Surveillances bij spoor tegen koperdieven

NS en spoorbeheerder ProRail bewaken sinds vrijdagmiddag het spoor in de strijd tegen koperdieven. Aanleiding is de botsing tussen een goederen- en een passagierstrein dinsdag bij Zevenaar, zegt een woordvoerder van ProRail. Het ongeval is waarschijnlijk veroorzaakt door koperdiefstal, liet het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vrijdag weten.

In totaal zetten de NS en ProRail samen honderd tot tweehonderd extra werknemers in om het spoor te bewaken. De medewerkers controleren het spoor sinds vrijdagmiddag en doen dit 'zolang dat nodig is', zegt de woordvoerder van ProRail. Op welke locaties de medewerkers worden ingezet, wil de woordvoerder niet zeggen.

Volgens de woordvoerder is de kans op een herhaling van het ongeval bij Zevenaar bijzonder klein. "Maar we willen het zekere voor het onzekere nemen."

Bij Zevenaar is volgens het KLPD over een lengte van 150 meter, 300 meter koperdraad weggenomen. Dinsdag schampten rond het middaguur een lege Duitse goederentrein en een Duitse internationale passagierstrein uit Amsterdam elkaar. Bij het ongeval raakte niemand gewond.

De materiële schade was echter groot. Door de botsing ontspoorden de twee voorste wagons van de passagierstrein en de drie achterste wagons van de goederentrein. Het treinverkeer tussen Arnhem en het Duitse Emmerich lag na de botsing bijna twee dagen stil.