'Verband tussen Máxima en Milosevic'

Nederland lag in 2000 dwars bij de invoering van sancties tegen Servië vanwege de relatie van kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta. Dat staat in een van de Amerikaanse diplomatieke berichten die vrijdag zijn uitgelekt via NRC Handelsblad en RTL Nieuws.

De toenmalige regering had moeite met een Europees inreisverbod voor familieleden van de hoogste figuren in het toenmalige Servische regime van president Slobodan Milosevic. Volgens het Amerikaanse document had dit ermee te maken dat de regering bezig was de geesten rijp te maken voor de verloving van Willem-Alexander en Máxima, dochter van een lid van een ander 'fout' regime: de voormalige junta van Argentinië.

"De Nederlanders erkennen dat de parallellen niet helemaal vergelijkbaar zijn, maar desondanks willen zij niet de indruk wekken dat zij dubbele standaarden hanteren", staat in het Amerikaanse codebericht, dat is opgesteld door de Amerikaanse ambassade in Den Haag en gericht was aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.

NRC en RTL beschikken over ongeveer drieduizend van deze documenten. Ze hebben ze gekregen van de Noorse krant Aftenposten. Die beschikt over dezelfde 250.000 Amerikaanse diplomatieke berichten die ook in handen zijn van de klokkenluiderssite WikiLeaks.


'Verband tussen Máxima en Milosevic' (Foto: Novum)