Japanse tonijn brengt 300.000 euro op

Een enorme blauwvintonijn heeft op een veiling in Tokyo een recordbedrag van omgerekend bijna 300.000 euro opgebracht. De 342 kilo zware vis brak gemakkelijk het vorige record. In 2001 werd een vis van 202 kilo voor omgerekend 183.000 euro geveild.

"Het was een uitzonderlijk grote vis", zegt een woordvoerder van de markt waarop de vis werd geveild. "Maar we waren allemaal verrast door de prijs."

Japan is de grootste afnemer van vis ter wereld. Japanners eten zo'n 80 procent van alle gevangen Atlantische blauwvintonijn, vooral als sushi.

De roep om striktere regelgeving wat betreft de vangst van de blauwvintonijn -waarvan het aantal snel afneemt- wordt echter sterker. In november kwam de Commissie voor het Behoud van Atlantische Tonijn (ICCAT) overeen dat het quotum voor de vangst van blauwvintonijn met 4 procent moet worden teruggebracht. De beslissing werd scherp bekritiseerd door milieubewegingen, omdat die volgens hen niet ver genoeg gaat. Zij willen dat de vangst van blauwvintonijn wordt verboden of in ieder geval drastisch vermindert.


Japanse tonijn brengt 300.000 euro op (Foto: Novum)