WikiLeaks: Beatrix besprak Afghanistan met VS

Koningin Beatrix heeft zich in de zomer van 2009 tegenover de Amerikaanse ambassadeur uitgelaten over verlenging van de Nederlandse missie in Afghanistan. "Het zal moeilijk zijn, maar het moet", zou de koningin hebben gezegd. Dat meldt NRC Handelsblad vrijdag.

Beatrix wordt geciteerd in een codebericht van de Amerikaanse ambassade in Den Haag aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, waarover NRC Handelsblad beschikt. De krant en RTL Nieuws beschikken over zo'n drieduizend berichten van de Amerikaanse ambassade.

Beatrix ontving de destijds pas benoemde Amerikaanse ambassadeur Fay Hartog Levin op 19 augustus 2009. De twee spraken onder meer over voortzetting van de Nederlandse missie in Afghanistan. "Koningin Beatrix zei tegen de ambassadeur dat het 'moeilijk zou zijn' een manier te vinden om verder te komen inzake Afghanistan, maar dat het moet", staat in een Amerikaans codebericht van zes dagen later.

Het citaat van Beatrix is saillant, omdat het kabinet op dat moment ernstig verdeeld was over verlenging van de missie in Afghanistan. Uiteindelijk leidde de kwestie in februari vorig jaar tot de val van het kabinet.

De inhoud van het bericht komt voor rekening van de opsteller ervan, laat de Rijksvoorlichtingsdienst in een reactie weten. "Los hiervan kan worden opgemerkt dat het toenmalige regeringsbeleid uitging van voortgaande betrokkenheid van Nederland bij Afghanistan, onder andere vanwege langjarige toezeggingen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking."

In het Amerikaanse bericht staat verder dat toenmalig PvdA-leider en vicepremier Wouter Bos tegen Hartog Levin heeft gezegd dat hij verwachtte dat Nederland in Afghanistan zou blijven, maar niet in Uruzgan.

NRC Handelsblad en RTL Nieuws hebben drieduizend documenten gekregen van de Noorse krant Aftenposten. Die beschikt over de 250.000 Amerikaanse diplomatieke documenten die ook in handen zijn van de klokkenluiderssite WikiLeaks. De Noorse krant heeft enkele andere media inzage gegeven in de database. Behalve NRC en RTL zijn dat enkele andere Scandinavische kranten.

NRC en RTL zullen de komende tijd nog meer publicaties baseren op de documenten. Beide media hebben afgesproken terughoudend te zijn met het publiceren van de documenten zelf, om geen mensen in gevaar te brengen.


Koningin Beatrix (Foto: Novum)