De openbaring (deel 3) - sportjaar 2010

Olympisch kampioen snowboarden.

Eigenlijk kan ik nu wel stoppen, want dit is voor mij de meest opzienbarende sportprestatie van het afgelopen jaar. Niet dat het een volslagen verrassing was, want Nicolien Sauerbreij is gewoon erg goed in het snowboarden. Het was een heel knappe prestatie mede omdat het naar alle waarschijnlijkheid de laatste kans voor Nicolien was om een gouden Olympische medaille te winnen, na eerdere mislukte pogingen in 2002 (het wax-incident) en 2006. Ze deed iets wat nogal eens een probleem is bij Nederlandse sporters; presteren als het moet. Wat deze medaille extra speciaal maakt, is dat dit de eerste Nederlandse gouden medaille op een alpine-onderdeel is. De kers op de taart was, dat dit ook meteen de honderdste Nederlandse Olympische gouden medaille was; goud met een gouden randje.

Wie onverwacht geen goud won was Sven Kramer. Hoe moeilijk is het om rondjes te schaatsen en te onthouden in welke baan je moet rijden? Heel moeilijk dus. Heel zonde ook. Sven zou wel even fluitend de titels van de 5000 en 10000 meter op komen halen. Dat dacht niet alleen Sven, of wij in Nederland, dat dacht vrijwel iedereen in de schaatswereld, maar door een verkeerde wissel, of eigenlijk geen wissel, ging de tien kilometer aan zijn neus voorbij. De enige die naast de Korean Lee Seung-Hoon, die nu de tien kilometer won, blij was met deze wissel, is Dick Advocaat. Als je iemand vraagt naar "De Wissel" zullen eerst de namen van Sven Kramer en Gerard Kemkers genoemd worden en daarna pas die van Dick Advocaat. Wat niet wil zeggen dat zijn blunder op het EK 2004 voortaan maar vergeten moet worden. Wie ook niet vergeten moeten worden zijn Mark Tuitert en Ireen Wüst, beiden Olympisch kampioen op de 1500 meter.

De schaatsers hebben er dit seizoen nog iets bijgekregen om rekening mee te houden: ze mogen niet meer met hun schaats over de lijn heen op straffe van diskwalificatie. Deze 'Dr. Bibber-regel' heeft tot een storm van protest onder de schaatsers geleid. Ze zijn een handtekeningenactie begonnen. Er is zelfs een hyves-pagina. Het resultaat van dit alles? De ISU handhaaft de regel, maar gaat er voorlopig wat soepeler mee om en de schaatsers draaien weer braaf hun rondjes. Als een dergelijke absurde regel in het wielerpeloton zou worden ingevoerd, zou elke renner de eerstvolgende wedstrijd expres over die lijn zijn gegaan, zodat iedereen gediskwalificeerd zou worden. Kennelijk is de actiebereidheid en saamhorigheid in het schaatspeloton niet zo groot.

Wie ook problemen heeft met de lijn is de FIFA. Een glaszuiver doelpunt van Frank Lampard in de WK-wedstrijd van Engeland tegen Duitsland werd niet toegekend. Ondanks de stormen van protest wil de FIFA nog steeds geen elektronische hulpmiddelen toestaan bij voetbalwedstrijden. Ja, er wordt een extra mannetje achter het doel gezet, maar inmiddels is al aangetoond dat deze niet geselecteerd wordt op de scherpte van zijn gezichtsvermogen. Ondanks de scheidsrechterlijke dwalingen zijn onze voetballers toch maar mooi tweede geworden op het WK. Helaas geen kampioen geworden, maar wat zij gepresteerd hebben, verdient alle lof. Het was weliswaar niet met het mooiste voetbal, maar dat mag de pret niet drukken. De finale verdiende zeker de schoonheidsprijs niet (Nigel de Jong wat deed je?), maar het resultaat mag er zijn. De toekomst zal uitwijzen of er nu weer een getraumatiseerde generatie bij is gekomen na de verloren finales van 1974 en 1978. De openbaring van de Nederlandse competitie was FC Twente, dat met leuk voetbal kampioen wist te worden. En de ontluistering van dit voetbaljaar? Moet die wond nog een keer opengereten worden? Moet dat nou echt? Ja, dat moet. 10-0.

Aan de zijlijn van de sport gebeurde er ook het nodige. Wat te denken van de Lord of the Rings die wederom de King of het Line werd, terwijl hij deze keer niets gedaan had. Yuri van Gelder, daar heb ik het inderdaad over. In paniek vertelde hij vlak voor het WK dat hij weer cocaïne had gebruikt. Uiteraard werd hij onmiddellijk teruggetrokken van het WK. De bond maakte echter de fout naar buiten te brengen waarom, omdat later uit tests bleek dat Yuri niet gebruikt had. Althans niet in de vijf dagen voorafgaand aan de test. Yuri was dus clean. Zijn gedrag laat echter zien dat hij nog steeds de gedragingen van een verslaafde vertoont: irrationeel gedrag en rare leugens om ergens onderuit te komen. Ik hoop voor hem dat hij in 2011 volledig van zijn verslaving loskomt en zich weer kan richten op wat hij zo goed kan, fantastische presaties in de ringen laten zien.

