leiding overnam van de Colombiaan Soler. Mollema staat nog steeds derde, op 1.16 van Cunego. De vierde plaats is voor Ten Dam, die drie seconden toegeeft op zijn land- en ploeggenoot. Ook Kruijswijk staat in de top tien, hij is negende op twee minuten.