Recordaantal nieuwjaarsduiken op de tocht

Thom Puiman (Juicyhil)

Of het recordaantal nieuwjaarsduiken dit jaar wordt gebroken, is nog maar zeer de vraag. Vrijdagavond staan er nog 64 in de planning, maar er kan nog altijd een aantal afvallen. Het oude record stamt van vorig jaar en staat op 63.

Vrijdag viel opnieuw een aantal nieuwjaarsduiken af. In totaal waren er 81 gepland. De duiken in Huizen, Velserbroek, Nagele, Urk, Bunschoten, Midwolda, Kropswolde, Dedemsvaart, Wesepe, Doesburg, Borculo, Enspijk, Mill, Loon op Zand, Etten, Leeuwarden en Joure gaan echter niet door.

Belangrijkste oorzaak van het afgelasten van de duiken is dat er te veel ijs ligt op het water waar in moest worden gedoken. "Het kan zijn dat er nog meer worden afgelast", zegt een woordvoerder van Unox. "Sommige organisatoren zijn van plan zaterdagochtend nog wakken te gaan hakken."

Unox is de organisator van de duik bij Scheveningen en het centrale aanspreekpunt voor de overige duiken. De overige duiken in het land worden door andere organisatoren opgezet. "Zij beslissen zelf of een duik doorgaat", zegt de woordvoerder.