FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 januari 2011

'Yvette Laclé meest wereldvreemd in 2010'

Yvette Laclé, oprichtster van de Evangelische Partij Nederland (EPN), heeft van de lezers van de christelijk-satirische website Goedgelovig.nl de Gouden Bikini 2010 gekregen. De prijs gaat naar de persoon, kerk, of christelijke organisatie die zich op de meest wereldvreemde manier heeft onderscheiden.

Bezoekers verkozen Laclé met 68 procent van de stemmen boven de rooms-katholieke kerk.

De Gouden-Bikiniprijs is vernoemd naar de Hunkemöllerbikini die in 2007 in Utrecht voor ophef zorgde. Het ChristenUnie-raadslid Mirjam Bikker maakte toen bezwaar tegen een metershoge reclameposter van een vrouw in een minuscule gouden bikini aan de Oudegracht.

Laclé, voormalig ChristenUnie-lid, richtte in 2010 een eigen politieke partij op. "Daarmee ventte ze vooral haar eigen stokpaardjes, pro-life, pro-Suriname en anti-homo uit," aldus een persbericht van Goedgelovig.nl. De EPN kreeg 942 stemmen bij de Tweede-Kamerverkiezingen en behaalde daarmee geen zetel.

'Yvette Laclé meest wereldvreemd in 2010'
'Yvette Laclé meest wereldvreemd in 2010' (Foto: ANP)

Recordkrimp Japanse bevolking

De Japanse bevolking is met een recordaantal afgenomen in 2010 door de vergrijzing, zo blijkt uit de jaarlijkse raming door het ministerie van Welzijn zaterdag.

Het aantal inwoners daalde met 123.000. Dat is de grootste afname sinds de telling begon in 1947. Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat de bevolking krimpt. In 2009 was de afname nog 72.000, het vorige record.

Het Japanse ministerie schatte dat er 1 miljoen baby's zijn geboren in 2010. Tegelijk zijn er 1,2 miljoen mensen in Japan overleden.

De bevolking van Japan bestaat voor een steeds groter deel uit gepensioneerden. Ze worden onderhouden door een steeds kleiner aantal werknemers.

Nieuwe regels sociale huurwoningen

De regels voor het toewijzen van sociale huurwoningen zijn vanaf zaterdag anders. Woningcorporaties moeten voortaan 90 procent van de woningen met een huur tot 647 euro per maand verhuren aan huishoudens met een inkomen van maximaal 33.614 euro. De overige 10 procent mogen ze verhuren aan hogere inkomens. De regels gelden alleen voor nieuwe huurders.

De nieuwe regels kwamen tot stand onder druk van de Europese Commissie. Corporaties krijgen namelijk staatssteun en de commissie vindt dat alleen kunnen als dit ten goede komt aan sociaal zwakkeren. Als ook mensen met een hoger inkomen een corporatiewoning kunnen krijgen, zou er sprake zijn van oneerlijke concurrentie met andere partijen op de woningmarkt.

Veel corporaties zijn niet blij met de nieuwe regels. Zij stellen dat veel gezinnen tussen wal en schip zullen vallen. Mensen met een iets hoger inkomen dan 33.614 euro kunnen geen sociale huurwoning meer krijgen, maar verdienen te weinig voor een koopwoning of een huurwoning in de particuliere sector. Het kabinet weerspreekt dat er veel mensen in de problemen komen.

Een flink aantal corporaties heeft aangegeven de nieuwe regels niet uit te voeren als mensen daardoor zonder woning komen te zitten. Een aantal woningstichtingen is bovendien een procedure bij het Europees Hof van Justitie begonnen tegen de nieuwe regels. Die zaak loopt nog.

Nieuwe regels voor sociale huurwoningen
Nieuwe regels voor sociale huurwoningen (Foto: ANP)

Zoon Iraanse Ashtiani vrijgelaten

De zoon van een Iraanse vrouw die tot de dood door steniging is veroordeeld, Sajjad Qaderzadeh, is zaterdag op borgtocht vrijgelaten. Dat heeft Qaderzadeh in de stad Tabriz gezegd. Hij werd in oktober opgepakt nadat hij met twee Duitse journalisten over de zaak van zijn moeder had gesproken.

De Duitsers werden eveneens ingerekend en blijven vastzitten omdat zij als journalisten werkzaam waren in Iran terwijl ze alleen over een toeristenvisum beschikten.

Sakineh Mohammadi Ashtiani werd in 2006 schuldig bevonden aan overspel en veroordeeld tot de dood door steniging. Daarnaast is ze veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op haar echtgenoot een jaar eerder. Het vonnis wekte internationale woede en wordt momenteel door het Iraanse hooggerechtshof herzien.

Vliegtuig veroorzaakt alarm in Washington

Washington DC, de hoofdstad van de Verenigde Staten, was op nieuwjaarsdag even het toneel van groot alarm toen een passagiersvliegtuig van de radar verdween, kort voor landing op Ronald Reagan Washington National Airport.

Deze luchthaven ligt slechts een paar kilometer ten zuidwesten van het Capitool, de zetel van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Het toestel van Piedmont Airlines was volgens Amerikaanse media opgestegen vanaf een vliegveld in de staat South Carolina en verloor door nog onbekende oorzaak het radiocontact. Rond 13.30 uur werd een evacuatiebevel uitgevaardigd voor alle parlementsgebouwen.

De luchtmacht schakelde F-16 gevechtsvliegtuigen in vanaf de nabijgelegen Andrews Air Force Base. Juist op tijd werd het contact tussen het vliegtuig en de verkeerstoren hersteld en kon het toestel veilig landen.

PostcodeKanjer valt op Amsterdamse postcode

Nederlanders die in de Postcode Loterij meespelen met een postcode die begint met 1019 zijn de winnaar van een prijs in die loterij. Zij krijgen een gedeelte van de PostcodeKanjer van 25 miljoen euro.

Dat heeft de Postcode Loterij zaterdag laten weten. Vrijdag wordt duidelijk hoeveel iedere deelnemer in de winnende wijk in Amsterdam per lot heeft gewonnen.

De prijs van 25 miljoen bestaat uit twee delen. De deelnemers in de winnende postcode 1019 LH verdelen 12,5 miljoen euro met elkaar. De andere helft van het bedrag wordt verdeeld onder de deelnemers in de omliggende wijk met postcode 1019.

PostcodeKanjer valt op Amsterdamse postcode
PostcodeKanjer valt op Amsterdamse postcode (Foto: ANP)

Oud en Nieuw en Nu (top 2000 a-no-go)

‘Ik hou van de top 2000, ik geil op de top 2000, ik bedrijf de liefde met de top 2000. Gisteren betrapte mijn vrouw mij terwijl ik de liefde bedreef met de top 2000. Ik dacht even dat ze boos zou worden, maar toen kwam er een liedje van Abba voorbij en mijn vrouw kleedde zich uit, ze duwde mij van bed en zij bracht de top 2000 naar haar toe. Ik twijfelde even, maar toen kwam ik erbij, en toen kwam ik erin. Ik kwam klaar in de top 2000, en de top 2000 kwam klaar in mijn vrouw. Groeten, Henk uit Venlo.’

Harde valpartij Boom in GP Sven Nys

Lars Boom is vanmiddag met de schrik vrijgekomen in de GP Sven Nys. Hij ging daarin hard onderuit, maar uit onderzoek in het ziekenhuis is gebleken dat hij niks gebroken heeft.

Wel heeft de renner van Rabobank een flinke bloeduitstorting op zijn onderrug en zal enkele dagen rust moeten houden. Daarna zal gekeken worden of hij volgende week zijn titel kan verdedigen op het Nederlands kampioenschap. Boom kwam in de eerste ronde kwam hij ten val in een moeilijke afdaling. Op dat moment ging hij na een goede start aan de leiding. Met zijn heup kwam hij op een punt van een dranghek terecht. Daardoor moest hij de strijd staken.

[PDC] Anderson te sterk voor Van Barneveld

Raymond van Barneveld is in de kwartfinales van het wereldkampioenschap darts uitgeschakeld. De Hagenaar was kansloos tegen Gary Anderson, het werd 5-1.

Van Barneveld begon nog wel sterk aan de wedstrijd. Hij brak direct in de eerste leg de schot en won vervolgens ook de eerste set. Daarna kwam Anderson echter op stoom. Dankzij onder meer een 10-darter won hij de tweede set en bracht de partij weer in evenwicht. Ook daarna bleef hij doordenderen. Hij gooide in de derde set wederom een tiendarter en pakte een 2-1 voorsprong. Anderson had op dat moment al zes keer 180 gegooid.

De vierde set mocht Van Barneveld beginnen en daarom lag alle druk bij de Nederlander. Hij werd echter direct weer gebroken. Pas in de derde leg van de vierde set noteerde hij voor het eerst een 180er, won die leg maar uiteindelijk toch de set. De vijfde set begon 'Barney' goed door direct Anderson te breken. Lang kon hij hier echter niet van genieten want een beurt later van Van Barneveld direct teruggebroken door onder meer Anderson zijn tiende 180er en een 112 finish. Anderson kwam op een 4-1 voorsprong in sets en de wedstrijd was gespeeld.

In de zesde set van de wedstrijd liet Van Barneveld nog wel een fraaie tiendarter noteren, maar daarna was het gedaan.

Steam aanbiedingen: 1/1

Met het nieuwe jaar is ook direct de laatste dag van de 'nieuwe' Steam-aanbiedingen begonnen. Morgen zal er alleen nog een 'Best of' verschijnen met de beste deals van vorige week, maar vandaag kunnen wij nog genieten van nieuwe deals. Onder andere Medal of Honor en Mafia 2 zitten er vandaag bij.

 • Mafia 2 € 9,99
 • Medal of Honor € 24,99
 • Settlers 7 € 24,99
 • Zeno Clash € 3,-
 • Half-Life-serie 75% afgeprijsd
 • Swarm Arena € 2,-
 • AaAaAA € 2,25
 • Football Manager 2011 € 33,49
 • Bionic Commando Pack € 11,99
 • Company of Heroes 75% afgeprijsd
 • Divnity II € 19,99

FOK!-reeks is 'Taalzuurpruim 2010'

Half oktober 2010 startte 'De Taalprof' de verkiezing voor 'Taalzuurpruim van het Jaar'. Vandaag is bekend geworden dat de populaire TTK-reeks 'Originele taal- en spelfouten' de verkiezing heeft gewonnen. Tot het einde bleef het spannend bij het stemmen, en even zag het er zelfs naar uit dat twitteraar Taalnazi zou gaan winnen.

Hoewel 'Taalzuurpruim' niet door iedereen als positief wordt ervaren, hetgeen de verkiezing volgens TTK-moderator DaMart nog eens extra rechtvaardigt, vinden de meeste vaste posters van de reeks de verkiezing positief. De titel 'Taalzuurpruim 2010' is immers ook een erkenning dat FOK!kers veel belang hechten aan het correct gebruik van de Nederlandse taal en dat zij anderen graag helpen om de taalvaardigheid te verbeteren.

Het lopende deel uit deze fraaie topicreeks vind je hier.

'Trainer Hoffenheim weg om transfer Gustavo'

Ralf Rangnick stapt per direct op bij TSG Hoffenheim. Dat meldt de Duitse krant Bild. De trainer van de nummer acht van de Bundesliga zou woedend zijn over de transfer van Luiz Gustavo naar Bayern München. De 23-jarige Braziliaanse verdediger zet bij de Rekordmeister zijn handtekening onder een contract voor 4,5 jaar.

Rangnick liet eerder al weten dat een transfer van zijn sleutelspeler in de winterstop wat hem betreft onbespreekbaar was. Nu duidelijk is dat de voorzitter niet naar hem heeft geluisterd, levert Ragnick zijn contract in. Afgelopen zomer had hij zijn verbintenis juist opengebroken en verlengd tot medio 2013.

