Opnieuw demonstranten opgepakt in Rusland

De politie in Moskou heeft woensdag negentien mensen aangehouden tijdens demonstraties tegen de opsluiting van oppositieleider Boris Nemtsov. Na enkele uren werden zestien demonstranten weer op vrije voeten gesteld.

Zestien actievoerders werden opgepakt bij het kantoor van de burgemeester van Moskou en drie anderen bij de gevangenis waar Nemtsov gevangen zit. Dit laatste drietal zit nog vast.

De Verenigde Staten hebben hun zorgen geuit over de arrestatie van Nemtsov, terwijl Amnesty International opriep tot zijn directe vrijlating. "Opnieuw zijn de Russische autoriteiten er niet in geslaagd te voldoen aan hun plicht om het recht op de vrijheid van vergadering, een recht dat is vastgelegd in de Russische grondwet, te beschermen", aldus Amnesty.

Oppositieleider Nemtsov werd op oudejaarsavond samen met meer dan zestig anderen opgepakt en voor vijftien dagen vastgezet. Volgens de politie wilde hij een ongeautoriseerde demonstratie bijwonen. Maandag en dinsdag werd ook al geprotesteerd tegen de inhechtenisneming. In totaal werden er 49 mensen gearresteerd en na enkele uren weer vrijgelaten.

Nemtsov was vicepremier onder wijlen Boris Jeltsin en hielp mee bij de oprichting van de partij Unie van Rechtse Krachten. De partij verloor in de verkiezingen van 2003 al haar zetels in het parlement, de Staatsdoema, toen de partij Verenigd Rusland van huidig premier Vladimir Poetin grote winst boekte. Nemtsov is sinds 2008 een van de leiders van Solidariteit.