Allerlaatste ONM trekt 319.000 kijkers

De allerlaatste aflevering van ONM (Onderweg naar Morgen) werd vrijdag door 319.000 kijkers bekeken. Na 17 seizoenen is het doek gevallen voor de tweede soap van Nederland.

Nederland 3-baas Roek Lips vond dat er te weinig jongeren keken: "Ik denk dat het goed is dat het geld voor drama op een andere manier wordt besteed. Bovendien denk ik dat het genre over zijn hoogtepunt heen is. GTST doet het nog goed, maar over de hele linie zie je dat de belangstelling begint af te nemen."

Ook ziet Lips weinig kansen om ONM bij een andere omroep onder te brengen:  "Ik denk dat die kans bij de publieke omroep buitengewoon klein tot uitgesloten is. Op de commerciële omroepen heb ik geen zicht, maar ik heb begrepen dat er vooralsnog ook daar geen sprake van is."

Acteurs boos
ONM-acteur Sander de Heer (Marnix Klein) is furieus op Lips: "Roek Lips is leugenachtig. Hij liegt over kijkcijfers en over de leeftijd van de gemiddelde kijker."

Voor actrice Pamela Teves (Bettina Wertheimer), die vanaf het begin bij ONM zat, was het nieuws extra zwaar: "Ik had een buitenopname. In Aalsmeer, waar de serie wordt opgenomen, was op hetzelfde moment een bijeenkomst. Wij kregen het direct daarna per telefoon te horen. Onbegrip en totale verslagenheid maakten zich van mij meester. De verhaallijnen waren beter dan ooit en omdat de kijkcijfers weer waren gestegen, had ik het totaal niet verwacht."

Start 1994
ONM ging van start op maandag 3 januari 1994 bij de publieke omroepen TROS en Veronica op Nederland 2. Het initiatief tot een eigen soapserie was genomen om de omroepen te laten concurreren met de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden op de commerciële zender RTL4.

Later ging ONM alsnog commercieel doordat Veronica zelfstandig werd, daarna kwam het terug bij de publieke omroep via BNN.

Bekijk hier (pop-up) de laatste aflevering van ONM via Uitzendinggemist.

Bezoek ook het forum voor het ONM-topic.


RIP ONM