Hoffenheim wil het vertrek van Rangnick niet bevestigen, maar wijst wel op een persconferentie die voor morgen is belegd. De 52-jarige trainer loodste de kapitaalkrachtige club binnen enkele jaren van de derde divisie naar de middenmoot in de Bundesliga. Eerder werkte hij bij Hannover, Stuttgart en Schalke.

Ice-T lacht om mediawaakhond Hongarije

De zeer omstreden nieuwe mediawaakhond in Hongarije heeft op de eerste dag van zijn bestaan direct zijn tanden laten zien. De organisatie blijkt een onderzoek te zijn begonnen naar de commerciële zender Tilos Radio, dat het waagde een nummer van de Amerikaanse gangstarapper Ice-T uit te zenden voor negen uur 's avonds.

De website van Tilos Radio publiceerde zaterdag een brief van de Nationale Media en Communicatie Autoriteit, waarin staat dat het onderzoek al in september is geopend nadat het station het nummer It's On van Ice-T had gespeeld, rond half zes 's avonds.

Ice-T (echte naam Tracy Marrow) werd wereldberoemd door hits als Cop Killer en succesalbums als O.G.: Original Gangster. Hij maakte tien jaar geleden de overstap naar het acteren. Ice-T (52) speelt de rol van politie-inspecteur Odafin Fin' Tutuola in de serie Law & Order: Special Victims Unit. Hij reageerde zaterdag via een tweet op het nieuws in Hongarije: "I love it! The world still fears me. Hahaha!"

[Dakar] Startverbod 23 equipes

De organisatie van de Dakar Rally heeft bekend gemaakt dat 23 voertuigen niet door de technische keuring zijn gekomen. Hierdoor zullen niet 430, maar 407 equipes aan de wedstrijd deel gaan nemen. Nog onduidelijk is wie er een startverbod opgelegd heeft gekregen.

Vandaag is werelds beroemste rally in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires van start gegaan. De coureurs leggen een parcours van 337 kilometer naar Vicoria af. Zich haasten hoeven ze zich niet, want deze afstand telt nog niet mee voor het klassement. Morgen rijden de coureurs van Victoria naar Cordoba en dan mogen ze echt aan de slag. Na een reis door Argentinië en Chili zal de wedstrijd op 16 januari weer in Buenos Aires finishen.

Aan de start staan twaalf motoren, elf auto's en 22 vrachtwagens uit Nederland. In totaal doen er 170 motoren, 30 quads, 140 auto's en 67 vrachtwagens mee.

Sauerbreij gekozen tot FOK!sporter van het jaar 2010

Nicolien Sauerbreij is gekozen tot FOK!sporter van het jaar 2010. In de finale versloeg de snowboardster schaatser Mark Tuitert overtuigend, het werd 36-4.

Sauerbreij schreef geschiedenis bij de Olympische Spelen in Vancouver. Daar won ze goud op de parallel reuzenslalom, wat de eerste gouden medaille ooit voor Nederland in de sneeuw betekende.

Sauerbreij versloeg op weg naar de finale achtereenvolgens Inge Dekker, Jorrit Bergsma, Laurine van Riessen, Edward Gal en Wesley Sneijder.

FOK!sport had vorig jaar nog een interview met Sauerbreij. Haar antwoorden kun je hier teruglezen.

The Governator zegt: 'Hasta la Vista'

Arnold Schwarzenegger neemt maandag afscheid als gouverneur van Californië. Hij draagt dan het hoogste ambt in de Amerikaanse staat over aan Jerry Brown, een politicus van de Democratische partij die tijdens tussentijdse verkiezingen in november werd gekozen als nieuwe gouverneur.

Daarmee komt er een einde aan een tijdperk. De in Oostenrijk geboren Schwarzenegger werd in het verleden wereldberoemd door zijn uitverkiezing als Mister Universe en rollen in actiefilms als The Terminator. Bij zijn aantreden in 2003 als gouverneur van Californië kreeg hij al snel de bijnaam 'The Governator', onder meer vanwege zijn doortastende optreden.

Schwarzenegger gold geruime tijd als rijzende ster binnen zijn Republikeinse partij. De economische crisis, die Californië zwaar trof, heeft zijn populariteit echter geen goed gedaan.

Arm albinojongen afgehakt

Een 12-jarig albinojongetje is in het Afrikaanse land Burundi doodgebloed, nadat aanvallers zijn arm hadden afgehakt. Dat gebeurde toen criminelen het huis waar de jongen woonde, binnenvielen. Twee andere albinokindjes werden met rust gelaten.

Albino's worden in Burundi en Tanzania vaak belaagd, omdat hun lichaamsdelen veel geld waard zijn. Volgens bijgeloof brengt een albinodrankje veel geluk. In 2007 werden in Tanzania maar liefst zestig albino's gedood. In 2008 moesten ook zestien albino's het ontgelden in Burundi.

Standbeeld Stalin opgeblazen in Oekraïne

Onbekenden hebben tijdens de jaarwisseling in de stad Zaporizhia in Oekraïne een omstreden standbeeld van de voormalige Sovjet-dictator Jozef Stalin opgeblazen. De communistische partij noemde de explosie zaterdag een terreurdaad.

Eerder deze week raakte het beeld ook al beschadigd door een ontploffing. De partij dekte het standbeeld toen af, zodat de schade niet te zien was. Door de laatste explosie is de buste volledig van de sokkel geblazen.

Het standbeeld werd na veel discussie afgelopen mei geplaatst. Oekraïne is verdeeld in het nationalistische westen en het meer op Rusland gerichte oosten. Daar wordt met weemoed teruggedacht aan het Sovjet-tijdperk en door sommigen ook aan Stalin.

Stalin was een controversieel figuur door het beleid dat hij voerde. Hij zou bewust geen einde hebben gemaakt aan de hongersnood in de jaren dertig, waardoor miljoenen inwoners van Oekraïne om het leven kwamen.

Standbeeld van Stalin opgeblazen in Oekraïne
Standbeeld van Stalin opgeblazen in Oekraïne (Foto: ANP)

Schoenaker: "Feyenoord komt terug, Ajax kampioen"

Dick Schoenaker denkt dat het goed gaat komen met Feyenoord. De oud-Ajacied, die onlangs toetrad tot de ledenraad van de Amsterdammers, denkt ook dat Ajax nog kampioen gaat worden.

In gesprek met OnsOranje blikt Schoenaker vooruit op de tweede seizoenshelft. Hem werd onder meer gevraagd wie kampioen wordt. "Uiteraard móet ik Ajax zeggen. Het komt wel goed met onze club", aldus de oud-international. "Zes punten achterstand is te overzien. PSV heeft z'n beste speler verkocht, dus het is afwachten hoe ze het gaan doen zonder Ibrahim Afellay."

Feyenoord, de eerste tegenstander van Ajax na de winterstop, staat er zo slecht nog niet voor denkt Schoenaker. "Ik heb er veel vertrouwen in. Ja hoor, ook als Ajacied gun ik Feyenoord het beste. De oud-spelers en clubmensen gaan heel goed om met de Feyenoorders."

"Er komt nog een hele tweede seizoenhelft aan en Feyenoord weet zich gesteund door een fantastisch legioen. Vooral thuis halen ze de punten wel, dat zag je bijvoorbeeld tegen ADO Den Haag", besloot hij.

Taliban: Ontvoerde Fransen nog altijd bij ons

Frankrijk heeft 'niets gedaan' om twee Franse journalisten die meer dan een jaar geleden door de Taliban werden ontvoerd vrij te krijgen. Dat heeft een woordvoerder van de Afghaanse opstandelingengroep zaterdag gezegd.

Journalisten Hervé Ghesquiere en Stephane Taponier werden in december 2009 samen met hun gidsen ontvoerd in een gebied ten noordwesten van Kabul. De twee zijn vastgelegd op een video die door de Taliban werd opgenomen.

Volgens woordvoerder Mujahid worden de twee journalisten nog steeds vastgehouden door de opstandelingen en heeft de Franse regering nog niet gereageerd op hun eisen. "Dat is waarom ze momenteel bij ons zijn", zei hij. "Het is duidelijk dat de Franse regering nog niets heeft gedaan om hun twee burgers vrij te krijgen."

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken liet in een reactie weten alles in het werk te stellen om de twee vrij te krijgen. "Er zijn een jaar lang onophoudelijk gesprekken gevoerd om onze medeburgers veilig terug te brengen naar hun gezinnen."

Kramer: "Had BAM-toko aan gort gereden"

Sven Kramer baalt ervan dat hij dit schaatsjaar moet laten schieten vanwege een blessure. De Fries had graag deel willen nemen aan de marathons op natuurijs en denkt zelfs dat hij mee had kunnen doen om de zege.

"Echt zonde, jongen. Als ik fit was geweest, had ik die hele BAM-toko van Jillert Anema aan gort gereden," zei hij in de Leeuwarder Courant. De ploeg waar Kramer op doelt is de meest succesvolle in de marathonwereld. Zo won Bob de Vries het NK Marathon op natuurijs, Arjan Stroetinga de 100 van Earnewâld en Jorrit Bergsma de Ronde van Duurswold. Daarnaast werden vele zeges op kunstijs geboekt.

Kramer had graag de Elfstedentocht gereden als deze winter uitgeschreven wordt. TVM-ploeggenote Ireen Wüst flirtte al eerder met de tocht, terwijl Bob de Jong zelfs al aan enkele wedstrijden deelgenomen heeft. Ook oud-langebaanschaatser Erben Wennemars heeft al aan marathons deelgenomen. Hij wil zo kilometers maken voor de lange tochten op natuurijs mochten deze nog komen deze winter.

ANWB waarschuwt voor gladheid in hele land

De ANWB waarschuwt voor gladheid in het hele land. De verkeersdienst doet dat omdat veel mensen door de schone straten en het zonnetje zaterdag misschien niet op gladde wegen beducht zijn. Dat heeft een woordvoerder zaterdag meegedeeld.

Vooral in het noordoosten van het land zijn al meldingen gedaan van gladheid op de weg. De woordvoerder van de ANWB benadrukt dat het zaterdagavond in het hele land verraderlijk glad kan zijn.

Eerste vrouwelijke president van Brazilië beëdigd

Dilma Rousseff is zaterdag beëdigd als eerste vrouwelijke president van Brazilië. De 63-jarige Rousseff volgt Luiz Inacio Lula da Silva op, die zijn land op het wereldtoneel naar een leidende financiële en politieke rol loodste.

Silva gold als een bijzonder populaire president. Zijn opvolgster, die ook de voorkeur van Silva genoot voor het presidentschap, zei zaterdag dat zij de armoede in het land wil bestrijden, een degelijk onderwijssysteem op poten wil zetten en grootschalige projecten voor de infrastructuur wil voltooien.

Namens het Koninkrijk der Nederlanden was de Curaçaose premier Gerrit Schotte bij de beëdiging aanwezig.

Jaaroverzicht Reviews 2010

2011 is inmiddels begonnen en de champagne en de lauwe oliebollen kunnen weer opgeruimd worden. Nu 2010 definitief voorbij is, is het tijd om terug te blikken. De FOK!fotografen kwamen eerder al met hun Jaaroverzicht en nu is het tijd voor de Reviewers om de hoogtepunten uit 2010 nog een keer te beleven.

Wil jij bijvoorbeeld weten welke reviewer een scheurkalender beoordeelt met een niets onthullende foto? Of wil jij weten wie er een Sinterklaas-dvd heeft beoordeeld op rijm? Kijk dan snel hier voor alle hoogtepunten van reviewjaar 2010 op een rijtje.

Daarnaast komen ook weer de traditionele jaarlijstjes van de reviewers online. Wil je weten welke film door welke reviewer goed beoordeeld werd? Of juist kijken van welk concert een reviewer het meest genoten heeft? De persoonlijke hoogtepunten van de reviewers van FOK! lees je in deze special.

Rest mij nog één ding: om iedereen, namens de voltallige reviewcrew, een heel gelukkig en gezond 2011 te wensen! 

