FIFA: "Grote competities inkrimpen"

FIFA-baas Sepp Blatter heeft nog maar eens benadrukt dat de grote voetballanden hun competitie snel in moeten krimpen. Hij vindt dat spelers door de volle speelkalender snel geblesseerd kunnen raken.

"Er zijn te veel teams en te veel wedstrijden. Teams in competities met twintig clubs spelen 38 wedstrijden en dan komen er ook nog eens bekerwedstrijden bij. Het leidt tot een botsing van de belangen tussen de nationale bonden en de clubs, die erover klagen dat hun spelers moe en geblesseerd terugkeren na interlands. Dat is echter niet de schuld van de internationale kalender," zei Blatter.

De Zwitser bevindt zich recht tegenover de voorzitter van het verbond van Europese clubs (ECA), Karl-Heinz Rummenigge. Deze vindt juist dat de nationale teams te veel onzinnige oefeninterlands moeten spelen en dat clubs daarom ook een woordje mee moeten kunnen spreken over de invulling van de internationale kalender.

Het is niet voor het eerst dat Blatter roept om de competities in te krimpen. Daarnaast wil hij meer professionele scheidsrechters. "Ik wil op het WK voetbal van 2014 in Brazilië alleen nog beroepsarbiters. Trainers en voetballers zijn profs, dus ik zie geen reden waarom scheidsrechters ook geen prof zouden kunnen zijn. Er wordt gezegd dat er niet genoeg geld is om ze te betalen, maar er schijnt altijd genoeg geld te zijn in de betaaldvoetbalcompetities."