[2010] Sport In Memoriam

Olga Kroeders

2010 was een mooi sportjaar maar helaas moesten we ook voorgoed afscheid nemen van een aantal mensen die veel voor hun sport of voor de sport in het algemeen hebben betekend. Op oudjaarsdag blikt FOK!sport op een aantal van deze overlijdens terug.

Franco Ballerini kwam begin februari om het leven tijdens een rally op Toscane. De voormalig wielrenner raakte als navigator zwaargewond bij een crash van rijder Alessandro Ciardi en overleed later in het ziekenhuis. De Italiaan werd slechts 45 jaar.

Tijdens de Olympische Spelen in Vancouver in februari komt de Georgische rodelaar Nodar Koemaritasjvili om het leven. Bij een training voor de rodelwedstrijden maakte hij een stuurfout en viel van de slee. Vervolgens knalde hij tegen een metalen paal die naast de baan stond. Er werd nog geprobeerd om Koemaritasjvili te reanimeren, maar tevergeefs. De Georgiër werd slechts 21 jaar.


Op 89-jarige leeftijd overlijdt in april Juan Antonio Samaranch, oud-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Een dag voor zijn overlijden werd hij met hartproblemen opgenomen in een ziekenhuis in Barcelona.

Voormalig Willem II-speler Mohamed Sylla overlijdt begin juni in Frankrijk na een lang ziekbed op 39-jarige leeftijd. Hij leed aan pancreaskanker. Een maand voor zijn overlijden werd hij opgenomen in een ziekenhuis nadat de kanker was uitgezaaid naar zijn longen. Sylla kwam van 1989 tot 1995 uit voor Willem II en was in die periode bij de Tilburgse ploeg goed voor 27 treffers.

De Belgische oud-sportjournalist en radio-icoon Jan Wauters overlijdt in juni op 71-jarige leeftijd. Samen met Rik De Saedeleer was hij een van de belangrijkste sportverslaggevers van ons buurland. Hij verzorgde drie decennia lang het commentaar bij voetbal- en wielerwedstrijden. In ons land maakte hij bijdragen voor NOS Langs de Lijn en schreef hij artikelen voor NRC Handelsblad.

Het beroemde springpaard Okidoki overlijdt in juli, zo maakte zijn Argentijnse eigenaar José Larocca bekend. Larocca kocht het paard begin dit jaar van de Nederlandse springruiter Albert Zoer, die grote successen behaalde met de ruin. De combinatie behoorde tot de Nederlandse ploeg die goud won bij de Wereldruiterspelen van 2006 en de Europese kampioenschappen van 2007. Vorig jaar was Zoer met Okidoki nog goed voor EK-brons.
Eind juli verliest Alex Higgins de strijd tegen keelkanker. Higgins was in 1972 en 1982 wereldkampioen snooker en  was daarnaast een kleurrijk figuur vanwege zijn gedrag. Zo had hij regelmatig ruzie met de snookerbond en werd een aantal maal geschorst.
In augustus overlijdt spelersmakelaar en zaakwaarnemer Ger Lagendijk aan een hartstilstand. Voormalig profvoetballer Lagendijk had die dag nog Heracles-aanvaller Everton bijgestaan bij diens contractverlenging waarna hij 's avonds bij het eten onwel werd. Kort daarop overleed hij.

In augustus overlijdt Anton Geesink. Geesink was voormalig wereld- en olympisch kampioen judo en lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De oud-judoka, die al geruime tijd ziek was, werd 76 jaar. De Nederlander wist in 1961 als eerste niet-Japanner de wereldtitel judo te behalen in de klasse Alle Categorieën. In 1965 deed hij dat opnieuw in het zwaargewicht. In 1964 won Geesink bovendien tijdens de Olympische Spelen in Tokio goud in Alle Categorieën.


Op de laatste dag van augustus overlijdt de Argentijn Francisco Varallo op 100-jarige leeftijd. Varallo was was de laatste nog levende speler van de eerste WK-finale in 1930. Argentinië verloor de wedstrijd van gastland Uruguay met 4-2.

Laurent Fignon overlijdt eind augustus aan kanker. De Fransman die 50 jaar werd, won in 1983 en 1984 de Tour de France. In de Tour van 1989 kwam Fignon tegen Greg Lemond slechts acht tellen tekort voor zijn derde eindzege.


Voormalig wielercommentator en -auteur Jean Nelissen overlijdt begin september na een langdurig ziekbed op 74-jarige leeftijd. De Limburger stond bekend om zijn grote kennis van en zijn passie voor de wielersport. Hij deed jarenlang het televisiecommentaar van de Tour de France voor de NOS.

In september komt de 19-jarige Japanse motorcoureur Shoya Tomizawa om het leven tijdens de grand prix van San Marino in de Moto2-klasse. Tomizawa kwam ten val halverwege de race en Alex de Angelis kon hem niet meer ontwijken. De Japanner werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht waar hij niet veel later overleed.


Tijdens de wereldbekerwedstrijden Open Water in de Verenigde Arabische Emiraten overlijdt zwemmer Fran Crippen. De Amerikaan, die 26 jaar werd, werd onwel tijdens de race. Pas na afloop ontdekte de organisatie dat Crippen niet over de finish was gekomen. Toen ze hem uiteindelijk vonden. bleek hij bewusteloos. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat hij was overleden.

Tom Walkinshaw verliest begin december de strijd tegen kanker, de Schot werd 64 jaar. In de jaren negentig was de voormalig Formule 1-teambaas betrokken bij de start van de F1-carrière van Michael Schumacher bij Benetton. Later was hij ook teambaas bij Ligier en Arrows en hij had in de jaren zeventig al een eigen motorsportteam, Tom Walkinshaw Racing, opgericht. 

Vlak voor kerst wordt bekend dat de Zwarte Panter ofwel oud-doelman Frans de Munck is overleden. Met DOS veroverde De Munck in 1958 de landstitel. Daarnaast speelde hij 31 maal voor Oranje.