VN en VS manen Thailand tot kalmte

Stefan

VN-chef Ban Ki-moon heeft de strijdende partijen in Thailand opgeroepen te stoppen met geweld. Het hoofd van de Verenigde Naties stelde bezorgd te zijn over de gevechten tussen veiligheidstroepen en antiregeringsbetogers, die aan zeker zestien mensen het leven hebben gekost.

"De secretaris-generaal volgt met groeiende bezorgdheid de snel stijgende spanningen en het geweld in Thailand", aldus een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse topdiplomaat. "Hij roept zowel betogers als autoriteiten op alles te doen wat in hun macht ligt om meer geweld en het verlies van levens te voorkomen." Ban Ki-moon spoort de partijen dringend aan weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen en de zaak vreedzaam op te lossen. Ook de Verenigde Staten toonden grote bezorgdheid.

Washington riep alle betrokken partijen op tot terughoudendheid en het zoeken naar een manier om onenigheden vreedzaam en middels democratische instellingen op te lossen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is al zo'n twee maanden onrustig in Bangkok. Aanhangers van de in 2006 verdreven ex-premier Thaksin Shinawatra willen dat de huidige regering aftreedt en nieuwe verkiezingen uitschrijft.