Kamp relativeert gevolgen bezuiniging kinderopvang

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) verwacht niet dat ouders massaal zullen stoppen met werken als gevolg van de bezuinigingen op de kinderopvang die het kabinet in petto heeft. "Het zal zeker enig effect hebben, maar het zal niet massaal zijn", zei Kamp woensdag in de Tweede Kamer.

Volgens een enquête die de vakcentrale FNV heeft gehouden, gaat bij meer dan de helft van de ouders een van beide partners minder werken als kinderopvang duurder wordt. Bij een op de vijf stellen stopt een partner helemaal met werken.

Kamp denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. "Als je stopt met werken, kom je er daarna moeilijker weer tussen. Dat zal voor veel mensen reden zijn om te zeggen: 'Ik ga door met werken, ook al krijg ik wat minder toeslag'."

De kinderopvangsector is de afgelopen jaren sterk gegroeid, memoreerde Kamp. Kinderopvang kost de staat nu zo'n 3 miljard euro per jaar. Bezuinigingen zijn nodig om ervoor te zorgen dat dat bedrag aan het einde van deze kabinetsperiode niet nog verder is opgelopen, zei Kamp. Voor de zomer komt hij met concrete voorstellen.