'Ouders gaan minder werken door bezuiniging'

Als de kinderopvang duurder wordt, gaat bij meer dan de helft van de ouders een van beide partners minder werken. Bij een op de vijf stellen stopt een partner helemaal met werken. Dat blijkt uit een enquête die de vakcentrale FNV heeft gehouden.

De afgelopen jaren is de kinderopvang fors uitgebreid. Meer dan de helft van alle werkende ouders maakt er gebruik van. De komende jaren wil het kabinet fors op de kinderopvang bezuinigen. "De vooruitgang wordt nu in één klap tenietgedaan", zegt de FNV, die de resultaten van de enquête woensdag heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. Die houdt woensdagmiddag een debat over kinderopvang.

De FNV vreest verder dat de kwaliteit achteruitgaat. Kinderopvangbedrijven gaan bezuinigen op veiligheid en personeel, voorspelt de vakcentrale. Het aantal kinderen per leidster zal toenemen, terwijl naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak juist is vastgesteld dat er altijd twee leidsters op een groep zouden moeten staan.

De FNV wil dat er in plaats van op de kinderopvang wordt bezuinigd op de kinderbijslag voor mensen met hogere inkomens. Ook moeten werkgevers meer gaan bijdragen.