Geen nota voor extra fruit in zorginstellingen

Het is onacceptabel dat sommige zorginstellingen hun cliënten extra laten betalen voor een extra kopje thee, fruit, toiletpapier, voetverzorging of onderleggers in bed. De instellingen is verzocht om dit onrechtmatige gedrag per direct te staken. Zorgkantoren zullen waar nodig opnieuw optreden. Dat laat Zorgverzekeraars Nederland woensdag weten.

Een inventarisatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bracht de praktijken in februari aan het licht. Omdat dergelijke kosten onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vallen, mag er geen geld voor worden gevraagd.

In de contracten die zorgkantoren met zorginstellingen afsluiten, staat dat voor AWBZ-verzekerde zorg geen extra betalingen mogen worden gevraagd. Wel mogen instellingen aanvullende diensten, zoals uitjes, aanbieden en daar geld voor vragen. Dat soort zaken valt niet onder de AWBZ.

De zorgkantoren hebben met de zorginstellingen afgesproken dat aanvullende diensten alleen onder bepaalde voorwaarden aan cliënten in rekening kunnen worden gebracht. Zo moet in overleg met de cliëntenraad van de instelling zijn vastgelegd waarvoor moet worden betaald. Ook moeten betalingen vrijwillig zijn.

Zorgverzekeraars Nederland heeft de maatregelen kenbaar gemaakt aan de Kamercommissie voor Volksgezondheid en Welzijn, die donderdag debatteert over de kwestie.