Een ander die dit jaar wel aantoonbaar van de verboden middelen gesnoept heeft, maar die blijft beweren dat hij het niet gedaan heeft, is Alberto Contador. Tijdens de rustdag van de Tour de France werd bij de latere winnaar het verboden middel clenbuterol gevonden. Volgens Alberto komt dit doordat hij vervuild Spaans vlees heeft gegeten. Een vriend zou hem dit verdachte lapje gebracht hebben. Onderzoek bij de slagerij en de slachter waar het vlees vandaan kwam, heeft niets opgeleverd. Alles bij een tourploeg is geregeld, ze nemen koks mee die de complete keuken overnemen van het hotel waar ze logeren, maar als iemand een stukje vlees komt brengen, wat opzich al een rare actie is, dan wordt dit gewoon gebakken en gegeten zonder vooraf gecontroleerd te worden. Je moet wel een enorm rund zijn als je Contador wil geloven. Hij heeft gezegd dat hij bij een schorsing zal stoppen met wielrennen. Dit lapje vlees zou dus wel eens het einde van zijn wiellercarrière kunnen betekenen.

Het einde van dit jaar betekende ook het einde van de carrière van Marianne Timmer, de koningin van de Spelen van Nagano 1998, goud op de 1000 en 1500 meter, en Turijn 2006 waar ze goud won op de 1000 meter. De afgelopen Olympische Winterspelen hadden haar laatste trucje moeten worden, maar een val met een gebroken hielbeen als gevolg gooide roet in het eten. Dit jaar wilde ze het nog één keer proberen, maar na een slechte 500 meter op de NK sprint trok ze zich terug om een dag later, op 28 december, haar afscheid aan te kondigen. Een fantastische carrière met vele titels was ten einde gekomen. Timmertje bedankt.

Waar geen einde aan leek te komen, was de tenniswedstrijd tussen de Fransman Nicolas Mahut en de Amerikaan John Isner. Deze werd gespeeld op Wimbledon en begon op 22 juni. Op die dag moest de wedstrijd onderbroken worden bij een 2-2 stand in sets vanwege invallende duisternis. Op 23 juni begonnen ze om 15:05 aan de vijfde set. Om 22:11 werd de wedstrijd wederom onderbroken vanwege invallende duisternis. De stand in de vijfde set was inmiddels 59-59. Op 24 juni om 16:43 werd de wedstrijd hervat. Wie dacht dat ze wel snel klaar zouden zijn, kwam bedrogen uit. Pas een uur later om 17:48 werd het winnende punt gescoord door John Isner en eindigde de vijfde set in een onwaarschijnlijke 70-68 stand. Meerdere records werden hierdoor gebroken, waaronder die van langste wedstrijd (11:05), langste speeltijd op één dag (7:06), meeste aces (113) in een wedstrijd en meeste aces in één set (85). Het oude record van meeste aces in een wedstrijd stond op 78.

Er is in 2010 te veel gebeurd op sportgebied om allemaal de revue te laten passeren. Hier volgen nog een aantal hoogte- dan wel dieptepunten. De New Orleans Saints wonnen de Super Bowl. Tiger Woods is na zijn in de openbaarheid gekomen slippertje weer gaan golfen, maar heeft in geen enkele wedstrijd kunnen imponeren. Marianne Vos werd wereldkampioen veldrijden. Sebastian Vettel is de jongste wereldkampioen Formule 1 geworden. Neil Robertson werd de eerste Australische wereldkampioen snooker en de eerste niet Brit sinds dertig jaar geleden Canadees Cliff Thorburn wereldkampioen werd. Justin Henin maakte haar rentree en kwam direct in de finale van de Australian Open en landgenote Kim Clijsters won de US Open. Nadal won drie van de vier Grand Slam-toernooien. En de stand in The Ashes is momenteel 2-1 voor Engeland.

Een jaaroverzicht is nooit kompleet zonder een lijstje met mensen die het afgelopen jaar zijn overleden. De volgende sporters, of mensen die met sport te maken hadden zijn niet meer onder ons. Tom Walkinshaw, Noppie Koch , Theodoor Doyer, Fred Blankemeijer, Jean Nelissen, Laurent Fignon, Anton Geesink, Radomir Simunek, Alex Higgins, Juan Antonio Samaranch en Franco Ballerini. Uiteraard zijn er meer, dit zijn slechts degene die voor mij belangrijk zijn. Een completere lijst met meer informatie staat hier.

Mijn eigen resultaten op sportgebied? Ik ben niet ontevreden, al heb ik mijn hoofddoelstelling niet behaald. Mijn squashspel is vooruitgegaan dit jaar, wat zeker een doelstelling was. Ondanks dat heb ik mijn hoofddoel dit jaar niet gehaald; namelijk winnen van mijn beste vriend Dennis. Niet alleen om een weddenschap te winnen, maar ook om ein-de-lijk eens van hem te winnen. Terugblikken is ook een beetje vooruitkijken. Mijn doel voor 2011 is dan ook winnen van hem. Verder hoop ik dat de New England Patriots de Super Bowl winnen en Ajax landskampioen wordt. Verder maakt het me allemaal niet zoveel uit, als er maar mooie sport te zien is met alles wat erbij hoort en wens ik iedereen een succesvol en sportief 2011.