Winnaar Staatsloterij moet direct belasting betalen

Degene die deze oudejaarsavond de jackpot van de Staatsloterij wint, kan meteen een half miljoen euro bij de Belastingdienst inleveren. De Belastingdienst ziet de 27,5 miljoen euro die wordt gewonnen als vermogen waar de winnaar al dit jaar over beschikt en heft daar dus vermogensbelasting over, schrijft het Financieele Dagblad vrijdag.

Om de vermogensbelasting te berekenen wordt gekeken naar hoeveel geld iemand op 31 december heeft en hoeveel hij op 1 januari heeft. Het maakt dus heel veel uit of de winnaar van de loterij volgens de Belastingdienst pas op 1 januari over zijn geld beschikt of al op 31 december.

In het eerste geval hoeft de winnaar geen smak vermogensbelasting over dit jaar te betalen en in het tweede geval wel. Over het algemeen geven winnaars aan dat ze pas met het nieuwe jaar over het vermogen beschikken en dat ging tot nu toe goed.

De winnaar van 2004 gaf echter eerlijk op wanneer hij het geld had gewonnen. Voor dat nette gedrag wordt hij nu gestraft, zegt advocaat Theo van Vugt van ESJ Accountants & Belastingadviseurs in de krant.

De prijs was opgegeven in de aangifte over 2004 maar op nul gewaardeerd. "Het geld was er immers nog niet." De Belastingdienst had echter een andere mening en heeft na een lange rechtsgang in november gelijk gekregen van het hof in Den Bosch. Dat kost degene die destijds 20 miljoen euro won 240.000 euro.

Hoogleraar Belastingrecht Ruben Freudenthal stelt in de krant dat de rechter goed zit. "Ook al kun je het niet verzilveren. Direct na de trekking is het lot geld waard. Als de buurman van de winnaar vanavond voor 26 miljoen in cash dat lot wil kopen, is dat lot dus al op 31 december geld waard."

De trekking uitstellen tot na middernacht is geen optie. De vergunning verplicht tot trekking op 31 december.