Onderzoek naar exorcisme psycholoog

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is een onderzoek gestart naar een medewerker van een kliniek voor evangelische hulpverlening die zou doen aan duiveluitdrijving.

Een woordvoerder van de IGZ bevestigt vrijdag een bericht hierover in de Volkskrant. Aanleiding zijn berichten die psycholoog Rob Hondsmerk publiceerde over zijn ervaringen met de behandeling van kinderen die door de duivel zouden zijn bezeten.

Zo schreef hij over een confrontatie met een jongen van 8 jaar. "Uit de mond van de jongen kwam een zwavelgeur. Hier was duidelijk sprake van een confrontatie met het rijk der duisternis", citeert de krant een bericht van Hondsmerk in het Reformatorisch Dagblad. "Ik heb gebeden: Heer, U bent sterker dan de machten der duisternis. In Uw naam beveel ik hem met rust te laten." De jongen zou vervolgens zijn gekalmeerd.

Hondsmerk werkt voor de ggz-instelling stichting De Hoop uit Dordrecht. De inspectie gaat nu onderzoeken in hoeverre de psycholoog zich houdt aan zijn beroepscode en richtlijnen voor de uitoefening van zijn werk. Dat houdt onder meer in dat hij zich aan de recentste wetenschappelijke inzichten dient te houden.

Een woordvoerder van De Hoop neemt afstand van de uitspraken van Hondsmerk. "Het was een domme opmerking. Het doet vermoeden alsof wij dergelijke hulpverlening bieden." Hij is blij met het onderzoek van de inspectie, zodat duidelijk kan worden dat De Hoop zich niet inlaat met dergelijke praktijken.

Volgens de woordvoerder heeft Hondsmerk zelf ook spijt van zijn uitlatingen.