'Kou funest voor 3D-tv'

3D-tv's functioneren nog niet zo perfect als de fabrikanten en hun PR-afdelingen de consument willen doen geloven. Volgens een analyse van technologiesite Hardware.info is een lage temperatuur funest voor het functioneren van zowel de 3D-tv's als de bijbehorende 3D-brillen. Dit blijkt uit een vrijdag gepubliceerde aflevering van Hardware.info TV.

Crosstalk
Bij het testen van de nieuwe Samsung UE46C9000 3D-tv door Hardware.info bleek namelijk dat de temperatuur van de apparaten een enorme invloed heeft op zogeheten 'crosstalk'.

De crosstalk houdt in dat de beeldschermen en de 3D-brillen niet altijd 100 procent op tijd overschakelen tussen het beeld voor het linkeroog en de rechteroog, waardoor er crosstalk ontstaat. Het beeld dat bedoeld is voor het linkeroog kan dus 'achterblijven' als het beeld voor het rechteroog aanstaat en vice versa.

Temperatuur
Hardware.info-medewerker Koen Crijns: "Crosstalk is afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer je de 3D-bril maakt, hoe minder crosstalk je hebt." Eric van Ballegoie sluit aan bij zijn collega: "Van het scherm wisten we het al, de kristallen waaruit LCD bestaan, reageren gewoon sneller op het moment dat ze warmer zijn."

"We kwamen er bij het testen van deze televisie achter. Ik ging aan de slag met de televisie netjes opgewarmd, maar de 3D-bril erg koud, en de crosstalk was echt verschrikkelijk. Na een half uurtje werd de crosstalk steeds minder en minder, en dat kwam dus omdat die bril warmer werd", aldus Van Ballegoie.

Crijns: "Niemand gaat met 7 graden thuis tv kijken, maar we zagen zelfs al verschillen tussen 18, 20 en 24 graden. Als je van een iets minder warme woonkamer houdt is 3D kijken al veel minder goed dan kijken met 20 of 22 graden."

3D-bril op de kachel
Ballegoie vervolgt: "Wil je zo min mogelijk crosstalk hebben moet je sowieso je tv een half uurtje op laten warmen. Wil je de beste kwaliteit moet je de 3D-bril op de kachel leggen, maar dan moet je uiteraard niet je kachel op 100 graden hebben, want anders smelt ie weg natuurlijk. Maar de bril een half uurtje op de kachel leggen voordat je 3D gaat kijken scheelt een hoop in de belevenis."

Eerder al bleek dat 3D-tv en hun brillen voor enorme hoofdpijn kunnen zorgen.


'Warm eerst de tv en bril op voordat men 3D gaat kijken' (Fragment op 6:35)