'Volhouden goed voornemen is 450 euro waard'

Thom Puiman (Juicyhil)

Nederlanders hebben er gemiddeld 450 euro voor over om hun goede voornemen voor het nieuwe jaar minstens een jaar vol te houden. Acht van de tien Nederlanders van 16 jaar en ouder hebben een goed voornemen. Alles opgeteld heeft Nederland dus 4,5 miljard euro over voor het behalen van zijn goede voornemens, concludeert het ING economisch bureau uit een peiling onder 1287 mensen.

Mannen zijn iets optimistischer over het volhouden van hun goede voornemens dan vrouwen. Drie kwart van de mannen denkt te slagen. Bij de vrouwen is dat zes op de tien. Mannen hebben gemiddeld 500 euro over voor het volhouden van hun goede voornemen, vrouwen 400 euro.

Afvallen is daarbij zoals vanouds het meest voorkomende voornemen. In de top vijf staan verder zich minder druk maken (10 procent), meer sporten (7 procent), zuiniger leven (6 procent) en beter voor zichzelf opkomen (5 procent).

Stoppen met roken haalt de top vijf net niet, net als meer tijd met familie of vrienden doorbrengen. Ongeveer 20 procent heeft geen goede voornemens.

De kans van slagen lijkt per voornemen te verschillen. Van degenen die willen afvallen denkt 56 procent hierin te slagen. Van degenen die meer willen sporten denkt echter 70 procent dat dit gaat lukken.