Strauss-Kahn onder zelfmoordtoezicht

Dominique Strauss-Kahn is onder speciaal zelfmoordtoezicht geplaatst in zijn New Yorkse cel, meldde de Amerikaanse tv-zender NBC dinsdag op basis van anonieme bronnen. Dat betekent dat de Fransman elke vijftien à dertig minuten wordt gecontroleerd. Hij heeft een trainingspak en schoenen gekregen zonder veters, om het risico te beperken dat hij zichzelf ombrengt.

Strauss-Kahn (62), topman van het IMF, is beschuldigd van een poging een kamermeisje te verkrachten in het Sofitel hotel aan Times Square in New York.

De man, die gewend is aan hotelkamers van duizenden dollars per nacht, zit sindsdien in de beruchte gevangenis van Rikers Island. Hij zit in een eenpersoonscel en wordt een uurtje per dag gelucht. Hij mag drie keer per week bezoek ontvangen van zijn advocaat.

Het New Yorkse departement voor gevangenissen verklaarde dat alle gevangenen dezelfde behandeling krijgen, wat betreft veiligheid. "Iedere gedetineerde wordt beoordeeld op het risico voor zichzelf en voor anderen", aldus een woordvoerder, die eraan toevoegde dat de beoordeling vertrouwelijk is.

De rechter in New York weigerde maandag om Strauss-Kahn vrij te laten op borgtocht. Hij zou vluchtgevaarlijk zijn. De advocaten van de Fransman overwegen nog om in beroep te gaan tegen het vonnis over de borgtocht.

Strauss-Kahn onder zelfmoordtoezicht
Strauss-Kahn onder zelfmoordtoezicht (Foto: ANP)