Loodsen waarschuwen voor ramp Westerschelde

De Belgische scheepsloodsen, specialisten met een grote bekendheid met het plaatselijk vaarwater, luiden de noodklok over het groeiende aantal cruiseschepen op de Westerschelde. Die zorgen volgens hen voor gevaarlijke toestanden. "Het is een kwestie van tijd voor een oceaanreus zo'n klein laag schip raakt en er mogelijk honderden slachtoffers vallen", zeggen de loodsen woensdag in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

Steeds meer cruiseschepen varen richting Gent en Antwerpen. Er komen dit jaar zo'n 185 schepen, vooral uit Duitsland. Meer dan twee keer zoveel als de 73 van 2005.

Sven Deridder, voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging van Loodsen, vreest een botsing met bijvoorbeeld een tanker: "Dagelijks komen meer dan zeventig grote schepen van 10.000 ton voorbij op de Westerschelde. En tussen die gevaartes zie je almaar vaker de lage toeristenboten van amper 200 à 300 ton. Worden ze aangevaren door een tanker, dan is dat alsof je met een vrachtwagen over een luciferdoosje rijdt. Het zou een drama zijn. Op die schepen zitten tweehonderd passagiers. Hun kajuiten liggen vaak onder de waterlijn. Alle hulp zou te laat komen."

De loodsen willen daarom dat cruiseschepen ook verplicht loodsen meenemen. Nu zijn loodsen alleen op zeeschepen verplicht. "En neen, ik hou dit pleidooi niet om ons beroep te promoten, verre van. Wij zijn ambtenaren. Commerciële doeleinden heeft onze dienst niet. Het gaat hier puur om de veiligheid", aldus Deridder.

De Vlaamse minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V), is voorstander van het voorstel.