'Huizenbezitters collectief blind geweest'

Nederlandse huizenbezitters zijn de afgelopen jaren collectief blind geweest. Dit zegt analist Arend van den Berg van de financiële website Z24. Volgens hem dachten huizenbezitters dat de prijzen oneindig bleven stijgen en dat extra overwaarde opnemen de normaalste zaak van de wereld was.

Van den Berg: "We zijn collectief blind geweest, als een simpele belegger die gelooft dat de koersen 'alleen maar omhoog kunnen'. Gestimuleerd door nieuwe hypotheekvormen (lees: de aflossingsvrije hypotheek), ruimere normen van de banken (zoals het volledig meetellen van het tweede inkomen in een huishouden) en een relatief lage rente, hebben we massaal geld gestoken in onze woningen. We vroegen steeds hogere prijzen voor onze huizen, betaalden die zelf ook en staken ons dus dieper in de schulden. We hadden toch hypotheekrenteaftrek. Het feest begon in de tweede helft van de jaren negentig en duurde tot voor kort."

Volgens de financieel analist zitten Nederlanders nu met de gebakken peren. Zo steeg de collectieve hypotheekschuld in Nederland naar 106 procent van ons bruto binnenlands product (bbp), verreweg het hoogste percentage in heel Europa. In Duitsland bedraagt de hypotheekschuld slechts 48 procent van het bbp en in België 43 procent.

"Die berg hypotheekschuld bedraagt nu, volgens onlangs gecorrigeerde cijfers van De Nederlandsche Bank, zo'n 516 miljard euro - 79 procent meer dan acht jaar terug. Ruwweg de helft van die miljarden is aflossingsvrij", waarschuwt Van den Berg. Volgens hem moeten de 'verslaafde' huizenbezitters flink gaan afkicken.

Van den Berg adviseert Nederlanders dan ook om de hypotheek eens te gaan aflossen: "Elke euro die je aflost, verlaagt je rentekosten (want menigeen vergeet dat je nog altijd - afhankelijk van je rentetarief - het gros van al die hypotheekrente wel zelf betaalt). En het risico van een hypotheek die hoger is dan de waarde van je huis, neemt navenant af. Bovendien maakt het je flexibeler. Je verhuist makkelijker voor een andere baan, en wisselt eenvoudiger met een groter of juist kleiner huis. Kortom, met lage lasten koop je vrijheid. Nu kost al dat aflossen je misschien een wintersportvakantie, maar op termijn heb je alle vrijheid."

Lees hier de hele analyse van Arend van den Berg op Z24.


'Nederlandse huizenbezitters zijn collectief blind geweest' (Foto: FOK!)