[Dakar] Uitslag etappe 3

Gisteren is de derde etappe verreden in de Dakar-rally. Deze etappe luidde de komst van het ruigere terrein in, waarin de coureurs zich de komende dagen moeten zullen zien te gaan redden. Voor velen was dit een welkom geschenk na de twee eerste etappes die meer weg hadden van een rally-race.

Motoren

Bij de motoren had Cyril Despres deze dag grote problemen met navigeren. Bij het eerste checkpoint liet hij al vijf minuten liggen, maar door sterk rijden in het vervolg van de etappe wist hij de achterstand op Marc Coma te verkleinen tot 2:21 minuten. Zijn voorsprong in het klassement slonk hierdoor echter tot maar veertien seconden op diezelfde Coma.

Paulo Goncalves kwam achter de twee kemphanen als derde over de streep. Bij de Nederlanders reden Frans Verhoeven en Henk Knuiman weer een solide race, maar deden het wel wat minder dan in de afgelopen etappes. Verhoeven kwam als negentiende over de streep en zakte daardoor naar de veertiende plaats in het algemeen klassement. Henk Knuiman eindigde als 22e en staat op plek 21 in het klassement met reeds bijna een uur achterstand.

Auto's

Ook bij de auto's waren er toppers die vandaag problemen kenden. Nasser Al-Attiyah had hier echter geen last van en maakte vandaag tijd goed die hij eerder verloren had door de dagzege te pakken. Aan het eind van de etappe had hij 25 seconden voorsprong opgebouwd op Carlos Sainz. Stephane Peterhansel eindigde ook nog binnen de minuut op de derde plaats en was hierdoor de enige coureur die de twee Volkswagens kon volgen.

In het klassement staat Sainz nog steeds eerste voor Al-Attiyah. Peterhansel staat derde en de rest van het veld staat op minimaal 17 minuten achterstand. Erik van Loon is nog steeds de beste Nederlander en ook vandaag eindigde hij in de etappe boven Tonnie van Deijne. Beide coureurs staan nog in de top twintig van het klassement en strijden om hun plek met Robby Gordon.

Vrachtwagens

Na eergisteren een klein foutje te hebben gemaakt, herpakte Vladimir Chagin zich gisteren weer en pakte de dagzege. Er lijkt hem dus niets in de weg te staan op weg naar alweer een Dakar-overwinning. Hij wist de etappe met 6:45 minuten voorsprong te winnen voor Kamaz-teamgenoot Firdaus Kabirov. Ales Loprais was met de Tatra weer de enige die de Russen bij kon houden en eindigde als derde op slechts vijf seconden van Kabirov.

Marcel van Vliet was weer de beste Nederlander met een achtste plaats. Een groep van zes andere Nederlandse coureurs eindigden in cologne op de plaatsen dertien tot en met negentien. In de tussenstand heeft Chagin de leiding weer van zijn teamgenoot Kabirov overgenomen en staat Loprais nog steeds derde. Van Vliet is de beste Nederlander op plaats zeven.