[PDC] Van der Voort onderuit op WK darts

Vincent van der Voort is er op het WK darts van de PDC niet in geslaagd om de halve finale te bereiken. De 35-jarige darter uit Purmerend ging in de kwartfinale met 5-2 onderuit tegen de Engelsman Adrian Lewis. In de vorige ronde had Van der Voort in Londen nog verrassend afgerekend met Simon Whitlock, de verliezend finalist van afgelopen jaar.

Raymond van Barneveld moet vanavond proberen de Nederlandse eer hoog te houden. Hij speelt tegen de Schot Gary Anderson om een plaats in de halve finale. Terry Jenkins voegde zich eerder op de dag al bij de laatste vier.

Castraat dumpt eigen ballen in park

Een 22-jarige Engelsman wilde het nieuwe jaar ingaan als vrouw. Hij besloot zijn eigen testikels af te snijden en deze te dumpen in het park. Pas afgelopen nacht meldde hij zich bij het ziekenhuis.

De castraat wilde waarschijnlijk een vrouw worden, maar besloot later toch maar naar het ziekenhuis van Derbyshire te gaan. Hij vertelde veel minder pijn te voelen dan hij had verwacht. Met enkele hechtingen en het advies psychiatrische hulp te zoeken kon hij weer huiswaarts keren.

"Een man van begin twintig zonder testikels heeft zichzelf gemeld bij het ziekenhuis", zo liet een woordvoerder van Chesterfield Royal Hospital afgelopen nacht weten. "Zijn ballen had hij de vorige dag zelf afgesneden. De man is inmiddels ontslagen. Vanwege zijn privacy kunnen we geen verdere informatie prijsgeven."

De man had waarschijnlijk geslachtsproblemen. Mogelijk heeft hij eerder getracht een geslachtsoperatie aan te vragen. Enkele hondenbezitters durven niet meer hun hond uit te laten in het park uit angst dat de hond de testikels opgraaft.

Politie pakt 642 mensen op

De politie heeft tijdens de jaarwisseling door het hele land 642 verdachten aangeleverd aan het Openbaar Ministerie (OM). Daarvan wachten 187 in de cel hun beoordeling door het OM af. Het parket-generaal van het OM maakte dit zaterdag bekend.

Maandag worden in Den Haag en Rotterdam supersnelrechtzittingen gehouden, dinsdag in Den Haag, Amsterdam en Utrecht. Zeker 23 gevallen worden berecht met supersnelrecht, zeker 44 gevallen met snelrecht. De aantallen zullen nog oplopen, meldt het OM. Dit weekend wordt bepaald wie zich voor de supersnelrechter of later voor de snelrechter of reguliere rechter moet verantwoorden.

Van de 642 verdachten worden 243 mensen verdacht van geweld tegen personen en 115 van geweld tegen personen met een publieke taak. In de overige gevallen gaat het om andere delicten.

Politie pakt 642 mensen op
Politie pakt 642 mensen op (Foto: ANP)

21 doden bij bomaanslag Egypte

Bij een bomaanslag in de Egyptische kuststad Alexandrië zijn zaterdag 21 doden en tientallen gewonden gevallen. De autobom ging af bij een koptische kerk, net nadat de nieuwjaarsdienst daar afgelopen was.

Na de explosie bestormden woedende christenen een nabijgelegen moskee en ontstonden gevechten tussen christenen en moslims. Sektarisch geweld komt steeds vaker voor in Egypte.

Bijna duizend christenen hadden de dienst bijgewoond toen de bom ontplofte, ongeveer een halfuur na middernacht. De aanslag is nog niet opgeëist. Al Qaida had eerder gedreigd kerken in Egypte aangevallen.

Ongeveer 10 procent van de tachtig miljoen Egyptenaren is christelijk.


21 doden bij bomaanslag Egypte (Foto: Novum)

Lang leve de doden van 2010!

Tja, Antonie. Overduidelijk dat die er al een tijd niet meer zo’n zin in had. Een wandelende tijdbom, dat was het. En nu is die kleine blonde dood. Terwijl het derde biertje opengetrokken werd, vroegen we ons af welke invloed zwager Albert Verlinde precies had op de overlijdensweg van Antonie. Niemand wist het. Nog zo’n gevallen TV-held: verslaggever Conny Mus. Jarenlang lag hij zandhappend in het Midden-Oosten tussen ontploffende landmijnen nieuws te brengen voor RTL en wat denk je? Krijgt hij op vakantie in Nederland een hartaanval!

Solberg wil naar WTCC in 2011

Petter Solberg wil nog dit jaar de rallywagen gaan verruilen voor een World Touring Car Championship-auto. De Noor heeft geen contract meer in het World Rally Championship en denkt er over na niet in te gaan op het aanbod van Citroën, omdat dit uit financieel oogpunt niet haalbaarlijkt te zijn.

Solberg hintte eerder dit jaar al op een overstap en wil hier nu serieus werk van gaan maken. "Ik weet wat ik op de circuits kan en daarom kijk ik naar het WTCC. Ik ben zeer geïnteresseerd in het testen van de auto's om te kijken hoe ze aanvoelen. Ik heb al Formule 1 en Le Mans-bolides gereden en dat ging goed. Op dit moment is het lastig in het WRC, dus ik bekijk andere mogelijkheden en de grootste daarvan is het WTCC," zei de Noor tegen Autosport.

De rallysport zegt Solberg niet helemaal vaarwel, want hij staat bij de Intercontinental Rally Challenge in Monte Carlo aan de start. Mocht hij een aanbod uit het WTCC krijgen dan is hij bereid te stoppen met het rallyrijden.

Twee doden door neerstorten luchtballon

Twee mannen zijn zaterdag om het leven gekomen doordat ze neerstortten met een heteluchtballon in het graafschap Somerset in het zuidwesten van Engeland. Dat heeft de politie laten weten, aldus de BBC.

De luchtballon stortte neer in de buurt van Bath. Volgens getuigen kwamen er vlammen uit de mand van de ballon.

De politie weet niet waarom de ballon neerstortte. Op het moment van het ongeval was er geen vliegtuig in de buurt van de ballon.

Nys wint GP Sven Nys

Sven Nys heeft vanmiddag in Baal de naar hem vernoemde GP Sven Nys op zijn naam geschreven. Het was de tiende maal dat de Belg de wedstrijd won.

Nys wist in het laatste gedeelte van de race afstand te nemen van Zdenek Stybar en hij kwam vervolgens alleen over de finish. Op ruim een minuut achterstand werd Niels Albert derde.

In de stand om de Gazet van Antwerpen Trofee, waar de GP Sven Nys deel van uitmaakt, leidt Nys met 130 punten. Kevin Pauwels, vandaag zevende, staat op negen punten achterstand tweede.

Plasma cutter in Dead Space 2 door oude savegame

De fans van Dead Space krijgen in het tweede deel een kleine verrassing. Als je de savegame van de game nog hebt, uitgespeeld of niet, kan je de plasma cutter op het begin al gebruiken. De echte hardcore-gamers moeten de plasma cutter wel herkennen, aangezien er een achievement was waarvoor je de hele game met enkel dat wapen moest uitspelen.

Het wapen zal je helaas niet zo'n voorsprong geven in het begin. Viceral Games' Louis Gascoigne kon namelijk melden dat de upgrades die je voor de plasma cutter had niet worden meegenomen in Dead Space 2.

dead space 2

Laatste terugblik 2010

Het nieuwe jaar is begonnen, maar er is nog wel tijd voor één laatste terugblik op 2010. Het is altijd leuk om te zien wat op dit moment de populaire blogjes zijn van het afgelopen jaar. En dan hebben we gekeken naar meeste views en meeste reacties. Tevens hebben wij de uitslag van de FOK!verkiezing 2010.

Jullie hebben het dit jaar goed gedaan, er is fors meer gereageerd op de blogjes dan voorgaande jaren. In totaal hebben jullie 48.368 berichten achtergelaten op de weblog.

Totaal hebben alle webloggers 5.424 blogjes gemaakt  en geplaatst met de bedoeling om jullie te vermaken. Dit betekent dus bijna 15 blogjes per dag.

Taizébroeders gaan weer naar Taizé

De broeders van Taizé keren zaterdag weer terug naar hun broedergemeenschap in Frankrijk. Met een ochtenddienst in de verschillende gastkerken in en rondom Rotterdam sloten ze op nieuwjaarsdag de Taizébijeenkomst af waar in totaal dertigduizend jongeren van zeventig verschillende nationaliteiten op afkwamen.

De bijeenkomst van de broeders van Taizé duurde in totaal vijf dagen. De gezamenlijke samenkomsten waren afgelopen week in Ahoy. Op oudejaarsavond hielden de duizenden jongeren een brandend kaarsje vast tijdens de gebedsviering in het Sportpaleis, een van de hallen van Ahoy.

"De broeders waren enorm enthousiast. Het is veel mooier geweest dan ze van tevoren hadden gedacht", zei een woordvoerder namens de broeders.

Bijna tienduizend gastgezinnen in en rondom Rotterdam hebben de katholieke, protestantse of oosters-orthodoxe jongeren afgelopen weken opgevangen. Ruim 150 gastkerken in en rondom Rotterdam werkten ook mee aan de grote spirituele happening.

De Taizébroeders gaan weer naar Taizé
De Taizébroeders gaan weer naar Taizé (Foto: ANP)

Doden bij stormloop in Afrikaans café

Bij een stormloop in een café in het Zuid-Afrikaanse gehucht Ipelegeng tijdens nieuwjaarsnacht zijn zeker tien mensen om het leven gekomen. Dat heeft de politie gezegd. De oorzaak van het noodlottige ongeval is niet bekend.

Sommige slachtoffers waren jonger dan 18 jaar, de leeftijd waarop je in Zuid-Afrika alcohol mag drinken. De veiligheidsautoriteiten van de provincie Noordwest, waar het voorval plaatsvond, hebben de politie opgeroepen te onderzoeken of de café-eigenaar de veiligheidsvoorzichten wel heeft opgevolgd.

Man door YouTube gepakt voor illegaal vuurwerk

Een man uit Rijswijk die van plan was oud en nieuw met het afsteken van zwaar illegaal vuurwerk te vieren, is voortijdig in de kraag gevat omdat hij zijn oudejaarsplannen van tevoren op Twitter en YouTube had bekendgemaakt. Hij toonde hierbij ook beelden van zichzelf met het vuurwerk, meldt de politie zaterdag.

Op basis van de beelden is de man opgespoord. In zijn woning bleek daadwerkelijk zwaar vuurwerk te liggen. Het knalwerk is in beslag genomen en de Rijswijker moest oud en nieuw vieren in een politiecel.

Ammann wint Nieuwjaarsspringen

De tweede wedstrijd in de Vierschansentoernee, in Garmirsch. is vanmiddag gewonnen door Simon Ammann. De Zwitser was met zijn eerste sprong met 131 meter de beste van het veld waarna de wedstrijd werd gestaakt.

De eerste omloop werd vanwege de wind een tijdlang stilgelegd. De Duitse schans beschikt niet over kunstlicht en de tweede reeks sprongen kon niet voor het donker worden afgewerkt.

Thomas Morgenstern, die de eerste wedstrijd in Oberstdorf won en dit seizoen veruit de beste springer is, kende een slechte dag. Met zijn sprong van 124 meter werd hij slechts veertiende.

Militairen opgepakt voor poging doodslag

Twee militairen zijn vrijdagnacht in Groningen aangehouden op verdenking van zware mishandeling en poging tot doodslag. Dat meldt de marechaussee zaterdag.

De twee 25-jarigen uit de gemeente Menterwolde en Rotterdam worden ervan verdacht in de nieuwjaarsnacht op de Grote Markt tijdens een vechtpartij een 24-jarige man uit Steenwijk tegen het hoofd te hebben geschopt. De vechtpartij zou zijn ontstaan nadat de vriendin van een van de verdachten lastig was gevallen. De militairen werden opgepakt op de Grote Markt.

