[Intro] Finale Europa League 2010/11

Woensdag 18 mei staat de finale van de Europa League op het programma. Het affiche in de Ierse stad Dublin is compleet Portugees; FC Porto - Sporting Braga. FOK!sport blikt terug op de wegen die beide ploegen aflegden in aanloop naar de eindstrijd.

FC Porto

Het avontuur in de Europa League van FC Porto begon bij onze [i]zuiderburen[/i]. In de voorronde was Racing Genk de tegenstander. De uitwedstrijd werd ruim gewonnen met 0-3 en door dit resultaat was plaatsing voor de groepsfase van de Europa League al bijna een feit. In eigen huis werd Genk opnieuw verslagen, ditmaal met 4-2. De Braziliaanse spits Hulk wist in deze wedstrijd drie doelpunten te scoren. In de groepsfase werd FC Porto ingedeeld in Groep L, samen met Besiktas, Rapid Wien en CSKA Sofia. FC Porto kroonde zich eenvoudig tot winnaar van Groep L. Vijf van de zes wedstrijden werden gewonnen. Alleen in eigen huis kwam de ploeg tegen Besiktas niet verder dan 1-1.

De zestiende finales van de Europa League betekenden voor FC Porto een zware opgave. De Portugese ploeg werd gekoppeld aan het Spaanse Sevilla. Toch wist Porto ook Sevilla aan de zegekar te binden, al verliep dit niet makkelijk. De uitwedstrijd werd nipt met 1-2 gewonnen. Rolando zette Porto na een klein uur spelen op voorsprong, maar Frédéric Kanouté scoorde namens Sevilla niet veel later de gelijkmaker. Vijf minuten voor tijd bracht Fredy Guarín zijn ploeg Porto alsnog op voorsprong. Dit doelpunt bleek later goud waard, aangezien de return in Porto in een 0-1 overwinning voor Sevilla eindigde. Op basis van uitdoelpunten plaatsten de Portugezen zich voor de achtste finales.


Radamel Falcao, dé speler in vorm bij FC Porto (WikiCommons/Steindy)


Porto mocht daarin proberen om over twee wedstrijden het Russische CSKA Moskou uit te schakelen. Ook in dit tweeluik was Guarín belangrijk. Tijdens de zware uitwedstrijd in Moskou was de aanvaller verantwoordelijk voor het enige doelpunt van de wedstrijd en daarmee verschafte hij zijn ploeg een goede uitgangspositie. In eigen huis klaarde Porto de klus door CSKA Moskou met 2-1 te verslaan. Plaatsing voor de kwartfinales was daardoor een feit en daarin trof Porto opnieuw een Russische ploeg. Spartak Moskou, in de achtste finales de bedwinger van Ajax, was de tegenstander. Radamel Falcao greep de thuiswedstrijd tegen Spartak aan om uit te blinken. Met drie treffers had hij een groot aandeel in de 5-1 overwinning. Ook de uitwedstrijd werd met ruime cijfers gewonnen; 2-5.

Met speels gemakt behaalde Porto daardoor de halve eindstrijd, waarin het Villarreal trof. De Spaanse ploeg wist in de kwartfinales FC Twente nog te verslaan, maar Villarreal was niet in staat om het FC Porto erg lastig te maken. Na een slechte eerste helft, waarin Villarreal via Cani op voorsprong kwam, stelde Porto na rust orde op zaken. In de tweede helft trof de Portugese ploeg maar liefst vijfmaal doel en won daardoor de wedstrijd met 5-1. Falcao werd opnieuw uitblinker met vier doelpunten. De return werd weliswaar met 3-2 verloren, maar deze was slechts een formaliteit na de enorme zege in het heenduel. Door dit resultaat plaatste FC Porto zich voor de finale van de Europa League.

Sporting Braga

Voor Sporting Braga begon het Europese avontuur in de groepsfase van de Champions League. De runner-up van de Portugese competitie van vorig jaar eindigde in Groep H achter Shakthar Donetsk en Arsenal als derde en plaatste zich daardoor voor de zestiende finales van de Europa League. In deze ronde werd de Portugese ploeg gekoppeld aan het Poolse Lech Poznan. Op bezoek bij de Poolse club verloor Braga met 1-0, maar deze nederlaag werd in eigen huis knap weggepoetst. Door doelpunten van Alan en Lima won Braga met 2-0 en daardoor werd plaatsing voor volgende ronde een feit.


Is Braga nog eens in staat om te stunten? (WikiCommons/Roger Gorączniak)

De achtste finales kende voor de Portugese formatie een loodzware loting. De ploeg werd gekoppeld aan Liverpool. Braga verraste echter door in eigen huis, dankzij een doelpunt van Alan, met 1-0 te winnen. De return op Anfield Road eindigde even zo knap in 0-0 en zodoende werd het tegenvallende Liverpool uitgeschakeld en schaarde Braga zich knap bij de laatste acht van de Europa League. In de kwartfinales wachtte een dubbele ontmoeting met Dynamo Kiev. De uitwedstrijd leverde een knap 1-1 gelijkspel op en door dit resultaat kende Braga een prima uitgangspositie voor de return in eigen huis. Deze ontmoeting eindigde in een doelpuntloos gelijkspel en op basis van uitdoelpunten plaatste de Portugese ploeg zich voor de halve eindstrijd.

Benfica was de tegenstander in de halve finales en daardoor zou de finale van de Europa League uit minimaal één Portugese ploeg bestaan. De eerste ontmoeting vond plaats in het stadion van Benfica en daar verloor Braga met 2-1. Ondanks het verlies had Braga in de return slechts aan één doelpunt genoeg om zich te plaatsen voor de finale. Custodio de Castro wist in de tweede wedstrijd na negentien minuten dit doelpunt namens Braga te maken en dit bleek tevens de winnende treffer. Benfica wist in het restant van de partij niet meer te scoren en daardoor plaatste Braga zich verrassend voor de finale van de Europa League.