Jans: "Heerenveen moet leren van zo'n jaar"

Ron Jans gaat komende zomer aan de slag bij sc Heerenveen. De trainer die onlangs afscheid nam van FC Groningen hoopt op betere tijden bij de Friezen. Heerenveen kende een zeer moeizaam jaar. Jans denkt dat de eerdere keuze voor de Noorse trainer Trond Sollied hier een oorzaak van was.

"Heerenveen staat bijvoorbeeld voor controle, Sollied is meer van de vrijheid. Club en trainer groeiden uit elkaar", zegt Jans in de Leeuwarder Courant. De oud-prof is naar eigen zeggen meer een man voor de Friese club. "Er zijn veel dingen die op mij en de club toepasbaar zijn."

"Ik ben een man van samenwerking en nuchterheid, doe maar gewoon. Stabiliteit, mensen mobiliseren, normen en waarden bewaken. Daar sta ik voor en Heerenveen ook, al is het bij de club afgelopen seizoen anders gelopen dan gehoopt. Iedereen moet leren van zo'n jaar."

"De vraag moet zijn: waar staan we met Heerenveen?" De eerste stap op weg naar succes is al gezet door Jans en de clubleiding. Bas Dost werd aangetrokken van Heracles Almelo. Jans hoopt op meer versterkingen. "Ik denk dat we een prima middenveld hebben, maar echte leiderskwaliteiten ontbreken."

"Er moet een speler komen die het vlammetje over kan laten slaan. Gerald Sibon en Henk Timmer zijn persoonlijkheden, maar op leeftijd. Wij moesten toekomstgericht denken", besluit Jans, die Sibon en Timmer uit Heerenveen zag vertrekken.