Egyptenaar voorlopig leider Al Qaida

Egyptenaar Saif al-Adel heeft voorlopig de leiding bij terreurnetwerk Al Qaida, in afwachting van de verwachte benoeming van Ayman al-Zawahri als opvolger van Osama bin Laden. Dat meldde analist Noman Benotman van de Britse denktank Quilliam Foundation dinsdag. Benotman is oud-handlanger van Osama bin Laden.

Saif al-Adel is volgens Amerikaanse aanklagers een van de leidende militaire chefs van Al Qaida. Hij zou geholpen hebben bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es Salaam in 1998. In de jaren negentig zou hij trainingskampen voor Al Qaida hebben opgezet in Sudan en Afghanistan.

De benoeming van een waarnemend leider is een reactie op de onrust onder aanhangers. Die hadden online geklaagd dat het zo lang duurde voordat een opvolger verscheen voor Osama bin Laden, die 2 mei is doodgeschoten door Amerikaanse commando's.

Saif al-Adel, wat letterlijk zwaard der gerechtigheid betekent, wordt al een tijd gezocht door de FBI. Er staat een prijs op zijn hoofd van 5 miljoen dollar.

al_Adel
Saif al-Adel (Foto: FBI)