Rustige oudejaarsavond in grote steden

Oudejaarsavond verloopt vooralsnog rustig in de verschillende grote steden. Zowel in Amsterdam, Rotterdam als in Utrecht zijn er nog geen grote incidenten geweest. Rond 23.00 uur hebben de hulpdiensten vooral met containerbrandjes te maken gehad. Ook in Culemborg, waar het vorig jaar misging, lijkt alles vooralsnog rustig te verlopen.

De woordvoerder van de Amsterdamse politie stelt dat in de hoofdstad tot nog toe vooral sprake is van een gezellige drukte her en der. Ook Utrecht meldt geen excessen. "Maar voorgaande jaren zag je vooral tussen middernacht en 02.00 uur een piek. Dan staat iedereen buiten."

Ook de Rotterdamse politiewoordvoerder spreekt van een vooralsnog goed verloop van de avond. "De containerbrandjes die er zijn, zijn vooral voor de brandweer. Voor agenten was er tot nu toe nog weinig actie."

In Culemborg reed op 1 januari vorig jaar rond 05.00 uur een auto in de wijk Terweijde de voortuin van een woning in terwijl daar een groepje mensen stond. De bestuurder van Marokkaanse komaf ging verhaal halen nadat Molukkers gewelddadig waren geweest tegen Marokkanen.

De auto kwam uiteindelijk tegen de gevel van de woning tot stilstand. Drie mensen die in de tuin stonden raakten gewond aan hun benen en hoofd. In de auto zaten naast de bestuurder nog vier andere Marokkanen.

In Terweijde heersten op dat moment al langer spanningen tussen groepen Marokkanen en Molukkers. Na de ongeregeldheden werd de mobiele eenheid ingezet om de orde te bewaren in de wijk.

Vrijdagavond meldt een politiewoordvoerder echter dat het rustig is in de wijk. "Ik heb eigenlijk niks te melden."


Rustige oudejaarsavond in grote steden (Foto: Novum)