De verdachten zitten vast. Het slachtoffer hoefde na onderzoek door ambulancepersoneel niet te worden opgenomen in een ziekenhuis. De marechaussee onderzoekt de zaak.

Bezoekers shoarmazaak aangehouden na schietpartij

De politie heeft zaterdagochtend 26 bezoekers van een shoarmazaak in Rotterdam aangehouden, omdat zich onder hen vermoedelijk de verdachte van een schietpartij even daarvoor bevond. Dat meldt de politie zaterdag.

De schietpartij vond plaats op de Mathenesserdijk, nadat even na 05.00 uur twee auto's op elkaar botsten en een verkeersruzie ontstond. Een van de twee bestuurders trok daarop een vuurwapen en schoot in de lucht. De schutter reed vervolgens weg in zijn auto.

De politie stelde een onderzoek in. Agenten vermoedden dat de schutter de shoarmazaak aan de Van Speykstraat was binnengegaan, waarop rond 07.00 uur werd besloten tot de aanhouding van de 26 bezoekers. Zij zijn verhoord en in de uren daarna werden er 25 weer vrijgelaten.

Een 19-jarige man uit Capelle aan den IJssel zit nog vast. Hij wordt ervan verdacht in de lucht te hebben geschoten.

De Guzman: "Tegen Barça al na vijf minuten kapot"

Jonathan de Guzman moest enorm wennen aan het niveau van de Spaanse competitie. De middenvelder verruilde Feyenoord afgelopen zomer voor Real Mallorca.

"Het is leuker voetballen, al moest ik in het begin wel wennen. Aan het tempo, de agressiviteit, de passie", vertelt De Guzman in Voetbal International. "Voor het eerst in mijn carrière ben ik compleet weggespeeld. Dat was uit bij Barcelona, veruit de beste ploeg die ik ooit heb ontmoet. Al na vijf minuten was ik helemaal kapot en had Barcelona drie grote kansen gehad."

"Ze blijven maar komen met die links- en die rechtsback, zodat ze op het middenveld altijd een of twee spelers meer hebben. En dan laten ze het balletje lopen, hè, één groot positiespel. Het leek wel alsof ik op een pingpongtafel stond: je zag de bal steeds langs je heen gaan. We zijn tureluurs getikt en toch kwamen we daar weg met een 1-1 gelijkspel. Een wonder, maar dát is Spanje."

Volgens de 23-jarige speler zijn de verschillen tussen Mallorca en Feyenoord groot. "Bij Feyenoord hadden we nooit diepte in ons spel. Als ik werd aangespeeld, kon ik of breed of terugspelen. Hier draai ik open en weet ik dat spits Pierre Webó al in beweging is. Ik zie hem altijd lopen."

Drones VS doden Pakistaanse rebellen

Onbemande Amerikaanse vliegtuigjes, drones genoemd, hebben zaterdag zeker drie aanvallen uitgevoerd op militanten in het westen van Pakistan. In totaal kwamen zeker vijftien mensen om het leven.

Dat hebben Pakistaanse veiligheidsfunctionarissen gemeld. Bij een eerste aanval van twee onbemande vliegtuigen zijn vier raketten afgeschoten, waardoor zeven militanten omkwamen. Onder de doden zou zich Hafiz Gul Bahadur bevinden, commandant van de militante islamitische groep Haqqani die met Al Qaida is verbonden.

Toen andere rebellen toesnelden om de gewonden te verzorgen en de doden weg te halen, sloegen de onbemande vliegtuigen opnieuw toe. Bij de tweede aanval zijn nog minstens vier rebellen gedood, aldus een veiligheidsfunctionaris in de stad Miranshah.

De derde aanval met de onbemande toestellen werd gepleegd in Datta Khel. Vier militanten kwamen om.

De beschietingen deden zich voor in Noord-Waziristan, in het noordwesten van Pakistan vlakbij de grens met Afghanistan. Het gebied staat bekend als een bolwerk van de groep Haqqani.

De uitslag van de FOK!userawards 2010

Het is zover! De uitslag van de FOK!userawards 2010 is bekend!

Alle FOK!-users hebben zich weer kunnen buigen over acht categorieën alwaar vele vragen beantwoord konden worden. Van beste nieuwkomer crew tot meest aandachtsgeile user en alles wat daar tussen zit.

Wil je weten wie welke awards in de wacht gesleept hebben, wil je wel eens zien of er überhaupt op je gestemd is? Alle stemmen zijn geteld en uitgezocht en kun je vinden op uitslag FOK! userawards. Daar staat de top drie, maar onderaan staat een link 'Toon alle inzendingen' waarmee je alles kan zien.

Alle winnaars gefeliciteerd!

Ronaldinho neemt afscheid van AC Milan

Ronaldinho staat voor een vertrek bij AC Milan. De Braziliaanse aanvaller verliet vandaag het trainingskamp van de Milanezen in Dubai en pakte het vliegtuig naar zijn vaderland. Daar tekent hij waarschijnlijk binnenkort een contract bij Gremio, de club waar hij doorbrak.

Ronaldinho (30) is bezig aan zijn derde seizoen bij AC Milan. Hij benaderde in Italië echter nooit het niveau van zijn gloriejaren bij FC Barcelona. Onder trainer Massimiliano Allegri vertoeft Ronaldinho dit seizoen vooral op de bank. De oefenmeester gaf zaterdag toe dat het vertrek van de Braziliaan aanstaande is. "Ik was ervan overtuigd dat Ronaldinho een geweldig seizoen kon hebben. Hij begon ook goed, maar daarna ging het mis."

De koploper in de Serie A heeft met het aantrekken van spits Antonio Cassano al ingespeeld op een vertrek van Ronaldinho.

Ronaldinho neemt afscheid van AC Milan
Ronaldinho neemt afscheid van AC Milan (Foto: ANP)

Man in hoofd geschoten in Breda

In Breda is zaterdagochtend een man aangetroffen met een schotwond in zijn hoofd. Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis. Zijn toestand is niet levensbedreigend, laat de politie weten.

In de woning aan de Van Goorstraat bevonden zich vier mensen, die zijn aangehouden. Het gaat om de 21-jarige bewoner en 3 inwoners van Breda van 17, 19 en 20 jaar. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij een poging tot doodslag of moord.

De melding van het schietincident kwam rond 08.00 uur binnen. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Paus roept op tot bescherming christenen

Paus Benedictus XVI heeft wereldleiders zaterdag opgeroepen christenen te beschermen tegen onverdraagzaamheid en discriminatie. In zijn nieuwjaarsrede zei de paus dat de mensheid niet gewend mag raken aan conflicten die slachtoffers eisen en de toekomst van mensen in gevaar brengen.

De paus deed zijn oproep nadat in de nacht van vrijdag op zaterdag een aanslag was gepleegd op een christelijke kerk in de Egyptische stad Alexandrië. Zeker 21 mensen zijn gedood.

De paus riep christenen die in gebieden wonen waar ze het moeilijk hebben, op zich niet te laten ontmoedigen. Verder liet Benedictus weten dat hij in oktober in het Italiaanse Assisi een bijeenkomst met wereldleiders wil houden. Op die bijeenkomst wil hij praten over maatregelen ter bevordering van de wereldvrede.

Justitie brengt incidenten in kaart

Het Ministerie van Justitie is zaterdag druk bezig de gebeurtenissen van de jaarwisseling in beeld te brengen. Het gaat om cijfers van veel instanties, laat een woordvoerder van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) weten.

Het landelijke overzicht wordt zaterdag aan het einde van de middag naar buiten gebracht. Veel regio's hebben al laten weten dat de feestelijkheden relatief rustig zijn verlopen. Wel vielen twee slachtoffers door vuurwerk, een 13-jarige en een 17-jarige jongen.

Teeven liep de hele nacht mee met de politie in Den Haag om te kijken hoe de hulpdiensten het er van afbrachten. Hij was tot een uur of 04.00 in touw.

In Den Haag was het op een aantal plekken onrustig en werd de mobiele eenheid ingezet. Een aantal agenten raakte gewond. In de Haagse wijk Ypenburg raakten vrijdagnacht vier agenten gewond. De mobiele eenheid greep in toen een groep van enkele tientallen mensen ruiten ingooide. Twee agenten werden belaagd met vuurwerk, vermoedelijk een lawinepijl, en liepen been- en hoofdletsel op. Twee andere politiemensen werden geslagen met een stoel en raakten daardoor gewond. Er is een verdachte aangehouden.

In de regio Haaglanden werden ongeveer vijftig autobranden geregistreerd, waarvan de meeste in Den Haag plaatsvonden.

Van der Sloot weer terug naar Dordrecht

Marcel van der Sloot keert per direct terug bij FC Dordrecht. De aanvallende middenvelder speelde op amateurbasis bij RBC Roosendaal, maar besloot toch weer in Dordrecht te willen spelen. Hij tekende een verbintenis tot het einde van het seizoen, met een optie op nog een jaar.

De dertigjarige Gouwenaar speelde al tweeënhalf jaar aan de Krommedijk. In die periode maakte de sierlijke spelverdeler een goede indruk, maar kampte hij ook vaak met blessures. Van der Sloot kwam er tot 42 optredens in de Jupiler League, waarin hij drie keer scoorde. Afgelopen zomer besloot hij weer bij RBC te gaan spelen, de club waar hij ook debuteerde als prof. Van der Sloot speelde in de eerste competitiehelft veertien wedstrijden, waarin hij twee goals maakte. Nu besloot hij dus toch weer naar Dordrecht te gaan. De Schapenkoppen denken dat Van der Sloot de enige versterking zal zijn tijdens de winterstop.

Go Ahead huurt ADO-aanvaller Antonia

Go Ahead Eagles kan tijdens de tweede competitiehelft in de Jupiler League beschikken over Jarchinio Antonia. De club huurt de jonge vleugelspits van ADO Den Haag. Daar debuteerde hij dit seizoen als prof.

Trainer Andries Ulderink is erg blij met de nieuwe aanwinst: "Jarchinio is een jongen met snelheid en een individuele actie. We hielden hem al langer in de gaten. Op 3 januari voegt hij zich bij onze groep." De twintigjarige Amsterdammer kwam tot nu toe drie keer in actie in de Eredivisie. Hij hoopt zich in Deventer verder te ontwikkelen en sluit een definitieve overgang in de zomer niet uit.

Storing treft huisartsenposten Amsterdam

De huisartsenposten in Amsterdam en Amstelveen zijn zaterdag sinds 13.00 uur moeilijker bereikbaar als gevolg van een technische storing. Dat heeft de GGD Amsterdam gemeld.

Het is niet duidelijk wat de problemen heeft veroorzaakt. Als gevolg van de storing kan het langer duren dan normaal voordat bellers iemand van de huisartsenpost aan de lijn krijgen. De GGD adviseert mensen in geval van een levensbedreigende situatie het alarmnummer 112 te bellen.

Het is niet duidelijk op welke termijn de problemen zullen zijn verholpen.

Wuustwezel zet voor redding in op Nederlanders

KFC Wuustwezel uit de Eerste Provinciale in België verkeert in degradatienood. Daarom is er een reddingsoperatie opgestart. De club wil degradatie verhinderen met de hulp van een aantal Nederlanders. Ariën Pietersma en Sander de Bont voegden zich bij de selectie van Wuustwezel, die al drie Nederlanders herbergt.

Aanvaller De Bont speelde in Nederland voor vv Dongen, dat dit seizoen in de Hoofdklasse B van de zondagamateurs speelt. Doelman Pietersma speelde voor Dijkse Boys, dat zich eerder dit seizoen terugtrok uit de Topklasse bij de zondagamateurs. Pietersma kreeg een rode kaart in de bekerwedstrijd tegen SC Genemuiden na een woeste tackle, die hem een schorsing van zeven duels opleverde. De 23-jarige goalie speelde elf duels als prof voor RBC Roosendaal.

