Chavez niet naar conferentie in Madrid

De Venezolaanse president Hugo Chavez reist volgende week niet naar Spanje voor een top van leiders uit de Europese Unie, Latijns-Amerika en de Cariben. Dat bevestigde Chavez vrijdag. De president weigert deel te nemen omdat de president van Honduras aanwezig is.

Eerder waarschuwde Chavez dat hij weg zou blijven van de conferentie in Madrid als de Hondurese leider Porfirio Lobo wel zou gaan. De Venezolaanse president heeft altijd zijn steun geuit aan Manuel Zelaya, de voormalige leider van Honduras die in juni vorig jaar werd afgezet na een staatsgreep.

Chavez noemt de zittende Hondurese regering illegaal, maar zei onlangs dat hij de beslissing van Centraal-Amerikaanse landen om Lobo als president te erkennen zou steunen als Zelaya naar huis mag terugkeren en zijn politieke rechten terugkrijgt.

Lobo won het presidentschap in november in verkiezingen die al voor het afzetten van Zelaya stonden gepland. Zelaya werd uit zijn ambt gezet toen hij tegen een gerechtelijk besluit in probeerde een referendum te houden over een grondwetswijziging.

In plaats van Chavez zal Venezuela door een andere hoogwaardigheidsbekleder worden vertegenwoordigd in Madrid.

Chavez niet naar conferentie in Madrid
Chavez niet naar conferentie in Madrid (Foto: Novum)