'Servische jacht op Mladic sterk verbeterd'

De Servische inlichtingendiensten verrichten steeds beter werk in de jacht op Ratko Mladic, die door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag wordt gezocht. Dat zegt hoofdaanklager Serge Brammertz van het VN-hof in een zaterdag gepubliceerd interview met de Servische krant Danas.

"Er zijn grote verbeteringen geweest" in het werk van de inlichtingendiensten om de voormalige Bosnisch-Servische legerleider op te pakken. Voor 2008 liet de planning en de coördinatie tussen verschillende inlichtingendiensten sterk te wensen over. Maar de afgelopen twee jaar is de samenwerking veel beter geworden, aldus Brammertz. Dat heeft geleid tot nieuwe sporen in de zoektocht, maar ook oude informatie wordt opnieuw bekeken.

Brammertz noemt de arrestatie van Mladic en ook die van de Kroatisch-Servische leider Goran Hadzic, de andere nog door het tribunaal gezochte voortvluchtige, 'een absolute prioriteit'.

Mladic is onder meer aangeklaagd wegens genocide na de val van Srebrenica in Bosnië in 1995. Hadzic wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op honderden mensen en de deportatie van tienduizenden personen ten tijde van de oorlog in Kroatië (1991-1995).