Wuustwezel had al de beschikking over vleugelspits Djuric Ascencion, die begin dit seizoen opstapte bij zaterdagtopklasser Hoek, Fouzi Mesaoudi, die 33 duels als prof speelde voor Sparta en Haarlem, en de al enige jaren in België actieve Tresor Kembisala.

Vliegtuig explodeert op startbaan in Siberië

Tijdens het taxiën op een luchthaven in Siberië is de motor van een Russisch passagiersvliegtuig in brand gevlogen, waarna het toestel explodeerde. Eén persoon kwam om het leven, drie anderen worden vermist. Dat hebben de reddingsdiensten zaterdag gezegd.

Voordat het vliegtuig ontplofte werden 124 passagiers en bemanningsleden geëvacueerd. Onduidelijk is nog of het dodelijke slachtoffer door de explosie om het leven is gekomen.

Recordaantal nieuwjaarsduikers Scheveningen

In Scheveningen hebben zaterdagmiddag meer dan 10.000 mensen een nieuwjaarsduik genomen. Dat is volgens organisator Unox een recordaantal, zo meldt een zegsvrouw. Op 1 januari 2010 waagden achtduizend mensen een duik in de Noordzee, wat ook een record was.

Het startschot voor de duik om 12.00 uur werd gegeven door de 81-jarige Ok van Batenburg, die in 1959 het initiatief nam voor de eerste nieuwjaarsduik. Behalve in Scheveningen konden durfals nog op 63 andere plekken in Nederland het nieuwe jaar met een koude plons inluiden. Het was rond 12.00 uur nog niet duidelijk hoeveel mensen hier hebben deelgenomen aan de traditionele duik.

Op zeventien plekken moest het evenement worden afgelast vanwege het te koude winterweer. Het ging vooral om plaatsen in de noordelijke provincies.

Recordaantal nieuwjaarsduikers Scheveningen
Recordaantal nieuwjaarsduikers Scheveningen (Foto: ANP)

Man zwaargewond bij steekpartij Zaandam

Bij een café in Zaandam is vrijdagnacht een man zwaargewond geraakt bij een steekpartij. Het incident vond plaats voor een café op de Zuiddijk. De recherche heeft getuigen in het café gehoord en technisch onderzoek verricht, maar geen verdachte aangehouden

In het uitgaansgebied rondom de Dam in Zaandam heerste vanaf 02.00 uur een gespannen sfeer en ontstonden opstootjes. De politie heeft een paar aanhoudingen verricht. De nieuwjaarsnacht verliep verder relatief rustig in de Zaanstreek.

Agenten gewond bij rel in Haagse wijk

In de Haagse wijk Ypenburg zijn vrijdagnacht vier agenten gewond geraakt. De mobiele eenheid greep in toen een groep van enkele tientallen mensen ruiten ingooide. Twee agenten werden belaagd met vuurwerk, vermoedelijk een lawinepijl, en liepen been- en hoofdletsel op. Twee andere politiemensen werden geslagen met een stoel en raakten daardoor gewond. Er is een verdachte aangehouden.

Drie van de vier agenten moesten naar een ziekenhuis. Overigens is de nieuwjaarsnacht in het grootste deel van de stad rustig verlopen, laat een politiewoordvoerder weten. In totaal werden wel 122 aanhoudingen verricht voor openlijk geweld, mishandeling, vernieling en brandstichting. Een aantal verdachten komt maandag of dinsdag al voor de rechter.

Twee verdachten werden aangehouden op grond van de Voetbalwet. Ze hadden zich niet aan het gebiedsverbod gehouden dat hen was opgelegd. Een van hen bekogelde de politie met stenen.

Ook in Leidschendam en Delft werd de ME kort ingezet. In onder meer Scheveningen, Kwintsheul en Wateringen werden brandweerlieden mikpunt van agressie. Niemand raakte gewond, al werd wel een brandweervoertuig beschadigd. In Zoetermeer werd een ambulance met vuurwerk bekogeld.

De brandweer kreeg in totaal 61 binnenbranden en veel buitenbranden te verwerken, maar dat aantal was ongeveer hetzelfde als vorig jaar. In de regio Haaglanden werden ongeveer vijftig autobranden geregistreerd, waarvan de meeste in Den Haag plaatsvonden.

Devil Summoner: Soul Hackers door fans bewerkt voor PSP

In 1997 kwam 'Devil Summoner: Soul Hackers' uit voor de Sega Saturn in Japan. Dit spel was een vervolg op 'Shin Megami Tensei: Devil Summoner' wat weer een spel was dat voortkwam uit de 'Persona' serie. Hoewel Atlus, de uitgever van de spellen, meerdere malen heeft geprobeerd het spel ook in de VS uit te brengen, hield Sony dit altijd tegen.

Nu heeft een groep fans, die zichzelf "Devil Hackers" noemen, het heft in eigen hand genomen. Ze zijn bezig het spel zelf te vertalen en speelbaar te maken voor de PlayStation Portable. Bekijk hieronder de zogenaamde "teaser trailer", hoewel 13 minuten wel een tikje lang is voor een teaser...

Nederlander keek in 2010 meer televisie

De Nederlander heeft in 2010 meer televisie gekeken dan in 2009. Dat heeft directeur Bas de Vos van de Stichting KijkOnderzoek (SKO) zaterdag gemeld op basis van de voorlopige cijfers over het afgelopen jaar.

De organisatie presenteert vrijdag haar definitieve cijfers over 2010. Hiervoor moet bijvoorbeeld nog worden berekend hoeveel mensen de uitzendingen van oudejaarsavond hebben opgenomen en naderhand hebben bekeken.

De stijging komt volgens De Vos vermoedelijk door het WK Voetbal en de Olympische Spelen. Dit soort grote sportevenementen zorgt er meestal voor dat de Nederlandse kijker relatief meer tijd voor de televisie doorbrengt.

Nederland 1 is met een kijktijdaandeel van 23,5 procent het best bekeken Nederlandse televisienet van 2010. Het best bekeken programma van het jaar was de WK-finale waarin Nederland tegen Spanje speelde.

Nieuwjaarsrel in Engelse gevangenis

Gedetineerden van een Engelse gevangenis hebben in de eerste uren van het nieuwe jaar ruiten van hun cellen ingeslagen en brandjes gesticht. Dat heeft het Britse ministerie van Justitie gezegd. Zo'n veertig gevangenen begonnen hun oproer rond middernacht.

Cipiers trokken zich uit voorzorg terug en de hulp van speciale ordetroepen werd ingeroepen om de gedetineerden weer in het gareel te krijgen.

In de gevangenis nabij Arundel, 60 kilometer ten zuiden van Londen, worden gedetineerden gevangen gehouden die nog minder dan twee jaar van hun straf moeten uitzitten.

Sea Shepherd jaagt weer op walvisvaarders

Japanse walvisvaarders zijn zaterdag in ijzige wateren bij Antarctica slaags geraakt met milieuactivisten van Sea Shepherd. Dat heeft de milieugroep bekendgemaakt. De activisten volgen de vloot walvisvaarders in de hoop de jaarlijkse walvisjacht te ontregelen.

De Japanners hebben een van de opblaasbare boten van Sea Shepherd met een waterkanon bestookt, aldus Paul Watson, oprichter van de milieugroep.

Japan en Sea Shepherd vliegen elkaar ieder jaar in de haren. Hun confrontaties vinden doorgaans plaats in de meest afgelegen gebieden op aarde. De Japanners mogen een bepaald aantal walvissen voor wetenschappelijke doeleinden doden, maar volgens critici is de verkoop van walvisvlees het belangrijkste doel van de jacht. Het jachtseizoen loopt van december tot februari.

De Japanse vloot is in december vertrokken. Sea Shepherd kreeg vrijdag de eerste walvisvaarder in het oog en vond later nog twee schepen. "We hebben ze voordat de jacht is begonnen", zei Watson. "Nu we ze op de huid zitten, hopen we dat ze dit seizoen geen walvissen kunnen doden."


Sea Shepherd jaagt weer op walvisvaarders (Foto: FOK!)

Man omgebracht in Tilburg

In Tilburg-Zuid is zaterdagochtend een man door geweld om het leven gekomen. De politie heeft een team van 25 man op de zaak gezet. Sectie moet uitwijzen wat de doodsoorzaak is. Er zijn geen aanhoudingen verricht, laat een politiewoordvoerder weten.

De politie kreeg iets na 08.00 uur te horen dat er een man ernstig gewond op de Don Sartostraat in de wijk Broekhoven lag. De straat is afgezet voor onderzoek. De identiteit van het slachtoffer is nog niet naar buiten gebracht.

Al twintig slachtoffers in oogziekenhuis Rotterdam

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft zaterdagochtend al zeker twintig mensen gezien die door vuurwerk aan hun oog gewond zijn geraakt. De helft van hen was omstander.

Het worden er nog meer, want ieder jaar komen ook na de nieuwjaarsviering slachtoffers uit het hele land binnen. Veel ogen zijn onherstelbaar beschadigd. Op nieuwjaarsochtend vinden zeker vier operaties plaats, waarvan twee bij kinderen onder de 13 jaar.

De situatie op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis was qua aantal patiënten en de ernst van hun letsel vergelijkbaar met vorig jaar. Dit ondanks dat de verkoop van de beschermende vuurwerkbril dit jaar is gestegen tot boven de zeshonderdduizend exemplaren.

"De situatie in Nederland is zo ernstig dat twee jaarwisselingen gelijkstaan aan het totale aantal beschadigde ogen bij alle soldaten uit de Verenigde Staten die in Irak hebben gevochten", zegt oogchirurg Tjeerd de Faber. "Een groot aantal slachtoffers had voorkomen kunnen worden als zij een vuurwerkbril hadden gedragen."

De vorige jaarwisseling werden in het Oogziekenhuis 21 vuurwerkslachtoffers behandeld. Acht gevallen waren zeer ernstig en drie ogen zijn blind geworden. De Rotterdamse cijfers van dit jaar worden waarschijnlijk zondag bekendgemaakt.

Oogartsen registreren dit jaar voor de derde keer het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door zelf afgestoken vuurwerk. Tijdens de vorige jaarwisseling werden in totaal 25 ogen volledig blind, waarvan er acht operatief zijn verwijderd. De definitieve cijfers van de landelijke registratie komen in de eerste week van februari naar buiten.


Al twintig slachtoffers in oogziekenhuis Rotterdam (Foto: Novum)

Henin wint bij rentree in Perth

De Belgische tennisster Justine Henin heeft vandaag op overtuigende wijze haar rentree gemaakt op de baan. De voormalige nummer één van de wereld won bij het toernooi om de Hopman Cup in Perth haar partij tegen de Australische Alicia Molik met 6-4 6-4. Henin (28) stond een halfjaar aan de kant met een elleboogblessure.

Henin raakte in juni tijdens Wimbledon geblesseerd. De Waalse kwam sindsdien niet meer in actie. Bij het toernooi om de Hopman Cup, voor gemengde landenteams, maakt ze haar rentree. Henin vormt in Perth een koppel met Ruben Bemelmans, die in de tweede partij in actie komt tegen Lleyton Hewitt.

Tottenham Hotspur wil Beckham huren

David Beckham keert mogelijk terug in de Engelse Premier League. Tottenham Hotspur wil de 35-jarige middenvelder voor drie maanden huren van Los Angeles Galaxy, de werkgever van de Engelse vedette. Dat liet manager Harry Redknapp vandaag weten aan de BBC.

"We gaan contact opnemen met LA Galaxy om te vragen of ze hem willen laten gaan. Als David in is voor een verhuur van drie maanden, zijn we zeker geïnteresseerd", aldus Redknapp, die het met de Spurs dit seizoen goed doet in de Premier League. De afgelopen twee jaar speelde Beckham tijdens de competitieloze periode in de Verenigde Staten op huurbasis voor AC Milan.

Beckham speelde in Engeland jarenlang voor Manchester United. In 2003 vertrok hij naar Real Madrid.

