Groot-Brittannië steunt inzet troepen in Ivoorkust

Thom Puiman (Juicyhil)

Groot-Brittannië steunt een door de Verenigde Naties goedgekeurde militaire interventie in Ivoorkust als onderhandelingen met de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo over een machtsoverdracht op niets uitlopen. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague vrijdag gezegd.

Groot-Brittannië hoopt volgens Hague dat Gbagbo kan worden overgehaald om af te treden of vrijwillig opstapt nu zijn banktegoeden zijn bevroren. De minister zei dat het Verenigd Koninkrijk echter volledig achter een militair ingrijpen van West-Afrikaanse landen - verenigd in het regionale samenwerkingsverband Ecowas - staat.

"Op alle mogelijke diplomatieke manieren steunen we een oplossing voor deze crisis", aldus Hague. "Zijn (die van Gbagbo, red.) macht ontleent hij aan de controle over het leger. De komende weken zal hij door zijn geld heen zijn en dat betekent dat aan zijn macht een einde komt."

Ecowas heeft in het verleden al troepen gestuurd naar lidstaten, maar de organisatie heeft eerder deze week gezegd dat de onderhandelingen eerst een vervolg moeten krijgen. Volgende week keren onderhandelaars van Ecowas terug naar Ivoorkust.

Als Ecowas uiteindelijk toch besluit militair in te grijpen, heeft het de steun van Londen, aldus Hague. "Ze zouden er goed aan doen om daarbij de steun van de Verenigde Naties te zoeken en dit zouden we steunen."

Hague zei dat Groot-Brittannië al een militaire verbindingsofficier naar de regio heeft gestuurd om samen met Franse militairen te werken aan een planning. Hij sloot echter uit dat Britse militairen worden ingezet.


William Hague (Foto: Novum)