Aziaten bereiden zich voor op Nieuwjaar

Terwijl de klok steeds dichterbij het nieuwe jaar komt, bereiden in Azië mensen zich voor op allerlei evenementen; van bezoeken aan tempels in Japan tot enorme vuurwerkshows in Taiwan.

Het is dit jaar voor het eerst dat in de Vietnamese hoofdstad Hanoi Nieuwjaar wordt gevierd. Normaal gesproken vieren de Vietnamezen het nieuwe maanjaar, dat op 3 februari begint. De afgelopen jaren is de westerse cultuur echter steeds meer doorgedrongen in het land. Hanoi viert het nieuwe jaar (18.00 uur Nederlandse tijd) met een lichtshow en een optreden van internationaal bekende dj's.

Japanners brengen oudejaarsavond meestal thuis met familie door. Mensen die niet thuis willen zijn, gaan vaak naar een tempel om te bidden voor geluk in het nieuwe jaar. In Zojoji, een zeshonderd jaar oude boeddhistische tempel in het centrum van Tokyo, komen duizenden mensen bijeen om ballonnen met nieuwjaarswensen los te laten als de klok twaalf slaat (16.00 uur Nederlandse tijd).

In Taipei, de grootste stad van Taiwan, wordt met de jaarwisseling (17.00 uur Nederlandse tijd) een spectaculaire vuurwerkshow gegeven. Een draak van vuurwerk zal zich langs de hoogste wolkenkrabber van de stad omhoog slingeren.

Op de Filipijnen vreest de regering voor veel gewonden door vuurwerk. Filipijnen geloven dat een luidruchtige jaarwisseling boze geesten en ongeluk verdrijft. Veel Filipijnen gaan echter wel heel ver met lawaai maken: ze ontsteken vuurwerk dat soms krachtiger is dan een staaf dynamiet om het nieuwe jaar (18.00 uur Nederlandse tijd) te verwelkomen. De afgelopen dagen vielen er 245 gewonden door het vuurwerk.

Terwijl veel Aziatische landen het nieuwe jaar inluiden met vuurwerk, heeft de junta van Birma al het vuurwerk verboden. Het regime gaf geen reden voor het verbod, maar in het verleden werd vuurwerk ook al eens verboden, omdat 'gewetenloze personen' er misbruik van zouden kunnen maken. Om 18.30 uur Nederlandse tijd breekt voor de Birmezen het nieuwe jaar aan.


Aziaten bereiden zich voor op Nieuwjaar (Foto: Novum)