Tottenham Hotspur wil Beckham huren
Tottenham Hotspur wil Beckham huren (Foto: ANP)

Ubisoft past continue verbinding van DRM aan.

Ubisoft lijkt zijn DRM-beleid (Digital Rights Management) iets aangepast te hebben voor de spellen Assassins Creed 2 en Splinter Cell: Conviction. Eerst was er een continue internetverbinding nodig om te spelen. Was deze verbinding er niet sprong het spel op pauze totdat de verbinding hervat was.

Nu lijkt Ubisoft dit aangepast te hebben want de twee spellen zijn tegenwoordig ook speelbaar zonder continue-verbinding. Nu zal het spel alleen bij het opstarten verbinding maken met Ubisoft, zodra dat is gedaan kan de internetverbinding uitgezet worden en kan je gewoon doorspelen.

Dit is de eerste verandering in het DRM-beleid van Ubisoft naast het spel RUSE dat de DRM helemaal niet bevat. Wat vinden jullie ervan? Een goede ontwikkeling?

Guido Weijers verslaat Van Muiswinkel

De Oudejaarsconference van Guido Weijers trok vrijdagavond meer kijkers dan de Oudejaarsconference van Erik van Muiswinkel. Naar het SBS 6-programma van Weijers keken 1,4 miljoen mensen, terwijl de VARA-show van Van Muiswinkel 1,05 miljoen kijkers trok. Dit blijkt uit zaterdag gepubliceerde gegevens van Stichting KijkOnderzoek.

Ook populair tijdens oud en nieuw waren RTL 4's Ik Hou Van Holland (2 miljoen kijkers) en SBS 6's Staatsloterij Oudejaarsfeest (1,3 miljoen). De compilatie van VARA's De TV Draait Door, waarin regelmatig oude YouTube-fragmenten die al jaren oud zijn worden uitgezonden, wist 1,2 miljoen kijkers te boeien.

Bekijk via Uitzending Gemist de Oudejaarsconference van Erik van Muiswinkel.


Oudejaarsconference VARA trekt minder kijkers dan die van SBS 6

Cafébrand Volendam voor tiende keer herdacht

In Volendam wordt zaterdag de fatale brand die in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 woedde herdacht. Onder anderen de burgemeester en vertegenwoordigers van slachtofferorganisaties houden toespraken. Ook worden er bloemen gelegd en wordt een moment stilte in acht genomen.

In café Het Hemeltje brak tijdens de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 brand uit. Veertien mensen kwamen hierbij om het leven en bijna tweehonderd bezoekers van het café raakten gewond.

De herdenking begint om 12.30 uur bij het monument aan de Haven in de vissersplaats. Daarvoor wordt in de St. Vincentiuskerk de mis opgedragen aan de veertien jongeren die overleden. Het koor Forever Young luistert de mis muzikaal op.

In de kerk wordt om 14.30 uur de bijeenkomst 'Volendam 10 jaar later, in woord en muziek' gehouden, waarin met livemuziek en toespraken wordt stilgestaan bij de cafébrand.

CD: deadmau5 - 4x4=12

In 2010 stond Joel Thomas Zimmerman op plek 4 van de beste DJ's ter wereld. Zimmerman is beter bekend met een een grote muizenkop op zijn hoofd en onder de naam deadmau5. Maar eigenlijk vindt hij de beschrijving DJ niet passen bij zijn stijl en ook met een genre wil hij niet geoormerkt worden. Artiest of producer is een titel die hem beter afgaat.

De Canadees liet in de afgelopen jaren een stijgende lijn zien. Random Album Title was een behoorlijk debuut, maar de echte doorbraak kwam met For Lack of a Better Name, waarop Ghosts 'n' Stuff''de tophit verzorgde. Deadmau5 zijn werk was een mengelmoes van minimal, progressive en electrohouse waarop beukende beats afgewisseld werden met sferische soundscapes. Lange tracks die naar verschillende apotheoses toewerkten, maar soms ook de rust opzochten.

Microsoft en Epic Games komen met Gears of War Ultimate

Microsoft heeft bevestigd dat er 15 februari iets zal uitkomen dat Gears of War Ultimate zal heten. De webwinkel van GameStop had het product toegevoegd in het assortiment. Het product zal rond de 22 euro gaan kosten en het zal zeker niks met Gears of War 3 te maken hebben volgens Microsoft.

Wat het wel is wil Microsoft niet aangeven maar grote kans is dat het een bundel van deel één en twee uit de Gears of War-serie zal zijn. Mogelijk zit hierbij ook alle DLC die er voor beide spellen is uitgekomen. Een andere mogelijkheid kan de release van iets dat met Gears of War en Kinect te maken heeft. Dit gerucht ging al eerder rond nadat de Gears of War-aankondiging van de Video Game Awards niet doorging.

Op het moment van schrijven heeft de webwinkel het product weer verwijderd, verwacht binnenkort meer nieuws.

[NBA] Wederom verlies Boston

Voor de tweede maal op rij heeft Boston Celtics een nederlaag in de NBA geleden. De koploper in de Eastern Conference ging met 83-81 onderuit tegen New Orleans Hornets.

De afwezigheid van de geblesseerde sterren Rajon Rondo en Kevin Garnett liet zich bij Boston voelen. Ray Allen had Boston in de laatste aanval van het duel toch nog de winst kunnen bezorgen maar zijn driepunter stuiterde echter van de ring af.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Boston New Orleans 81-83
Chicago New Jersey 90-81
Indiana Washington 95-86
Charlotte Golden State 95-96
Houston Toronto 114-105
Oklahoma Atlanta 103-94
Phoenix Detroit 92-75
LA Lakers Philadelphia 102-98

Sri Lanka stopt met gebruik Ceylon

Overheidsinstellingen in Sri Lanka zullen niet langer gebruikmaken van de term Ceylon. De Britse koloniale naam wordt 39 jaar nadat het Aziatische eiland Sri Lanka werd genoemd, in de ban gedaan. Dat meldde de BBC zaterdag.

Het besluit is genomen, nadat een discussie was opgelaaid over de naam van de Ceylon Elektriciteitsraad. De minister van Energie wilde de naam moderniseren, waarna de president voorstelde dat bij alle overheidsinstellingen te doen. De verandering zal zo snel mogelijk worden doorgevoerd. Overigens blijft de thee-industrie de term Ceylon wel gewoon gebruiken.

De naam Ceylon werd in 1972 vervangen door Sri Lanka, toen het eiland een republiek werd en niet langer de Britse koningin Elizabeth II als staatshoofd had.

Rio de Janeiro prestenteert logo Spelen 2016

Rio de Janeiro heeft op de Copacabana het logo voor de Olympische Spelen van 2016 gepresenteerd. Het embleem bestaat uit drie mensen die op een dynamische manier met elkaar verbonden zijn, met daaronder de tekst 'Rio 2016' en de vijf olympische ringen. Het logo is groen, geel en blauw, de kleuren van de Braziliaanse vlag.

Het logo staat volgens de Brazilianen voor passie en transformatie en moet tevens vriendschap en gastvrijheid uitdragen. Het organisatiecomité had de keuze uit 139 ontwerpen.

Voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olymisch Comité (IOC) was een van de 1,5 miljoen aanwezigen op het beroemde strand van Rio de Janeiro. De Belg had eerder deze week de eerste steen gelegd voor wat het olympisch dorp in de Braziliaanse stad moet worden. De Spelen beginnen op 5 augustus 2016.


Het logo voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. (Bron: rio2016.com.br)

Jongen (17) dood door zelfgemaakt vuurwerk

Een 17-jarige jongen uit het Groningse Tolbert is in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven gekomen nadat hij een zelfgemaakte vuurwerkbom had afgestoken. De jongen raakte iets na middernacht ernstig gewond in het dorp Boerakker en overleed later in de nacht in het Universitair Medisch Centrum Groningen, meldt een politiewoordvoerder.

Het is vooralsnog het tweede slachtoffer dat tijdens oudejaarsnacht door vuurwerk om het leven kwam. In Harderwijk overleed in de nacht van vrijdag op zaterdag een 13-jarige jongen, vermoedelijk door een vuurwerkbom. Hij stond te kijken naar het vuurwerk.

Kerktoren in brand in Wijhe

De katholieke kerk in het Overijsselse Wijhe is zaterdagochtend in brand gevlogen. De brand was in de wijde omgeving te zien. De kerk uit de negentiende eeuw was net gerestaureerd. "Dit is een enorme klap", laat een medewerker van het kerkbestuur weten. De precieze omvang van de schade is nog niet bekend.

De brand ontstond voor 08.00 uur, vermoedelijk in de punt van de toren. Het vuur was korte tijd uitslaand, maar de brandweer had de brand rond 09.00 uur onder controle. Hoe de brand in de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen-kerk aan de Stationsweg is ontstaan, is nog onduidelijk en wordt onderzocht.

Welk nieuws leefde het meest op FOK!?

Nog een paar uur en ook 2010 zit er weer op! Overal op FOK! verschijnen jaarlijstjes met de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen twaalf maanden. Hoewel de nieuwssectie van de Frontpage dit jaar niet met een uitgebreide terugblik komt, geven we hieronder wel een overzicht van de tien berichten die de meeste views kregen en waarop het meest is gereageerd.

#TitelRedacteur Views
1 Milly dood, agent aangehouden Volpez 94.661
2 Verstoring dodenherdenking op de Dam Mirjam 93.904
3 Politie rolt 3 drugslabs op Juicyhil 89.058
4 PowNed trekt baard Sinterklaas af Danny 74.932
5 IKEA tapet invalide vast aan kast Djeez 73.793
6 Schoolmeisjes zwanger na bizar seksspel   Djeez 73.654
7 Drama tijdens de Loveparade Magneet 72.911
8 ’Nijmeijer dreigde gijzelaar met executie’ Rahl 71.776
9 WK: Nederland verslaat Brazilië Olga 61.917
10 Antonie Kamerling pleegt zelfmoord MPG 60.019

 

#TitelRedacteur Reacties
1 ’Europa verdrijft alle moslims in 2016’ pberends 1034
2 PvdA op gelijke hoogte met VVD Juicyhil 1014
3 Wilders blijkt draaikont mbt Islam pberends 793
4 Formatie VVD-CDA-PVV mislukt RvLaak 732
5 Milly dood, agent aangehouden Volpez 731
6 Verstoring dodenherdenking op de Dam      Mirjam 715
7 Sorry wereld voor Wilders Djeez 706
8 VVD en PVV populairst op FOK! Stefan 688
9 Kempi: God heeft homo zijn verboden Stefan 673
10 Crisis CDA over formatie pberends 638

 

Middels dit bericht bedank ik namens de eindredactie alle (ex-) crewleden die zich op alle vlakken het afgelopen jaar met enthousiasme hebben ingezet voor de Frontpage.

Ook bedank ik alle users voor het lezen van al onze content en voor de honderdduizenden reacties en talloze discussies naar aanleiding hiervan.

Op naar 2011!

Ruim zestig nieuwjaarsduiken in het land

Als de omstandigheden het toestaan, vinden zaterdag op 64 plaatsen in het land nieuwjaarsduiken plaats. De afgelopen dagen zijn wegens winterse toestanden zeventien duiken afgelast, meldde organisator Unox.

Er zouden op 1 januari 81 officiële nieuwjaarsduiken worden gehouden. IJs op het water of een te grote kans op onderkoeling zorgde ervoor dat een aantal van de festiviteiten werd afgelast. Het valt niet uit te sluiten dat zaterdag nog enkele afzeggingen volgen.

De plaatsen waar de duiken in elk geval niet doorgaan zijn: Leeuwarden en Joure (Friesland), Kropswolde en Midwolda (Groningen), Urk en Nagele (Flevoland), Dedemsvaart en Wesepe (Overijssel), Etten, Doesburg, Enspijk en Borculo (Gelderland), Huizen en Velserbroek (Noord-Holland), Bunschoten (Utrecht), Loon op Zand en Mill (Brabant).

