Vlaketunnel voor Pasen gerepareerd

Het herstel van het wegdek van de Vlaketunnel is voor Pasen gerepareerd. Dat verwacht Rijkswaterstaat, dat over anderhalve week begint met de herstelwerkzaamheden. Tijdens het werk worden bij de oostelijke en westelijke toerit nieuwe trekankers geplaatst. Pasen valt op 24 en 25 april.

Medio november ging de tunnel dicht, nadat het wegdek aan de oostzijde 10 tot 15 centimeter omhoog was gekomen. Twee weken lang bleef de tunnel op de A58 afgesloten voor alle verkeer. Momenteel kunnen weggebruikers wel over de vluchtstrook rijden.

Eind december constateerde Rijkswaterstaat tijdens kijkproeven dat bij meer dan de helft van de onderzochte trekankers de stalen staven waren gebroken. Trekankers zorgen voor de verbinding van het wegdek van de toerit met de bodem.

De kwaliteit van het voor de staven gebruikte staal was volgens Rijkswaterstaat onvoldoende. Door extreme regenval en getijdewerking op het kanaal kwam het wegdek uiteindelijk omhoog. De resultaten geven volgens Rijkswaterstaat aanleiding ook te twijfelen aan de kwaliteit van het staal in de westelijke toerit.

Tijdens de uitvoering van de herstelwerkzaamheden blijft gedurende de hele periode een tunnelbuis geopend, uitgezonderd enkele korte afsluitingen. "Zo is voor het verkeer steeds een rijstrook per rijrichting beschikbaar", stelt Rijkswaterstaat. De reistijd in de spits bedraagt ongeveer een kwartier extra.

Of er mogelijkheden zijn voor aansprakelijkheidsstelling wordt nog onderzocht, aldus Rijkswaterstaat.