De Elfstedentocht van 1917

Deze maand staat FOK!sport in het teken van de Tocht der Tochten, de Elfstedentocht. Vandaag wordt de tocht van 1917 nader bekeken.

Voorbereiding

De derde Elfstedentocht werd uitgeschreven voor 27 januari 1917. Eigenlijk had de Tocht der Tochten drie jaar eerder verreden moeten worden, maar invallende dooi zorgde ervoor dat op 26 januari slechts luttele uren voor de start besloten werd af te zien van het evenement. Op dat moment hadden zich 60 wedstrijdrijders en 62 toerrijders ingeschreven.

De wedstrijd

In deze editie deden vele toppers van de editie van 1912 wederom mee. Coen de Koning, Jan Ferwerda en Sjoerd Swierstra behoorden ook nu tot de favorieten. Na de start ontstond er tussen Leeuwarden en Dokkum een kopgroep bestaande uit De Koning, Swierstra, H. Krikke en Gerrit Zwijze.

Op de terugweg richting Leeuwarden plaatste De Koning zijn aanval en reed weg bij zijn medekoplopers. De Arnhemmer wilde zijn in 1912 besmette naam zuiveren en zei voor de start dan ook: "Ik win of ze dragen me in een doodskist van het ijs." Swierstra zette de achtervolging in en liet op zijn beurt Krikke en Zwijze achter zich. Hij kon echter niet voorkomen dat De Koning een steeds grotere voorsprong opbouwde.

De Koning reed zo snel dat in Bolsward besloten werd om de andere stempelposten in te lichten, zodat deze eerder bemand zouden zijn. De Arnhemmer kwam uiteindelijk in een tijd van 9 uur en 53 minuten over de streep, ruim twintig minuten voor Swierstra en meer dan een uur eerder dan Gerrit van der Leij.

In Hindeloopen zijn beelden van een schaatsende De Koning gemaakt. Het zijn de oudste Elfstedenbeelden die bewaard zijn gebleven.

Cijfers

In 1917 deden 42 wedstrijdrijders en 108 toerrijders mee. De Koning schaatste zodanig snel dat slechts negen wedstrijdrijders geklasseerd werden. De overige schaatsers kwamen meer dan twee uur na de winnaar binnen en werden volgens de reglementen gediskwalificeerd.

Van de toerrijders kwamen er 83 over de finish. Onder hen was ook de eerste vrouw die de tocht helemaal uit reed, Janna van der Weg. Ze kreeg vanwege deze prestatie een officiële huldiging in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden.

Weer

De tocht ging van start met lichte vorst. Er stond een oostenwind en het ijs was hard en hobbelig.