Ruim zestig nieuwjaarsduiken in het land
Ruim zestig nieuwjaarsduiken in het land (Foto: ANP)

Overzicht incidenten rond jaarwisseling

In Rotterdam zijn tijdens oudejaarsnacht 103 mensen gearresteerd. Drie politiemedewerkers raakten lichtgewond. In aanloop naar de jaarwisseling was het vrij rustig, maar na middernacht en het vuurwerk bij de Erasmusbrug nam het aantal meldingen toe.

In de regio werden op verschillende plaatsen brandweerlieden belaagd door vuurwerkgooiers. Burgemeester Ahmed Aboutaleb en korpschef Frank Paauw spreken van 'een drukke maar beheersbare' nacht met veel hulpverleningen en branden.

Een 15-jarig meisje raakte gewond bij een vuurwerkexplosie in een woning aan de Wielingen in Brielle. In diezelfde plaats werden geparkeerde auto's beschadigd door drie projectielen die een witte bijtende stof bevatten. De voertuigen stonden vlak bij het politiebureau, dat het vermoedelijke doelwit was.

In Rozenburg werd op de Nachtegaallaan een man neergestoken, en ook nog overreden door een auto. Hij raakte zeer ernstig gewond. De politie hield vier mensen aan die ook gewond waren.

In Stellendam ging een fietsenstalling naast het busstation in vlammen op en ook bij een bakkerij aan de Goudestein in Rotterdam-Zuid brak brand uit. Niemand raakte gewond, maar wel werd een aantal bovenliggende woningen tijdelijk ontruimd. De bewoners konden snel weer naar huis. Waarschijnlijk was vuurwerk via de brievenbus naar binnen gegooid. De politie stelt een onderzoek in.

In de Jacob Loisstraat werden twee voertuigen in brand gestoken. De politie werd hier, zoals ook elders gebeurde, belaagd met zwaar vuurwerk. De mobiele eenheid voorkwam dat de boel uit de hand liep. Ook op andere plekken liet de ME zijn gezicht zien.

In de Maasstad vonden nog meer steekincidenten plaats. Op de Vlaggemanstraat raakten twee mensen gewond na een ruzie, maar de verwondingen vielen mee. Bij een steekpartij aan de Hillelaan in Rotterdam-Zuid raakte iemand zwaargewond. In De Beverwaard raakte een persoon lichtgewond.

Op de Slinge werd een man aangehouden die met een vuurwapen in de lucht schoot. Hij is in een cel gezet. Op het Stadhuisplein moest kort na middernacht worden opgetreden tegen dronken jongeren. Bij camping Port Zélande gedroeg een groep van veertien Fransen zich heel vervelend. Met hulp van de ME zijn ze van het park verwijderd.

In Amsterdam was sprake van opstootjes en containerbranden. Er werden ongeveer vijftig mensen gearresteerd. In Den Haag waren dat er rond 03.30 uur 29. Vier agenten raakten daar gewond.

Jongen (13) dood door vuurwerkbom

In Harderwijk is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 13-jarige jongen overleden door illegaal vuurwerk. De jongen uit Utrecht verbleef met zijn familie op een camping en was omstander. Vermoedelijk ging het om een vuurwerkbom, meldt een politiewoordvoerder.

Het slachtoffer overleed in een ziekenhuis. Het incident vond rond 02.30 uur plaats op een camping aan de Korhoenlaan. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

In Lichtenvoorde raakten drie mannen gewond toen een pakket vuurwerk ontplofte. Een van de slachtoffers, een 26-jarige man uit Zevenhuizen, liep ernstig letsel aan zijn gezicht op. Ook de andere gewonde, een 25-jarige man uit Lichtenvoorde, raakte gewond aan zijn gezicht. Beiden zijn met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Het derde slachtoffer ging daar op eigen gelegenheid naartoe.

Sms-verkeer naar recordhoogte

Tijdens de jaarwisseling is weer massaal mobiel gebeld en ge-sms't. Via T-Mobile werden tussen 22.00 uur en 04.00 uur dertig miljoen sms-berichten verstuurd, 30 procent meer dan vorig jaar. De telecomprovider spreekt van een ongekende piek.

Via KPN, Vodafone en T-Mobile werden vorig jaar in totaal ongeveer zeventig miljoen sms-jes verstuurd. Er werden via T-Mobile 8,3 miljoen telefoongesprekken gevoerd, een stijging van 5 procent. Mobiel internet zorgde voor een verbruik van 3 terabyte, meer dan twee keer zo veel als vorig jaar.

Geen autopsieshow Michael Jackson

Tv-bedrijf Discovery heeft besloten een uitzending van de nagespeelde autopsie op de Amerikaanse zanger Michael Jackson te schrappen. De uitzending had zware kritiek gekregen van de beheerders van de nalatenschap van Jackson, die het programma beledigend vonden.

Het tv-bedrijf, dat onder meer Discovery Channel produceert, had 'What Really Killed Michael Jackson' in januari in Europa willen uitzenden. Het had al wervende reclamespotjes uitgezonden, waarbij Michaels Jackson's handschoen oprijst vanonder een laken over een lijk.

Het schrappen van de uitzending leidde tot verheugde reacties van de beheerders van de nalatenschap. "Een correct besluit", zeiden de beheerders gisteren.

Michael Jackson overleed in juni 2009 op 50-jarige leeftijd aan een overdosis medicijnen en het verdovingsmiddel propofol. Justitie vervolgt de arts die het middel injecteerde.

Woningen ontruimd wegens brand

Vanwege een brand in een bedrijf in het Friese dorp Midlum (gemeente Harlingen) moesten vanochtend 25 tot 30 bewoners hun seniorenwoning verlaten. Dat meldde de brandweer.

De brand ontstond rond half zes vanochtend in een bedrijf aan de Hopmansweg. De ontruimde seniorenwoningen liggen achter het bedrijf. Ook de woning die bij het bedrijfspand hoort is ontruimd.

De gemeente Harlingen heeft de bewoners op een nog onbekende plaats opgevangen. Hoe de brand is ontstaan is nog niet bekend.

Seniorenwoningen ontruimd wegens brand
Seniorenwoningen ontruimd wegens brand (Foto: ANP)

Meer zendtijd voor Comedy Central

Comedy Central verhuist zaterdag naar het analoge kanaal van TMF en begint al met uitzenden om 15.00 uur in plaats van om 20.00 uur.

De extra uren van de humorzender gaan ten koste van de zendtijd van TMF. De muziekzender zendt voorlopig niet meer 's avonds uit maar is in het voorjaar weer 24 uur per dag te zien als een digitale, interactieve zender.

Moederbedrijf MTV Networks hoopt dat de zenders door de herschikking zullen groeien. Zo wordt Nickelodeon vanaf 14 februari een 24-uurszender, nu het niet langer een kanaal hoeft te delen. General manager Maurice Hols van Comedy Central is erg blij met de extra zendtijd: "Nu zijn we ook voor acht uur 's avonds zichtbaar voor onze doelgroep."

In februari presenteert cabaretier Jan Jaap van der Wal drie weken lang een Nederlandse versie van The Daily Show, met dagelijks rechtstreekse comedy en satire.

Comedy Central richt zich voortaan tot 19.30 uur op jongvolwassenen met onder meer de series Scrubs en Family Guy. In 2011 wordt 22.30 uur het tijdstip waarop de zender nieuwe Amerikaanse series zoals Tosh.0, Chuck, Community en Call me Fitz gaat programmeren.

TMF staat zendtijd af aan Comedy Central
TMF staat zendtijd af aan Comedy Central (Foto: ANP)

President Ivoorkust negeert ultimatum

De weggestemde president Laurent Gbagbo van Ivoorkust heeft zaterdag een ultimatum om af te treden naast zich neergelegd. "We geven niet op", zei hij in een nieuwjaarstoespraak.

Gbagbo was door de gekozen president Alassane Ouattara opgeroepen om uiterlijk in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn functie neer te leggen. Ook westerse en Afrikaanse leiders willen dat hij vertrekt. Gbagbo had recent presidentsverkiezingen verloren, maar verklaarde daarna doodleuk de stemmen ongeldig in kiesdistricten waar zijn rivaal Outtara had gewonnen.

Maar volgens Gbagbo is de druk van Ouattara en wereldleiders een 'poging tot een staatsgreep, onder de vlag van de internationale gemeenschap'.

Gbagbo is sinds oktober 2000 president van de voormalige Franse kolonie Ivoorkust, met 20 miljoen inwoners een van de grootste exporteurs van cacao ter wereld.

President Ivoorkust negeert ultimatum
President Ivoorkust negeert ultimatum (Foto: ANP)

Dakar Rally gaat weer van start

Op nieuwjaarsdag gaat in Buenos Aires de 33e editie van de Dakar Rally van start. De befaamde woestijnrally duurt tot en met 16 januari. De 9000 kilometer lange rally wordt voor het derde jaar op rij verreden in Zuid-Amerika, door Argentinië en Chili.

Op de eerste dag leggen de deelnemers 337 kilometer af over normale wegen richting Victoria. De stopwatches staan vandaag nog stil, zodat de coureurs hun voertuigen nog even kunnen sparen. Zondag staat de eerste echte etappe op het programma, van Victoria naar Cordoba.

Bij de trucks hebben 22 Nederlandse equipes zich ingeschreven, onder wie podiumkandidaten als Gerard de Rooy en Marcel van Vliet. Daarnaast verschijnen er twaalf motoren en elf auto's uit Nederland aan de start. In totaal doen 430 voertuigen mee aan de Dakar Rally. De winnaars van vorig jaar verdedigen in 2011 hun titel. De Fransman Cyril Despres bij de motoren, de Spanjaard Carlos Sainz bij de auto's en de Rus Vladimir Tsjagin bij de trucks.

Dakar Rally vertrekt vanuit Buenos Aires
Dakar Rally vertrekt vanuit Buenos Aires (Foto: ANP)

Boek: New Kids Turboboek

De Knoepert ligt in de snackbar, grote vuurballen maak je met het enige echte New Kids-vuurwerk en zelfs sportsokken zijn al gesignaleerd: het succes van de film New Kids Turbo wordt op alle fronten commercieel uitgebuit. Zo is er nu ook het New Kids Turboboek dat volgens Flip van der Kuil, één van de hoofdrolspelers, het perfecte boek is voor mensen die niet van lezen houden. Hooggespannen verwachtingen dus...

 

NKT boek

Jaarwisseling Museumplein feestelijk verlopen

Circa 25.000 mensen hebben de start van het nieuwe jaar op het Museumplein in Amsterdam gevierd. Dat meldde de politie.

Met optredens van onder meer Nick & Simon werd 2010 er feestelijk afgesloten. "Het was druk, maar erg gezellig", oordeelde een zegsman van de Staatsloterij, de organisator van het feest. Volgens de politie werden er enkele aanhoudingen verricht na afloop van het feest, wegens openbare dronkenschap en geweld.

Volgens de woordvoerder van de politie is de drukte te vergelijken met een drukke uitgaansnacht. "Met name op de Dam zijn veel mensen, op het Leidseplein en het Rembrandtplein is het rustiger."

Jaarwisseling Museumplein feestelijk verlopen
Jaarwisseling Museumplein feestelijk verlopen (Foto: ANP)

Brandweer belaagd in Rotterdam

Op verschillende plaatsen in de regio Rotterdam zijn brandweerlieden belaagd door vuurwerkgooiers. Dat zei een woordvoerder van de politie rond 01.30 uur. Volgens de politie raakte er niemand gewond. De politie spreekt vooralsnog van een 'rustige' jaarwisseling.

In Amsterdam zijn tussen 20.00 uur en 01.00 uur 22 mensen opgepakt bij ongeregeldheden. Na het feest op het Museumplein waren er wat opstootjes, daar is de rust inmiddels ook weergekeerd. Volgens de politie zijn ook daar enkele mensen opgepakt.

