'Celstraf Chodorkovski is corrupte rechtsgang'

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben de extra zes jaar celstraf die de voormalige oliemagnaat Mikhail Chodorkovski heeft gekregen, scherp bekritiseerd. Met de veroordeling zou Rusland het rechtssysteem misbruiken voor politieke doeleinden.

Chodorkovski, voorheen eigenaar van olieconcern Yukos, had een eerder opgelegde straf van acht jaar wegens belastingontduiking er bijna opzitten. Hij kreeg echter een nieuwe aanklacht wegens het verduisteren van olie en het witwassen van opbrengsten van het bedrijf, dat na zijn gevangenname door enorme belastingclaims failliet ging. Volgens waarnemers is Chodorkovski gevangengezet omdat hij politieke tegenstanders van de toenmalige president Poetin financieel steunde.

Demonstratie tegen veroordeling ChodorkovskiDonderdag bepaalde de rechter de strafmaat voor de al eerder deze week schuldig bevonden Chodorkovski: hij moet nog zes jaar gevangen zitten. De VS stelt dat de voormalige Yukos-baas om oneigenlijke redenen is veroordeeld. Volgens Duitsland lijkt er sprake te zijn van politieke motieven. Groot-Brittannië vindt dat de basisprincipes van de rechtsgang zijn geschonden. Er wordt vermoed dat Chodorkovski is veroordeeld om te voorkomen dat hij Poetin in de weg kan zitten, wanneer die zich naar verwachting in 2012 weer kandidaat stelt voor het presidentschap.

Poetin, momenteel premier, verwees op televisie naar de rechtszaak met de stelling dat dieven in de gevangenis horen. Hij vergeleek Chodorkovski, die voor omgerekend 20 miljard euro zou hebben verduisterd en witgewassen, met de Amerikaanse beleggingsfraudeur Bernard Madoff. Rusland wijst de westerse kritiek van de hand als inmenging in interne aangelegenheden.

Chodorkovski's aanhangers betoogden tijdens de uitspraak tegen de regering, en zijn moeder ontstak in woede toen het vonnis werd voorgelezen. De veroordeelde zelf en zijn tot dezelfde straf veroordeelde zakenpartner reageerden kalm op de uitspraak.