China dreigt Skype te verbieden

De populaire telefoondienst Skype dreigt verboden te worden in China, een van de grootste markten ter wereld. De Chinese regering heeft opgeroepen tot een aanpak van 'illegale internettelefoondiensten'. De autoriteiten zoeken bewijsmateriaal voor rechtszaken tegen de bedrijven.

Met een verbod lijkt de Chinese overheid de eigen drie staatsbedrijven voor telefonie te beschermen: China Telecom, China Unicom en China Mobile.

Skype was nog niet gecontacteerd door de Chinese overheid, meldde een woordvoerder van Skype in de Verenigde Staten vrijdag.

Een verbod kan de interesse van investeerders in Skype temperen. Het bedrijf bereidt een beursgang voor in 2011. Het bedrijf, met haar basis in Luxemburg, heeft 124 miljoen gebruikers.

Het bedrijf, dat gedeeltelijk eigendom is van veilingsite eBay, was in 2005 al tijdelijk geblokkeerd in China.

China dreigt Skype te verbieden
China dreigt Skype te verbieden (Foto: ANP)

Ex-Antillen verruilen gulden voor dollar

De officiële munteenheid van drie Nederlandse gemeenten is vanaf vandaag de Amerikaanse dollar. Bonaire, Saba en Sint Eustatius, de zogenaamde BES-eilanden die de status van bijzondere gemeente binnen Nederland hebben, betaalden tot gisteren met de Antilliaanse gulden.

De Antilliaanse gulden was tot de Tweede Wereldoorlog aan de Nederlandse gulden gekoppeld. In 1940 werd de munt echter aan de dollar gekoppeld en kon er ook met dollars worden betaald. Niet onverrassend werd de dollar boven de euro verkozen als vervanging voor de gulden.

Er is een korte overgangsperiode waarin zowel met Amerikaanse dollars als Antilliaanse guldens betaald kan worden. Artikelen worden nog een half jaar dubbel geprijsd, zodat gecontroleerd kan worden of de vervanging niet aangegrepen wordt om prijzen te verhogen.

Man bij uitgebrande auto niet dood door misdrijf

De man die vrijdagavond dood bij een uitgebrande auto in het Zeeuwse Bruinisse werd gevonden is niet door een misdrijf om het leven gekomen. Dat blijkt uit het eerste onderzoek van de politie. De doodsoorzaak en de identiteit van de man zijn nog niet bekend. De politie hoopt daar zaterdag meer over te kunnen zeggen.

Het slachtoffer werd rond 20.45 uur gevonden bij een auto aan de Strandweg. Deze weg is een doodlopende parallelrijbaan van de N59, de Grevelingendam.

Minder Nederlanders vast in buitenland om drugs

Het aantal Nederlandse drugsgedetineerden in het buitenland is de afgelopen jaren gestaag afgenomen. In december zaten 1728 Nederlanders om een drugsdelict in een buitenlandse cel. In 2009 ging het nog om 1997 gevallen. In totaal zaten 2462 Nederlanders vast in een buitenlandse gevangenis eind 2010. Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een woordvoerder van het ministerie spreekt van een 'lichte afname'. De oorzaak is volgens de zegsman moeilijk aan te geven. In 2008 zaten er nog 2029 Nederlanders in het buitenland vast om drugs, een jaar daarvoor waren dit er nog 2108. Het totaal aantal Nederlandse gevangenen in buitenlansdse cellen laat ook een daling zien. In 2009 waren dit er 2570, in 2008 2560 en in 2007 2599.

Per land bekeken, zitten de meeste Nederlanders vast in Europese gevangenissen. Duitsland voert de lijst aan met 430 gevangen Nederlanders, gevolgd door Spanje met 342. In Frankrijk zitten 183 Nederlanders vast, in het Verenigd Koninkrijk 110 en in Italië 102.

Buiten Europa zijn er een paar uitschieters. In de Dominicaanse Republiek zaten aan het einde van dit jaar 133 Nederlanders in het gevang en in Peru 113.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken verleent als zij daar prijs op stellen consulaire bijstand aan Nederlandse gevangenen in het buitenland.

Veel nieuwe regels en wetten in 2011

Zoals elk jaar komen er in januari weer wetten en regels bij. Ook worden veel goederen en diensten duurder, zoals benzine en reizen met de trein. De belangrijkste veranderingen voor 2011 op een rijtje.

Verkeersboetes

Verkeersboetes worden in het nieuwe jaar een stuk hoger: ze gaan met 15 procent omhoog. De maatregel moet de veiligheid in het verkeer vergroten en tegelijkertijd een gat vullen in de begroting dat is ontstaan doordat verkeersboetes de schatkist minder opleveren dan vooraf ingeschat. De verhoging geldt voor alle verkeersovertredingen. In 2008 werden de boetes ook al verhoogd, toen met 20 procent.

Automobilisten moeten bovendien meer betalen voor brandstof. De toch al hoge brandstofprijzen krijgen een extra zetje doordat de overheid de accijnzen op benzine, diesel en lpg met 0,6 procent verhoogt. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers wordt benzine daardoor bijna 0,50 cent duurder, diesel 0,25 cent en de recordprijs van lpg loopt verder op met ruim 0,86 cent per liter.

Ook reizen met het openbaar vervoer wordt duurder. Voor een blauwe strippenkaart met vijftien strippen moet in 2011 10 eurocent meer worden betaald. Ook de NS verhoogt de tarieven van treinkaartjes. Het versturen van een kaart wordt eveneens duurder. De prijs van een standaardpostzegel voor een kaart of brief wordt met 2 cent verhoogd. In plaats van 44 cent moet er 46 cent voor worden betaald.

Samenwonen

Ongehuwd samenwonenden krijgen in het nieuwe jaar bovendien minder fiscale voordelen van de Belastingdienst. De regels voor het fiscaal partnerschap worden flink aangepast. Partners kunnen in 2011 niet meer kiezen om elkaar wel of niet aan te wijzen als fiscaal partner. De belastingaftrek voor de hypotheekrente van een woning kan daardoor niet meer worden verdeeld en ook studiekosten kunnen niet meer in mindering worden gebracht op het belastbaar inkomen van de ander.

Ook wordt het in 2011 een stuk duurder om Nederlander te worden. De leges voor een verzoek voor een persoon stijgen met het nieuwe jaar van 567 naar 789 euro. Een verzoek voor echtparen of geregistreerde partners kost vanaf zaterdag 1008 euro in plaats van 719 euro.

Maar er zijn ook positieve veranderingen in het nieuwe jaar. Zo hebben kleine werkgevers in het nieuwe jaar minder administratieve lasten en lagere kosten door een versoepeling van de Arboregels. Op jaarbasis scheelt dit ze ongeveer 80 miljoen euro.

Langdurig zieken, ouderen en gehandicapten kunnen weer zelf de zorg regelen die ze nodig hebben, want persoonsgebonden budgetten worden per 1 januari weer toegekend. De regeling was stopgezet omdat het geld op was. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) hief de stop op. De regeling is wel versoberd.

Stoppen met roken

Ook komt de overheid in 2011 mensen die willen stoppen met roken tegemoet. Professionele hulp bij het stoppen met roken wordt via het basispakket voor zorgverzekeringen vergoed. Tot nu toe moesten rokers de hulp die ze zochten bij stoppogingen zelf betalen. Het kabinet wil de drempel voor het stoppen met roken verlagen en hoopt dat door de nieuwe maatregel meer rokers proberen te stoppen.

Verder wordt de positie van slachtoffers in het strafproces beter. Slachtoffers krijgen meer rechten en mogelijkheden. Onder meer de informatieverstrekking verbetert, omdat slachtoffers bijvoorbeeld op de hoogte worden gebracht als de politie afziet van opsporing. Verder krijgen ze het recht processtukken in te zien en krijgen slachtoffers aan wie een schadevergoeding is toegewezen het hele bedrag uiterlijk acht maanden na het vonnis.

Een andere belangrijke nieuwe maatregel voor sommige werknemers is dat een nieuwe inspectiedienst in 2011 extra gaat controleren of werkgevers genoeg maatregelen nemen om geweld tegen hun werknemers te voorkomen. Het gaat dan onder meer om werknemers in de horeca, op benzinestations, agenten, gevangenisbewakers en verkeersregelaars. Ook bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken worden extra gecontroleerd.

Tbs'ers

Tbs'ers die tijdens hun verlof op de vlucht slaan, mogen voortaan minimaal een jaar niet meer met verlof. De maatregel moet de tbs-sector 'maximaal veilig' maken. Dat de toestemming om met verlof te gaan vervalt als iemand ontsnapt is niet nieuw, maar de termijn van een jaar bestond nog niet. Donderdag nog werd bekend dat twee tbs'ers die vastzaten in een psychiatrisch ziekenhuis in Heiloo niet terugkeerden van verlof. Zij werden vrijdag weer opgepakt in een hotel in Amsterdam.

Tot slot kunnen jongeren vanaf januari al op hun zeventiende beginnen aan de opleiding tot buschauffeur. De overheid wil jongeren zo stimuleren voor het beroep buschauffeur te kiezen. Vanaf hun achttiende mogen ze een bus besturen. Voorheen was de minimumleeftijd van buschauffeurs 21 jaar. Buschauffeurs zijn schaars en hun gemiddelde leeftijd neemt toe.

Kerstprijsvraag 2010: Dag 8

 kpv

De kerstprijsvraag van 2010 is alweer bijna ten einde. Gedurende acht dagen lang, van 25 december tot en met 1 januari, verschijnen er dagelijks acht vragen, twee plaatjes en een opdracht op FOK!games. Door het beantwoorden van deze vragen, het raden van de plaatjes en het maken van de opdracht kun je punten verdienen die vervolgens ingezet kunnen worden op games of goodies naar keuze in een veiling. Meer informatie over de prijsvraag en de regels kun je hier vinden. Het maakt niet uit hoeveel vragen je goed hebt of hoeveel dagen je mee doet, ook door slechts één dag mee te doen kun je al een game naar keuze winnen! Vandaag is de laatste dag dat er nieuwe vragen verschijnen, maar tot en met zondag kun je nog wel alle vragen beantwoorden en alle opdrachten insturen.

De vragen:
1. De maker van welk spel verdient naar eigen zeggen meer dan een kwart miljoen euro per dag?
2. Van welke user was de fipo welke extreem vaak gequote werd?
3. Hoe noemde 'internet' deze WoW-fan die Blizzard met de mond vol tanden liet staan.
4. Waardoor vergaat de wereld volgens Morthill?
5. In welk spel kan je een achievement krijgen voor het slapen met je partner?
6. Welke uitgever nam dit jaar een release datum wel erg serieus door deze voor altijd in een steen te graveren?
7. Wie gebruikte een game om te oefenen voor het echte werk?
8. Hoeveel medewerkers werken voor dezelfde studio waar John, de stem van Duke Nukem, zijn stem aan verleent?

De afbeeldingen:
9. Welk game-karakter zien we hier?

 7days

10. Van welke publisher/developer/game is dit logo?

 knightrider

De opdracht:
Aangezien jullie waarschijnlijk al genoeg tijd kwijt zijn aan het afmaken van alle vorige opdrachten en het wegslapen van je kater hebben we voor vandaag een hele simpele opdracht die je van eerdere jaren nog wel zou moeten kennen. Maak een foto van een willekeurig iets dat je aan gamen, games of een specifieke game doet denken. Mocht het niet meteen duidelijk zijn dan mag je een toelichting in je e-mail zetten.

Sla je creatie op als een .jpg of .png bestand met een maximale breedte van 500 pixels en e-mail de opdracht naar fokgames@gmail.com met als onderwerp "kerstprijsvraag 2010 1-1 username" waarbij je username uiteraard vervangt door je eigen username.

Je kunt de vragen hier beantwoorden. Je kunt elke vraag los beantwoorden en vragen die je niet weet dus (voorlopig) overslaan. Alle vragen kunnen beantwoord worden tot en met 2 januari 23:59 uur.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.